• Ana Sayfa
  • Genel
  • Seyahat Fotoğrafları Nasıl Çekilir: Gezilerine İlham Olacak Rotalar
seyahat fotoğrafları nasıl çekilir

Seyahat Fotoğrafları Nasıl Çekilir: Gezilerine İlham Olacak Rotalar

Çoğu zaman seyahatlere ilham veren şey, gezginlerin çektiği fotoğraflara rastlamak oluyor. Senin de seyahatin için ilham aldığın fotoğrafları kendi karelerinde yakalamak istemen çok normal. Biz de bu yüzden Instagram Keşfet’te ya da takip ettiğin seyahat blogger’larının profillerinde gördüğün estetik fotoğraflar hakkında konuşmaya geldik!

“Ben de gezdiğim yerleri fotoğraflıyorum, ama bir türlü istediğim gibi olmuyor.” diyorsan geriye dönüp nelerin eksik, nelerin fazla olduğuna bir bakmak gerekir. Gözünün önünde muhteşem bir manzara varken onu aynı muhteşemlikte bir fotoğraf karesine dönüştürmek mümkün.

Akıllı telefonlar yeterince iyi fotoğraflar çekebiliyor. Bu nedenle özel bir ilgin yoksa fotoğraf makinesi almana da gerek yok. İhtiyacın olan şey fotoğraf çekme tekniklerine hakim olmak. Bu teknikleri öğrendikten sonra da şov başlasın! 

Bu yazımızda iyi seyahat fotoğrafları çekmen için çeşitli ipuçları hazırladık. Bu ipuçlarını verdikten sonra da uçak bileti alman için seyahat fotoğrafçılığını perçinleyecek rota önerilerinde bulunacağız. 

Işık ve “Golden Hour” Uyumu

ışık uyumu

İyi bir fotoğrafın olmazsa olmazı kesinlikle ışık. Güzel bir ışıkla hiç beklemediğin güzellikte kareler yakalayabilirsin. Doğru oranda ışık alman yeterli.

Daha doğal bir görünümü gün ışığında çekilen fotoğraflarda yakalayabilirsin. Gün batımları ise fotoğrafçılığını arşa çıkarabilir. Gün doğumunun ardındaki ve gün batımından önceki o müthiş kızıllık, “golden hour”u yani fotoğraf çekmenin altın saatini oluşturuyor. 

Doğal ışığa odaklanıp güzel kareler yakalamak için gün batımı fotoğrafı çekerken odaklandığın alanın dışında kalan yerlerin ışığını birkaç parmak hareketiyle ekran üzerinden azaltabilirsin. Eğer nesne veya bir arkadaşının fotoğrafını çekeceksen ışığı arkaya almak en doğru seçim olacak. Tabii ters ışıkta da bazen güzel fotoğraflar yakalayabilirsin. Bunun için telefon ekranındaki ışığı anlık olarak kontrol etmen gerekiyor. 

Gün ışığındayken flaşı tercih etmemeni öneririz. Flaş, çoğu zaman fotoğrafın renklerini bozan bir tercih oluyor. Ön kamera yerine arka kameranı kullanmak ise fotoğraflarının kalitesini artıracak.

Doğru Açı Vezir Eder

doğru açıda fotoğraf çekmek

Fotoğraf çekmek için açını iyi belirlemelisin. Bir arkadaşının fotoğrafını çekeceksen ya da “Benim tripodum seyahat arkadaşım, o benim fotoğrafımı çeker.” diyorsan açını doğru kurgulaman gerekir. 

Aşağıdan çekilen pozlar daha ince ve uzun çıkmanı sağlayacak. Bunun için bir filtre kullanmana gerek yok. Önemli olan doğru açı! Bu yüzden doğru açıyı bul ve fotoğrafı çek.

Doğru açıya ayarladığın fotoğraflarını zoom kullanmadan çekmeni öneririz. Zoom yapmak maalesef fotoğrafını kalitesini düşürüyor. Fotoğraf çekmeden önce farklı açıları mutlaka dene. Deneme yapmak fotoğraflarını güzelleştirecek.  

Kompozisyonsuz Fotoğraf Olmaz

fotoğraflara kompoziyon yaratmak

Çekeceğin şey manzara, insan, yemek, sokak her ne olursa olsun kafanda bir kompozisyona oturtman işlerini kolaylaştırır. Instagram’ın hayatımıza bu kadar girmesiyle birlikte zaten kompozisyonsuz bir görsel görmemiz neredeyse imkansız. Bu yüzden fotoğrafı çekeceğin zaman görseldeki odağını bozacak şeyleri ortadan kaldır. 

Eğer bir insan fotoğrafı çekiyorsan kollarını ya da bacaklarını kadraj dışında bırakmamaya çalış. Daha dar bir alanda çekim yapıyorsan bel üstü çekim yapabilirsin. Farklı kompozisyonlar yaratmak istersen ışık ve su yansımalarının peşinden git.

Izgaralar Açılsın Lütfen

ızgara çekim modu

Telefonunun kamerasında yer alan ızgara kısmını açarak daha orantılı fotoğraflar çekebileceğini biliyor muydun? Hem iOS hem de Android telefonların temel kamera özellikleri arasında yer alan bu kısmı açtığında dokuz parçaya bölünmüş biz ızgara göreceksin.

Izgaranın çizgilerine, odağına aldığın nesneyi yerleştirirsen çok daha etkileyici bir fotoğraf çekebilirsin. 

Seri, HDR ve Live Çekim Özelliklerini Kullan

Seri, HDR ve Live çekim modu

Belirgin renkleri yakalamak telefonumuz normal moddayken tam bir şans meselesi. Ancak işin içine HDR girince şans olmaktan çıkıp gerçek olmaya başlıyor. Fotoğraf karen doğru renklere kavuşsun istiyorsan HDR modundan ayrılma.

Kameranı seri çekime veya live çekime aldığında tek tuşla birden fazla an yakalama ihtimalin artar. Bu sayede “Ya, bu fotoğrafta benim gözüm kapalı çıkmış. Onu kaldırsan olmaz mı?” cümlelerinini de ortadan kaldırmış olursun. Çünkü birden çok seçenek arasında mutlaka doğru fotoğrafa ulaşacaksın. Ayrıca live modu sayesinde fotoğrafları sonrasında videoyada çevirerek de kullanabilirsin. 

Instagram’ın Özellikleri Keşfet

Instagram'ın özelliklerini keşfet

Instagram tam bir filtre dünyası. Buradaki filtreleri kullanarak fotoğraflarını düzenleyebilirsin elbette. Ancak fotoğraflarının kalitesini üst düzeye çıkaracak bir tüyomuz olduğunu da söylemek isteriz.

Telefonunun marka ve modelinden bağımsız olarak Instagram’a yükleyeceğin fotoğrafların kalitesini artırabilirsin. Bunun için Instagram’a girip sırasıyla Ayarlar, Hesap, Veri Kullanımı seçeneklerinden sonra Yüksek Kalitede Yüklemeler komutunu tercih etmen yeterli.

Fotoğraf Düzenleme Programları Kullan

fotoğraf düzenleme uygulamaları

Fotoğraf düzenleme programlarını indirmeden önce telefonunun özelliklerini kullanarak düzeltmeler yapabilirsin. Renkleri açabilir, görüntü kesebilir, pozlama kısmını güncelleyebilirsin. Ancak “Bunlar bana yetmez, biraz daha profesyonellik lazım.” diyorsan onun için de ücretsiz olarak kullanabileceğin uygulamalar var.

Şimdi, sıra geldi gezilerine ilham olarak rotalara doğru yola çıkmaya. Daha önceki yazılarımızda Instagram’lık duraklardan bahsetmiştik. Dilersen bu yazılarımıza da göz atabilirsin.

Türkiye’nin “Instagramlık” Kış Durakları: Bazıları Soğuk Sever

Türkiye’nin Yaz Durakları: Insta-turizm Rotaları  

Kapadokya: Instagram’ın Beğeniye Doysun İstiyorsan

kapadokya balon manzarası

Türkiye’de fotoğraflarına estetik olarak güzellik katacak bir köşe arıyorsan Kapadokya’ya doğru bir yolculuğa ihtiyacın var demektir. Benzersiz coğrafyası ve her anı başka güzel rengarenk balonlarla dolu gökyüzü hem keşfedilmeye hem de fotoğraflamaya değer.

Buraya gitmeden önce çekilmiş fotoğraflara göz atman, neden ısrarla önerdiğimizi kanıtlamaya yetecek. Göreme Açık Hava Müzesi, Paşabağ, Aşk Vadisi fotoğraflayabileceğin duraklar arasında. Çok turist çeken bir yer olduğu için birbirinin benzeri fotoğraflar görmen çok normal. Burada gezgin yaratıcılığına bir şans vermenin tam zamanı! 

Kayseri Uçak Bileti Ara

Mardin: Kadim Toprakların Güzelliği

Mardin'in taş evleri

Mardin, ülkemizin farklı özellikler taşıyan şehirlerinden biri. Kendine has evleri, Arnavut kaldırımlı dar sokakları ve uçsuz bucaksız Mezopotamya Ovası görenleri kendine hayran bırakıyor.

Bu şehirde farklı lezzetler deneyebilirsin. Denemişken bir iki güzel fotoğraf çekmeyi de düşünebilirsin. Güzel bir Mardin hatırası için lezzetler, sokaklar, eğlenceli sofralar, renkli çarşılar hem fotoğraf galerini hem de ruhunu şenlendirecek.

Mardin Uçak Bileti Ara 

Fas: Unutulmaz Bir Seyahat Anısı Olsun

Fas'ın çölleri

Afrika’nın kuzeybatısında yer alan Fas, kültürel zenginliğiyle öne çıkan bir ülke. Yüzyıllardır geleneklerini koruyan yerel kültürlerle tanışmak ve onların yaşamlarından ilham almak güzel bir deneyim olabilir. Üstelik burada muhteşem fotoğraf kareleri yakalamak oldukça kolay.

Yerli tur rehberleri eşliğinde çölde yıldızların altında muhteşem anlar yaşayabilirsin. Mimarisi başka, coğrafyası bambaşka… Fas’ta yaşadığın bu unutulmaz anların fotoğraflarına baktığında da o anlara geri dönüp farklı hisler yaşayacaksın.

Kazablanka Uçak Bileti Ara

Brugge: Peri Masalı

Brugge'ün etkileyici Orta Çağ mimarisi

Belçika’nın kanallarıyla ünlü şehri Brugge, yaz kış turistler tarafından ziyaret edilen bir lokasyon. Ayrıca Orta Çağ mimarisinin yüzyıllardır bozulmaması sebebiyle UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunuyor.

Caddeleri ikiye bölen kanalları, çikolata kokusunun sardığı sokakları, peri masalında gibi hissedeceğin mimarisiyle Brugge, fotoğraflamak için sabırsızlanacağın bir yer. Bisiklet kiralayarak veya yürüyerek bu peri masalının içerisinde keyifli vakit geçirebilirsin.

Brüksel Uçak Bileti Ara 

Bu öneri ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Kış Seyahatine Nasıl Hazırlanılır?: Soğuğu Bile Sevdirecek Rotalar yazımıza geçebilirsin. 

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın