Didim gezi rehberi

Didim Gezi Rehberi | Gezilecek Yerler

İçindekiler

Zamanın izin sürebileceğin antik kentleri, huzuru yakalayabileceğin masmavi engin denizleri, kamp yapabileceğin doğal durakları ve eğlenceli geceleri olan bir yer arıyorsan cevap çok uzaklarda değil. Aydın’ın denize nazır güzel ilçesi Didim’de gezilecek yer çok.

Türkiye’deki en sıcak iller arasında bulunan Aydın’da da tatilin yazı kışı yok. Bu güzel topraklar her mevsim gezginleri kendine çağırıyor. Sen de bu çağrıya kayıtsız kalamıyorsan bu yazımızda Didim’e doğru bir keşif yolculuğuna çıkacağız. Önce ziyaret etmen gereken yerlerden başlayıp karış karış koylarını dolaşacağız, tabii birçok öneride bu yazının içerisinde seni bekleyecek.

Dilediğin gibi gez ama öncesinde gezi rehberimize bir göz at diyoruz, hazırsan içini Ege’ye inme isteğiyle dolduracak önerilerimize geçmeden Didim’e nasıl ulaşabileceğinden bahsederek rehberimize başlıyoruz.

Didim Nerededir? Nasıl Gidilir? 

Didim'e nasıl gidilir

Doğal güzellikleriyle aklını başından alacak olan Didim, Aydın’a bağlı bir ilçe. Muğla, İzmir gibi güzel Ege şehirlerine yakın; Ege Denizi, Bafa Gölü ve Menderes Nehri’ne  komşu olan bu güzel durak, tarihi ve turistik bir tatil yapmak isteyenler için ilaç gibi bir yer.

Didim’e gitmek için pek çok farklı yol var. Araçla gitmeyi düşünürsen İstanbul-Didim arası yaklaşık 620 km, Aydın-Didim arası ise yaklaşık 98 km. Tabii ki en pratik yol uçak seyahati. Kendine bir ucuz uçak bileti satın almak istersen bakman gereken yeri zaten biliyorsun. Didim’de havalimanı bulunmuyor ancak yakın şehirlerdeki iki farklı havalimanından da kolayca ulaşmak mümkün.

İzmir Adnan Menderes Havalimanı: Ucuz izmir uçak bileti seçeneğini değerlendirmek istersen Didim’e 150 km mesafedeki Adnan Menderes Havalimanı üzerinden gidebilirsin. Uçaktan indikten sonra, önce HAVAŞ’la Kuşadası ya da Söke’ye gitmek ardında da Didim otobüslerini kullanarak Didim’e ulaşabilirsin.

Milas-Bodrum Havalimanı: Bu güzel noktaya daha hızlı ulaşmak için 80 km uzaklıkta bulunan Bodrum-Milas Havalimanı’nı tercih edebilirsin. Bu havalimanından hareket eden HAVAŞ otobüsleri Güvercinlik ve Torba’ya (Yeni Otogar) gidiyor. Sonrasında buradan kalkan minibüsleri kullanarak Didim’e varış sağlayabilirsin.

Milas-Bodrum Havalimanı Uçak Bileti Ara

Didim’de Deniz için En Güzel Lokasyonlar – Keşfedilmemiş Koylar 

Deniz için en güzel lokasyonlar

Türkiye’nin -özellikle yaz aylarında- ziyaretçi akınına uğrayan yerleri arasında olan Didim’de, yaz erken başlayıp geç bitiyor. Ilıman iklimi sayesinde Didim’in denizi kasım ayı sonuna kadar soğumuyor. Gezginlere de yaz-kış bu güzel denizin keyfini çıkarmak kalıyor.

Her zaman keşfedilecek güzel bir yer sunan Ege koyları arasına yeni yerler ekleme zamanı. İşte Didim’de gidebileceğin en güzel plaj ve koylar.

Akbük Plajı: Deniz, Kum, Güneş 

Akbük Plajı, Didim

 Didim denince akla gelen ilk yerlerden biri olan Akbük, ilçe merkezine yaklaşık 20 km uzaklıkta bulunuyor. Orman ve plajı aynı anda görebileceğin bu doğal durak denizin tadını çıkarmak için en doğru adreslerden biri. Duş, tuvalet, şezlong gibi olanakların haricinde kafe restoran gibi yemek yiyebileceğin ve keyifli vakit geçirebileceğin çok fazla seçeneği burada bulabilirsin. Plaja giriş ücretsiz. Ulaşmak için ise Didim’den kalkan dolmuşları kullanabilirsin.

Altınkum Plajı: Berrak Bir Deniz  

Altınkum Plajı, Didim

Kaynak 

Uzun altın rengi bir kumsal, tertemiz bir deniz… Öyle ki Altınkum 2006 yılından beri aralıksız her sene Mavi Bayraklı plajlar arasında giriyor. Yavaş yavaş derinleştiği için aileler tarafında da hayli tercih edilen bir yer olduğunu söyleyebiliriz. Sezonda kalabalık olan plaj, okulların açılmasıyla birlikte daha sakin hale geliyor mayıs ayının ilk günlerinden kasım ayının sonuna kadar da sıcaklığını kaybetmeden denize girilebiliyor.

Altınkum, giriş ücreti bulunmayan bir plaj. Etrafında da ihtiyaç duyabileceğin restoran, kafe gibi pek çok mekan bulunuyor. Koyları da dolaşmak istersen buradan tekne turlarına da katılabilirsin. Bu özel plaj şehir merkezine yaklaşık 4 km uzaklıkta yer alıyor. Özel aracın yoksa dolmuşları kullanarak Altınkum’u ziyaret edebilirsin.

Akademi Koyları (3, 4, 5 ve 7. Koylar): Tertipli ve Düzenli Plaj Keyfi 

Akademi Koyları, Didim

Kaynak

Didim Polis Moral Kamp ve Eğitim Merkezi 8 tane farklı koyu içerisine alan büyük bir alan. Bu alanda bulunan koylara da Akademi Koyları deniyor. İçerisinde 7 farklı koy bulunsa da yalnızca 4 tanesi halka açık. Koyların hepsi güzel bir kumsala sahip. 3. koy ise Mavi Bayraklı bir plaj. Hepsinde duş ve tuvalet bulunuyor.

Akademi koylarına giriş ücretli. İlçe merkezindeki dolmuşları kullanarak Polis Moral Kamp ve Eğitim Merkezi’ne ulaşabilirsin.

Cennet Koyu: Yumuşak Kumlu Sahiller 

Cennet Koyu, Didim

Kaynak

Altınkum Martı Sitesi’ne çok yakın bir noktada bulunan Cennet Koyu, Didim ilçe merkezine yaklaşık 5 km uzaklıkta yer alıyor. Adından da anlaşılacağı üzere cennet gibi bir durak olan bu koyda berrak bir deniz ve yumuşacık kumlu bir plaj bulunuyor. Sığ bir denizi olduğu için özellikle çocuklu aileler tarafından sıkça tercih ediliyor.

Koyda bulunan küçük bir işletmeden tuvalet, duş, şezlong gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Ağaçlarla kaplı koya girişlerin ücretsiz olduğunu söyleyelim. Cennet Koyu’na ulaşabilmek için Martı Sitesi’ne giden dolmuşları kullanabilirsiniz.

Denizli Öğretmenler Sitesi Plajı: Yazlık Anılarını Canlandırma Mekanı 

Denizli Öğretmenler Sitesi Plajı, Didim

Kaynak 

Huzurlu, keyifli, yazlık anılarını canlandıracak bir yer arıyorsan Denizli Öğretmenler Sitesi’nin plajına uğrayabilirsin. Denizi de kumu da hayli güzel. Özellikle manzarası görülmeye değer. Deniz molasında çay bahçelerinde çayını yudumlayabilir, yakınında bulunan restoranda lezzetli yemekler yiyebilirsin.

Didim merkeze 5 km uzaklıkta, Mavişehir tarafında bulunan plaja ilçe merkezinden kalkan dolmuşlarla ulaşabilirsin.

Saplı Ada: Denizde Yürümek İsteyenler Toplanın 

Saplı Ada, Didim

Kaynak

 Ege’nin el değmemiş noktalarından biri olan Saplı Ada, Akbük’ün simge noktalarından. Ada M.Ö 1500’lü yıllarda Ege’de büyük bir volkanik patlama sonrası ortaya çıkan küllerin birikmesiyle oluşmuş. Saplı Ada SİT alanı olduğu için herhangi bir tesis bulunmuyor. Kara ile bağını koparmamış bu adaya sular çekildiğinde yürüyerek ya da yat limanından tekne turlarına katılarak buraya ulaşabilirsin. Ada’ya gidersen 10 çakıl taşını cebine koymayı unutma, rivayetlere göre 10 çakıl taşı almak ömrü 10 yıl uzatıyormuş söyleyelim.

Sarıkum Plajı: Huzurlu Bir Tatil Arayanlara Özel 

Sarıkum Plajı, Didim

Kaynak

Didim’in tüm plajları ayrı güzel. Sarıkum Plajı’nın da elbette denizi ve kumu tatilcileri mutlu edecek cinsten. Farklı olarak rüzgar sörfü, deniz paraşütü gibi farklı aktiviteler denemek istiyorsan Sarkum bunun tam adresi. Didim’in en güzel kamp noktalarından biri olduğunu da söyleyelim. Yerleşim yerinden biraz daha uzak bir noktada bulunduğu için bolca huzur ve dalga sesi içeriyor.

Bu güzel plaja giriş de kamp yapmak da ücretsiz. Özel aracın yoksa Didim-Mavişehir minibüsüne binip plaja yürüme mesafesinde bulunan Denizli Öğretmenler Sitesi Lokali durağında inerek Sarıkum’a ulaşabilirsin.

Oteller Önü Plajı (Göçlerin Koyu): Hizmette Sınır Yok 

Oteller önü plajı, Didim

Kaynak

 Altınkum’dan Yeşilkent’e doğru giderken görebileceğin plaj, pek çok otele de ev sahipliği yapıyor. Denizin keyfini çıkarıp güneşlenirken dilediğin otelin işletmesinden de ücretli bir şekilde faydalanabilirsin.

İmbat Koyu (Mahmutun Boğazı): Sakin ve Huzurlu Bir Durak

İmbat Koyu, Didim

Kaynak

Tertemiz, berrak, sessiz sakin biraz da gözden uzakta bir yer arıyorsan  İmbat Koyu’nu tercih edebilirsin. Koyun denizi oldukça sığ, plajı ise yumuşacık kumlara sahip. Buradaki şezlong ve şemsiyeler sitede yaşayan halka ait. Sen de havlunu şemsiyeni getirip bu plajda ücretsiz vakit geçirebilirsin.

Çamlık tarafında bulunan koya ulaşmak biraz zorlu. Minibüsle gelmeyi düşünüyorsan Mesut Tatil Köyü durağında inip İmbat Sitesi’ni takip etmen gerekiyor.

Manastır Koyu: Doğa Yürüyüşleri ve Deniz Keyfi

Manastır Koyu, Didim

Kaynak

Hem kamp yapıp hem de denizin tadını çıkarabileceğin, doğa yürüyüşleri yapıp tekne turlarına da katılabileceğin bir yer arıyorsan Manastır Koyu’nu ziyaret etmeni öneririz. Didim merkezden özel aracınla ya da minibüs kullanarak kısa sürede ulaşabileceğin bir yerde bulunuyor. İmbat Koyu’na da hayli yakın. Bu koy da halka açık ve giriş ücretsiz.

Akkum Sağtur Plajı: Yunan Adalarına Bir Bakış 

Akkum Sağtur Plajı, Didim

Kaynak

Muhteşem bir manzaraya sahip olan Sağtur Plajı, kamp alanları ve otellerle çevrili bir noktada bulunuyor. Dilersen burada kano, deniz bisikleti, rüzgâr sörfü gibi farklı aktiviteler de yapabilirsin. Plaja giriş ücretsiz, ancak şezlong ve şemsiye istersen kiralama yapabilirsin. Tuvalet, duş, yemek  için de plajda bulunan kafeleri değerlendirebilirsin.

Mavişehir’de bulunan Sağtur Plajı’na ilçe merkezinden kalkan dolmuşları kullanarak ulaşabilirsin.

Demiryol İş Plajı: Uygun Fiyatlı

Didim ilçe merkezine 7 km uzaklıkta Martı Sitesi yakınlarında bulunan Demiryol İş Plajı, Didim’in halka açık ücretsiz plajlarından biri. Plajda yer alan demiryollarına bağlı kafede uygun fiyatlı seçenekler bulabilirsin. Denizi sığ ve dalgasız olduğu için özellikle ailelerin tercih ettiği bir yer. 

Yalıköy: Doğayla İç İçe 

Ormanların arasında bir plaj arıyorsan Yalıköy tam sana göre. Tavşanburnu Tabiat Parkı yakınlarında bulunan Yalıköy, bölgenin en keyifli noktalarından biri. Güzel plajının yanı sıra tekne gezisi, doğa yürüyüşü gibi aktiviteleri de yapabileceğin Yalıköy’de konaklamak için de çok fala alternatif bulabilirsin. Bu plaja da giriş ücretsiz.

Yalıköy’e gitmek için belediye otobüslerini kullanabilirsin. Aydın Belediyesi web sayfası üzerinden otobüslerle ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsin.

Sensation Beach Club: Beach Club Sevenlere 

Yalı Caddesi üzerinde bulunan Sensation Beach Club, hem denize girip hem de eğlenebileceğin yerler arasında. Eğer beach clubleri seviyorsan SENSATION Beach & Club Didim  Instagram sayfasından detaylı bilgi alabilirsin. 

D-Marin Blue Point Beach Club: Yat Limanı Manzaralı 

Didim Yat Limanı’nın komşusu olan D-Marin Blue Point Beach Club, Didim merkezde ziyaret edebileceğiniz plajlar arasında yer alıyor. Özel bir işletme olduğu için ücretli. Detaylı bilgiye Blue Point Beach Club web sayfası üzerinden ulaşabilirsin.

Club Tarhan Beach: Hem Plaj Hem Havuz 

Club Tarhan, Didim

Kaynak

Didim’den 5 km uzaklıkta Yalıköy ve Mavişehir arasında bulunan Club Tarhan Beach, hem deniz hem de havuz keyfini birlikte yaşamak istersen tercih edebileceğin bir seçenek. Dilersen otelin SPA olanağını da değerlendirebilirsin.  Detaylı bilgi için Club Tarhan Beach Instagram sayfasını ziyaret edebilirsin.

Didim’de Kamp Yapabileceğiniz Yerler 

Kamp yapılacak yerler, Didim

Didim kamp alanları yeşili ve maviyi bir araya getiren etkileyici noktalarda yer alıyor. Biz de hem ücretsiz hem de keyifli bir şekilde Didim’de kamp yapabileceğin alanları listeledik.

Zırtlan Deliği Koyu Kamp Alanı: Eşsiz Bir Manzaraya Çıkan Zorlu Yollar 

Zırtlan Deliği Koyu, Didim

Kalabalıktan uzakta, sessiz sakin keyifli gün batımlarına ev sahipliği yapan kamp alanı, çok bilinen bir durak değil. Bu sebepten ve yollarının zorlu olmasından dolayı popüler bir durak olduğunu söyleyemeyiz. Koyda herhangi bir işletme bulunmuyor. Buraya gelmeyi düşünüyorsan öncesinde hazırlık yapmanda fayda var. Ayrıca yollar bozuk olduğu için SUV ya da 4×4 bir araç tercih etmeni öneririz.

Tavşanburnu Tabiat Parkı (Didim Orman Kampı): Mavi Bayraklı Kamp 

Tavşanburnu Tabiat Parkı, Didim

Kaynak

 Yalıköy’de bulunan tabiat parkı Didim Orman Kamp olarak da biliniyor. Berrak bir denizin kıyısında ve yemyeşil bir orman içerisinde bulunuyor. Aynı zamanda da 2015 yılından beri her sene mavi bayrak alıyor. Yani tertemiz bir denizde yüzmek, doğanın içerisinde huzura doymak istersen Tavşanburnu’nda kamp yapabilirsin. Çadırın yoksa sorun değil, buradan da kiralama yapabilirsin. Ayrıca burada duş, tuvalet, elektrik, market ve kafe gibi hizmetlerden de faydalanmak mümkün. Kampa giriş ücretli, çadır yeri için de ayrı bir ücret ödemeniz gerektiğini söyleyelim.

Didim’den kalkan otobüslerle direkt kamp noktasına ulaşabilirsiniz. Özel araçla gelmeyi planlıyorsanız Yalıköy yolundan tabiat parkı tabelalarını takip edebilirsiniz. 

Didim’de Gezilecek Tarihi Yerler

Didim, doğal güzellikleri, berrak denizi ve altın rengi kumsallarının haricinde pek çok antik kente de ev sahipliği yapıyor. Ziyaret edebileceğin antik kentlerden bir kaçı.

Didyma Antik Kenti Apollon Tapınağı: Mitolojik Hikayeleri Dinleme Vakti

Didyma Antik Kenti Apollon Tapınağı, Didim

Didim’e de adını veren Didyma Antik Kenti, İyonlar tarafından bir kehanet merkezi olarak inşa ediliyor. Çok büyük bir antik kent olması planlanırken yarım kalmış. Zeus ve Leto birbirlerini ilk burada görüyor, çocukları Apollon ve Artemis de ikiz olunca buraya da ikiz anlamına gelen “Didymos” sözcüğünden türeyen Didyma ismini veriyorlar.

Yunan dünyasının en büyük dördüncü tapınağı olan Apollon Tapınağı da burada bulunuyor. Tapınak da antik kent gibi çok büyük ve görkemli tasarlanmış ancak yüzyıllar süren inşası bir türlü tamamlanmamış. Ancak etkileyiciliğini hala koruyor. Gitmek istersen Müze Kart’ınla ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsin.

Antik kent, Didim Yenihisar mahallesi sınırlarında bulunuyor.

Priene Antik Kenti: Eşsiz Kalıntıların Arasında Bir Gezi

Priene Antik Kenti, Didim

Antik kent, Söke ve Didim arasında kalan Güllübahçe mahallesi yolu üzerinde Dilek Dağı’nın (Mykale) yamaçlarında bulunuyor. M.Ö 7. yüzyıla kadar uzanan antik kent, 12 İyon kentinden biri olarak anılıyor. Ziyaret edersen Demeter Athena ve Zeus Tapınaklarını 5 bin kişilik görkemli antik tiyatroyu görebilirsin. Ancak Athena Tapınağı’nın bazı parçaları ve kentten çıkarılan eserler Berlin ve Britanya Müzesi’nde sergileniyor. Antik kentin bir özelliği de şehir planlamasının temellerini atan grid sisteminin ilk olarak burada kullanmış olması.

Buraya ulaşmak için özel aracın varsa Didim-Güllübahçe yolunu takip edebilirsin. Minibüsle gitmeyi planlıyorsan Didim’den Akköy’e gelip buradan Priene’ye giden araçlara binebilirsin.

Milet Antik Kenti: Yüzyıllar Öncesine Ziyaret

Milet Antik Kenti, Didim

Büyük Menderes kıyısına inşa edilmiş bir liman kenti olan Milet, İyon medeniyetlerinin en önemli kültür merkezlerinden ve cilalı taş devrine kadar uzanan bir tarihe sahip. Filozoflar şehri diye anılan antik kent, bilimin babası olarak kabul edilen Thales’in çalışmalarını gerçekleştirip ömrünü geçirdiği yer.

15 bin kişilik görkemli bir antik tiyatroya sahip olan Milet Antik Kenti’ni Müze Kart ile ücretsiz olarak ziyaret edebilirsin. Didim’in Balat mahallesinde bulunan kente ilçe merkezinden kalkan minibüslerle ulaşabilirsin.

Didim’e Yakın Gezilecek Yerler 

Didim’e gelmişken yakın yerlere de uğrayıp tatilini unutulmaz hale getirmek istiyorsan çok haklısın. Bizim de senin güzel için önerilerimiz var.

Doğanbey (Domatia) Köyü: Zaman Yolculuğu

Doğanbey Köyü, Didim

Sırtını Dilek Dağlarına dayamış önünde Büyük Menderes… Doğanbey Köyü’nün eşsiz bir manzarası var. Taş evleri, Arnavut kaldırımlarıyla kendi içerisinde zamanı durdurmuş, bu haliyle ziyaretçilerini de zaman yolcusu yapıyor. Doğanbey eski bir rum köyü, bu taş güzel evler eski sahiplerinden hatıra. Hala aynı kalmasının sebebi ise SİT alanı olması. Köyde oturabileceğin bir tane kafe bulabilirsin. Ancak huzur, sakinlik tüm köye yayılmış. Burası için Didim’e geldiğinde mutlaka uğraman gereken bir nokta diyebiliriz.

Söke’ye bağlı bu güzel köye ulaşmak için Didim-Güllübahçe yolundan Tuzburgazı yoluna kıvrılman yeterli. Ayrıca Didim’den 273 hatlı otobüsü kullanarak Doğanbey’e ulaşabilirsin.

Kuşadası: Doğa, Deniz ve Gece Hayatı

Kuşadası

Türkiye’nin ilk turizm merkezlerinden biri olan Kuşadası hem deniz hem doğa hem de gece hayatının tadını çıkarabileceğin noktalardan biri. Dilek Yarımadası Milli Parkı, Zeus Mağarası, Güvercinada, Barlar sokağı ve eşsiz güzellikteki plajları Kuşadası’nda seni bekliyor.

Bodrum: Eşsiz Bir Tatil Durağı

Bodrum

Bodrum Bodrum… Nasıl anlatıp nereden başlayacağımızı bilmemize olanak tanımayan bu güzel güzergâh. Yaz tatillerinin başkenti, hem eğlenceye hem de ruhuna iyi gelecek duraklara sahip. Didim’e gelmişken vaktin varsa Bodrum’a da uğra deriz. 

Didim’de Mutlaka Yapman Gerekenler

  • Denizin üzerinde yürüme deneyimini yaşamak için Saplı Ada’ya gitmelisin.
  • Didim’in neredeyse tüm kıyıları plajlarla kaplı. Mutlaka bir gününü birine ayırmalısın.
  • Şevketi bostan, ebegümeci kavurması gibi Ege lezzetlerini denemelisin. (Tripadvisor’a göre 2022 yılında Didim’deki en iyi ilk üç lokanta: Olivia Restaurant, Pelikan Bar and Restaurant, Aldente Beach, Bar & Restaurant)
  • Antik kentlere mutlaka uğramalısın.
  • Eski yazlık anılarını canlandırmak istersen sitelerin plajlarında vakit geçirmelisin.
  • Daha önce tüplü dalış yapmadıysan Milet Dalış Merkezi’e gitmelisin.

Didim’de Gece Hayatı 

Didim'de gece hayatı

Didim, yaz sezonu boyunca gece hayatının hareketli olduğu bir yer. Sakin mekanlar da bulabilirsin DJ performansı olan yerler de. Merkezde bulunan Yalı Caddesi’ne gidersen pek çok mekanın sabaha kadar açık olduğunu görebilirsin. Yani burada eğlence 7/24 devam ediyor.

Bu öneri ile beraber yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Şehir Gezilerine Kısa Bir Doğa Molası: Büyüleyici Şehir Parkları yazımıza göz atabilirsin. 

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın