• Ana Sayfa
  • Genel
  • Before Üçlemesinden İlham Al: Romantik Avrupa Şehirlerine Yolculuk
Before Üçlemesinden İlham Al

Before Üçlemesinden İlham Al: Romantik Avrupa Şehirlerine Yolculuk

Bazı filmler ve mekanlar insanı içine çeker, hikayenin geçtiği sokaklarda bir gezintiye çıkarır. Farklı bir hayatın kapılarını aralayıp gözlemci olarak ekran başında bırakır. Bedenen orada olmasak da film akarken karakterlerle birlikte ruhumuzu da akışa bırakırız. 

ABD’li yönetmen Richard Linklater’in Before Sunrise (Gün Doğmadan Önce), Before Sunset (Gün Batmadan Önce), Before Midnight (Geceyarısından Önce) filmleri kısaca Before üçlemesi de bu tür filmlerin en değerlilerinden. Romantik-dram kategorisinde yer alan serinin üç filmi üç farklı şehirde, sokaklarda restoranlarda hem filmi hem de şehri keşfetmemizi sağlıyor. Çünkü filmler, mekanlarla bağdaşmış bir hikaye örüntüsüne sahip.

Biz de Before üçlemesinden ilham alıp romantik Avrupa şehirlerinde ziyaret edilebilecek durakları yazdık. ​​Tabii yurt dışına çıkmadan önce ülkelerin güncel Covid-19 kurallarını ve vize şartlarını web sitemizden incelemeyi unutma. Ucuz uçak biletini nerede bulacağını zaten biliyorsun. 

Bu hatırlatmayı da yaptığımıza göre filminin soundtrack’ini açalım, güzel ve romantik bir yolculuğa birlikte çıkalım! Dikkat spoiler içerebilir!

Before Sunrise (Gün Doğmadan Önce): Viyana’da Başlayan Romantik Yolculuk

Before Üçlemesinden İlham Al Before Sunrise

Kaynak 

1995 yılında çekilen ilk film Gün Doğmadan Önce’de, 20’li yaşlarının başlarında iki genç olan Celine (Julie Delpy) ve Jesse (Ethan Hawke) bir tren yolculuğu sırasında tanışıyor. Jesse’nin Celine’i Viyana’da inmesi için ikna etmesiyle Viyana sokaklarında bir günlük yolculuğumuz başlıyor.

Trenden indikleri yer Europaplatz’daki Westbahnhof İstasyonu. Westbahnhof, karakterlerin yolculuklarının başladığı nokta olduğu kritik öneme sahip. Bu istasyonu özel yapan şeylerden bir diğeri de 2012 ve 2013 yıllarında Avusturya’nın en güzel istasyonu seçilmesi. Ayrıca Viyana’da hem şehir içi hem de uzun mesafe trenleri bu istasyondan kalkıyor. 

Celine ve Jesse tren istasyonundan ayrıldıktan sonra Wien Nehri’nin altından akıp gittiği Zollamtssteg Köprüsü’nden geçiyorlar. Bu yol onları Maria Theresien Platz’da bir gezintiye çıkarıyor. Neo-Rönesans tasarım anlayışı ile inşa edilen Sanat Tarihi Müzesi ve Doğa Tarihi Müzesi bu alanda yer alıyor. Bu iki müze arasında ise güzel peyzajlı bahçeler, sanat eseri heykeller ve birçok çeşme bulunuyor.

Before Üçlemesi Westbahnhof İstasyonu

Westbahnhof railway station in Vienna, Austria

Sonrasında ise Friedhof der Namenlosen yani İsimsizlerin Mezarlığı’ndan geçip Viyana’nın en eğlenceli noktalarından biri olan Prater Lunaparkı’na gidiyorlar. Burada eğlenmek için arayacağın her şey var! Özellikle adrenalini seviyorsan hız trenleri, su kayakları, dönme dolap ve diğer eğlence araçlarını burada bulabilirsin. Bu güzel mekan hakkında detaylı bilgi istersen Prater Wien web sitesini ziyaret edebilirsin. 

Before Üçlemesi Prater

Akşam saatlerine doğru ise Donaukanal yani Tuna Kanalı’nın kenarında bir gezintiye çıkıyorlar. Viyana’nın en önemli kilisesi olan Aziz Stephen Katedrali’ne çok yakın olan Kleines Café’de kahve içerken el fallarına bakmak isteyen bir kadına denk geliyorlar. Buraya gittiğinde böyle romantik bir ana denk gelir misin biliyoruz, ama Viyana’nın en önemli simgelerinden birini ziyaret etme şansını kaçırmamanı öneririz.

Aziz-Stephen-Katedrali-Viyana

Sonra Maria am Gestade Kilisesi’ni ziyaret edip telefon sahnelerinin olduğu Café Sperl’e geçiyorlar. Cafe Sperl, 1888 yılında açılmış hayli tarihi bir yer. Detaylı bilgi almak istersen Cafe Sperl – Traditional Viennese coffeehouse web sitesine göz atabilirsin. Bu küçük şehir turundaki bir sonraki durakları ise Albertina Palais Müzesi oluyor. Karanlığın yavaş yavaş çöktüğü sokakları aydınlatan sokak lambaları eşliğinde şehir manzarasını izlemeye koyuluyorlar. 

Donaukanal’daki Johann Strauss gemisi ise son kahve molalarını verdikleri yer. Burası için ayrılık öncesi konuşma noktaları diyebiliriz. Sonrasında dışarıda biraz vakit geçirip balkonundan şehri izledikleri Albertina’daki Arşidük Albrecht’in anıtının merdivenlerine oturuyorlar. Jesse, Wystan Hugh Auden’in “Bir Akşam Dışarı Çıktığımda” şiirinden Celine’e bölümler okuyor.

Jesse ve Celine 6 ay sonra buluşmak üzere söz verip tren istasyonunda ayrılıyorlar. Burayı ziyaret edersen Jesse ve Celine’in romantik bir gün geçirdiği noktaları arşınlayıp filmin içerisine ışınlanabilirsin. Film 1995’te çekilmiş olmasına rağmen bu duraklarda hala bir değişim yok. Ruhunu olabildiğince korumuş ve saklamış bu şehrin sokaklarını böyle gezmeyi bir dene. 

Bu bölgeye ulaşmak için ise Viyana’ya uçman gerek!

Viyana Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

Before Sunset (Gün Batmadan Önce): Paris’in Sokaklarında Yerlisi Gibi 

Before Üçlemesinden İlham Al Before Sunset

Kaynak 

10 Şubat 2004’te gösterime giren Before Sunset, Before Sunrise’ın devamı olarak bize başka bir ülkenin sokaklarını arşınlatacak ikinci filmi. Tanışmalarından sonra geçen 9 yılın ardından karşılaşmaları, dünyanın en romantik şehirlerinden biri olarak bilinen Paris’te gerçekleşiyor. Bu noktada bize Paris sokaklarında gezdikleri mekanları dolaşarak bu romantizme dahil olmak kalıyor. Celine, Paris’te yaşayan bir Fransız olduğu için rotamıza ikonik Eyfel Kulesi’ni almadan bu şehirde yerlisi gibi geziyoruz. 

Shakespeare & Company Kitabevi ilk durak. Jesse ve Celine, 9 yıl sonra burada karşılaşıyor. Bu kitabevi, Paris’te İngilizce ciltler ve yayınlar alanında uzmanlaşmış ünlü  bir mekan. Öyle ki Ernest Hemingway, James Joyce gibi ünlü yazarların eskiden burada vakit geçirdikleri söyleniyor. Paris’i ziyaret edersen ve böyle bir alan ilgin varsa burası senin için gizli bir hazine olabilir.

Before Üçlemesi Shakespeare Company Kitapevi

Kitabevinden sonraki nokta Le Pure Café oluyor. Bu kafe, kitabevinden biraz uzak kalıyor. 11. yüzyılın işçi sınıfı mahallesinin ortasında yer alan bu mekanda, eşsiz Fransız yemeklerinin ve kahvelerinin tadına bakabilirsin. Sonrasında ise Seine Nehri’nin kıyısında küçük bir yolculuğa çıkabilirsin. 

Celine ve Jesse, Quai Henri-IV rıhtımından Seine Nehri’nde küçük bir yolculuğa çıkıyorlar. Sen de bu güzel nehirdeki teknelerden birine atlayıp Paris’in başka manzaralarını keşfedebilirsin.

before-sunset-seine-nehri

Notre Dame Katedrali ise Celine’in evine gitmeden önceki durakları oluyor. Jesse yapıyı önce Seine Nehri’nde görüp etkileniyor. Notre Dame, Roma Katolik Katedrali olarak kabul edilen görkemli bir yapı. 2019 yılında çıkan bir yangınla ağır hasar alsa da hala olduğu yerde tüm ihtişamıyla durmaya devam ediyor. İçerisini ziyaret etmek şu an için mümkün değil, ancak çevresini gezme şansın var. Detaylı bilgiyi Notre-Dame de Paris web sitesinde alabilirsin.

Bu bölgeye ulaşmak için yapman gereken ise Paris’e uçmak!

Paris Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

Before Midnight (Geceyarısından Önce): Yunanistan 

Before Üçlemesinden İlham Al Before Midnight

Kaynak

Before Midnight (Geceyarısından Önce), bu üçlemenin son filmi olarak 2013 yılında çekilmişti. Hikayede büyük bir kırılım olarak artık başka şehirlerde karşılaşmanın yerini, birlikte yolculuk yapmak alıyor. Before Midnight, Yunanistan’ın güzel manzaralarında Güney Peloponnese’de geçiyor.

Yunan esintisi yakalamak için film müziklerinden Gina Ena Tangoyu açalım, sonrasında da güneş ve denizden esen rüzgarın peşine takılalım.

Jesse ve Celine bu kez aile olarak tatile çıkıyor. Uçaktan indikten sonra Antik Messini kalıntıları arasından geçiyorlar. Antik Messini, günümüz modern şehir planlamasının öncüsü olarak kabul edilebilecek mabet, heykel, konut kalıntılarına sahip. Kalamata’dan yaklaşık 30 km uzaklıkta bir nokta. 9 km’lik devasa bir duvarla çevrilmiş tapınak ve anıt kalıntıları ise Güneybatı Mora’yı ziyaret etmek için güzel bir sebep.

before-midnight-antik-messin-yunanistan

Çiftin kaldığı muhteşem manzaralı taş ev ise Sir Patrick Leigh Fermor’un öldükten sonra Benaki Müzesi’ne bıraktığı bir yer. Benaki Müzesi buraya zaman zaman turlar düzenliyor. Böyle bir tura çıkma şansın olursa öncesinde filmi mutlaka izle. Ev, bahçe ve manzara “İnsanın ömrünü uzatır!” diyeceğimiz cinsten.

Before Üçlemesi Sir Patrick Leigh Fermor Evi

Kaynak 

Akşam yemeklerini yedikleri yer ise Kardamly. Dağ manzaraları ve otantik Yunan atmosferiyle muhteşem bir sahil kasabası. Platsa ise Celine ve Jesse’nin uzun yürüyüşler ve uzun sohbetlerine ev sahipliği yapan başka bir köy. Gün batımı için tercih ettikleri nokta ise Pylos kasabası. Gün ufukta batarken en güzel manzaraları yakalayabileceğin, yerel lokantalarıyla ünlü olan sakin bir yer. 

Before Üçlemesi Pylos Kasabası

Messinia – Kardamili’deki iskele ise Jesse ve Celine’nin başka bir akşam sohbeti yaptıkları bir nokta. Sonrasında Westin Resort Costa Navarino Otel’de ilişkilerine dair dramatik olaylar yaşıyorlar. Sonrasında 9 yıl aralıklarla çekilen, sadece romantizm ve aşka dair değil de gerçekçi ve hayatın içinden parçalar sunan hikayenin sonuna geliyoruz. Üç farklı şehir, muhteşem sokaklar, kafeler, doğa manzaraları, gün batımları yanımıza kâr kalıyor. 

Üçüncü filmin hikayesinin geçtiği bölgelere ulaşmak için yapman gereken ise Atina’ya uçmak ve buradan aktarmak yapmak.

Atina Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

​​Bu öneri ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Nisan Ayında Gidilecek Yerler yazımıza geçebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın