Tire'de Gezilecek Yerler

Tire’de Gezilecek Yerler | İzmir Tire Nasıl Bir Yer? | Tire Gezisi

Tire’de gezilecek yerler, Ege’de keyifli ve huzurlu bir tatil yapmayı planlayanlara hitap ediyor. Tarihi ve kültürel açıdan önemli bir destinasyon olan Tire, aynı zamanda tüm stresi alıp kişiyi yeni birine dönüştürecek kadar güzel bir doğaya sahip. Eğer bu huzur dolu bölgeye ulaşmak istiyorsanız, İzmir’e uçak bileti alarak Tire’ye yolculuğunuzu başlatabilirsiniz.

Tire’nin denize bağlantısı bulunmuyor. Burası daha çok bir kültür ve yeşil doğa rotası. Ünü çevreye yayılmış pazarı, Osmanlı zamanlarından kalma han ile camileri ve pek lezzetli mutfağı ile Tire, Ege’de gezilecek yerler listesinde en azından 2 ya da 3 günü hak ediyor. Tire’de gezilecek yerler için daha ayrıntılı bir rota düşünenler gün sayısını arttırabilir.

Tire Nerede?

Tire nerede?

İzmir şehir merkezine 80 km uzaklıkta bulunan Tire, Ege Bölgesi’nde yer alıyor. Şehrin güneydoğusunda bulunan Tire’ye ulaşmanın en kolay yolu ise ucuz uçak bileti almaktan geçiyor.

İzmir Uçak Bileti Ara

Tire’ye Nasıl Gidilir?


Tire’ye İzmir’den ulaşmak için tercih edilebilecek pek çok alternatif ulaşım yöntemi mevcut. İzmir Otogarı ya da Gaziemir’den Tire’ye otobüs seferleri düzenleniyor. Ayrıca Adnan Menderes Havalimanı’ndan Basmane-Denizli trenine binerek Torbalı’da inip Tire’ye aktarma yapabilirsin. TCDD bilet sayfası üzerinden bilet edinebilirsin.

Tire küçük bir yer olsa da burayı eni konu gezmek için özel bir araç iyi olur. Çevre köyleri ve antik kalıntıları ziyaret etmek için bir araca ihtiyaç duyarsan flypgs.com araç kiralama sayfası üzerinden araç kiralama hizmeti alabilirsin.

Tire Gezilecek Yerler Listesi

Dört bir köşesi tarihi yapılarla kaplı Tire, aynı zamanda Tire köftesi ve tak tak kebabı (kuyu kebabı) tarifleri ile konuklarının damaklarını şenlendiriyor. Tire ayrıca bir alışveriş noktası konumunda. Türkiye’nin en büyük pazarı olarak kabul edilen Tire Pazarı, kurulduğu günlerde çevre bölgelerden gelenlerle beraber yaklaşık 25 bin kişiyi ilçeye çekiyor.

Organik Meraklılarına Tire’de Gezilecek Yerler

1. Tire Pazarı (Açık Hava Pazarı)

İzmir’in organik alışveriş duraklarından Tire, büyük açık pazarı ile her salı günü Selçuk, Kuşadası ve çevre bölgelerden gelen alışveriş meraklılarına ev sahipliği yapıyor. 1700’den fazla tezgahın açıldığı pazarda mevsimlere göre ot, meyve ve sebzelerin yanı sıra iğne oyasından kanaviçelere kadar pek çok el emeği ürün bulunuyor.

Pazardaki sebze ve meyveleri almak isteyen birçok İzmirli, her salı Tire’de buluşuyor. Tire’yi gezerken piknik ya da kamp için yiyecek malzemeleri almak istersen bu pazarda hem fiyatlar hem de ürünler oldukça iyi.

2. Kaplan Köyü

Tire’de gezilecek yerler arasında bir huzur ve gurme rotası olan Kaplan Köyü; kestane, ceviz ve çınar ağaçları ile kaplı ormanlarla çevrelenmiş, sessiz sakin bir yer. Buranın ünü ise ülke çapında popülerliği olan Kaplan Dağ Restoranı sayesinde artmış. Ege mutfağından seçkilerle konuklarını ağırlayan restoran, müşterilerinden rezervasyon yaptırmalarını bekliyor.

3. Halkapınar Köyü

Zeytin ağaçlarıyla kaplı Halkapınar köyü, uzun doğa yürüyüşleri yapmak için birebir. Köy, aynı zamanda bazı tarihi eserlere de ev sahipliği yapıyor. Mesela Theos Mozolesi… Her ne kadar köyde konaklayacak fazla tesis olmasa da çevrede doğanın içinde kamp yapılabilecek yerler mevcut.

Antik Zaman Meraklıları için Tire’de Gezilecek Yerler

1. Theos Mozolesi (Belevi Anıt Mezarı)

Halkapınar’da bulunan anıt mezarın kim tarafından yaptırılmış olduğu hala gizemini korusa da teoriler, MÖ 3. yy civarlarında yaşamış Selevkos Kralı II. Theos adına yaptırıldığı yönünde. Anıt mezarın çevresinde ayrıca Arkaik Çağ’dan kalmış bir tümülüs mevcut.

Tire’de gezilecek yerler arasında tarihi fotoğraflar çekebileceğin bir yer arıyorsan doğru yerdesin. Theos Mozolesi’nin çevresinde oldukça sıra dışı işlemeler ve yapılar da mevcut.

2. Yalınayak Hamamı

Tire’de gezilecek yerler arasında Osmanlı zamanlarından kalmış yapılar dikkat çekiyor. Mesela Sultan II. Murat’ın ünlü emirlerinden Halil Yahşi Bey tarafından yaptırılan Yalınayak Hamamı.

2007 yılında başarılı bir restorasyon çalışmasından sonra ziyaretçilere açılan Yalınayak Hamamı, günümüzde hamam kültürünü devam ettiriyor.

Tarihi Koklamak İçin Tire’de Gezilecek Yerler

1. Tire Hanları

Tire’de gezilecek yerler arasında eski zamanlardan kalmış hanların önemli bir yeri var. Ankara Caddesi’ne yakın konumda bulunan Emir Ali Hanı ve Bedesten her ne kadar günümüzde metruk bir yapı konumunda olsa da görülmeye değer.

16. yy’dan beri ayakta olan Kutu Han, Bakır Han ve Çöplen Han ise Tahtakale Hamamı çevresinde konumlanmış.Hanlar oldukça yıpranmış olsa da insan burada tarihin kokusunu tam anlamıyla hissedebiliyor. Ayrıca Çöplen Han’ın avlusunda çay içebiliyorsunuz.

2. Yoğurtluoğlu Külliyesi

Yoğurtoğlu Mustafa Bey tarafından 15. yy’da kurulan külliye, 2005 yılında restorasyon sürecinden geçerek ziyaretçilere açılmış. Osmanlı mimarisi ile ilgiliysen külliyede fotoğrafını çekebileceğin pek çok bölüm var.

Kültürel Anlamda Tire’de Gezilecek Yerler

1. Tire Müzesi

İzmir Tire’de gezilecek yerler arasında kültürel bir maceraya atılmak isteyenler, Tire Müzesi ziyareti ile isteklerini gerçekleştirebilir. İki salon ve bahçede düzenlenmiş sergilerde Tire tarihini Roma dönemlerinden Osmanlı zamanlarına kadar incelemek mümkün.

2. Necip Paşa Kütüphanesi

Ege Bölgesi’nde gezilecek yerler konusunda önemli bir kültür rotası olan Tire, Necip Paşa Kütüphanesi ile kitap meraklılarına keyifli bir gün vadediyor. Gürcü Mehmet Necip Paşa adı ile 1827 yılında inşa edilen bu kütüphane, içinde geçmiş zamanlardan kalma binlerce Türkçe ve yabancı kaynak içeriyor. Binanın yapısında 19. yy Osmanlı mimarisi izleri görmek mümkün.

3. Ali Baba Tekkesi

Osmanlı’nın meşhur Ahilik geleneğinin Tire’deki önemli merkezlerinden biri olan Ali Baba Tekkesi, aynı zamanda bu çevredeki sayılı Bektaşi dergahından biri olarak göze çarpıyor. Tekkede Bektaşi babalarının mezarlarını görmek mümkün. Ayrıca çevrede piknik yapılabilecek alanlar da var.

Yemek İçin Tire’de Gezilecek Yerler

1. Tire Değirmen Restoran

İzmir’de gezilecek yerlerin önemli doğa duraklarından biri olan Tire, çevreye yayılmış pek çok otantik restoran ile ziyaretçilere farklı rotalar sunuyor. Örneğin doğanın içerisine konumlanmış salaş bir restoran olan Değirmen Restaurant, ağaçların ve çiçeklerin kokuları eşliğinde bir şeyler yemek isteyenler için ideal.

İzmir’de gezilecek yerlerin önemli doğa duraklarından biri olan Tire, çevreye yayılmış pek çok otantik restoran ile ziyaretçilere farklı rotalar sunuyor. Örneğin doğanın içerisine konumlanmış salaş bir restoran olan Değirmen Restaurant, ağaçların ve çiçeklerin kokuları eşliğinde bir şeyler yemek isteyenler için ideal.

Burada ayrıca kalınabilecek bungalov evler de mevcut. Çevrede oldukça eskimiş bir de su değirmeni var. Doğa fotoğrafçılarının buraya bayılacağından eminiz!

2. Tire Derekahve Restaurant & Cafe

Tire’de gezilecek yerler arasında muhteşem doğası ile Derekahve, usulca akan bir dere kenarında koruk şerbeti gibi lezzetleri tadabileceğin bir yer. Özellikle bahar dönemlerinde burası doğanın sunduğu görsel şölen sayesinde insanın içini huzurla dolduruyor.

60’lı Yıllarda BBC Gözünden Tire

Tire hakkındaki yazımızı, nostaljik bir BBC videosu ile kapatıyoruz. 60’lı yıllarda Ege köylerinde geçen hayatı Tire üzerinden anlatan BBC, o yıllara ilişkin birçok ilginç bilgiyi bizimle paylaşıyor.

Tire’ye Yakın Yerler

Tire – Ödemiş arası 34 km (Yaklaşık 35 dakika)

Tire – Birgi arası 41 km (Yaklaşık 50 dakika)

Tire – Kuşadası arası 58 km (Yaklaşık 1 saat)

Tire – Akbük arası 124 km (Yaklaşık 105 dakika)

Bu öneri ile beraber yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Didim Gezi Rehberi: Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atabilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

One Comment

Bir yanıt yazın