Türkiye'deki Snowboard Rotaları

Türkiye’de Snowboard | Türkiye’deki En İyi Snowboard Rotaları

Göz alan bembeyaz pistler ve kar dolu rotalar, ekstrem spor meraklıları için oldukça çekicidir. O yüzden kayak ya da snowboard yapmayı sevenler açısından kış dönemi, eğlenceye ve maceraya davet eden bir dönemdir. 

Özellikle kış turizmi açısından ilham verici güzergahları bulunan bir ülkede yani Türkiye’de snowboard ve kayak yapmak daha da keyifli hale gelir. Ancak saf adrenalin tutkunları için snowboard daha farklı bir yerde bulunur. 

Bu yazımızda kışın yapılan en zevkli sporlardan biri olan snowboard’u inceleyeceğiz ve Türkiye’deki snowboard rotalarına göz atacağız. Türkiye’de snowboard yapmak çok eğlenceli. O yüzden haydi gel; Türkiye’de snowboard yapılacak yerlere beraber bakalım, ama önce snowboard’un tarihçesine kısaca göz atalım.

Snowboard Sporunun Tarihçesi

Snowboard tarihçesi

Son dönemlerde hayli popüler bir ekstrem spor olan snowboard’un tarihi kayak kadar eskilere uzanmıyor. Kaykayın ya da sörfün karda yapılan hali olarak tanımlanabilecek snowboard, ilk defa 1960’lı yıllarda ortaya çıktı. 

Sherman Poppin’in geliştirdiği ve su kayağını andırır şekilde ön tarafına bağlanmış bir iple kızak gibi idare edilen ilk nesil board’lara “snurfer” adı veriliyormuş. Snurfer ile ilgilenen ve yarışmalara katılan Jack Burton Carpenter, ayağını board’a sabitlemenin daha doğru olacağını fark etmiş ve bu sayede ilk snowboard bulunmuş. 

Asıl popülaritesini 1990’lı yıllarda kazanan snowboard, kış sporları endüstrisinin sektörel yaklaşımı ile bugünkü halini almış. 1998’de Japonya’da yapılan Olimpiyat Oyunları’nda ilk defa olimpik bir spor olarak literatüre giren snowboard, bu vesileyle tüm dünyaya hızlı bir şekilde yayılmış. 

Özellikle snowboard giysilerinin, gündelik kıyafetlerin rahatlığına yakın bir tarzda tasarlanması, snowboard’un genç kuşaklar arasında ilgi görmesinde ve bir yaşam tarzı olarak benimsenmesinde etkili oldu. Dilerseniz bir de snowboard ekipmanlarını inceleyelim. 

Snowboard Ekipmanları: Sonuna Kadar Dinamizm

Snowboard Ekipmanı

Doğa ile mücadele edilerek yapılan ve ciddi bir efor sarf edilen kış sporlarından biri olan snowboard’u en güvenli şekilde gerçekleştirebilmek için aksesuar ve ekipmanların eksiksiz olması gerekir. Bu ekipmanlardan bazıları şu şekilde: 

  • Board (Tahta)

Snowboard tahtalarının özellikleri; kadınlara, erkeklere ve çocuklara göre ayrışır. Ayrıca kilo da belirleyici bir unsurdur. Kilo oranı ile doğru orantılı olan tahta uzunluğu hem daha rahat hem de daha güvenli şekilde snowboard yapılmasını sağlar.

Snowboard tahtalarının şeklini belirleyen şey ise snowboard stilleridir. Tahtaların burunları, kuyrukları ve yumuşaklıkları stillere göre değişiklik gösterir. 

  • Bot

Botlar, snowboard tahtası üzerinde kontrollü bir duruş sağlamaya yardımcı olur. Ayrıca ayakları sıcak tutar ve burkulmaları engeller. Snowboard botları, taban ve bağlama çeşitlerine göre farklılık gösterir. 

  • Kask

Kasksız bir snowboard düşünülemez. Snowboard yaparken olmazsa olmazların başında snowboard kaskı gelir. Başı, alınabilecek darbelere karşı korumak amacıyla kullanılan kasklarda farklı ölçüler bulunur.

  • Mont

Snowboard montları beli koruyacak ve sağa-sola dönüşlerde kolaylık sağlayacak şekilde tasarlanır. Kuş tüyü montlar soğuk hava şartlarına uygunluğundan ötürü daha çok tercih edilir. 

  • Pantolon

Snowboard pantolonları su geçirmeyen ve soğuğa dayanıklı malzemelerden özel olarak üretilir. Bu nedenle snowboard yaparken rahat etmek için bu özel pantolonlar giyilmelidir.

  • Bel Koruma

Snowboard’a yeni başlayanlar ve akrobatik hareketler yapan snowboard tutkunlarının mutlaka bel koruma ekipmanı kullanması gerekir. Bel koruma ekipmanı sayesinde belini düz tutabilir ve bu bölgeye gelebilecek darbelerden korunabilirsin. 

  • Gözlük

Uzun süre beyaza bakmak gözlerimizi yorar ve görüş açımızı kısıtlar. Bu nedenle snowboard yaparken özel gözlükler kullanmak gerekir. Ayrıca snowboard gözlükleri, yağan karın gözlere girmesini de engeller. 

  • Eldiven ve Bileklik

Eldiven ve bileklik de önemli snowboard malzemeleri arasındadır. Bileklik düşme durumularında bileği korur, snowboard eldivenleri ise vücudun en çok üşüyen yerlerinden olan ellerin sıcak kalmasını sağlar. 

Snowboard ile ilgili ekipmanlara da göz attığımıza göre Türkiye’deki en iyi snowboard rotalarına geçebiliriz. 

Snowboard Güzergahları: Beyazlığı Göz Alan Duraklar

Snowboard Güzergahları

Kış sporlarına meraklı olanların vazgeçilmez tutkusu snowboard için Türkiye’de gidilebilecek pek çok rota bulunuyor. İşte, onlardan bazıları:

Palandöken: Beyaz Bir Rüya

Palandöken

Erzurum’un güneybatısında yer alan Palandöken Kayak Merkezi, her yıl binlerce kış sporu meraklısını ağırlayan bir durak. Türkiye’nin en uzun pistinin yer aldığı Palandöken, bulunduğu bölge itibarıyla kuru bir havaya sahip. Bölgedeki kar kalitesi de hayli yüksek.

1993 yılında kış turizm merkezi ilan edilen Palandöken Kayak Merkezi’nde, büyük slalom yarışmaları için Uluslararası Kayak Federasyonu (FIS) tarafından tescil edilmiş pistler yer alıyor. 

Dünya Üniversiteler Kış Oyunlarına da ev sahipliği yapmış Palandöken Kayak Merkezi’nde saatte 4500 kişilik kapasiteye sahip 5 adet telesiyej bulunuyor. Ayrıca bölgenin iklim özelliklerinden ötürü burada 5 ay boyunca kış sporları yapmak mümkün.

Yerli kış spor sevdalılarının yanı sıra oldukça fazla sayıda yabancı sporseverin de akın ettiği Palandöken, snowboard açısından ilham verici bir durak. Tabii Erzurum’un tarihi, kültürel mirasları ve enfes lezzetleri de cabası. 

Erzurum Uçak Bileti Ara 

Erciyes: Kayseri’nin Simgesi 

Erciyes

Kayseri sınırları içerisinde bulunan Erciyes Dağı, ülkemizdeki en büyük volkanik dağlardan biri. Kayseri’nin simgesi haline gelmiş bu dağ, Orta Anadolu’nun görkemli zirvelerinden. 

Tırmanma alanları, kayak merkezi ve nefes kesen manzaralarıyla dikkat çeken Erciyes’in rakımı da 3900 metre civarında. Erciyes Dağı’ndaki kış sporları merkezi de sahip olduğu pistler, konaklama imkanları ve taşıma ağı ile dünya standartlarında.

Kasım ile mayıs ayları arasında kış sporları yapmaya müsait olan merkez, kayak ve snowboard yanı sıra kar uçurtması sporu için de ideal bölgelerden. Zorluk dereceleri değişen farklı uzunluktaki ve yapıdaki pistleri ile de dikkat çeken Erciyes Kayak Merkezi’nde suni karlama da yapılıyor. Macera dolu anlar yaşamak istiyorsan daha fazla zaman kaybetme! 

Kayseri Uçak Bileti Ara 

Sarıkamış: Kristal Karlar Eşliğinde 

Sarıkamış

Kars’ta yer alan Sarıkamış Kayak Merkezi, Türkiye’de snowboard için özel olarak tasarlanmış ve sadece board’culara ayrılmış bir piste sahip. Bu yönüyle özel olan Sarıkamış, 

Sarıçam ormanları ile kaplı göz alan güzellikte bir platoda bulunuyor. 

Türkiye’nin en önemli kayak merkezlerinden biri olarak kabul edilen kayak merkezi, sadece ülkemizdeki değil dünyanın dört bir yanındaki kayak tutkunları tarafından her yıl ziyaret ediliyor. 1.5 metreye ulaşan kar kalınlığıyla da dikkat çeken merkezde, Alp Dağlarında görülen kristal kar türü mevcut. Sarıkamış bu özel kar türü sebebiyle de özel bir merkez.

Kars Uçak Bileti Ara 

Kartalkaya: Çam Ormanlarıyla Kaplı 

Kartalkaya

Kartalkaya; Bolu’nun doğusunda Köroğlu Dağlarında bulunan bir kış sporları merkezi. Türkiye’nin sayılı güzellikteki kayak merkezlerinden biri olan Kartalkaya’da dev çam ağaçlarının oluşturduğu yeşil-beyaz manzaralar bulunuyor.

1400 metreyi bulan hayli uzun bir piste sahip olan Kartalkaya’da 2 telesiyej, 9 tane de lift bulunuyor. Buradaki pistlerin toplam uzunluğu da 30 km’yi buluyor. Ayrıca burada snowboard’cular için özel bir snowpark bulunuyor; aklında olsun. 

Bolu merkeze 38 km uzaklıkta bulunan Kartalkaya’ya ulaşımın en kolay yolu ise İstanbul’a gelmek ve buradan aktarma yapmak. Haydi yollar ve macera beklemez!

İstanbul Uçak Bileti Ara 

Uludağ: Popüler Bir Durak

Uludağ

Kış mevsiminin popüler kayak merkezi Uludağ, Bursa sınırlarında yer alıyor. Marmara Bölgesi’nin en yüksek dağı olan Uludağ, şehir merkezine 36 km mesafede bulunuyor. 

Zorluk derecelerine göre ayrılan 11 farklı piste sahip olan Uludağ, tam bir snowboard cenneti. Burada en uzun pist 2000 metre civarında. Fakat pistlerin toplam uzunluğu 20 km’ye yaklaşıyor. Snowboard’a yeni başlayanlar Beceren Otel önünde bulunan pisti tercih ediyor. Tutyeli ise profesyonel snowboard yapanlar için ideal.

Bu bölgeye ulaşımın en kolay yolu ise İstanbul’a uçmak ve buradan aktarma yapmak. 

Saklıkent: Antalya’da Kayak Keyfi

Saklıkent

Torosların Beydağları tarafında yer alan Saklıkent, ülkemizin en sıcak kayak merkezi. “Antalya’da kayak mı yapılır?” sorusuna “Hem kayak hem snowboard yapılır.” gibi bir çarpıcı cevap veren bu bölgeye geldiğinde sabah snowboard yapıp Antalya sahillerinde ılık bir akşam geçirebilirsin.

Saklıkent’te 4 farklı pist bulunuyor. Orta derece kayakçılar için 1500 metre uzunluğundaki Mavi Pist tercih ediliyor. 300 metre uzunluğundaki Sarı Pist ise hocalar eşliğinde eğitim amaçlı kullanılıyor, haberin olsun. 

Antalya Uçak Bileti Ara

Yazımızın burada sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Avrupa’nın En Güzel Kayak Merkezleri: Maceraperestlere Özel içeriğimize geçebilirsin. 

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın