Türkiye'deki Tırmanış Rotaları

Türkiye’deki En İyi Tırmanış Rotaları | Dağcılık Rotaları

Türkiye, doğası ve yeryüzü şekilleri ile ilham veren bir coğrafyada. O yüzden ülkemiz birçok doğa sporu için biçilmiş kaftan. Kaya tırmanışı da son yılların yıldızı parlayan ekstrem sporlarından biri. 

Özellikle dağcılık ile ilgilenen gezginlerin gözdesi olan bu spor, doğanın kalbinde olmak ve adrenalin ile dolmak açısından son derece çekici. Ayrıca pandemi koşullarını ve sosyal mesafe kurallarını göz önünde bulundurunca gezginler için doğada kaya tırmanışı, kamp yapmak ya da trekking gibi aktiviteler son derece mantıklı.

Bu nedenle bu yazımızda Türkiye’deki en iyi tırmanış rotalarına göz atacağız ve senin için dağcılık rotaları önereceğiz. Ancak öncelikle kaya tırmanışı yaparken dikkat etmen gereken bazı hususlardan bahsedelim. 

Kaya Tırmanışı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kaya Tırmanışı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bildiğin üzere doğa sporlarının çoğu dayanıklılık ve güç gerektiriyor. Kaya tırmanışında da dayanıklılık ve güç olmazsa olmazlar arasında kabul ediliyor. Bunların yanı sıra teknik bilgi ve adrenalini kontrol etmek için soğukkanlılık da şart.

O yüzden kaya tırmanışı yapmadan önce uzman dağcılardan mutlaka eğitim alınması gerekiyor. Ayrıca bu aktivite öncesinde olabildiğince pratik yapmak ve vücudu hazırlamak önemli.

Bu sebeple kaya tırmanışı gezilerine başlamadan önce “bouldering” yani yapay duvar hizmeti veren tesislerde kendini geliştirebilirsin. Birçok şehirde bu tür özel tesisler mevcut ve bu tesisler, tırmanış konusunda özel parkurlar sunuyor. 

Ayrıca kaya tırmanışı yaparken friction adı verilen tırmanış ayakkabıları, tırmanış kemeri, kask, ip, emniyet aleti gibi ekipmanlar da kullanmalısın. Bunlara ek olarak yanında toz torbası ve magnezyum tozu da taşımalısın. Özellikle magnezyum tozu, ellerin kaymasını engellediği için oldukça önemli.

Tabii gittiğin yerlerde kamp yapmak da isteyebilirsin. O yüzden yanında götüreceğin ekipmanlar, kamp malzemeleri ya da uyku tulumu hakkında bilgi almak için de bagaj kuralları sayfamızı ziyaret edebilir, biletine göre limitleri öğrenebilirsin.  

Bu önemli hatırlatmayı da yaptığımıza göre senin için seçtiğimiz tırmanış rotalarına geçebiliriz. Haydi, maceraya!

1. Ballıkayalar: Türkiye’nin En Eski Tırmanış Rotalarından 

Ballıkayalar Parkı Tırmanış

Ballıkayalar, Türkiye’nin bilinen en eski kaya tırmanış rotalarından biri. İstanbul‘a yakınlığıyla ve kolay ulaşılabilir olmasıyla dikkat çeken bölgede 1970’li yıllardan beri tırmanış yapılıyor. Gebze’de bulunan Tavşanlı Köyü’ne oldukça yakın bir konumda bulunan Ballıkayalara, özellikle bahar ve yaz dönemlerinde doğa tutkunu gezginler sıkça uğruyor.

Barındırdığı bitki örtüsü zenginliği ve hayvan çeşitliliği sebebiyle 1995 yılında milli park ilan edilen bölge, kaya tırmanışı yapmak isteyenlere 100’den fazla rota sunuyor. Bunun yanı sıra bölgede uzun doğa yürüyüşleri ve kamp da yapılabiliyor.

Doğa manzaraları ile de ilham verici bir yer olan Ballıkayalar, kireçtaşı kayalarına sahip olması nedeniyle de özel bir yer. Buradaki kireçtaşı kayalar tırmanış açısından ideal bir ortam sunuyor. 

Ayrıca buradaki rotaların yükseklikleri de 10 metreden 100 metreye kadar değişiyor. Dolayısıyla burası hem amatör hem de profesyonel kaya tırmanışçılarına hitap ediyor. İlk defa kaya tırmanışı yapacak kişiler de burada eğitim alabiliyor. 

İstanbul dışından gelecek gezginler için ise Ballıkayalara ulaşmanın en kolay yolu, öncelikle İstanbul’a uçmaktan ve buradan da bölgeye aktarma yapmaktan geçiyor. 

İstanbul Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

2. Geyikbayırı: Dünya Çapında 

Geyikbayırı Tırmanış

Görsel Kaynak

Antalya‘nın yanı başında bulunan Geyikbayırı, dünya çapında bir tırmanış rotası. Özellikle kaya tırmanışının popüler hale gelmesinden sonra dikkat çeken Geyikbarı hem yabancı hem de yerli gezginlerin ilgisini çekiyor. 

Beydağlarının eteklerindeki bu alan hem göz alan doğası hem de kaya tırmanışına elverişli yapısı ile ekstrem spor meraklılarını kendisine çekiyor. Dimdik duvarları ve işaretlenmiş yüzlerce boltlu (tırmanış ypılacak alana daha önce yerleştirilen sabit ve güvenli emniyet aracı) tırmanış rotasına ev sahipliği yapan bölge, Türkiye’nin az bilinen güzelliklerinden de biri.

Bir tırmanış cenneti olarak tanımlanan bölge, zorluk derecelerine göre farklı rotalara da sahip. O yüzden Geyikbayırı’nda kaya tırmanışına yeni başlamış tırmanışçılar ile profesyonel tırmanışçıları bir arada görmek mümkün. 

Buradaki kaya duvarlarının uzunluğu 4 km genişliğinde, yükseklikleri de 15 ile 50 metre arasında. Ayrıca Geyikbayırı’ndaki kaya yapısı da çoğunlukla kireçtaşından meydana geliyor. Bu da bölgeyi tırmanış için ideal bir yer haline getiriyor.

Bölgedeki coğrafi özellikler ve iklim yapısı da kamp yapmak için çok uygun. Geyikbayırı’na ulaşmanın en kolay yolu ise öncelikle Antalya’ya uçmak ve buradan da bölgeye aktarma yapmaktan geçiyor. 

Antalya Uçak Bileti Ara 

ucak-bileti

3. Aladağlar: Görkemli Zirveler 

Aladağlar Milli Parkı Tırmanış

Aladağlar; Toros Dağlarının ortasında yer alan ve Orta Anadolu’nun zirvesi olarak kabul edilen bir tırmanış bölgesi. Türkiye’de dağcılık yapılan yerler arasında özel bir önemi olan bölge; Kayseri, Adana ve Niğde illeri arasında bulunuyor. 

Aynı zamanda Türkiye’nin Alpleri olarak anılan Aladağlar, 3000 metrenin üzerinde 60 adet zirveye sahip. O yüzden burası dağcılık sporu ve trekking ile ilgilenen gezginler açısından hayli çekici bir yer. 

Ayrıca Toros Dağlarının en yüksek zirvesi olan Kızılkayalar da bu bölgede yer alıyor. 1995 yılında koruma altına alınan bölgenin milli park unvanı da bulunuyor. Yaban hayatına ilgi duyan gezginler için biçilmiş bir kaftan olan bölge; nefes kesen vadileri, ihtişamlı zirveleri ve enfes manzaraları ile maceraya çağırıyor. 

Kaya tırmanışı ile olduğu kadar kamp alanları ile de meşhur olan bölgede; Sokullupınar, Sarı Memedin Yurdu ve Yedigöller ana kamp alanları olarak dikkat çekiyor. O yüzden bu kamp alanları ana merkezler olarak aklında olsun. 

Aladağlara ulaşmanın en kolay yolu ise öncelikle Kayseri’ye uçmaktan ve buradan aktarma yapmaktan geçiyor.  

Kayseri Uçak Bileti Ara 

ucak-bileti

4. Kaynaklar: Ege’ye Doğru

Kaynaklar Tırmanış Parkuru

Kaynaklar tırmanış parkuru, İzmir‘in Buca ilçesine bağlı Kaynaklar Köyü’ne yakın bir konumda bulunuyor. 2000’li yılların başından beri kaya tırmanışı yapılan bölgede 200’den fazla rota yer alıyor.

Yılın her döneminde tırmanış keyfi veren bölge, aynı zamanda su kaynaklarına da çok yakın bir konumda bulunuyor. Bu da bölgeyi çok değerli kılıyor. Buraya gelen ekstrem spor meraklıları ve dağcılar, civarda kamp yapmayı da tercih ediyor. 

Farklı zorluk derecelerine sahip parkurları nedeniyle de rağbet gören Kaynaklar, amatör ve profesyonel kaya tırmanışçılarının aynı oranda ilgisini çekiyor. Bölge özellikle ilkbaharın gelmesiyle beraber canlanıyor ve doğa tutkunları buraya akın ediyor. 

Etrafı ormanlık bir araziyle çevrili olan Kaynaklara geldiğinde Ege’nin keyifli ve huzur veren doğasını hissedeceksin. Kaynaklar tırmanış parkuruna ulaşmanın en kolay yolu ise öncelikle İzmir’e uçmaktan ve buradan bölgeye aktarma yapmaktan geçiyor. 

İzmir Uçak Bileti Ara 

ucak-bileti

Bu öneri ile de yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Deneyim Odaklı Seyahat Nedir: Türkiye’deki Deneyim Odaklı Gezi Rotaları yazımıza geçebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın