• Ana Sayfa
  • Eğlence
  • Türkiye’de Görülmesi Gereken Gastro Turizm Durakları | Gastro Turizm Nedir
Gastro Turizm Nedir

Türkiye’de Görülmesi Gereken Gastro Turizm Durakları | Gastro Turizm Nedir

Gastronomi turizmi ya da kısaca “gastro-turizm” son yıllardaki turizm trendlerinin başında geliyor. Yemek turizmi olarak da anılan bu turizm türü, deneyim odaklı seyahat kavramını oluşturan alt başlıklardan biri olarak görülüyor. 

Ülkemiz kültürel ve tarihi değerleri, doğal anıtları, milli parkları ile olduğu kadar yerel lezzetleri ve gastronomik tatları ile de ünlü. Bu nedenle bu yerel lezzetler ve gastronomik tatlar doğrultusunda yapılan seyahatler de oldukça ilham verici. Ayrıca gastro-turizm; gezginlere benzersiz anlar, unutulmaz tatlar ve otantik hikayeler sunduğu için de çekici. 

Bu yüzden bu yazımızda Türkiye’deki gastronomi turizmi duraklarına göz atacağız ve seni eşsiz bir yolculuğa çıkaracağız. Fakat öncesinde gastro-turizm kavramını biraz daha açalım. 

Gastro-Turizm: Farklı Bir Deneyim 

Gastro Turizm

Gastronomi turizmi veya gastro-turizm, geçmişi ve kökleri hayli eskiye dayanan bir seyahat türü. İngilizce kaynaklarda “culinary tourism” olarak da geçen bu seyahat kavramı, son dönemlerde yiyecek içecek tarihinin popüler hale gelmesi ile birlikte yükselişe geçti.

Günümüzde deneyim odaklı seyahatin içerisinde kabul edilen gastro-turizm; unutulmaz tatların ve benzersiz yeme-içme deneyimlerini kapsar. Hatta gastro-turizm ile ilintili olarak gidilen bölgelerdeki özel yemek turlarına veya aşçılık derslerine ya da atölyelerine de katılmak mümkün olur.

Ayrıca gezginlere farklı hikayeler ve farklı deneyimler vadeden gastro-turizm, gidilen bölgelerdeki yöresel tatlar üzerinden geçmişe dair bir mirasa ve kültürel kimliğe de ışık tutar. Bu sebeple gastronomi turizminin aynı zamanda tarihi ve kültürel bir tarafı da mevcuttur. 

Gastro-turizm kavramını detaylandırdığımıza göre Türkiye’deki gastro-turizm duraklarının başlıcalarına değinebiliriz.

1. Gaziantep: Dünya Çapında Bir Lezzet Durağı 

Gaziantep Gastro Turizm

Ülkemizde gastro-turizm denildiğinde akıllara gelen ilk yer çoğunlukla Gaziantep. Tarihi sokakları, el sanatlarının farklı örneklerini görebileceğin çarşıları ve seni eşsiz bir kültür yolculuğuna çıkaracak müzeleri ile Gaziantep, son yılların popüler duraklarından birisi.

Oldukça eski ve köklü bir geçmişe sahip olan bölge, birçok medeniyete de ev sahipliği yapmış bir yer. Bu nedenle şehrin sahip olduğu bu kültürel zenginlik, yeme-içme kültürüne de yansımış.

Türkiye’nin lezzet başkentlerinden olan bölge, tadına doyulmaz yemekleri ve yöresel mutfağı ile gastronomi turizminin öne çıkan rotalarından biri. Şehrin mutfağı öyle zengin ki 250’den fazla yemek çeşidi olduğu biliniyor. 

Bunun yanı sıra Gaziantep, UNESCO’nun “Yaratıcı Şehirler Ağı” listesinde de yer alıyor. O nedenle burası gerçekten farklı ve özel bir durak. Patlıcan kebabı, beyran, içli köfte, simit kebabı, yuvalama, ekşili köfte, fıstıklı katmer, baklava ve şöbiyet gibi tatlar da buraya geldiğinde mutlaka denemen gereken lezzetler arasında. 

Ayrıca Bakırcılar Çarşısı, Zeugma Mozaik Müzesi ve Zeugma Antik Kenti, Dülük Antik Kenti ve Zincirli Bedesten gibi durakları görmeyi de ihmal etme. Son bir tavsiye: Buraya gelmeden A’dan Z’ye Gaziantep Mutfağı yazımızı okumayı da unutma!

Gaziantep Uçak Bileti Ara 

ucak-bileti

2. Hatay: Bir Kültür Mozaiği

Akdeniz Bölgesi’nin doğu kıyılarında yer alan Hatay, ülkemizin “kültür mozaiği” olarak adlandırılan bölgelerinden biri. Geçmişi oldukça eskiye uzanan bölgenin Paleolitik Dönem’den beri yerleşim yeri olarak kullanıldığı biliniyor. Ayrıca burası Hititler ve Romalılar gibi tarihi uygarlıklara ev sahipliği yapmış bir yer.

Aynı zamanda “kardeşlik şehri” olarak da bilinen Hatay, UNESCO tarafından “barış kenti” seçilmiş. Dolayısıyla burası insanların hoşgörü içerisinde yaşadığı ve köklü bir kültürün bulunduğu bir bölge.  

Multikültürel bir dokuya sahip olan şehrin yöresel lezzetleri de her damağa hitap eden türden. Güneydoğu Anadolu ile Akdeniz arasında bir köprü durumunda olan Hatay, bu multikültürelliğini mutfağına da yansıtmış. 

Tıpkı Gaziantep gibi Hatay da UNESCO’nun “Yaratıcı Şehirler Ağı” listesinde yer alıyor ve bir gastronomi başkenti olarak kabul ediliyor. Hatay’ın yöresel lezzetlerinin başında da humus, fellah köftesi, kağıt kebabı, belen tava, ekşi aşı, firik pilavı, haylan kabağı, tepsi kebabı, kapalı lahmacun, kaytaz böreği, muhammara ve künefe geliyor. 

Türk mutfağının özel köşelerinden biri olan Hatay’da; St. Pierre Kilisesi, Aziz Simeon Manastırı, Titus Tüneli ve Arkeoloji Müzesi de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Hatay Uçak Bileti Ara 

ucak-bileti

3. Konya: Anadolu’nun Kalbinde 

Konya Gastro Turizm

Konya, Anadolu’nun kalbinde bulunan ve çok önemli uygarlıklara ev sahipliği yapmış kadim bir şehir. Oldukça zengin bir kültürün izlerini taşıyan ve Mevlana gibi insanlık tarihine damga vurmuş bir isme ev sahipliği yapmış bölge, binlerce yıllık tarihi ile olduğu kadar gastronomik lezzetleri ile de meşhur. 

Türkiye’nin yüz ölçümü olarak en geniş ili olan Konya, Anadolu’daki en eski yerleşim yerlerinden. Eski çağlardaki adı İkonium olan bölge, tarih boyunca Frig, Roma, Bizans, Büyük Selçuklu gibi medeniyetlerin hakimiyetine girmiş.

Anadolu Selçuklu Devleti kurulduktan sonra uzun yıllar bu devletin başkentliğini yapan bölge, daha sonra Osmanlı bünyesine girmiş. Coğrafi konumu sebebiyle stratejik bir şehir olan Konya, ticaret yolları üzerinde olduğu için farklı kültürlerden de sürekli bir şeyler almış. 

Mutfağını da bu sayede geliştiren Konya, Türkiye’nin en önemli gastronomi duraklarından biri konumunda. Oldukça zengin bir yemek kültürüne sahip olan şehir, pişirme teknikleri ve sunum biçimleri ile de dikkat çekiyor. 

Özellikle etli ekmeği ile dillere destan olan bölge; fırın kebabı, tirit kebabı, bamya çorbası, su böreği, çebiç, sacarası gibi farklı lezzetleri de bünyesinde barındırıyor. Ayrıca buraya gelmişken tarihin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Çatalhöyük Antik Kenti’ni, Mevlana Müzesi’ni ve İnce Minareli Medrese’yi mutlaka görmelisin. 

Konya Uçak Bileti Ara 

ucak-bileti

4. Trabzon: Karadeniz’e Doğru 

Trabzon Gastro Turizm

Trabzon, Karadeniz denildiğinde akıllara gelen ilk yerlerden. Tertemiz havası, kültürel dokusu ve doğal güzellikleri ile dikkat çeken bölge, Türkiye’nin yeşil seyahat rotalarından biri. Bunun yanı sıra ülkemizin en zengin mutfaklarından biri olan Karadeniz mutfağını deneyimlemek için de biçilmiş kaftan. 

Kendine has geleneklere ve göreneklere sahip olan bölge, her mevsimde başka türden bir güzelliğe sahip oluyor. Yeşilin her tonunu görebileceğin bir yer olan Trabzon’da birbirinden lezzetli ve unutulmaz yemeklerin tadına da mutlaka bakmalısın.

Buraya geldiğinde özellikle kuymak, Akçaabat köftesi, karalahana dolması, hamsili pilav, palamut dolması, Trabzon pidesi ve Laz böreği gibi tatları denemelisin. Bunların yanı sıra bölgedeki Altındere Vadisi’ni, Uzungöl’ü, Sümela Manastırı’nı, Atatürk Köşkü’nü ve Ayder Yaylası’nı da görmelisin. 

Trabzon Uçak Bileti Ara 

ucak-bileti

Bu öneri ile de yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Türkiye’deki Açık Hava Müzeleri: Kültür ve Doğa Bir Arada yazımıza geçebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın