• Ana Sayfa
  • Genel
  • Mindful Tatil Deneyimi: Seyahatini Anlamlı Kılmanın Yolları
Mindful Tatil Deneyimi

Mindful Tatil Deneyimi: Seyahatini Anlamlı Kılmanın Yolları

Son yılların popüler psikolojik terimlerimden mindfulness, hayatımızın hemen her noktasında bize eşlik ediyor. Peki, mindfulness ne demek? Mindfulness’ın sözlük tanımı bilinçli farkındalık. Farkında olarak o anın getirdiği deneyimi kabul etmek ve sadece o anın içerisinde olmak da diyebiliriz.

Kafanı meşgul edecek tonlarca şey var. Belki faturalar, belki iş, belki aile ya da hepsi. Kafanı boşaltmak için yaptığın aktivitelerde bile bunları düşünmekten kendini alamayabiliyorsun. Peki, yaşadığın o an ne olacak? Gerçek deneyimlerini fark ederek yaşamanın zamanı gelmedi mi?

Sürekli söylenen ve anda kalmanı öğütleyen cümleleri sığ bulabilirsin. Ancak maillerini ve telefonunu bir kenara bıraktığın, yazın güneşin ve denizin keyfini çıkardığın, kışın karlarda yuvarlandığın, sadece anı yaşadığın bir tatil fikri kulağa nasıl geliyor? 

Bu yazımızda anda kalıp mindful tatil deneyimine kendimizi açacağız! Öncelikle mindful seyahatten bahsedip sonrasında anın tadını çıkarabileceğin rota önerilerimiz olacak.

Öncelikle ucuz uçak biletlerine baktıysan, artık bu anlamlı seyahat hazırlıklarına başlayabiliriz!

Mindful Seyahat Yapma Adımları

Mindful Seyahat Yapma Adımları

Bilinçli bir şekilde tatil yapabilmek çok da zor sayılmaz. İnsan yapısı gereği bir anda pek çok şeyi aklından geçer. Bu yüzden modern dünyanın getirdiği beceriler arasında çoklu iş yapabilme ve düşünebilme yetimizi buralarda bir yerde bırakmamız şart.

Çarşaf gibi duran denize, bembeyaz karlara ya da bol oksijenli doğaya odaklanmanın zamanı geldi. Hepsinin hissettirdiği duygular farklı ve düşündüğünde bile o anı yakalamana izin verir cinsten. Şimdi, seyahatini anlamlı kılacak adımlara geçme zamanı.

Zihnini Boşalt: Yavaşlama ve Hafifleme Zamanı 

Yavaşlama ve Hafifleme Zamanı

Bilinçli bir farkındalıkla seyahat etmek istiyorsan biraz yavaş olmalısın. Tatile çıkmak bazen zorluklarla baş etmeni gerektirir. Rötarlar, yetişmeye çalışmalar, rezervasyonlar… Yolculuğun ne getireceği belli olmaz. Sen tadını kaçırma ve bu bekleme anlarını kendin için bir mindful pratiği alanı olarak gör. Nefesine ve bedenine odaklan. 

Sen hafiflerken yanında taşıdığın valizi de hafiflet. Valizini hazırlarken fazla ağırlık yapmayan ve her koşulda kullanabileceğin eşyaları yanına almayı düşünebilirsin. Hem az eşya taşımak ne giysem endişeni de azaltır. Değerli herhangi bir eşyanı da almazsan iyi olur. Değerli eşya taşımak çoğu zaman endişelenmene sebebidir. 

Yargılarından Sıyrıl: Anda Kalma Meselesi 

Yargılarından Sıyrıl: Anda Kalma Meselesi

Anda kalabilmek için mindful pratiklerini kullanarak farkındalığını artır. Birkaç dakika dinlenmek ve nefesine odaklanmak sonrasında çevrene odaklanmanı kolaylaştıracak, gözlemciliğini kuvvetlendirecek. Ayrıca unutma; anda kalmayı, yargılarından sıyrılarak yapmalısın. Telefonundan ve bilgisayarından uzak kalmak da anda kalmanı kolaylaştıracak. Bu süre boyunca yeni insanlarla da tanışabilirsin. Günün getirdiklerine kucak aç.

Çevreni Gözlemle: Farklı Dünyalara Açılmak Sana İyi Gelecek 

Çevreni Gözlemle

Sana iyi geleceğini hayal ettiğin seyahate çıktın. Gittiğin yerin sokaklarında dolaşırken sesleri, renkleri hisset. Yerel kültüre yumuşak bir geçiş yap. İnsanları, binaları gözlemle. Bunu bir film izlemek gibi düşünebilirsin. Film izlerken nasıl odaklandığını hayal et. 

Gözlemlemeye başladığında ilginç dünyaları, kokuları, sesleri fark edeceksin. Emin ol, bu tatilinin en güzel kısımlarından biri.

Gördüklerini Not Al: Söz Uçar Yazı Kalır 

Gördüklerini Not Al

Gözlem yaparken küçük notlar, duygular, düşünceler, detaylar kaleminden kağıdına dökülebilir. Sonrasında seyahatini hatırlamak için bazen düşünmek yeterli gelmiyor. Bazı detayları unutabilirsin.

“Söz uçar, yazı kalır” demişler. Bu nedenle yaşadığın anıların güzelliğini hatırlaman için biraz not almanın faydası var. Tatil anılarının anlatıldığı güzel buluşmalarda işine hayli yarayacak. Nostalji sevdalıysan okuduğunda o ana ışınlanman an meselesi olacak.

Şimdi, sıra geldi mindful tatil deneyimini yaşayabileceğin güzergahlara.

Bozcaada: Anı Yaşa! 

Mindful Tatil Bozcaada

Çanakkale’nin şirin adası Bozcaada, anı yaşayabileceğin en güzel yerlerden biri. Gündüzleri güneşli muhteşem güzellikteki koyları, geceleri eğlenceli cıvıl cıvıl sokaklarıyla dört yanı deniz, dört yanı huzur dolu bir yer.

Günün ufuk çizgisiyle kavuştuğu, yıldızların bir yorgan gibi tüm gökyüzünü kapladığı an… Burada yaşadığın tüm anlara bir anlam yükleyip isim bile verebilirsin. İstersen çadırda, istersen butik otellerde konaklayabilir ve adanın yerel pazarını ziyaret edip taze kekikleri çantana doldurabilirsin. Lezzetli bir şeyler yemek istersen Çınaraltı’nda patlıcanlı böreğin, meşhur pastanelerinde damla sakızlı kurabiyelerin tadına bakabilirsin. 

En sevdiğin yaz gününü hayal et; Bozcaada hayallerini gerçekleştirecek. Bozcaada’ya ulaşmanın en kolay yolu ise Edremit’e uçmak ve buradan aktarma yapmak.

Balıkesir-Edremit Uçak Bileti Ara

Uludağ: Bembeyaz Bir Yolculuk

Mindful Tatil Uludağ

Özellikle kış ve kayakseverler tarafından sıkça tercih edilen yer olan Uludağ, Bursa’nın en beyaz ve eğlenceli noktası. Kar manzaralarının verdiği huzur, ana odaklanmayı ve senden uzakta olan her şeyden zihnen de uzaklaşmanı kolaylaştıracak.

Pistlerde, telesiyejde, otelde farklı insanları gözlemlemek sana iyi gelecek. Şömine çıtırtısında, doğanın içerisinde vakit geçirmek istiyorsan ve kış mevsimini seviyorsan burası tam sana göre. İstanbul dışından gelecekler için Uludağ’a ulaşmanın en kolay yolu ise öncelikle İstanbul’a uçmak ve buradan Bursa’ya aktarma yapmak. 

İstanbul Uçak Bileti Ara

Tiflis: Yeniliklere Doğru

Mindful Tatil Tiflis

Gürcistan’ın başkenti Tiflis, hem rahat hareket edebileceğin hem de farklı bir kültürü kolayca tanıyabileceğin bir şehir. Ayrıca herhangi bir yurt dışı seyahatine kıyasla hayli uygun olan fiyatlar seni memnun edecek. 

Antika pazarları, lezzetli ve farklı yemekleri, sokakları seni kendine çekecek. Bambaşka bir ülkede Neoklasik, Art Nouveau ve Sovyet mimarisinin izinde muhteşem gözlemler yapabilirsin. Hamamlar ve botanik bahçeler ise keyfine keyif katmak istiyorsan gezip dolaşabileceğin yerler. 

Güzel bir mindful tatil deneyimi arıyorsan ve yurt dışında bunu yaşamak istiyorsan Tiflis senin için doğru seçim olabilir. 

Tiflis Uçak Bileti Ara

Bu öneri ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Avrupa’nın En Gizemli Yerleri: İlginç Hikayeli Rotalar yazımıza geçebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın