• Ana Sayfa
  • İstanbul
  • İstanbul’da Kamp Yerleri: Çadır Kampı Yapmak İçin Ücretsiz Kamp Alanları

İstanbul’da Kamp Yerleri: Çadır Kampı Yapmak İçin Ücretsiz Kamp Alanları

İstanbul’da kamp yapılacak yerler dosyamızın son bölümü ile karşındayız. İlk iki bölümde Maşukiye, Sapanca, İğneada, Kıyıköy, Şile ve Ağva bölgelerini tanıtmıştık. Sırada, İstanbul’da gezilecek yerler bakımından en doğal ve ilgi çekici yerlerden üçü olarak tanımlayabileceğimiz Polonezköy, Kilyos ve Pürenli var. Öncelikle ilk iki içeriğe göz atmak istersin diye aşağıya onları bırakalım.

İstanbul Çevresinde Kamp Yapılacak Yerler I

İstanbul Çevresinde Kamp Yapılacak Yerler II

İstanbul kamp alanları, şehrin dışından başlayarak diğer şehirlere doğru uzanıyor. Marmara ve Karadeniz kıyılarındaki ormanlık bölgelerin yanı sıra Trakya’ya doğru ilerleyen sahil yolu boyunca da birbirinden güzel kamp yapılacak yerler bulunuyor. Mesela Sarıyer’in biraz ilerisinde bulunan Kilyos, diğer adı ile Kumköy. Aynı zamanda Karadeniz kıyısına doğru ilerleyerek de doğa harikası birçok yere varılabiliyor. Örneğin Polonezköy ya da biraz daha uzak mesafede kalan Pürenli…

İstanbul’a Nasıl Gidilir?

15 Temmuz Köprüsü, Manzara

Marmara bölgesinde bulunan İstanbul’a gitmek için birçok yöntem var ve en hızlısı hava yolu seyahati. Ucuz uçak biletini nerede bulacağını zaten biliyorsun.

İstanbul Uçak Bileti Ara

İstanbul’da Kamp Yapılacak Yerler: Polonezköy

İstanbul'da kamp yapılacak yerler, Polonezköy

İlginç yerleşim hikayesi ve muhteşem doğası ile Polonezköy, bir süreliğine tabiat ana ile baş başa kalmak için gidilebilecek yerlerden biri. Üstelik kamp alanlarına yakın çevrede bulunan merkezi noktaları sayesinde de ihtiyaç duyulabilecek şeyleri temin etmek pek kolay. İstanbul’un fazla dışına çıkmadan taşra atmosferini yaşamak istersen pastoral manzaralar eşliğinde keyifli bir kamp tatili yaşayabileceğin Polonezköy, tam sana göre.

Polonezköy, bahar ve yaz döneminde çadır kurmak için ideal dedik. Peki, nerelere çadır kurabilirsin?

Polonezköy’de Çadır Kurulacak Yerler

Polonezköy'de kamp yapılacak yerler

Polonezköy, bir süre önce kamp turları ile pek meşhurdu. Günümüzde ise burası daha çok bireysel planlar için tercih ediliyor. Yıllar boyunca İstanbullular için hafta sonu tatili rotası olmuş Polonezköy, imkanın varsa hafta içleri de tatil yapmak için uygun. 

Polonezköy, alabildiğince yeşil alanlarla kaplı bir yer. Burada çevre halkının sınırlarına dikkat ettiğin sürece her yerde kamp yapabilirsin. Kamp yapmayı düşünüyorsan haziran ayına denk getirmeye çalış. Her haziran ayında kutlanan Kiraz Festivali’ne katılabilirsin böylelikle.

Küçük Polonya: Polonezköy’de Gezilecek Yerler

Polonezköy'de gezilecek yerler

Polonezköy ya da diğer ismi ile Adampol, ismini Polonya’dan alıyor. 1775 yılında bölünen Polonya’nın parçalanmasını kabul etmeyen Osmanlı İmparatorluğu, aynı şekilde düşünen sivil ve askerleri vatandaşı olarak kabul edere Polonezköy’e yerleştirmiş. 1900’lü yıllardan beri pansiyonculuğun faal olduğu bu sevimli köy, o dönemden beri yakın bir tatil yeri arayanların gitmek istediği doğal bir cennet. Peki, doğal güzelliklerin tadını çıkarmanın yanı sıra Polonezköy’de nereleri görmeli? Aşağıya sıralıyoruz:

  • İstanbul’a 25 km uzaklıktaki Polonezköy’de, Zofia Rizi Anı Evi’ni görebilirsin. Leh köyü şeklinde tasarlanmış bu bölgenin en eski evlerinden biri burası.
  • Polonezköy Country Club, mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden. Burada doğanın tadını çıkaran canlıları seyre dalabilir, yemyeşil çimlere uzanarak tertemiz havanın tadını çıkarabilirsin.
  • Tatlı krizin gelirse Polina’ya mutlaka uğra. Malzemelerini Polonya’dan getirten bu küçük ve sevimli pastacı, inanılmaz tatlılar servis ediyor.
  • Uygun fiyat beklentin varsa Polonezköy merkez pek sana göre değil. İhtiyaçlarını önceden alarak Polonezköy kamp tatilini ekonomikleştirebilirsin.

İstanbul Yakınlarında Deniz Kampı: Kilyos

İstanbul'da deniz kampı, Kilyos

Deniz kenarında güneş batarken kendi hazırladığın akşam yemeği keyfi… Kendi çadırında uyandıktan sonra arkadaşlarınla beraber deniz üzerinden doğan güneşi seyretmenin hazzı… Doğanın içerisinde büyüleyici güzellikteki taş çeşitlerini ve sıra dışı canlıları keşfetmenin heyecanı… Ve tabii ki ılık ve tertemiz denizde yüzmenin mutluluğu! İstanbul’a yakın kamp alanlarından bahsediyorsak Kilyos’u kesinlikle ayrı bir yere koymak gerekir. 

Sarıyer ilçesine bağlı Kilyos, doğanın tadını çıkarırken İstanbul’dan çok uzaklaşmak istemeyenlere hitap ediyor. İstanbul’un eski şehir merkezine yani Eminönü taraflarına yaklaşık 50 km mesafedeki Kilyos, aynı zamanda eğlenceli festivallere de ev sahipliği yapıyor. Yani denk getirebilirsen kamp ve festival konseptlerini birleştirebileceğin mükemmel bir tatil planlayabilirsin.

Kilyos’ta Kamp Yapılabilecek Yerler

Kilyos'ta kamp yapılacak yerler

Kilyos’ta kamp yapmak için gidebileceğin birçok yer var. Sahil kenarından başlayarak yeşil alanlara doğru keşfe çıkıp ideal kamp yerini kendin belirleyebilirsin. Tabii ki çevrede bulunan işletmelerin ve yerel halkın sınırlarına dikkat ederek.

İstanbulluların hafta sonu tatil kaçamakları için kullandığı Kilyos’taki plajlar, özel sektör tarafından işletiliyor. Fiyatlar, yıllara göre değişiklik gösterebilir. Kilyos gezisi planlıyorsan aklında bulunsun. Karadeniz’e olan yakınlığı nedeniyle Kilyos, oldukça rüzgarlı bir bölge. Bu nedenle çadırını kurarken korunaklı bir bölge seçmeni tavsiye ediyoruz. Bunun için Kumköy Kilyos Kamp Alanı’na göz atabilirsin. Özellikle kış mevsiminde gidersen burada sert rüzgarlara denk gelebilirsin. Rüzgarlı havaları sevmiyorsan sonbahar ve kış dönemini es geçebilirsin. 

Kilyos’ta Gezilecek Yerler

İstanbul’un Avrupa Yakası’nda; Demirciköy, Uskumruköy ve Gümüşdere arasında bulunan Kilyos, Karadeniz kıyısına konumlanmış ve günden güne yapılaşmanın arttığı noktalardan biri. Bu nedenle Kilyos’u keşfetmek için acele etsen iyi olur. Kilyos’a gitmenin en pratik yolu, kendi aracınla gitmek; ama toplu taşımayı tercih edeceksen Kilyos’a giden otobüsler Hacıosman Metro Durağı çevresinden kalkıyor.

Peki, Kilyos’ta nereleri gezmeli? Uyku tulumundan çıkıp bölgeyi keşfetmeyi planlıyorsan aşağıda sıraladığımız yerlere bir bak.

  • İstanbul’da kamp için gidilebilecek en iyi plajlardan biri, Baykuş. Yumuşacık kumları ve keyifli denizi ile Kilyos Baykuş Plajı, kesinlikle görülmeye değer. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi bünyesinde bulunan bu plaj, Kilyos’ta kamp yapmak isteyenlerin mutlaka düşünmesi gereken bir seçenek.
  • Cenevizliler tarafından yapılan Kilyos Kalesi, burada görülebilecek tarihi yerler arasında. 15. yy civarlarında inşa edildiği düşünülen bu kale ve çevresinde, muhteşem deniz manzaralarının tadını çıkarabilirsin. Uygun yer bulursan burada kamp da yapabilirsin.
  • Uskumruköy yakınlarında bulunan Ovid Kulesi, çevrede görülebilecek başka bir tarihi eser konumunda. Antik Yunan dönemlerinden kalma bu tarihi eser, eski zamanlarda deniz feneri olarak kullanılırmış. İsmini, ünlü şair Publius Ovidius Naso’dan alan Ovid Kulesi, “Kilyos’ta ne yapılır?” sorusuna cevap olarak verilebilecek rota önerilerinden biri.

Saklı Cennetlerde Bugün: Pürenli Yaylası

Pürenli Yaylası

Karadeniz yaylaları atmosferinde kamp yapmak istersen o kadar da uzağa gitmene gerek yok. Düzce yakınlarında bulunan Pürenli Yaylası, bir Doğu Karadeniz yaylası gibi yemyeşil, tertemiz ve masmavi… Pürenli Yaylası, kalabalıktan ve gürültüden uzakta, sadece doğanın sesleri içerisinde arkadaşlarınla beraber kamp yapabileceğin bir yer. Buraya ulaşım biraz sıkıntı olabilir, ama bir kere Pürenli Yaylası’na varınca buradan asla ayrılmak istemeyeceksin.

Pürenli Yaylası Kamp Alanı Hakkında Bilgiler

Pürenli Yaylası kamp alanı hakkında bilgiler

Pürenli Yaylası ulaşımı pek kolay değil. Ayrıca amatör kampçılar için burası zorlayıcı olabilir; çünkü çevrede yerleşim yeri yok. Biz sana Pürenli hakkında merak edilenlerden bahsedelim, kamp yapma konusunda kesin kararlıysan buradaki tavsiyelerden ilham alırsın.

Pürenli Yaylası Konaklama Seçenekleri

Pürenli Yaylası konaklama seçenekleri

Pürenli Yaylası’nda sadece kampçılara yer var. Yani burada pansiyon gibi seçenekler yok. Yaylanın çok yüksek rakımda olduğunun farkında olarak soğuk havalara karşı koruyucu bir uyku tulumu, yanında mutlaka bulunması gereken eşyalardan. Yayla değil de Gökyaka çevresinde konaklamak istersen oteller mevcut; ama kamp yapmaya geldik, değil mi?

Pürenli Yaylası Yol Tarifi

Pürenli Yaylası’na gitmek için öncelikle Düzce’nin Gölyaka ilçesine ulaşman gerekiyor. Bu noktadan sonra Pürenli’ye 24 km kalmış demektir. Gökyaka’dan sonra Güzeldere Şelalesi tabelasından devam ederek şelale yakınlarında yayla yoluna geçiş yapabilirsin. Yayla yolunda karşına Orman İşletme Müdürlüğü çıkacak. Sonrasında sadece Pürenli Yaylası tabelalarını takip etmen yeterli.

Pürenli Yaylası Rakım Bilgileri

Pürenli Yaylası rakım bilgileri

Efteni Gölü ve Güzeldere Şelalesi gibi doğal harikalarla çevrelenmiş Pürenli Yaylası, 1.400 metre rakımla kampçılara tertemiz bir atmosfer sunuyor. Rakım yükseldikçe hava da soğuyor. Pürenli Yaylası yolculuğu düşünüyorsan aklında bulunsun.

Pürenli Yaylası Kamp Alanları

Pürenli yaylası kamp alanları

Pürenli Yaylası’nın her yerini bir kamp alanı olarak düşünebilirsin. Sana neresi güzel görünüyorsa artık… Güzeldere Şelalesi’nin girişinde bulunan milli park tabelasından devam ettikten sonra karşına kaynak çevresinde şekillenmiş yemyeşil alanlar çıkacak. Ayrıca Pürenli Yaylası girişinde bulunan geniş düz alanlar da kamp yapmak için uygun. İstanbul’da kamp yeri arıyorsan Pürenli biraz uzak kalabilir ama kesinlikle yolculuğa değer. 

Pürenli Yaylası’nın yüksek noktaları, yerleşim merkezlerine uzak. Buralarda su bulmak kolay, çünkü kaynaklar var; ama yiyecek bulmak zor. Yani kamp çantanda yiyecek stoğunu zengin tut!

Bu öneri ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Türkiye’nin En İyi Kamp Alanları başlıklı yazımıza geçebilirsin. 

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın