• Ana Sayfa
  • Atina
  • Komşu Mutfağında Yazı Uzatmalı Yaşamak: Atina’da Bir Akşam Yemeği
Atina'da Bir Akşam Yemeği

Komşu Mutfağında Yazı Uzatmalı Yaşamak: Atina’da Bir Akşam Yemeği

Yunan mutfağı, Türk mutfağı ile benzerliği, rekabeti, bol çeşitliliği ve elbette ki lezzetiyle bilinir. Bu iki mutfağın ortak zengin yemekleri, salataları, mezeleri, tatlıları Türkler tarafından övülerek sahiplenir, Yunanlılar bu işe kızar. Ya da tam tersi olur. Ama bilinmesi gereken bir konu var ki, yemeklere, her ülkenin toprağı, yağmuru, havası, ülkenin insanlarının eli öyle farklı bir lezzet katar ki, ortaya benzersiz bir bütünlük çıkar. Artık kime ait olduğunun bir önemi kalmaz, yemeğin afiyetle keyfine bakılır. Haydi bu yaz da komşunun mutfağının kapısını aralayalım.

Atina, Yunanistan’ın başkenti, en popüler şehri fakat buna rağmen Pegasus ile ekonomik uçak biletlerinden mahrum kalmadığımız bir yer. Elbette ki en özgün lezzetler tüm zenginliğiyle bu şehirde bulunur. Şehrin tarihi ve görkemli yapısı, eğlenceli insanları, keyifli ve özgün mekanları ile Atina’da bir akşam yemeği, eşsiz bir ziyafete dönüşür.

Zengin Sofralar, Güler Yüzlü İnsanlar

Zengin Sofralar Atina
Yunan mutfağı, et yemekleri, balık ürünleri, çeşit çeşit sebzeleri, otları, zeytin yağlıları, salataları ve zengin mezeleri ile damakları şenlendirir. Atinalılar yemek işini pek ciddiye alır, öğünler uzar gider, mekanlar dolar taşar. Eğlence seven Yunan halkının hoş sohbeti, güler yüzü de buna eklenince akşam yemekleri keyifli bir aktiviteye dönüşür.
Dolgun patlıcanların arasından süzülen kıyma üzerinde beşamel sos ile hazırlanan mousakas, koyun ya da tavuk etiyle yapılan, bir tür çöp şiş Souvlaki, soğanla servis edilen tavuk ciğeri Sikotakia, ve Türk mutfağı ile benzer isimler taşıyan keftedes, dolmades, homus, fasolada, boureki öğünleri şenlendiren yemeklerden bazıları. Domates, salatalık, soğan, zeytin ve peynirden oluşan Horiatiki salatası da sofraları daha da renklendirir.

Balık, Atina’da Yenir

Balık Atina'da Yenir
İtiraf etmek gerekir, “Balığın iyisi Türkiye’de olur ama balık pişirmesini Yunanlılar daha iyi bilirler” denir. Biz de buna saygı duyarak, Atina’ya ekonomik uçak biletimizi alıp şehirdeki en iyi balık restoranlarına gidiyoruz ve zengin mezelerle birlikte Barbounia tiganita, garides, kalamarika, kefali ya da barbuni ısmarlıyoruz. Bir tür balık çorbası olan Psarosoupa’nın da tadına bakmayı da ihmal etmiyoruz.

Şehrin Attika ve Peloponnesos bölgelerindeki deniz ürünleri restoranlarında, o gün tutulan balıklar, restoranların önünde buza yatırılmış olarak sergilenir. Size en güzel görüneni seçip, pişirtme lüksüne sahipsiniz.
Yanına da Yunan mutfağında geniş yer kaplayan zengin mezelerden ızatsika, dolmades, yaprak sarması, zeytin, taramasalata, kalamari, pastourma ve saganaki ısmarlayıp, sıcak bir yaz akşamında asla unutamayacağınız bir balık ziyafeti yapın.

Nerede Yiyelim?

Nerede Yiyelim Atina
Atina’nın turistik merkezi olan Monastiraki bölgesinde yer alan, şehrin en eski restoranı Bairaktaris’te Yunan mutfağının en lezzetli örneklerini tadabilirsiniz. Pilaki bölgesindeki 40 yıllık Zorbas Restoran, iyi ve kaliteli bir seçim olabilir. Eğer geleneksel mekanlar yerine daha lüks bir yer isterseniz, Varoulko, Yunan mutfağı ve deniz ürünleriyle meşhur, Michelin yıldızlı bir restoran. Yunanistan’ı gurme mutfağıyla ilk tanıştıranlardan ünlü şef Lefteris Lazarou’nun size bizzat Yunan mutfağının en güzel örneklerini sunacağı bir mekan.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...