İçindekiler
- Dolmabahçe Sarayı: Türkiye’deki En Güzel Saraylar Listesinde Barok, Rokoko ve Ampir Üslubun Nefes Kesen Uyumu
- Dolmabahçe Sarayı Nerede?
- Dolmabahçe Sarayı’na Nasıl Gidilir?
- Topkapı Sarayı: Türkiye’deki En Güzel Saraylar Listesinde Osmanlı İmparatorluğunun Kalbi
- Topkapı Sarayı Nerede?
- Topkapı Sarayı’na Nasıl Gidilir?
- İshak Paşa Sarayı: Türkiye’deki En Güzel Saraylar Listesinde Ağrı’nın Gözdesi
- İshak Paşa Sarayı Nerede?
- İshak Paşa Sarayı’na Nasıl Gidilir?
- Beylerbeyi Sarayı: Türkiye’deki En Güzel Saraylar Arasında Bir Barok Güzellik
- Beylerbeyi Sarayı Nerede?
- Beylerbeyi Sarayı’na Nasıl Gidilir?
- Yıldız Sarayı: Türkiye’deki En Güzel Saraylar Arasında Osmanlı Mimarisinin Son Örneği
- Yıldız Sarayı Nerede?
- Yıldız Sarayı’na Nasıl Gidilir?
Türkiye’deki en güzel saraylar özelinde sanal bir tura çıkıyoruz. Ölmeden önce en azından bir kez görülmesi gereken yerler arasında olan bu saraylar, tarihimizin ne kadar şanlı olduğunu bize kanıtlarla anlatıyor!
Ülkemiz doğal güzellikleri, kültürel değerleri ve ikonik yapılarıyla tam bir gezi cenneti. Birçok kadim uygarlığa ev sahipliği yapmış coğrafyamızda görülmesi gereken onlarca dünya mirası bulunuyor.
Maviyle yeşilin buluştuğu koyları, ormanları, antik kentleri görmek kadar şehirlerin sembolleri haline gelen sarayları görmek ve içselleştirmekten keyifli ne olabilir? Kültür meraklısı gezginler ve tarih sevdalıları açısından bu duraklar adeta bir mabet.
Geçmişin görkemini ve mimarinin ilham vericiliğini gözler önüne seren yapılara göz atmaya ne dersin? Ne de olsa geçmişten günümüze kalan birçok saray önemini korumaya devam ediyor ve sapasağlam ayakta duruyor. Haydi, uçak bileti fiyatlarını incelediysen ve hazırsan Türkiye’deki sarayları gezelim ve tarihin kapısını aralayalım!
Dolmabahçe Sarayı: Türkiye’deki En Güzel Saraylar Listesinde Barok, Rokoko ve Ampir Üslubun Nefes Kesen Uyumu
Osmanlı Dönemi’nin en önemli simgesel yapılarından biri olan Dolmabahçe Sarayı, günümüzde de İstanbul Boğazı’nı güzelleştirmeye ve bulunduğu bölgede ışıldamaya devam ediyor. Abdülmecit Han tarafından yaptırılan şaheser niteliğindeki saray, zengin sanat üslubu ve motifleriyle dikkat çekiyor.
T.C. Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Milli Saraylar İdaresi Başkanlığına bağlı bulunan Dolmabahçe Sarayı’nın yapımına 1843 yılında başlanmış ve 1856 yılında da saray kullanıma açılmış. Ayrıca bu saray Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından da 1927-1938 yılları arasında kullanılmış. Atamız 10 Kasım 1938 yılında burada sonsuzluğa uğurlanmıştı.
Dolmabahçe Sarayı Nerede?
Dolmabahçe Sarayı, İstanbul Boğazı’nın en güzel köşelerinden birinde bulunur ve Beşiktaş’tan Kabataş’a doğru uzanır. 250 bin metrekarelik bir alana sahip olan saray, İstanbul’da gezilecek tarihi yerlerin de başında gelir.
Dolmabahçe Sarayı’na Nasıl Gidilir?
Dolmabahçe Sarayı’na birçok farklı yoldan gelebilirsin. Beşiktaş’tan kalkan otobüsler ve dolmuşlar, saraya hayli yakın bir noktada duruyor. Ayrıca Beşiktaş’a gelen vapurlar ve motorlar ile de Dolmabahçe Sarayı’na ulaşabilirsin.
İstanbul dışından gelecek tarih meraklısı gezginlerin ise öncelikle İstanbul uçuşlarına katılması gerekiyor. Türkiye’nin birçok noktasından İstanbul’a uçuş düzenleyen Pegasus, ekonomik, hızlı ve güvenli bir uçuş deneyimi sunuyor.
Topkapı Sarayı: Türkiye’deki En Güzel Saraylar Listesinde Osmanlı İmparatorluğunun Kalbi
Topkapı Sarayı’nın yapımına Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’u fethetmesinden sonra 1460 yılında başlanmış ve saray 1478 yılında tamamlanmış. Sarayın yapımı tamamlandıktan sonra burası yüzyıllar boyunca Osmanlı sultanlarının ikametgahı, eğitim alanı ve devleti yönettikleri merkez olmuş.
Topkapı Sarayı’nın koleksiyonlarında, Osmanlı devlet felsefesini ve saray ile halkın ilişkilerini yansıtan eserler çoğunlukta. Sarayın kendine has dokusu, enfes çinileri ve doğayla iç içe geçmiş bir yapısı var. Sahip olduğu harika konum da ona başka türden bir ihtişam veriyor!
Topkapı Sarayı Nerede?
Topkapı Sarayı; Marmara Denizi, Boğaz ve Haliç arasında kalan dillere destan İstanbul yarımadasının ucunda yer alan Sarayburnu’ndaki 700 bin metrekarelik bir alan üzerine inşa edilmiş.
Topkapı Sarayı’na Nasıl Gidilir?
Topkapı Sarayı Müzesi’ne ulaşmak için Kabataş ile Bağcılar arasında düzenli şekilde çalışan tramvayları kullanabilirsin. Gülhane veya Sultanahmet durağında indikten sonra kısa bir yürüyüşle saraya ulaşırsın.
İshak Paşa Sarayı: Türkiye’deki En Güzel Saraylar Listesinde Ağrı’nın Gözdesi
İshak Paşa Sarayı, Türk mimari tarihinin eşsiz eserlerinden biri olarak kabul ediliyor. Yapımı tam 99 yıl süren İshak Paşa Sarayı ülkemizdeki en önemli turistik yerlerden biri olarak da parlıyor.
Ahıskalı ustalar tarafından yapımına 1685 yılında başlanan İshak Paşa Sarayı, Osmanlı Dönemi’nde Ağrı bölgesinde inşa edilmiş en görkemli mimari eser olarak dikkat çekiyor. Saray, geleneksel Türk mimari karakterine ve Selçuklu mimari yapısına uygun bir eser aynı zamanda. Yapılar toplamında ise Selçuklu ögeleri yanında Avrupa sanatının barok biçiminin etkileri de mevcut.
Ayrıca İshak Paşa Sarayı, Yaşar Kemal’in Ağrı Dağı Efsanesi isimli kitabına da konu olmuş. Birbirine kavuşamayan Gülbahar ile Ahmed’in aşkı burada geçiyor.
İshak Paşa Sarayı Nerede?
İshak Paşa Sarayı, Ağrı ilinin Doğubayazıt ilçesinde yer alıyor. Saray, Doğubayazıt’ın 7 km güneydoğusunda, ovaya hakim yüksek bir tepenin üzerine inşa edilmiş. Birinci Dünya Savaşına kadar Bayazıt Sancağı bu benzersiz saraydan yönetilmiş.
İshak Paşa Sarayı’na Nasıl Gidilir?
İshak Paşa Sarayı’na ulaşım aslında hiç zor değil. Ağrı şehir merkezinden kalkan otobüslerle Doğubayazıt’a ulaşabilirsin. Sonrasında ise buradan saraya doğru hareket eden dolmuşları kullanabilirsin. Ağrı’ya gitmek için de ne yapacağını biliyorsun zaten 🙂
Van Uçak Bileti Ara
Beylerbeyi Sarayı: Türkiye’deki En Güzel Saraylar Arasında Bir Barok Güzellik
Beylerbeyi Sarayı, Sultan Abdülaziz zamanında inşa edilmiş ve döneminin ünlü mimarlarından Sarkis Balyan tarafından tasarlanmış. Küçüksu Kasrı’na ve Dolmabahçe Sarayı’na göre daha sade olan bu yapı, esasen bir konukevi olarak yaptırılmış.
İstanbul’da görülmesi gereken yerler listesindeki önemli duraklardan biri olan Beylerbeyi Sarayı, 1860 – 1865 yılları arasına tarihleniyor. Barok izler taşıyan sarayın Bohemya tarzı süslemelerini, avizelerini ve Mısır’dan getirilen hasır örgülerini muhakkak görmek gerekiyor.
Beylerbeyi Sarayı Nerede?
Beylerbeyi Sarayı, İstanbul’un Üsküdar ilçesinin Beylerbeyi mahallesinde bulunuyor. Sarayın bulunduğu mahalle İstanbul’un en eski yerleşim alanlarından biri olarak ayrıca gezilmesi gereken yerler arasında.
Beylerbeyi Sarayı’na Nasıl Gidilir?
Beylerbeyi Sarayı’na ulaşmak için Beşiktaş, Kabataş ya Eminönü’nden Üsküdar’a vapurla ulaşabilirsin. Sonrasında ise Beykoz yönüne doğru giden otobüsleri kullanabilirsin. Anadolu Yakası’ndan ise Gebze-Harem dolmuşlarını kullanarak Üsküdar’a gelebilirsin.
Yıldız Sarayı: Türkiye’deki En Güzel Saraylar Arasında Osmanlı Mimarisinin Son Örneği
Osmanlı Dönemi’nden kalan en ihtişamlı yapılardan biri olan Yıldız Sarayı, 3. Selim’in annesi olan Mihrişah Valide Sultan için yaptırılmış. Orta Çağ şatolarını andıran bir görünüme sahip olan Yıldız Sarayı, tasarımı ve görkemli dekorasyonuyla İstanbul’un en çok ziyaretçi çeken lokasyonlarından biri olarak göz dolduruyor.
Yıldız Sarayı; 1. Abdülhamit’in Dolmabahçe Sarayı’ndan Yıldız Sarayı’na taşınması sonrasında bir yönetim merkezi haline gelmiş ve imparatorluğun son dönemlerine de şahitlik etmiş.
Yıldız Sarayı Nerede?
Ortaköy ve Beşiktaş arasına, Boğaziçi’ne hakim bir konuma inşa edilen saray; Bizans Dönemi’nden beri kullanılan bir koruluk içinde bulunuyor. Türk Osmanlı saray mimarisinin son örneği sayılan Yıldız Sarayı, Beşiktaş’taki Yıldız tepesinde seni bekliyor.
Yıldız Sarayı’na Nasıl Gidilir?
Türkiye’deki en şahane saraylarından biri olan Yıldız Sarayı’na İstanbul’un farklı güzergahlarından kalkan toplu taşıma araçlarıyla ulaşabilirsin. Barbaros Bulvarı’ndan geçen otobüsleri kullanabileceğin gibi vapur ya da motorla Beşiktaş’a gelip Barbaros Bulvarı’na yürüyerek ulaşman da mümkün.
Türkiye’deki en güzel saraylar, ülkemizin harikalarını oluşturuyor. Okumaya devam etmek istersen konuyu genişletiyor ve seni Antik Dünyanın 7 Harikası içeriğimizle baş başa bırakıyoruz.