Seyahatlerin Ekonomik Kahramanı Hostellerde Yaşama Sanatı

Bir tatil planı yaptın, uzun zamandır beklediğin yolculuğa çok az bir zaman kaldı. Ucuz uçak biletlerini edindin. Peki, nerede kalacaksın? Seyahatlerimizde çokça sığındığımız ekonomik konaklama fikri olarak hostelleri önerebiliriz!

Genellikle Avrupa ülkelerinde popüler olan bu konaklama alternatifi hem uygun bütçeli hem de eğlenceli oluşuyla gezginlerin imdadına yetişiyor. 

Çok alışık olmadığımız bu konaklama modelinin ilk önce tam olarak ne ifade ettiğinden bahsedelim. Sonrasında tatil deneyimini daha iyi hale getirebilmek için rezervasyon yaptırmadan önce dikkat etmen ve mutlaka bilmen gereken konulardan bahsedelim.

Haydi başlayalım!

Hostel Nedir? 

Hosteller sadece temel gereksinimlerin karşılandığı, aynı odada birden fazla insanın konakladığı mekanlar. Yurt mantığıyla standart hosteller 4-8 kişilik odalara sahip oluyor. Bazılarında ise odalarda konaklayan kişi sayısı daha fazla. Zaten kişi sayısı arttıkça odalar yatakhaneye dönüşünüyor. 

Bu mekanların fiyatları; konaklama yapacak kişi sayısına, lokasyona ve verdikleri hizmete göre değişkenlik gösterebiliyor. Genel olarak sırt çantalı gezginlerin tercih ettiği hosteller, farklı insanlarla sosyalleşme ve tanışma fırsatı da sunuyor. 

Seyahat sırasında konaklamaya çok fazla para harcamak istemiyorsan, lüks otel odaları ile ilgilenmiyorsan ve az biraz da sosyalleşmek istiyorsan hosteller tam sana göre.

Oda secimi

Hosteller Hakkında Bilinmesi Gerekenler 

İlk defa böyle bir konaklama deneyimi yaşayacaksan hosteller hakkında bilmen gereken şeyler var. “Biz buralarda yabancıları sevmeyiz.” tadında bir hava olmasa da hosteller tecrübesizliği sevmez. İşte, konaklama deneyimini kolaylaştıracak birkaç bilgi:

İlk Adım Hostel Bulmak 

Bizim tavsiyemiz, gitmeden önce bir hostelde rezervasyon yaptırmak. Çünkü rezervasyon yaptıracağın yeri bol bol araştırmak ve önceden hakkında bilgi edinmek gerekiyor. Şehir merkezine yakın ve uygun fiyatlı hostelleri değerlendirebilirsin. 

Üstelik önceden rezervasyon yapmak çok kolay. Ayrıca Pegasus’un da online otel ve hostel rezervasyonu yapabileceğin bir sistemi bulunuyor. Oradan, kendine en uygun hosteli seçebilir ve rezervasyonunu da yaptırabilirsin.

Rezervasyonu yaptırmadan önce baktığın hostelin yorumlarını mutlaka kontrol et. Sana en uygun yer orası ise ancak yorumlardan dolayı emin olamıyorsan rezervasyonunu 1 gün olarak yapabilirsin. Memnun kalırsan gün sayısını sonrasında artırabilirsin. 

Hostellerin check-in ve check-out saatleri otellerdeki gibi 12.00-14.00 ve 10.00-12.00 arasında gerçekleşiyor. Tabii her yerde aynı durum olacak diye bir kural yok. Avrupa’daki bazı hostellerde belli bir saatten sonra hostele giriş çıkış yasağı oluyor. Bu da gece belirli bir saate kadar hostele geri dönmen gerektiği, aksi takdirde dışarıda kalacağın anlamına geliyor. Misafirlerin daha iyi uyumasını isteyen bazı hostellerde böyle bir kural mevcut. Rezervasyonunu yaptırırken bu iki konuyu öğrenmende fayda var. 

Oda Seçimi Önemli 

Neyse ki oda seçimi gibi bir avantajın var. Eğer çok kalabalık ortamları sevmiyorsan özel oda seçeneklerini değerlendirebilirsin. Ama odada konaklayan insan sayısı arttıkça fiyatın düşeceğini unutma. Standart hostellerde yataklar genelde ranza şeklinde oluyor. Bunun rahatsız edici bir şey olduğunu düşünme, üniversite zamanlarını anımsaman seni biraz rahatlatacaktır. 

Bazılarında ise hem ranzalı hem tek yataklı odalar bulunuyor, ancak özel odalar aile ya da çiftlere kiralanıyor. Ranzalı bir odada kalıyorsan alt ranzayı seçmen, yataktan kalkmanı da yatağa ulaşmanı da kolaylaştırır.

Mahremiyet sağlamak adına yatağın etrafında perdesi olan hostel odaları da bulunuyor. Bu tarz kriterlerin varsa rezervasyondan önce buna uygun bir araştırma yapabilirsin.

Ortak Alanlara Dikkat! 

Hostellerde birçok ortak alan bulunuyor. Özellikle tuvalet ve banyo ortak alan içinde. Bu banyoların lüks olduğunu düşünme. Zaten lüks aramadığın için buradasın. Kendi şampuan ve havlunu yanında getirmeyi unutma, çünkü hostellerde böyle bir hizmet bulunmuyor. 

Bazılarında ortak mutfak da bulunuyor. Marketten alışveriş yapıp burada yemek hazırlayabilirsin. Hatta burada konaklayanlarla tanışıp birlikte yemek hazırlayarak büyük sofralarda birlikte yemek yiyebilirsiniz. Güzel anılar biriktirmek için keyifli bir deneyim olacağına eminiz. 

Hem banyo ve tuvalette hem de mutfakta kullandığın alan ortak olduğu için temizliğe ve geçirdiğin süreye dikkat etmen gerektiğini de hatırlatalım.

Ortak Alanlar

Kalabalık Bir Odada Uyuyacağını Unutma 

Biliyorsun ki hostelin otelden en büyük farkı, aynı odayı başka insanlarla paylaşmak. Bu yüzden odadaki ses ve ışık senin kontrolünde olmayacak. Odalar sadece uyku için elbette. Sosyalleşmek, konuşmak için başka alanlar var; ancak içeri giren çıkan olabilir. 

Uyumaya hazırlanırken bu durumdan rahatsız olmamak adına yanına göz bandı ve kulak tıkacı alabilirsin. Tabii hostellerde kimsenin özgürlük alanına girmeden davranmak gerekiyor. 

Güvenlik Konusunda Hassasiyetini Koru

Hostellerde genellikle ücretsiz olarak özel kilitli dolaplar verirler. İstersen yanında kendi kilidii de götürebilirsin. Bu dolaplarda özel eşyalarını rahatlıkla muhafaza edebilirsin. Fakat yine de dikkatli olmalısın. Dolabını kilitlediğinden emin ol ve dışarı çıkarken pasaport, cüzdan, cep telefonu gibi değerli eşyalarını yanında bulundurmaya özen göster. Bu önlemleri aldıktan sonra tedirgin olmana gerek kalmayacaktır.

Samimi ortam

Ekonomik Konaklamanın Tadını Çıkar 

Hostellerin en güzel özelliği, seyahat sırasında farklı insanlar tanımaktır. Başka kültürlerden senin gibi uçak bileti alıp seyahat etmeyi seven insanları tanıyarak güzel arkadaşlıklar kurmak, onlarla eğlenmek ve yardımlaşmak bu mekanların samimiyetini özetler. Yalnız gittiğin bir şehirde dahi yeni tanıştığınız arkadaşlarınla eğlenceli anlar yaşayabilirsin. Üstelik çoğu hostel, konaklayanları kaynaştırmak için parti de düzenler. Rahatla ve bu samimi ortamın tadını çıkar!

Bu öneri ile beraber yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Yurt Dışı Tatilinden Önce Bilmen Gereken Her Şey  yazımıza göz atabilirsin.

 

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...