• Ana Sayfa
  • Makale
  • UNESCO’nun Yeni Gözdesi: Bergamo’daki Venedik Surları

UNESCO’nun Yeni Gözdesi: Bergamo’daki Venedik Surları

İtalya’nın kendisi küçük ama hikayeleri çok büyük şehri Bergamo, ziyaretçilerinin kulağına romantik hikayeler fısıldıyor. Bahar aylarında yapılacak aşk tatillerinin ya da tek başına çıkılacak spontane maceraların biraz romantik biraz histerik rotası Bergamo; tıpkı ara sokaklarda gezinirken görüp de detaylarından büyülendiğin eski evler gibi… Milano Bergamo Havalimanı’nın tam yanı başında bulunan Bergamo, ayrıca Milano uçuşlarından önce küçük bir kaçamak yapma fırsatı veriyor.  Burada keşfedilecek birçok şey var.

Bergamo gezilecek yerleri listesi, oldukça zengin bir liste olacak. Şehir UNESCO tarafından 2017 yılında “Dünya Mirası” listesine alındı bile. 15. ve 17. yüzyıllar arasında Venedik Cumhuriyeti tarafından koruma amacıyla inşa edilen surlarla çevrili şehir; ününü bu surlardan alıyor. Altı kilometreden daha fazla alana yayılmış bazen elli metre yüksekliği geçen bu surlar; bu romantik şehre adeta sarılıyor.

Bir Gün Yetmez:  Bergamo’nun Gezilecek Yerleri

bergamo-sehri

Alpler’in eteklerine uzanmış Bergamo, İtalyan şehirlerinin klasik dokusunu yansıtan en iyi şehirlerden biri. Bergamo iki yüzü olan bir yer; şehrin tam merkezindeki tepeliğe yayılmış eski Bergamo “citta alta” (aşağı şehir) ve şehrin yeni kısmı, “citta bassa” (yukarı şehir). Pegasus uçak bileti ile İtalya gezisine çıkıp da alışveriş yapmamak olmaz. Bergamo’da alışveriş için burada gezebileceğin yerler var ama herhangi bir yerde de karşılaşabileceğin şeyler; o yüzden Bergamo tatilin için ayırdığın süre kısıtlıysa bu bölgeyi es geçip şehrin eski yakasına, citta alta’ya gidebilirsin. Zaten Bergamo serüveninden en akılda kalıcı dakikaları burada yaşayacaksın. Sosyal medya paylaşımlarına layık arka planların hepsi burada. Bergma citta alta, karakteristik tabelaları, klasik evleri ve tıpkı İtalyan filmlerinde geçen eski kasabalar tadında! Bergamo’da alışveriş için de bu bölge daha uygun; her köşe başında kendine İtalya’yı hatırlatacak bir şeyler bulabiliyorsun.

Asıl Konuya Gelelim: Bergamo Venedik Surları

bergamo-surlari

Venediklilerin 1561 yılında yapımına başladıkları ve mükemmel bir işçilikle tamamladıkları surlar, Bergamo’nun romantik atmosferini oluşturan ilk detay. Bu surların üzerinde güneşin batışını izlemek, Bergamo gezinde yapacağın ilk şey olmalı. Surların büyüleyici etkisinden olsa gerek, Bergamo şehri asla saldırıya uğramamış. Devasa kapıları, görkemli burçları ve yeraltındaki gizemli tünelleriyle Bergamo Venedik Surları, bir gezginin tüm gününü hak ediyor.

Bergamo’da Başka Ne Yapabilirsin?

bergamo-sehri

  • Küçük ve tatlı bir Lombardia şehri olan Bergamo, daracık sokaklara yan yana dizilmiş bahçeli evlerle dolu bir yer. Citta alta sokaklarında keşfedebileceğin birçok ilginç detay var. Keşfetmek sana kalsın!
  • Citta alta’da Sant’Alessandro Katedrali ve Santa Maria Maggiore Bazilikası, görülmeye değer. Orta Çağ insanlarının ayrıntılara ne kadar önem verdiğini, bu yapıların detaylarını inceleyerek fark edebilirsin.
  • Accademia Carrara Müzesi’nde Botticelli ve Tiziano gibi dehaların eserleri sergileniyor. Meraklılarına duyurulur!
  • Bergamoluların tarifi kendilerine ait bir dondurmaları var: Stracciatella. Denemeden dönme, çikolata parçacıklı kaymaklı dondurmanın böylesini tatmadığına bahse gireriz!

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...