Türkiye Yaz Durakları

Türkiye’nin Yaz Durakları | Insta-turizm Rotaları

Dijital bir dünyada yaşıyoruz ve sosyal medya birçok alışkanlığımızı değiştirdi. Bu değişen alışkanlıklar içerisinde de seyahat alışkanlıkları başı çekiyor. Günümüzde gezginlerin birçoğu seyahatlerini Instagram’da görülen fotoğraflar ya da “gezilmesi gereken yerler” listeleri üzerinden planlıyor. Ayrıca İngilizcede sözlüklere giren “Instagrammable” kavramı da dilimizde yaygın olarak kullanılıyor. 

Insta-turizm adı verilen bu yeni seyahat biçimi, deneyim odaklı seyahat ile beraber son dönemlerin en çok konuşulan kavramlarından. Eğer sen de tatil yaparken biraz da beğeni toplayayım diyorsan, senin için seçtiğimiz “instagramlık” duraklara bak. Hazırsan başlayalım.

Göz Alan Tatil Yerleri: Insta-turizm Rotaları 

Insta Turizm Rotaları

Tatil yerleri ve yaz durakları denilince Türkiye’de birçok ilgi çekici durak akla geliyor. Bu nedenle Instagramına hava katacak bu duraklardan bazılarını senin için seçtik. Ancak listemize geçmeden önce tekrar hatırlatmakta yarar var: Seçtiğimiz bazı duraklarda doğanın nefes kesiciliğini doyasıya yaşamak ve kamp yapmak isteyebilirsin. O yüzden yanında kamp malzemelerini de götürebilirsin.

Yanında götürmek isteyebileceğin uyku tulumu, uyku ekipmanları ve yemek ya da kamp malzemeleri hakkında bilgi almak için bagaj kuralları sayfamızı ziyaret edebilir, uçak biletine göre limitleri öğrenebilirsin. 

Bu önemli hatırlatmayı da yaptığımıza göre listemize geçebiliriz. Haydi, sırt çantanı hazırla da yola çıkalım. 

1. Çeşme: Benzersiz Bir Durak 

Çeşme Instagram Durakları

Çeşme, Ege Bölgesi’nin en güzel ve en çekici tatil yerlerinden. İzmir‘e bağlı olan bu harikulade yaz durağı, aynı zamanda tarih ve doğanın iç içe geçtiği bir yer. Sakız Adası’na yakınlığı ile de dikkat çeken Çeşme, Roma döneminde Cysus adı ile anılan 12 İyonya kentinden biriymiş. 

Binlerce yıllık geçmişe sahip olan bölge, tarihi ile de ilham veren bir yaz durağı. Bunun yanı sıra bölge mavi bayraklı plajları ile de meşhur bir yer. Nefis koyları, tertemiz denizi ve plajları ile gezginleri kendisine çeken bölge, fotografik manzaraları ile de göz alıyor. 

Ayrıca Çeşme’ye bağlı beldelerden biri olan  Alaçatı da gezginlerin yaz döneminde sıklıkla uğradığı rotalardan. Hatırlatmakta da yarar var: Alaçatı ülkemizde rüzgar sörfünün en iyi yapıldığı yerlerden. Dolayısıyla Çeşme’ye geldiğinde, kendini birçok ekstrem spor aktivitesinin içerisinde bulabilirsin ve eğlenceye doyabilirsin.

Daha önce rüzgar sörfü yapmadıysan burada sıfırdan eğitim alabileceğini ve kendini geliştirebileceğini de unutma. Bölgede birçok sörf okulu bulunuyor. Bir aksiyon kamerasıyla çekebileceğin bir sörf fotoğrafın olsun istersen dene.

Son olarak Altınkum Plajı, Ilıca Plajı, Pırlanta Plajı gibi plajları es geçme. Gerçekten görülmeyi ve gün batımında fotoğraflanmayı hak eden güzergahlar burası.

Çeşme’ye ulaşmanın en kolay yolu ise öncelikle İzmir’e uçmak ve buradan aktarma yapmak.

İzmir Uçak Bileti Ara

2. Bozcaada: Gün Batımı Bir Başka 

Bozcaada Tatil Önerileri

Bozcaada, ülkemizin en kendine has ve özel duraklarından biri. Özellikle yaz döneminde ayrı bir güzelliğe sahip olan bölge, Çanakkale’ye bağlı bir ada ilçesi. Doğa ile baş başa kalmak ve Ege’ye özgü gurme lezzetleri doyasıya deneyimlemek isteyen gezginlerin sıklıkla uğradığı bir yer olan Bozcaada, aynı zamanda Türkiye’nin 3. en büyük adası. 

Bağcılık, rüzgar santralleri ve nefes kesen gün batımı manzaraları ile hayli ünlü olan Bozcaada, geçmişi ve konumu sebebiyle de görülmesi gereken birçok noktaya sahip. Zaten adaların kendilerine ait bir ruhu olduğu bilinir. Buraya geldiğinde o farklı ruhu anlayacağına emin olabilirsin. 

İnsanın ruhunu arındıran bir doğa ve huzurlu bir atmosfer sunan Bozcaada, farklı noktalardaki kamp alanları ile de cezbedici. Sabah uyandığında çadırını açar açmaz muhteşem bir manzarayla karşılaşmak ve fotoğraflamak istersen bunu bir düşün. 

Bozcaada’ya ulaşmanın en kolay yolu ise Edremit’e uçmak ve buradan aktarma yapmak.

Balıkesir-Edremit Uçak Bileti Ara

3. Gümüşlük: Bohem Bir Güzellik

Gümüşlük, Bodrum yarımadasının batı ucunda yer alan ve “Insta-turizm” açısından olmazsa olmazsa bir durak. 1975 yılında sit alanı unvanı almış olan bölge, Bodrum’un en güzel koylarından biri konumunda. 

Begonvilleri, eşsiz sokakları ve ünlü Tavşan Adası ile göz alan Gümüşlük, yaz aylarının vazgeçilmez tatil yerlerinden. Myndos Antik Şehri’nin kalıntıları üzerine kurulan bölgenin isminin de gün batımında gümüş rengine dönen denizden geldiği düşünülüyor. 

Yalıkavak, Turgutreis ve Ortakent gibi beldelere oldukça yakın bir konumda bulunan Gümüşlük, gerçek bir turizm merkezi. O yüzden bir hatırlatma yapmakta yarar var: Buraya yaz dönemlerinde gelmeyi düşünüyorsan sosyal izolasyon kurallarına ve pandemi koşullarına dikkat etmelisin.

Ayrıca doğanın, tarihin, kültürün ve denizin ön planda olduğu bölgenin, liman tarafındaki sahil evlerine çivi bile çakmak yasak. Bu sebeple Gümüşlük’teki nostaljik doku da korunuyor ve ortaya fotojenik Instagram fotoğrafları çıkıyor. Özellikle tarihi bina ve manzara fotoğrafları için burası iyi bir seçenek.

Son olarak bir hatırlatma yapalım: Merkezdeki sahillerin dışına çıkmak istersen Ortakent’te bulunan Yahşi Plajı’na göz atmayı unutma. Burası tertemiz denizi ile ilham verici bir yer. 

Gümüşlük’e ulaşmanın en kolay yolu ise Bodrum’a uçup buradan aktarma yapmaktan geçiyor. 

Muğla-Milas Bodrum Uçak Bileti Ara

4. Kaş: Tarihi ve Masmavi Bir Yolculuk 

Kaş, Antalya‘nın batısında bulunan tarihi bir güzellik. Dünyaca ünlü Likya Yolu ile Karia Yolu’nun kesişim noktasında yer alan bölge, doğal ve tarihi görkemi bir yana, sahip olduğu dalış rotaları ile de ülkemizin en popüler tatil rotalarından biri olarak kabul ediliyor.

Tarih öncesi dönemlerden kalan ihtişamlı dokusu ve bulunduğu yer itibarıyla adından bahsettiren Kaş, atmosferi ve kültürel mirasıyla da Türkiye’nin mutlaka ziyaret edilmesi gereken köşelerinden biri. 

Özellikle Patara Antik Kenti ile dikkat çeken bölge, mitolojik hikayelere konu olmuş bir yer. Romalılar döneminde çok önemli bir ticaret merkezi olan Patara, nefese kesici manzaralara ev sahipliği yapıyor ve tüm dünyanın ilgisini çekiyor.

Patara Plajı’nın uzunluğu 12 km’ye kadar ulaşıyor ve gezginler burada eşsiz bir deneyim yaşıyor. Bunun yanı sıra Kaputaş Plajı da gezginleri cezbediyor ve “Instagramlık” manzaralar sunuyor. Özellikle buradaki turkuaz görünümlü deniz, görülmesi gereken yerlerin başında bulunuyor. Bölge su altı fotoğrafçılığı için de çok uygun. Su altında benzersiz fotoğrafların olsun istersen buraya gelmelisin. 

Antiphellos Antik Kenti ve Xanthos Antik Kenti de bölgedeki diğer görülmesi gereken kültürel miraslar arasında yer alıyor. Ayrıca hatırlatmakta yarar var: Kaş kamp alanları ile de doğa tutkunu gezginleri kendisine çekiyor. Bölgede nefes kesici güzellikte birçok kamp alanı bulunuyor. 

Kaş’a ulaşmanın en kolay yolu ise Antalya’ya uçmaktan ve buradan aktarma yapmaktan geçiyor. 

Antalya Uçak Bileti Ara 

Bu öneri ile de yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Yalnız Başına Seyahat Edeceklere Öneriler yazımıza geçebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın