budepeste-gun-batimi-manzarasi

Budapeşte Tatili: Budapeşte’de Yapılacak Şeyler

Budapeşte tatili düşünüyorsan önce buraya bir bak. Bu içeriğimizde, Budapeşte’nin altını üstüne getiriyoruz. Macaristan’ın başkentinde ne var ne yok, nereleri görmeli, nerelerde gezmeli ve bu görkemli şehirde neler yapmalı gibi sorulara yanıtlar arıyoruz. Biz 6 tane bulduk, Budapeşte tatili boyunca sen daha fazlasını keşfedebilirsin.

Aynı anda hem tarihin ruhunu yaşatan hem genç olmayı başarabilen hem Batılı hem de biraz Doğulu olan Budapeşte, büyük şehir karmaşasından uzakta seni bekliyor. İster yaz tatilinde ister kış sezonunda gidiyor ol, Budapeşte’de keşfedebileceğin birçok deneyim seni bekliyor olacak. Burada Dünya Miras Listesi’nin en göz alıcı eserlerini ziyaretten termal sularda yapılacak şifa dolu banyolara kadar birçok etkinlik bulacaksın.

Budapeşte’ye Nasıl Gidilir: Budapeşte Uçak Bileti

ucak-bileti

Budapeşte’ye gitmenin en pratik yolunu arıyorsan Pegasus tarifelerine bak. Macaristan uçuşları üzerinden Budapeşte’ye ulaşım sağlayan Pegasus, seni oraya en güvenli, ekonomik ve hızlı şekilde götürecek.

Macaristan’ın Başkenti Budapeşte’de Yapılacak Şeyler

budapeste-gece-sehir-manzarasi

Tuna Nehri’nin ya da orijinal adı ile Danube Nehri’nin ikiye böldüğü bu dünya güzeli şehir, aslında iki karaktere sahip ki zaten eski zamanlarda burası iki ayrı şehirmiş: Buda ve Peşte. Tuna’nın bir yanında Buda, diğer yanında Peşte olarak ikiye ayrılan şehir, zaman içerisinde birleşerek Macaristan’a başkent olmuş. Ülkenin sanat ve kültür merkezi Budapeşte, aynı zamanda gece hayatının da nabzını tutuyor. Yani Budapeşte’de gezilecek yerler arasında her zevke ve konsepte göre bir seçenek var.

Budapeşte’de neler yapılır? Öncelikle şehri tanımak gerek. Gelişmiş toplu taşıma olanakları sayesinde Budapeşte’de istediğin her yere kolayca ulaşabilirsin. Nerelere mesela? Şehrin kalbi sayılan Kahramanlar Meydanı, her yerin merkezi konumunda. Yani buradan başlayarak Tuna Nehri üzerinde bulunan tüm tarihi eserlere ulaşabilirsin. Budapeşte yeme içme dünyasından gece gezmelerine, kültür gezilerinden sanat turlarına kadar birçok yerin merkezi burası.

Buda ve Pest’i Birleştiren Zincir Köprü’de Yürü

budapeste-zincir-kopru

Buda ve Peşte şehirlerinde yaşayanların, Danube Nehri’nin kışın donan suları üzerinden karşıya geçtiklerini, bazen de bir yakada mahsur kaldıklarını biliyor muydunuz? İşte Zincir Köprü de bu gidişe bir dur demek amacıyla yapılarak Buda ve Peşte’yi bir araya getirmiş. Şimdi ise üzerinde şehrin en güzel manzaralarından birini sunuyor.

Orijinal ismiyle Lánchíd, İngilizcesi ise Chain Bridge olan bu köprü, 1849 yılında ünlü İngiliz mühendis William Tierney Clark önderliğinde inşa edilmiş. Zincir Köprü, dünyanın ilk asma köprüsü olarak Clark’in baş yapıtlarından biri sayılıyor. Köprünün bir de ilginç hikayesi var. Clark, bu köprüde hiçbir hatanın bulunamayacağı iddia etmiş ve bulunması durumunda, kendini köprüden atacağını söylemiş. Köprünün açıldığı gün toplanan kalabalık arasındaki küçük bir kız, köprüye “Aslanlı Köprü” lakabını veren aslan heykellerinin dillerinin olmadığını fark etmiş ve bunu herkes ile paylaşmış. Mühendis de söz verdiği gibi kendini köprüden Tuna Nehri’ne atmış, ama köprü ile deniz arasındaki mesafenin alçak olması sayesinde, burnu bile kanamadan tekrar kıyıya çıkmış. Köprüde yürürken bu eğlenceli hikayeyi hatırlarsın.

Budin Kalesi’nin Civarındaki Tarihi Keşfet

kraliyet-sarayi-ve-havai-fisek-gosterisi

Budapeşte’nin en önemli tarihi yapıları arasında olan Budin Kalesi’nin yer aldığı tepeye çıktıktan ve 6 defa yıkılıp tekrar inşa edilmiş Kraliyet Sarayı’nı ziyaret ettikten sonra Balıkçı Tabyası’nı (Halászbástya) görmeyi unutma. Ve burada Danube’nin Pest’e kadar uzanan muhteşem manzarasına tanıklık et. Ardından Matthias Kilisesi’ne git ve içerideki fresklerin ve cam süslemelerin göz alıcı atmosferine kendini bırak. Budapeşte gezini fotoğraflarınla taçlandırmak istiyorsan burada harika kareler yakalabilirsin. Budapeşte’de Budin Kalesi’nin bulunduğu bölge, UNESCO tarafından koruma altına alınmış.

Budapeşte’da harika manzaralar yakalamaya devam etmek istiyorsan bir diğer durağın, Gellert Tepesi olmalı. Macaristan’a Hristiyanlığı yayan piskopos Gellert Sagredo’nun adının verildiği bu tepede görebileceğin birçok tarihi yapı da var.

Tuna’da Tekne Turu Yap

macaristan-budapeste-tuna-nehri

Budapeşte’yi baştan aşağı gezmenin en keyifli yolu, tabii ki Tuna Nehri’nden geçiyor. Muhteşem bir panoramik manzaranın eşlik ettiği tur boyunca Buda ve Peşte’yi daha yakından tanıyacak, hatta akşam turuna çıkman durumunda Budapeşte’nin romantik yüzüyle tanışacaksın. Tuna Nehri, Avrupa’nın en büyük ikinci nehri olarak Romanya, Macaristan, Sırbistan, Almanya, Avusturya, Bulgaristan, Slovakya, Hırvatistan, Moldova ve Ukrayna’yı birbirine bağlıyor. Tekne turunu normal bir turist etkinliği olarak düşünmemeni tavsiye ederiz; çünkü güneş batarken Budapeşte’nin Gotik mimari konseptli yapıları büyüleyici görüntüler oluşturuyor. Özellikle tarihi filmlerde geçen atmosferlerden etkileniyorsan burada kendini bir filmin içindeymiş gibi hissedeceksin.

Şifalı Suların Keyfini Çıkar

szechenyi-sifali-havuzlari

Budapeşte’nin dünyaca ünlü şifalı sularında yıkanmadan gezini tamamlamış sayılmazsın. Birçok derde deva olan kalitedeki termal sularıyla klasik Türk hamamı geleneğini de yaşatan Budapeşte, 16. ve 17. yüzyılın en zarif mimari çalışmalarını yansıtan hamamlarıyla tam bir su cenneti. City Park’ta yer alan Széchenyi Baths ise Avrupa’nın en büyük hamamı. Tam 18 havuzu var.

Orta Avrupa’nın şifa kenti olmak üzere antik dönemlerde inşa edilmiş hamam ve termal kaplıcalarla Budapeşte, tatilinde ılık ve bol bol mineral içeren suların tadını çıkarmak isteyenlerin beklentilerini karşılayacak.

Çocuklar İçin Mucizeler Sarayı, Büyükler İçin Büyük Market

budapeste-mucizeler-sarayi

Budapeşte, çocuklar için de birçok aktivite sunuyor. En büyüleyici olanı ise Mucizeler Sarayı. İnteraktif bilim müzesi olan saray, tamamen çocuklar için özelleştirilmiş ve onların ilgi alanlarına yönelik bin bir türlü özellikle donatılmış. Eğlenmenin en eğlenceli hali.

Central Market Hall olarak bilinen Büyük Çarşı ise şehrin en büyük kapalı alışveriş merkezi konumunda. İnce uzun metal kolonlarla desteklenmiş bir çatı ile kapalı, dev bir alana yayılmış Büyük Çarşı ya da Büyük Pazar, tam üç kattan oluşuyor. Yapı kesinlikle görülmeye değer. Çarşının en alt katında şarküteri ve yeme içme bölümleri, üst katlarında ise hediyelik eşya ve tekstil bölümleri var.

Budapeşte Opera Binası’nda Bir Gösteri İzle

budapeste-macar-devlet-operasi-binasi

Opera Binası, Budapeşte gezisinde gezip görülecek yerler arasında ilk sıralara oynuyor. Avrupa’nın en estetik opera binalarından biri olmasının yanında en iyi akustiğe sahip opera binası olmasıyla da öne çıkıyor. 1200 kişiyle birlikte izleyeceğin bir temsil için önceden biletini ayırtırsan iyi edersin; çünkü tatil sezonlarında bilet bulmak zor olabiliyor.

Operaya gitmeden önce lezzetli bir akşam yemeği yemek istersen Vaci Utca Caddesi’ne bir göz atabilirsin. Budapeşte’nin en kalabalık caddesinde hem ucuz hem de lezzetli mekanlar var.

 

Yemek demişken Budapeşte’de çok ünlü bir kafe var: New York Cafe. İtalyan barok tarzı ile inşa edilmiş bu kafeye kesinlikle birkaç saatini ayırmalısın. Mükemmel mimarisi ile New York Cafe, Budapeşte’nin en ünlü mekanları arasında yer alıyor.

Yurt dışında tatil yapmayı düşünüyorsan gitmeden önce Yurt Dışına İlk Kez Çıkacaklar İçin Tavsiyeler isimli yazı dizimize bakmanı da tavsiye ederiz.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...