gumusluk-te-bohem-bir-macera

Gümüşlük Gezi Rehberi | Gümüşlük Gezilecek Yerler

Ufukta Gümüşlük gezisi görünüyorsa senin için harika bir içerik hazırladık. Bodrum’un en bohem yerlerinden biri olan Gümüşlük; insanı yenileyen yemyeşil doğası, muhteşem manzaralar sunan sahil restoranları, Myndos Antik Kenti gibi tarih kokan noktaları, mutluluk öznesi el yapımı objeler satan seyyar sanatçıları ve kusursuz plajları ile keyifli tatillere ev sahipliği yapıyor.

Deniz üzerindeki tarihi Kral Yolu üzerinden yürüyerek gidilebilen Tavşan Adası ve nefis gün batımı manzaralarına sahne olan marinaları ile Gümüşlük, doğanın tam kalbinde deniz ve tarih dolu bir tatil yapmak isteyenler için mükemmel bir seçim olur. 

Gümüşlük Nerede?

Gümüşlük, Bodrum’un bir beldesi ve Bodrum merkeze 22 km uzaklıkta bulunuyor. Ege Bölgesinde yer alan Gümüşlük; Yalıkavak, Turgutreis ve Ortakent gibi beldelere oldukça yakın. 

Gümüşlük’e Nasıl Gidilir? 

Gümüşlük'e Nasıl Gidilir

Gümüşlük’e gitmek için öncelikle Bodrum’a ulaşmak gerekiyor. Bodrum’a hızlı, güvenli ve ekonomik şekilde ulaşmak için Pegasus’un birçok noktadan gerçekleştirdiği Bodrum uçuşlarına katılabilirsin. 

Bodrum uçak bileti aldıktan sonra ineceğin yer Milas Bodrum Havalimanı. Buraya iniş yaptıktan sonra havalimanındaki servisleri ve toplu taşıma araçlarını kullanarak ekonomik bir şekilde Gümüşlük’e varabileceğin gibi bir taksi de tutabilirsin. 

Gümüşlük’ün Tarihi

Gümüşlük'ün Tarihi

Günümüzde bir çivi çakmanın bile yasak olduğu yerlerden biri olan Gümüşlük, sahil kenarındaki pansiyonları ve ferahlatan plajları ile yaz aylarında turizm merkezlerinden birine dönüşüyor. Beldenin tarihine baktığımızda ise daha çok inanç kültürü görüyoruz. 

Anadolu’nun en yaşlı medeniyetlerinden biri olan Lelegler tarafından MÖ 640 senesinde Myndos adı ile bu bölgeye bir yerleşim merkezi kurulmuş. Myndos, “ana tanrıçaya tapınmak” anlamına geliyormuş. Bozdağ tepelerinde ve Tavşan Adası’nda da o dönemden kalma birçok tarihi eser bulunmuş.

1975 yılında arkeolojik sit alanı unvanı kazanan Bodrum’un bu doğa harikası beldesi, o yıllardan beri Bodrum’un kalabalığından sıkılanlara ve tabiat ile kucaklaşabileceği bir yer arayan gezginlere hitap ediyor. 

Beldenin ismi hakkında ise iki hikaye var. Birincisi ve bizce daha makul olanı, eski dönemlerde burada gümüş madenlerinin olduğu ve beldenin ismini buradan aldığı. İkincisi ise oldukça romantik. Gün batımında buradaki deniz gümüşi bir renk aldığı için beldeye bu özelliğinden dolayı Gümüşlük ismi verilmiş. 

Gümüşlük’te Gezilecek Yerler: Deniz Kenarında Gümüşi Anlar

Deniz Kenarında Gümüşi Anlar

Gümüşlük’ün birbirinden güzel gezilecek yerleri var. Doğanın, tarihin, kültürün ve tabii ki denizin ön planda olduğu bu gezilecek noktalarda Instagram için büyüleyici fotoğraflar çekebileceğin gibi Bodrum’un korunmuş bölgesinde özgürlüğün tadını da doyasıya çıkarabilirsin.

Peki, Gümüşlük’te nereleri gezmeli? Aşağıda senin için bir liste hazırladık. Plajda keyif yaparken insanın canı gezmek istemeyebilir, ama bizce buraları kesinlikle görmelisin!

Tavşan Adası: Myndos Antik Kenti Keşfi

Tavşan Adası Myndos Antik Kenti Keşfi

Deniz üzerindeki Kral Yolu sayesinde yürüyerek gidilebilen Tavşan Adası, Myndos Antik Kenti kalıntılarına ev sahipliği yapıyor. Her ne kadar biz bu yazıyı hazırlarken adaya giriş arkeolojik kazılar sebebi ile yasaklanmış olsa da gelecekte bu yasağın kalkacağı muhakkak.

Ayrıca ismi Tavşan Adası olsa da adada artık tavşanların sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Buradaki kalıntılar çok eski, pek görülecek bir şey yok; ama tarihe tanıklık etmek isteyenler buradaki atmosferden kesinlikle çok etkilenecek. 

Gümüşlük Sahili: Dalgaların Sesini Duymak İsteyenlere

Gümüşlük Sahil Dalgaların Sesini Duymak İsteyenlere

Gümüşlük sahili boyunca uzanan kafe ve restoranlarda yaz boyunca insanlar atıştırmalıkların ve soğuk içeceklerin tadını çıkarırken sosyalleşip eğleniyor. Deniz manzarası eşliğinde kaliteli vakit geçirmek istersen buradaki işletmelere şans ver deriz. 

Bodrum’da huzur arıyorsan burası tam sana göre. Mekanlarda oturmaktan sıkılırsan deniz kenarında yürüyüş yapabilirsin. Ara sokaklara girmeyi unutma; belki bir köşede seni, sevdiklerini mutlu edebileceğin küçük bir hediyelik eşya dükkanı bekliyordur!

El Sanatları Çarşısı: Gümüşlük Sanatçılarıyla Tanışmaya Ne Dersin?

El emeği göz nuru seramik ve cam objeler, çeşit çeşit nazar boncukları, birbirinden alımlı kolyeler, deri ve kağıt sanatının nadide örnekleri, kabaktan yapılmış (!) masa lambaları… Yerli sanatçıların tezgah açtığı bu pazarda tüm günü geçirmek mümkün!

Yakın zamanda belediyenin desteği ile düzenlenen El Sanatları Çarşısı, nisandan ekime kadar açık. Yaz aylarında yolun Gümüşlük’ten geçerse sahil turu attıktan sonra buraya da mutlaka vakit ayırmanı öneriyoruz. 

Yahşi Plajı: Ortakent’te Deniz Sefası

Yahşi Plajı Ortakent'te Deniz Sefası

Merkezdeki sahillerin dışına çıkmak istiyorsan Ortakent’te bulunan Yahşi Plajı’na bir göz atmaya ne dersin? Bir halk plajı olan Yahşi, dalgasız ve sığ denizi ile aile boyu deniz keyfi için ideal. Mavi bayraklı plajları ile burası pek temiz…

Yahşi Plajı’nın en güzel taraflarından biri de burada herkesin bütçesine göre bir işletme bulunması. İstersen ücretsiz şekilde halk plajını kullanabiliyorsun. Daha ne olsun?

Yel Değirmenleri: Huzurun Peşinde Bir Tarih Keşfi 

Yel Değirmenleri Huzurun Peşinde Bir Tarih Keşfi

Gümüşlük – Bodrum yolu üzerinde bulunan yel değirmenleri, günümüzde bir özel mülk konumunda. 19. yüzyılın sonuna tarihlenen bu yel değirmenleri, zamanında öğütme işleminde kullanılırken artık sadece manzara fotoğraflarına konu oluyor.

Gümüşlük’e doğru giderken tepelere doğru bak, yel değirmenlerini göreceksin. Fırsatın olursa yakından incele deriz, çünkü burada harika fotoğraflar çekebilirsin. 

Limon Gümüşlük: Manzaralarıyla Akılda Kalan Mekan

https://www.youtube.com/watch?v=D1tRuTQRy7w

Doğasıyla meşhur bu sevimli beldenin bir de pek popüler mekanı var: Limon. Doğa ile iç içe tasarlanmış Limon; birbirinden güzel mezeleri, keyifli içecekleri ve insanı büyüleyen manzaraları ile mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri olarak dikkat çekiyor. 

Yeşillikler içinde oturma alanları, mükemmel ötesi deniz manzarası ve tertemiz atmosferi ile Limon’da zaman zaman ünlü simalara da denk gelmen olası. Üstelik fiyatlar hiç de o kadar ünlü (!) değil!

Gümüşlük’te Mutlaka Yapılması Gereken 10 Şey

Gümüşlük'te Mutlaka Yapılması Gerekenler
  1. Sanatçıların bulunduğu çarşıyı gez ve seyyar araçları ile sahil kenarında el yapımı objeler satan sokak sanatçılarından alışveriş yap. Bu anı objeleri gelecekte sana ne kadar mutlu bir tatil geçirdiğini hatırlatacak.
  2. Sahil kenarında uzun bir yürüyüşe çık. Hatta bisiklet bulabilirsen çok daha iyi! Burada keşfedeceğin pek çok koy ve sahil var.
  3. Antik kalıntıları gez. Beldenin birçok yerinde tarihe tanıklık edebilirsin. 
  4. Denize gir. Sahil boyunca uzanan plajlardan birinde güneşin, kumun ve ferahlatıcı denizin tadını çıkarabilirsin. Sahil boyunca yürüyerek ayrıca birçok koya ulaşabiliyorsun. Bu koylarda doğanın ve sakinliğin tadını çıkararak denize girebilirsin.
  5. Gece hayatına mutlaka göz at. Sahil kenarındaki mekanlarda eğlenceli partilere denk gelmek mümkün. Ayrıca dışarıdan katılımcı kabul edilen ev partisi vb. gibi etkinlikler için yerel halkın açtığı sosyal medya gruplarını da takip edebilirsin.
  6. Burada mutlaka yapman gereken bir diğer şey de tekne turuna çıkmak. Çevredeki irili ufaklı adaları keşfetmeni sağlayan bu turlarda sosyalleşme imkanın da var.
  7. Yel değirmenlerini görmeye git. Değirmenlerin olduğu bölge hem tarihi hem de huzurlu. Özellikle güneş batarken esen meltemle beraber yel değirmenleri tam bir cennete dönüşüyor.
  8. Kamp yapmaya ne dersin? Yanına bir çadır alırsan Gümüşlük’te kamp yapabileceğin birçok alan bulabilirsin. Hatta bu şekilde çok ucuza ya da bedavaya konaklayabilirsin.
  9. Sanatla dolu beldede yaz aylarında klasik müzik festivali yapılıyor. Tatilini bu döneme denk getirirsen festivale mutlaka katıl. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, tüm dünyadan başarılı sanatçıları buluşturan bir etkinlik olarak müzikseverleri ağırlıyor.
  10. Yıldızları izle. Beldenin en güzel tarafı, gece çöktüğünde beliren yıldızlar. Bir geceni sahilde geçir ve dalga sesleri eşliğinde yıldızların sana anlattığı hikayeleri duymaya çalış.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

3 Comments

Bir yanıt yazın