Atalarımız Burada Yaşarmış Türkiye'deki En Eski Yerleşim Yerleri

Atalarımız Burada Yaşarmış: Türkiye’deki En Eski Yerleşim Birimleri

“Türkiye’nin en eski yerleşim yeri neresidir?” sorusuyla tarihi bir yolculuğa çıktık ve bu soru bizi dünyanın en eski yerleşim yerlerine ulaştırdı. Çünkü dünyanın en kadim toprakları üzerinde yaşıyoruz. Farkında mısın? İnsan medeniyetinin yeşerdiği topraklardayız!

Hiç kuşkusuz Türkiye’nin en geleneksel yerleşim yerlerinden biri Kapadokya. Kapadokya hakkında detaylı bilgi için Nevşehir içeriğimize göz atabilirsin. 60 milyon yıllık tarihi bulunan Kapadokya hakkında daha sonra uzun uzun konuşacağız!

Klişe Ama Öyle: Medeniyetler Beşiği Mezopotamya

Atalarımız Burada Yaşarmış Nemrut Mezopotamya

Mezopotamya, on binlerce yıldır birçok önemli kültüre yuva olmuş, Dicle ile Fırat Nehri arasında kalan bir bölge. Sümerler, Akadlar ve Asurlar gibi modern tarih öncesinin en önemli kültürlerinin yaşadığı topraklarda, yazı ve para gibi günümüzün yaşam tarzını şekillendiren kavramlar keşfedilmiş.  

Göbeklitepe, Şanlıurfa

Atalarımız Burada Yaşarmış Şanlıurfa Göbeklitepe

Keşfedildiğinde uluslararası basında büyük yankı uyandıran ve medeniyetin tarih çizelgesini değiştiren Göbeklitepe, içinde birçok gizem barındıran mistik bir yer. Alman arkeolog Prof. Klaus Schimdt tarafından devam ettirilen kazılar sonucunda bulunan Göbeklitepe, dünyanın ilk tapınaklarından biri olma unvanını taşıyor. Yaklaşık 12.000 yıl öncesine tarihlenen Göbeklitepe, bize buralarda büyük bir olasılıkla yarı göçebe yarı yerleşik bir topluluk olabileceğini gösteriyor.  

Göbeklitepe hakkında birçok araştırma yapıldı, kitap yazıldı ve belgesele aktarıldı. Göbeklitepe hakkında daha çok okuma yapmak istersen Göbeklitepe belgeselinin web sitesini inceleyebilirsin. Onu daha yakından görmeyi düşünüyorsan ucuz Şanlıurfa uçak bileti için seni şuraya bırakalım: Şanlıurfa uçak bileti

Çatalhöyük, Konya

Atalarımız Burada Yaşarmış Çatalhöyük Konya

Konya uçak biletini ucuzundan aldın ve etli ekmekleri düşününce ağzın sulanıyor belki de! Şimdiden afiyet olsun, karnını doyurduktan sonra sıra Konya’da nereye gidilir diye merak edersen Mevlana Medresesi vb. tarihi yapılar sana önerilecek. Bizim ise çok daha farklı bir fikrimiz var: Çatalhöyük.

Yaklaşık 9000 yıl öncesine tarihlenen Çatalhöyük, döneminin en kalabalık yerleşim yeri olma özelliğini taşıyormuş. Neolitik ve Kalkolitik dönemlerin en meşhur kentlerinden (muhtemelen) olan Çatalhöyük; o dönemin günlük yaşamını, kültürünü ve ev düzenini en iyi anlatan eski yerleşim yerlerinden biri.   

Dülük Antik Kenti (Doliche), Gaziantep

Atalarımız Burada Yaşarmış Duluk Antik Kenti Gaziantep

Kaynak

Gaziantep’de ilk insanların yaşadığı düşünülen bir yer var: Dülük Antik Kenti. Burada yapılan araştırmalara göre Dülük Antik Kenti’ndeki yaşam 600.000 yıl kadar geriye gidiyor! Alt Paleolitik Çağ’da kullanılan çakmak taşı buluntuları, Dülük Antik Kenti’nin kadim tarihi hakkında bize bilgi veriyor. Bu buluntular o kadar özel ve kendine has ki literatüre “dülükien” olarak geçmiş. Her ne kadar o zamanlarda kalabalık bir toplumdan bahsedemesek de Dülük Antik Kenti, Türkiye’de görülebilecek en en eski yerleşim yerlerinden biri. Dülük Antik Kenti’ne nasıl gidilir? Tabii ki bir Gaziantep uçak bileti alarak!

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın