Doğanın Işık Gösterisi: Kuzey Işıkları

Kuzey Işıklarının gösterisini izlemek, hayatın boyunca unutamayacağın bir anı olarak kalacak. Ayrıca ne kadar soğuk olursa olsun, kendini güneşe çok yakın hissedeceksin. Hatta Kuzey Işıklarını direkt güneşten gelen mesajlar olarak dikkate alırsan hayatını değiştirecek bir etkisi olabilir.

Bu içeriğimizde Kuzey Işıklarından bahsedeceğiz ve bir maceraya çıkaracağız. Hazırsanız başlayalım ve bu masalsı doğa olayını inceleyelim. 

Kuzey Işıkları 

Aurora Borealis’in Hikayesi: Mitolojik Bir Güzellik

Dünyanın her köşesinde doğa biz fanilere küçük oyunlar oynar. Kuzey Işıkları da bu oyunların en özellerinden birisi. Roma ve Yunan mitolojilerinde bunun gibi doğa olayları ve yaşam için bir tanrı ya da tanrıça bulunur. Bazı tanrı ve tanrıçalar ise her iki kültürde ortaktır. Bunlardan biri de Şafak Tanrıçası. 

Yunanların “Eos” adını verdiği Şafak Tanrıçası’na Romalılar “Aurora” adını uygun görmüş. Kuzey ülkelerinde görülen ışıkları fark eden insanlar, tanrıçalarının bu doğa harikasında bir payı olduğunu düşünerek de bu ışıklara “Aurora Borealis” adını vermiş.

Borealis kelimesi Yunanca’da kuzey rüzgarı, Australis ise güney rüzgarı demek. Kuzey Işıkları tabirinin Güney Işıkları’na göre daha sık kullanılması ise Güney Kutbu’nda yani Antarktika’da daha az insanın yaşaması ile ilgili. 

Kuzey Işıkları: Göz Alıcı Işımalar

Aurora Borealis’in hikayesi Antik Yunan’a ve mitolojilere kadar uzansa da işin aslı farklı. Kuzey Işıkları’nın oluşumunu bilimsel olarak ifade etmek gerekirse: Güneş’ten Dünya atmosferine ve diğer gezegenlere enerji yüklü ışınlar geliyor. Güneş’in bu enteresan özelliği ile sevgili dünyamızın manyetik katmanı arasında bir etkileşim gerçekleşiyor. Enerji dolu ışınlar manyetik alanda zararlı yönlerinden ayrılıyor ve doğanın eşsiz mucizesi gözler önüne seriliyor. 

Kuzey Işığı yerine Kuzey Işıkları denmesinin de elbette bir nedeni var. Her ayrı katmanda farklı bir renk oluşuyor. Gökyüzü kırmızı renge büründüyse 150 mil, yeşile boyandıysa 100 mil ve mor ile mavi arasında gidip geliyorsa 60 mil uzakta gerçekleşiyor demektir bu ışımalar. 

Kuzey Işıkları Ne Zaman Görülebilir?

Kuzey Işıkları’nın bir diğer ismi ise Kutup Işıkları. Bu göz alan ışımaların görülebildiği en güzel dönemler ise kasım ile mart arasındaki tarihler. Ayrıca Kuzey Işıkları’nı daha net görebilmek için bazı şartların oluşması gerekir. Örneğin gökyüzü ne kadar açık olursa ışımalar o kadar temiz görülür. Hava da ne kadar karanlık olursa ışımalar o kadar net ve berrak olur.

Kuzey Işıkları Hakkında Kısa Bilgiler 

    • Kuzey Işıkları yani adını Şafak Tanrıçası Aurora’dan alan Aurora Borealis, dünyanın manyetik alanı ile Güneş’ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimiyle gökyüzünde ortaya çıkan doğal ışımalardır.
    • Kuzey Işıkları esnasında gökyüzünde yay, bulut, çizgi, daire gibi çeşitli şekillere benzer görüntüler oluşur.
    • Ünlü İtalyan astronom Galileo Galilei, bu ışımaları “Aurora Borealis” ismini kullanarak ilk defa 1619’da tarif etmiş.
    • 1741 senesinde İsveçli astronom Anders Celcius, bu ışımaların meydana geldiği zamanlarda manyetik akım ve dalgalanma oluştuğuna dair gözlemlerini açıklamış.
    • Işıkların farklı renklerde görünmesinin nedeni, farklı iyonların olmasından kaynaklı. Işıklar oksijen atomlarından çıkmışsa genellikle yeşil, nitrojen atomlarından çıkmışsa genellikle kırmızı renkli oluyor. 
  • Kuzey Işıkları yalnızca bizim dünyamızda değil başka gezegenlerde de görülüyor. Cassini isimli uzay aracı başka gezegenlerde meydana gelen bu tür ışımalara dair fotoğraflar çekmeyi başarmış. 

Göğe Bakma Durakları: Kuzey Işıklarını Görebileceğin En İyi Güzergahlar

Kuzey Işıkları neredeyse herkesin “mutlaka görülmesi gereken yerler” listesinde bulunur. Gerçekten de kendini başka bir dünyada hissetmeni sağlayacak bu masalsı doğa olayının büyüsü yaşanınca anlaşılır.

Aurora’lar, manyetik kutbun yakınlarında meydana gelir ve uzaktan kuzey ufkunu yeşilimsi bir parlaklıkla, bazen de soluk bir kırmızıyla aydınlatır. Bu eşi benzeri olmayan doğa olayını Kuzey Kutbu’na yakın yerlerde, gökyüzünün açık olduğu anlarda görme olasılığı daha fazla.

Kafanı kaldırıp sonsuzluğa uzanan gökte Kuzey Işıklarının dansını izlemeye ne dersin? Bu muhteşem deneyimi yaşamak için ucuz uçak biletini alman ve yolculuğa hazırlanman yeterli. İşte, Kuzey Işıklarının büyüsüne kapılabileceğin bazı güzergahlar:

Finlandiya: Doğası Bir Başka 

Finlandiya Kuzey Işığı

Finlandiya hem Kuzey Işıklarının görülebildiği hem de kültürel aktiviteler bakımından zengin bir güzergah. Üstelik diğer İskandinav ülkelerine nazaran çok daha uygun fiyatlı. Inari, Ivalo, Kakslauttanen, Luosto, Nellim, Nuorgam, Rovaniemi, Saariselkä, Utsjoki gibi şehirler Kuzey Işıkları’nın en iyi görüldüğü duraklar. Helsinki‘ye uçarak bu güzergahlara aktarma yapabilirsin. Aklında olsun; Finlandiya’nın ne kadar kuzeyine gidersen o kadar iyi. Şehir ışıklarından uzaklaştıkça Kuzey Işıkları’nı daha temiz şekilde görebilirsin.

Ayrıca Finlandiya’ya geldiğinde kar ayakkabısı ile yürüyüş, kayak, cross country kayak, aurora fotoğraflama turu, buz balıkçılığı, buz sürüşü, ice karting gibi birbirinden farklı etkinliklere katılabilirsin.

Helsinki Uçak Bileti Ara 

Norveç; rengarenk balıkçı kasabaları, eşsiz fiyordları ve doğası ile macerasever gezginlere Kuzey Işıklarından çok daha fazlasını sunar. Geçmişte Vikinglerin vatanı olarak tanınan ülke, İskandinavya’nın en kuzeyinde konumlanır.

Kuzey Işıkları; Tromso başta olmak üzere Alta, Andoya, Bodo, Finnmark, Hammerfest, Harstad, Karasjok, Kirkenes, Kjollefjord, Lakselv, Lofoten Adaları, Narvik, Nordkapp, Skibotn, Svalbard, Tana Bru, Vardo gibi güzergahların hepsinden görülebilir. Ayrıca Norveç’e geldiğinde balina, ren geyiği, kutup ayısı gözlemi gibi aktivitelere de katılabilirsin. Haydi durma, Norveç’e doğru yol al! 

Oslo Uçak Bileti Ara

Atlantik Okyanusu’nun kuzeyinde yer alan ve Danimarka’ya bağlı özerk bir ada olan Grönland, Aurora dairesi içinde bulunan muhteşem bir durak. Görkemli buzdağları ile dikkat çeken ada, Kuzey Işıkları ile de büyülüyor. 

Özellikle Ilulissat ve Nuuk gibi bölgelerde kendini en uygun Aurora turlarını bulabilir ve aynı zamanda buzullara yakından bakabilirsin. Tabii aklında olsun, Grönland’a ulaşmak için önce Kopenhag’a gitmen gerekiyor. Kopenhag’a ulaştıktan sonra adaya aktarma yapabiliyorsun.

Kopenhag Uçak Bileti Ara 

İsveç: Sendromsuz Bir Ülke 

İsveç Kuzey Işıkları

İskandinavya’nın önemli parçalarından biri olan İsveç, batı ve kuzeyde Norveç, doğuda ise Finlandiya ile komşu. Ayrıca ülke, Öresünd Köprüsü ile de Danimarka’ya bağlanır. Abisko, Björkliden, Luleå, Tornedalen, Kiruna, Abisko, Tärendö, Jukkasjärvi ve Farnebofjarden Ulusal Parkı, İsveç’te Kuzey Işıkları’nın en güzel gözlemlenebildiği duraklar. 

Ayrıca İsveç’e geldiğinde tıpkı Norveç ve Finlandiya’da olduğu gibi Sami kültürünü keşfedebilirsin. Hatırlatmakta da fayda var; Gulf Stream akıntısı sebebiyle buradaki sıcaklıklar, diğer kuzey ülkelerine göre daha ılıman. 

Stockholm Uçak Bileti Ara

Rusya: Kültürel Mirası EşsizRusya Kuzey Işıkları

Rusya Federasyonu ya da kısaca Rusya, 17 milyon km²’lik yüz ölçümüyle dünyanın en büyük ülkesi. Tüm dünyanın sekizde birini kaplayan bu devasa ülke, kültürel ve doğal miraslar açısından da oldukça zengin.

Rusya’da bulunan Kola Yarımadası, Aurora’nın merkezi konumunda. Kola Yarımadası’ndaki Murmansk bölgesi, kayak bölgesi de olduğundan yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla tercih ediliyor. 

Ayrıca Rusya’daki Kuzey Işıkları turları diğer alternatiflere göre daha uygun fiyatlı. Tercih sana kalmış, nereyi seçmek istersen… 

Moskova Uçak Bileti Ara

Bu öneri ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak sen okumaya devam etmek istiyorsan “Türkiye’ye Komşu Güzergahlar: Hepimize Yakın Olan Seyahat Noktaları” içeriğimize geçebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...