İç Anadolu Kamp Alanları

İç Anadolu’da Kamp Yapılacak Yerler | İç Anadolu’daki Kamp Rotaları

Ülkemiz, birbirinden göz alıcı ve nefes kesici doğal alanlara sahip. Bu doğal alanlar da yalnızca Akdeniz Bölgesi’nde ya da Ege Bölgesi’nde değil. Türkiye coğrafi olarak eşsiz bir ülke ve her köşesinde farklı türde yeryüzü cennetleri mevcut.

Ne kadar şanslıyız ki doğanın kalbinde olabileceğimiz, yıldızları izleyebileceğimiz, kamp yapabileceğimiz ve gürültüden kaçabileceğimiz onlarca rota var. Ayrıca pandemi koşullarını ve sosyal mesafe kurallarını göz önünde bulundurunca şehir hayatından, kalabalıktan ve stresten uzaklaşmak gibisi yok. 

Bu nedenle bu yazımızda İç Anadolu Bölgesi’ne gideceğiz ve kamp tavsiyeleri vereceğiz. Ucuz uçak bileti fiyatlarını incelediysen, kamp malzemelerini, sırt çantanı hazırlamaya başladıysan ve seyahatine ilham kaynağı olması bakımından Nuri Bilge Ceylan’ın Bir Zamanlar Anadolu’da filmini de izlediysen, yola çıkabiliriz.

İç Anadolu’da Kamp Yapılacak Yerler: Gizemli Köşeler

İç Anadolu demek; bozkırlar, vadiler, dağlar ve uçsuz bucaksız manzaralar demek. O yüzden İç Anadolu Bölgesi, doğa ile baş başa kalmayı ve çadır kampı yapmayı seven gezginler için son derece çekici. 

İç Anadolu Bölgesi’ndeki kamp alanlarından bazılarını senin için derledik. Ancak listemize geçmeden önce hatırlatmakta yarar var: Yanında götüreceğin kamp malzemeleri, uyku tulumu ve uyku ekipmanları ile yemek ya da kamp malzemeleri hakkında bilgi almak için bagaj kuralları sayfamızı ziyaret edebilir, biletine göre limitleri öğrenebilirsin.

Bu önemli hatırlatmayı da yaptığımıza göre listemize geçebiliriz. 

1. Aladağlar Milli Parkı: Orta Anadolu’nun Zirvesi 

Aladağlar Milli Parkı Kamp

Aladağlar; Kayseri, Adana ve Niğde illeri arasında bulunuyor. Toros Dağlarının ortasında yer alan bölge “Türkiye’nin Alpleri” olarak anılıyor. Bölgede 3000 metrenin üzerinde yaklaşık 60 adet zirve bulunuyor.

Ayrıca Toros Dağlarının 3771 metre ile en yüksek zirvesi olan Kızılkaya da bu bölgede yer alıyor. Dolayısıyla Aladağlar; profesyonel dağcılar, kamp tutkunları ve trekking sevenler için özel bir yer.

1995 yılında koruma altına alınan Aladağlar, aynı zamanda milli park unvanına sahip. Özellikle yaban hayatına ilgi duyan gezginler için ilham verici bir bölge olan Aladağlar; derin vadileri, görkemli zirveleri ve göz alan manzaraları ile nefes kesen bir maceraya davet ediyor. 

Aladağların vadilerinde birçok kamp alanı yer alıyor. Bu kamp alanları arasında en çok tercih edilenler ise Sokullupınar, Sarımemedin Yurdu ve Yedigöller. Hatta bu kamp alanları ana kamp alanları olarak adlandırılır. 

Ancak Aladağlarda kamp yapılacak yerler bu 3 bölge ile sınırlı değil. Bu bölgeler, su kaynağının bulunduğu yerlere yakınlığı sebebiyle ana kamp alanı olarak kullanılır ve dağcılar için en çok ziyaret edilen kamp alanları arasında bulunur. 

Yaklaşık 55 bin hektarlık bir alana yayılan Aladağlar, görülmesi gereken farklı güzergahlara da sahip. Milli parkın içinde bulunan buzul gölleri, Karpuzbaşı Şelalesi ve Hacer Ormanları bu güzergahların başında geliyor. 

Kamp yapmak denilince akıllara ilk gelen bölgelerden olan Aladağlara ulaşmanın en kolay yolu ise öncelikle Kayseri’ye uçmak ve buradan aktarma yapmak. 

Kayseri Uçak Bileti Ara 

2. Ihlara Vadisi: Tarih ve Doğa İç İçe 

Ihlara Vadisi Kamp

Ihlara Vadisi, Kapadokya’daki ihtişamlı duraklardan biri. Ortasından Melendiz Çayı’nın geçtiği Ihlara Vadisi, İç Anadolu Bölgesi’ndeki cennet köşelerden. 14 kilometre uzunluğunda ve ortalama 150 metre derinliğinde olan vadi, Melendiz Çayı’nın bölgeyi yarması sayesinde meydana gelmiş. 

Oluşumu binlerce yıl sürmüş olan bu doğa harikası, Ürgüp-Göreme-Avanos dışında kalıyor. Ihlara Vadisi’nin oluşumu binlerce yıl önce Hasan Dağı’nın püskürttüğü lavların volkanik bir katman oluşturmasıyla başlamış. Zaman içerisinde rüzgarlar, seller ve Melendiz Çayı, bu volkanik katmanı aşındırıp derin şekilde oymuş. Dünya üzerindeki kanyonlar arasında da önemli bir yere sahip olan Ihlara Vadisi, antik dönemlerden itibaren insanların yaşadığı bir bölge olmuş.

Ana yaşam kaynağı Melendiz Çayı olan bölge, doğal güzellikleri ile olduğu kadar tarihi ve kültürel değerleri bakımından da hayli önemli. Oldukça geniş bir alana yayılan vadinin etrafında bahçelerden oluşan yoğun bir yeşillik mevcut. Bu sebeple Ihlara Vadisi, kamp yapmak için hayli uygun bir bölge. Vadinin etrafındaki Belisırma ve Selime köyleri de huzur ve sessizlik arayan gezginler için oldukça çekici. 

Konya ve Kayseri’ye hemen hemen aynı uzaklıkta bulunan bölgeye istersen Kayseri’ye, istersen de Konya’ya uçarak ulaşabilirsin. 

Konya Uçak Bileti Ara 

3. Soğuksu Milli Parkı: Göz Alan Bir Orman

Soğuksu Milli Parkı Kampı

Soğuksu Milli Parkı, Ankara sınırları içerisinde yer alıyor.  İç Anadolu Bölgesi’ndeki en ilham verici köşelerden biri olan Soğuksu Milli Parkı, “Bozkırdaki Orman” olarak anılıyor. 1959 yılında milli park statüsü kazanan bölgede, Batı Karadeniz Bölgesi’nden İç Anadolu’ya geçiş kuşağında yer alan ormanlar hakim. 

Çam ağaçları ile kaplı olan bu ormanlık arazi, 1.187 hektarlık bir alana yayılıyor. Çadır kampı yapmak için hayli uygun olan bölge, Ankara’ya da oldukça yakın bir konumda bulunuyor. Dolayısıyla başkentte ve civarında yaşayan gezginler bölgeye sık sık uğruyor. 

Milli park, nesli tükenmekte olan kara akbaba ve bazı kartal türlerine de ev sahipliği yapıyor. Bunların yanı sıra ormanlık arazide kurt, tilki, sansar, geyik, yaban domuzu, tavşan, sincap gibi farklı canlılar da yaşıyor.

O yüzden burası, kendisi ile baş başa kalmak ve kendisini doğanın kalbinde hissetmek isteyen gezginler için biçilmiş kaftan. Bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise öncelikle Ankara’ya uçmak ve buradan da aktarma yapmak. 

Ankara Uçak Bileti Ara

4. Musaözü Göl Tabiat Parkı: İlham Verici Bir Doğa 

Musaözü Göl Tabiat Milli Parkı Kamp

Musaözü Göl Tabiat Parkı, Eskişehir sınırları içerisinde kalan bir bölge. 2011 yılı itibarıyla tabiat parkı olarak ilan edilen bölge, kamp tutkunlarının sıklıkla uğradığı yerlerden biri. Karaçam, meşe, söğüt ve ardıç gibi ağaç türlerinden oluşan zengin florası ile dikkat çeken Musaözü Göl Tabiat Parkı, olta balıkçılığına imkan veren göleti ile de oldukça çekici.

Doğan, atmaca, kırlangıç, karga gibi kuş türleri yanı sıra çakal, yaban domuzu, tilki, tavşan gibi farklı canlıların yaşadığı bölge, özellikle göl kıyısında kamp yapmak ve güzel manzaralara tanıklık etmek isteyen doğa tutkunları açısından ilham verici bir yer.

Ayrıca burası, yaban hayatı incelemek ve kuş gözlemciliği yapmak açısından da oldukça önemli bir yer. Buraya geldiğinde kendini farklı bir dünyanın parçası gibi hissedebilir, huzurla dolabilirsin. Bölgeye ulaşmak için ise Ankara’ya uçup buradan aktarma yapabilirsin. 

Bu önerimizle yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Bahar Aylarında Gidebileceğin Koylar: Birbirinden Çekici Doğa Harikaları yazımıza geçebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın