Berlin Soğuklarına Katlanmamızı Sağlayan Sebepler

Berlin Soğuklarına Katlanmamızı Sağlayan 7 Sebep

Gezginler, sanatçılar, tarih meraklıları, alışverişseverler ya da sadece eğlenmek isteyenler… Herkes fırsatını bulduğu an soluğu Berlin’de alıyor. Binbir rengin ahenkli buluşmasına ev sahipliği yapan Berlin’de herkese yer var.

Duvarlarla doğu ve batı olarak ikiye ayrılan şehir, 1991 yılında Berlin Duvarı’nın yıkılmasıyla hem özgürlüğe hem de kozmopolit yapıya kucak açmaya başladı. Bu renklerin ahenkli olmasının en büyük sebebi belki de bu yıkılan duvardır.

Ziyaretçilerinin anı defterlerinde yıldızlı notları hak eden, herkesin tam olarak aradığı şeyi bulduğu bu şeytan tüylü şehir, adeta kar kış dinlemiyor ve meşhur Almanya soğuğunu bile çekilir kılıyor. Peki, bünyelerde bağımlılık yaratan bu şehrin kış aylarında dahi yollarını arşınlatmasının sırrı ne? Hem bu sırları hem de Berlin’de kışın gezilecek yerleri senin için derledik.

Tatil planını yaparken Almanya’nın güncel vize şartlarını, Covid-19 kurallarını ve yurt dışı uçuşlara ait güncel durum ve ülke kabul şartlarını web sitemizden incelemeyi unutma.

Haydi Berlin’e gidiyoruz!

Berlin Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

1. Alternatiflerin Şehri

Berlin Alternatiflerin Şehri

Berlin, Almanya’dan ve hatta tüm dünyadan yaz-kış demeden gelen alternatif insanların toplanma merkezi. Burada her inançtan, her tarzdan, her renkten, her politik duruştan insanlar bir arada uyum içinde yaşıyor. Bu da tüm sanatçıları, artistleri, müzisyenleri, yaratıcılığı dışarı yansımış herkesi kendine çekiyor. Berlin’in rahat atmosfer sağlayan bu kozmopolitliği, adeta özgürlüğün sınırlarını zorluyor.

Berlin’in diğer yüzünü ve graffiti dolu sokaklarını görmek isteyenler için birçok sokak turu düzenleniyor. Alternative Tour web sitesinden sokak sanatı turlarına bakabilir ve graffiti workshop’una katılabilirsin. Ücretsiz olarak Alexanderplatz TV Kulesi önünden başlayıp 3 saat süren turlar da mevcut. The Original Berlin Alternative Tours’tan da aynı şekilde alternatif sokak turlarını görebilirsin.

2. Dolu Dolu Tarih

Berlin Reichstag

Tarih boyunca kültür ve sanatla yoğrulmuş olmanın meyvelerini toplayan şehir, her adımda tarihten günümüze kanıtlar taşıyor. Zengin mimarisi, tarihi yapıları ve müzeleri ile Berlin, ziyaretçilerine tarih şöleni yaşatıyor.

Şehrin en çok turist çeken bölgelerinden birinde yer alan Brandenburger Tor yani Brandenburg Kapısı çok etkileyici bir tarihi yapıt olmakla beraber Berlin’in simgesi kabul ediliyor. Bu kapıya çok yakın Reichstag Parlamento Binası da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.

Hitler dahil pek çok yönetime ev sahipliği yapmış binanın çatı katında bulunan cam tavan, 360 derece Berlin manzarası izlenebilmesini sağlıyor. Üstelik burayı ziyaret etmek ücretsiz. Sadece gitmeden önce rezervasyon yaptırmalısın. Gün batımı bu cam kubbede bir başka oluyor. Rezervasyon saatlerini buna göre belirleyebilirsin. 

Berlin Müzeler Adası

Spree Nehri üzerinde bulunan Müzeler Adası, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor. Müzeler Adası adı üzerinde bir sürü müze, tiyatro, konser salonu ve kütüphaneyi içine alıyor. Yani sanatseverler için biçilmiş kaftan. Güzel bir haber de verelim: Berlin’de de bir müze kart sistemi var! Museum Pass Berlin web sitesi üzerinden satın alabileceğin kartın tam bilet ücreti 29 €, öğrenci bileti ücreti ise 14.5 (Kasım 2021).

3. Hayat Sokakta, Sokaklar Berlin’de

Berlin Sokakları

Berlin’de hayat da sanat da sokakta. Sokaktaki bu canlılık soğuk, kar, kış dinlemeden Berlin sakinlerinin ve ziyaretçilerinin içini şenlendiriyor. Sokaklar, caddeler adeta sanatla yoğrulmuş.

Bunun en büyük kanıtı ise sanatçıların Berlin Duvarı’nın en uzun korunmuş parçası olan 1,3 km’lik bölgeyi tabloya çevirdikleri East Side Gallery. 21 ülkeden 118 sanatçının özgürlük ve umut dolu muhteşem eseri, dünyanın en büyük açık hava galerisi. Berlin’e gelirsen burayı mutlaka ziyaret etmelisin.

Berlin sokaklarında karşılaşacağın, Doğu ve Batı Berlin arasında geçiş noktası olarak bulunan kontrol kulübesi Checkpoint Charlie, Soğuk Savaş’ın anısına saklanmış. Temsili olarak dursa da tarihi yaşatan ve turistlerin dikkatini çeken bir yer. Orijinal Checkpoint Charlie ise Berlin’deki Allied Museum’da sergileniyor.

4. Alışveriş Cenneti

Berlin Alışveriş Cenneti

Berlin’de alışveriş merkezlerinin en iyileri, en seçkin markaların da merkezi aynı zamanda. Kudam, Friedrichstrasse gibi popüler caddelerdeki Ka De We, Alexa gibi alışveriş merkezleri dünyaca tercih edilen noktalar. Berlin’de alışveriş sadece seçkin markalar ve alışveriş merkezlerinden ibaret değil elbette. Avrupa’nın en iyi bit pazarlarından biri de Berlin’deki Mauerpark. Bit pazarı deyip geçme, burada vintage ve tasarım ürünler bile bulmak mümkün. Seçkin markaların cep yakan fiyatlarını, kış aylarında kampanyalı Berlin uçak bileti bularak dengeleyip alışverişe daha fazla bütçe ayırabilirsin.

5. Beyaz Sana Yakışıyor

Berlin Kar Kış

Beyaz, bir şehre bu kadar mı yakışır! Şehrin her mevsim başka bir tadı olsa da karlar altında daha büyülü olduğu su götürmez bir gerçek. Etkinlikleri, herkesi kucaklayan sokakları, sıcacık kahveler sunan kafeleriyle Berlin, kış mevsimini yaşayabileceğin en güzel yerlerden biri. 

Mükemmel çalışan metro sistemi ile ulaşımda hiçbir zorluk yaşanmaması da hayatı daha da kolaylaştırıp kar keyfini hiç bozmuyor.

6. Her Daim Aktif

Berlin Her Daim Aktif

Partisever gezgin, “Avrupa’nın en hareketli gece hayatı nerede?” diye düşünüyorsan cevap iki hece: Ber-lin! Genelde en ünlü DJ’ler Berlin’i yalnız bırakmıyor. Geceleri ışıl ışıl olan bu şehir eğlenmeyi ve eğlendirmeyi seviyor. Özellikle tekno müzik dinleyenler Berlin’in gece hayatını hayli sevecek. Daha önce Berlin Gece Hayatı Rehberi: Berlin’in En Ünlü Gece Kulüpleri yazısını hazırlamıştık. Daha fazla bilgi almak istersen rehberimiz sana yol gösterecek.

İyi düşünülmüş kaliteli organizasyonları bulabileceğin sayılı şehirlerden olan Berlin’de; her gün düzenlenen konserler, tiyatrolar, sinemalar ve sergilerle etkinlik rehberi her daim dolu ve keyifli. Sporla ilgili de hayli etkinlik bulunuyor. Eventbrite’a göz attığında etkinliklerin sayısının ne kadar fazla olduğunu fark edeceksin.

7. Şehir Merkezinde Büyüleyici Güzellikteki Parklar

Berlin Parklar

Berlin, Germany – August 14, 2019: Panoramic view of the Soviet War Memorial – Treptower Park in Berlin, Germany (Berlin, Germany – August 14, 2019: Panoramic view of the Soviet War Memorial – Treptower Park in Berlin, Germany, ASCII, 114 components,

Berlin sadece kozmopolit ve sanat dolu bir şehir değil, aynı zamanda parklarla dolu bir yer. Doğayı ve tarihi bir araya getiren Treptower Park, şehir merkezinin tam ortasında beklenmedik bir yeşilliğe ve sakince akan bir nehre açılıyor. Aynı zamanda Rus askerlerinin anıtlarının da bulunduğu bir yer. Yani şehrin enerjisinden uzakta sakinliği yakalarken tarihe göz atma fırsatı da bulabilirsin. Şehri tanımak için buraya uğramakta fayda var.

Viktoria Parkı, Kreuzberg’de yer alan diğer parklara göre daha küçük ama şelalesi olan minik tepeli bir park. Muhteşem bir manzaraya sahip olan bu park tam bir huzur yuvası. Biraz soluklanmak ve Berlin’in büyüsüne kapılmak istersen burası tam sana göre.

Berlin’i vazgeçilmezler arasına koyan bir diğer sebep de ulaşım kolaylığı. Her mevsim uygun fiyata uçabileceğin gibi sık yapılan promosyonlu uçak bileti kampanyalarından da faydalanabilirsin.

Bu öneri ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Berlin Hakkında Muhtemelen Hiç Duymadığın 10 Ayrıntı yazımıza geçebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...