Adrasan, Kumluca, Antalya

Adrasan Gezi Rehberi | Gezilecek Yerler

Sırtını Musa Dağı’nın eteklerine yaslayan, çam ormanlarına ev sahipliği yapan, masmavi denizi ve sapsarı kumlarıyla Adrasan, doğanın eşsiz bir hediyesi olarak tüm varlığıyla bizi hayata bağlamak için topraklarına davet ediyor. Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı olan ve aynı zamanda Çavuşköy olarak da bilinen bölge sit alanı olduğu için bozulmamış bir dokuya sahip.

“Gideceğim yerde tertemiz koylar, antik kentler, mis gibi bir hava olsun.” diyorsan Adrasan’ı mutlaka listene almalısın. Dilersen yolculuk planı yapmadan önce gezilecek yerler ve yapabileceğin şeylerden bahsettiğimiz gezi rehberimiz sana yardımcı olabilir.

Bu yolculukta önce “Adrasan’a nasıl gidilir?” sorusunu cevaplayıp sonrasında da gönlünü fethedecek duraklara geçeceğiz, sana da uçak bileti bulmak kalıyor.

Hazırsan başlayalım!

Adrasan Nerededir? Nasıl Gidilir? 

Adrasan Plajı

Adrasan, Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı bir belde. Akdeniz’in güzel sahil noktaları Muğla ve Antalya şehir merkezinin arasında kalan bu el değmemiş güzellik için yola çıkmak istersen önce Antalya uçak bileti bakabilirsin. Antalya’ya uçtuktan sonra da Adrasan’a toplu taşıma ile ulaşmak istersen ilk olarak Antalya Otogarı’na gitmen gerekiyor. Bu yolculuk için HAVAŞ ya da tramvay (AntRay) gibi seçenekleri değerlendirebilirsin. Antalya Otogarı’ndan yarım saatte bir Adrasan’a otobüs kalkıyor. Dilersen havalimanından ayrılmadan araç kiralama seçeneklerini de değerlendirebilirsin. 

Bergama’ya geçmeden vaktin varsa Antalya’da bir gezi planlayabilirsin. Yardımcı olması için Antalya’da Gezilecek Yerler yazımıza göz atmanı öneririz. 

Antalya Uçak Bileti Ara

Adrasan’a Gitmek için En Güzel Zaman 

Adrasan'a ne zaman gidilir

Adrasan her mevsim güzel bir güzergâh. Burada tercihini şekillendirebilmek için uygunluklar ve istekler devreye giriyor. Eğer “Kalabalık olmasın, ama denizin de güneşin de tadını çıkarayım.” diyorsan ilkbahar ve sonbahar aylarında gitmeni öneririz. Mayıs başı ve eylül bunun için güzel zamanlar. Ama kalabalığıyla coşkusuyla tam bir yaz tatili istiyorsan yaz ayları gitmek için gayet uygun. “Deniz kokusu yeter.” diyenlerdensen kışın buranın havası hayli ılık oluyor, bilgin olsun. 

Adrasan’da Nereye Gidilir? Adrasan’da Gezilecek Yerler 

Adrasan'da gezilecek yerler

Doğanın hediyesi Adrasan’da gezilecek yer çok! İster kamp yap ister butik otelde kal, sabah uyandığında gününü güzelleştirecek duraklar seni bekleyecek! İşte, Adrasan’da gezilecek yerler:

Suluada: Cam Gibi Bir Deniz 

Suluada, Adrasan

Adrasan’ın tam karşısında yer alan Suluada, berrak bir denize ve yumuşacık kumları olan bir plaja sahip. Adrasan’dan Suluada’ya doğru bakıldığında güzelliği insanı etki alanına çoktan almış oluyor zaten. O dakikadan sonra yapman gereken tek şey tekneye atlayıp bu güzel küçük adayı keşfetmek ve güzel plajında vakit geçirmek. İstersen bölgedeki tüm koyları dolaşan tekne turlarına da katılabilirsin. Tabii tekne turu, tekne kiralama gibi organizasyon işlerini bir gün önceden yapmakta fayda var.  

Olympos Antik Kenti: Sönmeyen Ateşin Kenti 

Olympos Antik Kenti

Adrasan’a yakın bir konumda bulunan antik güzellik Olympos Antik Kenti, buraya kadar gelmişken mutlaka uğraman gereken bir yer. Likya medeniyetinin izlerini sürebileceğin antik kentin limanı da uzun süre korsanlara ev sahipliği yapmış. 

Biraz mitlerden bahsetme zamanı. Sönmeyen ateşin kenti olarak bilinen Olympos’un bu ismi almasının elbette bir sebebi var: Yanartaş (Chimera). Yunan mitolojisine göre Bellerophontes, Pegasus adlı kanatlı atına binerek ağzından alevler saçan canavar Chimera ile dövüşmeye gider. Sonra da bu canavarı yerin yedi kat dibine gönderir. Homeros’un efsanelerine göre yanartaşın alevleri Chimera’dan geliyor.

Mitolojik hikayelere biraz mola verdiğinde antik kentin plajında denize mutlaka girmeni öneririz. Adrasan’dan sonra burada da konaklayabilirsin. Hem kamp yapacak alan çok hem de bungalov evler bakımından zengin bir yer.

Antik kente giriş ücretli, ancak Müze Kart’ın varsa ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsin. 

Buraya ulaşmak için Adrasan’dan hareket eden minibüsleri kullanabilirsin. 

Çıralı Plajı: El Değmemiş Güzellik 

Çıralı Plajı, Adrasan

Olimpos’un uzun plajına bağlanan Çıralı Plajı da tadını çıkarabileceğin noktalar arasında yer alıyor. Mavi bayraklı tertemiz bir denizi, 3.5 kilometrelik uzun bir sahili var. Olimpos da Çıralı da caretta caretta’lara ev sahipliği yapıyor. Bu sebepten şezlong şemsiye kiralayabileceğin herhangi bir işletme yok. Ancak yeme-içme ihtiyaçlarını kumsalın arka tarafında farklı farklı işletmelerde karşılayabilirsin. 

Karaöz Sahili: Doğayla İç İçe 

Karaöz Sahili, Antalya

Kaynak

Sessiz sakin, doğanın tam içerisinde, ormanla denizin buluştuğu bir noktada bulunan Karaöz sahili bölgenin doğal duraklarından. Horoz seslerinin mesken tuttuğu bu bölge aslında küçük bir köyün sahili. Ultra doğal bir güzergâh arıyorsan buraya uğrayabilirsin. Likya Yolu üzerinde bulunan Karaöz’e uğrayıp sonrasında Korsan Koyu’na doğru yol alabilirsin.

Korsan Koyu (Melanippe Antik Kenti): Kamp İçin İdeal

Korsan Koyu, Adrasan

Karaöz’e 3 km uzaklıkta bulan Korsan Koyu aynı zamanda Melanippe Antik Kenti’nin de limanı olarak geçiyor. Korunaklı ve doğal bir liman olduğu için yerleşim amacıyla tercih edildiği düşünülüyor. Hem özellikle kamp yapmak isteyenlerin tercih ettiği bu koyu Gelidonya Feneri’ne giderken bir mola yeri olarak belirleyebilirsin hem de Helenistik döneme doğru bir tarih yolculuğuna çıkmak istersen antik şehri dolaşabilirsin. 

Gelidonya Feneri: Eşsiz Bir Manzara 

Gelidonya Feneri

Korsan Koyu’na yakın bir noktada bulunan Gelidonya Feneri’ne araçla gitmeyi düşünüyorsan zorlu bir yol olduğunu önceden söyleyelim. Doğa yürüyüşü seviyorsan herhangi bir araç kullanmadan yürüyerek doğayı keşfetmeni öneririz. Yollar zorlu gelebilir, ancak fenere ulaştığında göreceğin manzara bu zorluğa değdiğinin kanıtı olacak. Etkileyici bir gün batımı manzarası seni bekliyor. 

Papaz Koyu (Papaz İskelesi): Ücretsiz Kamp Noktası 

Papaz Koyu, Adrasan

Kaynak

Papaz Koyu; Karaöz tarafında bulunan, çok bilinmeyen ve el değmemiş güzel duraklardan biri. Tuvalet ve duş imkanı bulunan koyda kamp yapmak ücretsiz. Koyda hem bir sürü piknik masası hem de çeşme bulunuyor. Çok kişi tarafından bilinmediği için kalabalık bir yer olduğunu söyleyemeyiz. İster piknik yap ister kamp, Papaz Koyu ücretsiz olarak ziyaret edip konaklayabileceğin iyi bir alternatif.

Adrasan’da Yapılacak Aktiviteler 

Adrasan'da yapılacak aktiviteler

Gezilecek birçok farklı yerden bahsettik. Hala “Adrasan’da ne yapılır?” diye merak ediyorsan biraz da aktivitelerden bahsedelim. Çünkü hem gezilecek yer çok hem de yapılacak etkinlik!

Yamaç paraşütü, tüplü dalış, ATV safari, tekne turu, sörf, kano, doğa yürüyüşü bu eşsiz bölgede yapabileceklerin arasında yer alıyor. Adrasan akşamlarını ise mehtap turlarına katılarak değerlendirebilirsin. Yani ister yerde ister gökte ister denize ol, keyifli vakit geçireceğin kesin. 

Adrasan’da Denize Girilecek En İyi Yerler 

Denizce girilecek yerler

Hem Adrasan hem de Adrasan’a yakın tüm sahil kesimi denize girmek için uygun. Tekne turlarının götüreceği koyların çoğu eminiz ki seni mutlu edecek. Akdeniz’deki en güzel koyları daha önce anlatmıştık. Şimdi, biraz daha küçük bir bölgeye odaklanıp Adrasan’dan bahsedelim.

Kargıcak Koyu: Doğanın Kucağında 

Kargıcak Koyu, Adrasan

Kargıcak Koyu; Muğla’da da var, Antalya’da da. Yani gideceğin zaman harita sana farklı güzergahlar önerirse şaşırma. Denize girmek için sakin ve doğayla iç içe bir yer arıyorsan burayı tercih edebilirsin.

Sazak Koyu: Çam Ağaçlarının Peşinde

Sazak Koyu, Adrasan, Antalya

Bölgenin en güzel koylarından biri olan Sazak Koyu, Adrasan’a hayli yakın bir noktada bulunuyor. Adrasan’dan Sazak Koyu’na giden yol, toprak bir yol. Çam ağaçlarıyla kaplı yolculuğunun sonu büyüleyici Sazak Koyu ile tamamlanıyor. Koyda herhangi bir tesis bulunmuyor. El değmemiş bu güzellik aynı zamanda ücretsiz.

Porto Ceneviz Koyu: Adrasan’ın En Berrak Koyu 

Porto Ceneviz Koyu, Adrasan, Antalya

Adrasan’ın yıldız koyu olarak Porto Ceneviz Koyu’nu gösterebiliriz. Çünkü buraya kara yolu ile ulaşım yok. Deniz yolu ile tekne turlarını kullanarak ulaşabilirsin. Temiz ve berrak suların ev sahipliği yaptığı koy, eşsiz bir deniz ve dağ manzarasına sahip. 

Adrasan’da Kamp Yapılacak Alanlar 

Adrasan'da kamp yapılacak yerler

 Adrasan’da kamp yapılacak pek çok alan var. İçerisinde tesis olsun dersen özel kamping alanlarını değerlendirebilirsin. El değmemiş, herkesten uzak bir yer arıyorsan Sazak, Papaz ve Ceneviz koyları gibi ücretsiz güzergâhları tercih edebilirsin. 

Adrasan’ın Neyi Meşhur? Adrasan’da Ne Yenir? 

Adrasan'da ne yenir

Akdeniz’deysek tabii ki balık! Adrasan’da farklı balık çeşitleri bulunuyor. Buraya gelmişken lezzetli balıklar yiyebilirsin. Zeytinyağlı yemek ve meze konusunda da mutlu olabilirsin. Otlu gözleme, deniz börülcesi ve lezzetli kahvaltılar seni bekliyor.  

Adrasan’da Yapmadan Dönme 

  • Adrasan tekne turları farklı farklı güzergâhlara sahip. Bunlardan birini ya da birkaçını mutlaka deneyimlemeni öneririz. 
  • Doğa ile denizin iç içe olduğu bu eşsiz bölgede doğa yürüyüşleri ve kamp yapmanı öneririz. Burada hem tesisi olan hem de sakin kamp yerleri bulmak mümkün.
  • Gelidonya Feneri’nde gün batımını yakala.
  • Mümkünse bir portakal bahçesine git.
  • Lokal bir lezzet için Yörük Ana’ya uğrayıp otlu gözleme ye.
  • Mutlaka mehtap turuna çık.
  • Doğanın tadını çıkar!

Bu öneri ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Türkiye’de Gün Batımının En İyi İzlendiği Yerler  yazımıza geçebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın