tr.svg
TR
dropdown-icon
  • tr.svg
    TR
  • en.svg
    EN
  • de.svg
    DE
  • fr.svg
    FR
  • ru.svg
    RU
  • it.svg
    IT
  • es.svg
    ES
BolPuan Detayları
BolPuan Detayları
Seyahat Bilgileri
Seyahat Bilgileri
Kampanyalar
Kampanyalar
Üyelik Ayarları
Üyelik Ayarları
BolBol Nedir?
BolBol Nedir?

BolBol ile ilgili talep ve sorularınız için 0 (850) 399 17 017 no’lu ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

user-profile-circle

tarihinden beri Pegasus BolBol üyesi

Kullanılabilir BolPuan
bol-bol-white
Geçerliliğini Yitirecek BolPuan
BolPuan

Pegasus BolBol ile uçmanın avantajını kaçırmamak için BolPuan'ını geçerlilik süresi dolmadan kullanmalısın

BolBol ile ilgili talep ve sorularınız için 0 (850) 399 17 01 no’lu ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

Snowboard

Snowboard

İçindekiler

Kışın yapılan en zevkli sporlardan biri olan snowboard, kaykayın ya da sörfün karda yapılan hali olarak tanımlanabilir. Adrenalin tutkunlarının kayağa göre daha çok tercih ettiği snowboard sporunu kayak merkezlerindeki eğitmenlerden ders alarak öğrenmek mümkündür. Kış tatillerinin vazgeçilmez tutkusu olan snowboard için Türkiye ve dünyada gidilebilecek pek çok özel rota bulunur. Ama rotalardan önce spor olarak snowboarda daha yakından bakalım.

snowboard nedir

Snowboard Nedir?

İki ayağın tek bir tahtaya sabitlenmesi ile karlı ve eğimli bir yüzeyden aşağıya özgürce kaymayı sağlayan snowboard, kısaca kar tahtası ya da kar kaykayı olarak tanımlanır.

Snowboard Sporunun Tarihçesi

Son dönemlerde hayli popüler bir ekstrem spor olan snowboard’un tarihi kayak kadar eskilere uzanmıyor. Kaykayın ya da sörfün karda yapılan hali olarak tanımlanabilecek snowboard, ilk defa 1960’lı yıllarda ortaya çıktı. 


Sherman Poppin’in geliştirdiği ve su kayağını andırır şekilde ön tarafına bağlanmış bir iple kızak gibi idare edilen ilk nesil board’lara “snurfer” adı veriliyormuş. Snurfer ile ilgilenen ve yarışmalara katılan Jack Burton Carpenter, ayağını board’a sabitlemenin daha doğru olacağını fark etmiş ve bu sayede ilk snowboard bulunmuş. 


Asıl popülaritesini 1990’lı yıllarda kazanan snowboard, kış sporları endüstrisinin sektörel yaklaşımı ile bugünkü halini almış. 1998’de Japonya’da yapılan Olimpiyat Oyunları’nda ilk defa olimpik bir spor olarak literatüre giren snowboard, bu vesileyle tüm dünyaya hızlı bir şekilde yayılmış. 


Özellikle snowboard giysilerinin, gündelik kıyafetlerin rahatlığına yakın bir tarzda tasarlanması, snowboard’un genç kuşaklar arasında ilgi görmesinde ve bir yaşam tarzı olarak benimsenmesinde etkili oldu. 

Snowboard Nasıl Yapılır?

Snowboard yeni başlayanlar için eğitim alınması gereken bir spordur. Kaykay, sörf ya da kayak ile benzerlik gösterse de snowboard sporunun da kendine özel kuralları vardır. Başlangıç, normal eğimde kayma ve teknikler ile yaklaşık 8 saat süren temel eğitimler, güvenli bir şekilde kaymayı sağlar. Her yaşta snowboard öğrenilse de tavsiye edilen başlama yaşı 9’dur.

snowboard nasıl yapılır

Kaymaya başlamadan önce öncelikle rehber ayağın belirlenmesi gerekir. Denge bozulduğunda ilk öne atılan adım hangisi ise bu “rehber ayak” olarak belirlenir. Rehber ayak belirlendikten sonra iki ayak tahtaya omuz genişliği ile orantılı olarak bağlanır.

Snowboard üzerine ayaklar bağlandıktan sonra ise dengede durabilmek için dizler bükülmeli ve sırt dik pozisyona getirilmelidir. Kayak yaparken dönmek isteyenlerin ise bacakları ve beli aynı anda dönmek istediği yöne doğru çevirmesi gerekir. Yavaşlamak veya durmak için ise vücudu arkaya doğru yaslamak ve karı tahtanın altına doldurmak yeterlidir.

Snowboard Teknikleri ve Hareketleri

Düşmekten asla korkulmaması gereken snowboard sporunda üç adet stil bulunur. Özellikle Türkiye’deki snowboard yapanların kullandığı freestyle, rahat hareket imkânı sağlamasından dolayı başlangıç seviyesinde olan insanlar tarafından tercih edilir. Freeride, serbest stile göre biraz daha dikkatli olunması gereken bir tarzdır. Hızlı kayış ve esnek hareketlere olanak sağlayan bu teknik ağırlıklı olarak profesyonel kayakçılar tarafından kullanılır. All Mountain ise tamamıyla en hızlı şekilde kaymak isteyenlerin, kondisyonuna ve manevra kabiliyetine güvenenlerin stilidir.

Snowboard İçin Gerekli Malzemeler

Snowboard yapmaktan zevk almak ve bunun yanı sıra güvenliği de sağlamak için bazı ekipmanlara ihtiyaç vardır. İlk snowboard deneyiminizde, bu malzemeleri satın almak yerine snowboard malzemeleri kiralama hizmeti sunan mağazalardan temin edebilirsiniz.

snowboard malzemeleri

Snowboard Yaparken Ne Giyilir?

Kışın yapılan snowboard sırasında öncelikle sıcak tutacak ve su geçirmeyecek kıyafetler giyilmelidir. Bu özelliklerin yanı sıra kıyafetlerin rahat bir kayak deneyimi sağlaması da önemlidir.

Bot

Botlar, snowboard tahtası üzerinde kontrollü bir duruş sağlar. Sıcak tutan, su geçirmeyen ve burkulmaları engelleyen botlar, taban ve bağlama çeşitlerine göre farklılık gösterir. Snowboard yapmadığınız sırada da kullanabileceğiniz botlara snowboard kar zinciri takarak, buzlu ve karlı zeminlerde kaymadan yürüyebilirsiniz.

Bağlama

Bot ile tahta arasındaki bağlantıyı sağlayan bağlama, seçilen tahtaya ve bot numarasına göre tercih edilmelidir.

Kask

Snowboard yaparken olmazsa olmazların başında kask gelir. Düşmelerde başa gelecek darbeleri önlemek amacıyla kullanılan kasklarda farklı ölçüler bulunur.

Mont

Sağa ve sola dönüşlerde belin sıklıkla kullanılmasından dolayı snowboard montları bu hareketlere uygun olarak tasarlanır. Soğuk hava şartlarına göre yapılan montlarda en çok kuş tüyü olanlar tercih edilir.

Bel Koruma

Snowboard bel koruma desteği, özellikle yeni başlayanlar ve akrobatik hareketler yapan snowboardcular tarafından kullanılır. Beli düz tutan bu malzeme sert düşüşlerde sırtı ve beli olası zararlardan korur.

Pantolon

“Snowboard pantolonu nasıl olmalı” sorusunun cevabı mont ile aynıdır. Snowboard pantolonları su geçirmeyen ve soğuya dayanıklı malzemeden üretildiği için kayak sırasında başka bir pantolon giyilmemelidir. Rahat bir sürüş için ise bedene uygun pantolon seçilmeli ve pantolon botun içine sokulmamalıdır.

Gözlük

Sürekli olarak beyaza bakmak insan gözünüzü yorduğundan sağlıklı görüş açısı ile kayak yapmak için gözlük kullanılması şarttır. Gözlük aynı zamanda kayak sırasında yağan kardan da gözleri korur.

Tahta

Tahta uzunluğu kilo ile orantılı şekildedir. Bunun yanı sıra erkek, kadın ve çocuk snowboard tahtası olarak çeşitlendirir. 

Çanta

Snowboard çantası; tahta, ayakkabı ve diğer malzemelerin konulması için kullanılır. Hepsinin boyutları farklı iken bu çantalar snowboard malzemelerinin korunmasını sağlar.

Eldiven

Snowboard yaparken en çok soğuk alan yerlerden biri de ellerdir. Eldivenler elleri soğuk havadan koruduğu gibi kuru kalmasını da sağlar.

Bileklik

Eldiven içinde kullanılan snowboard bileklik, düşme durumunda bileğe zarar gelmesini önlemek amacıyla kullanılır. 

Kıyafet

Snowboard montu ve pantolonu dışında soğuktan korunmak için yalıtımlı iç kıyafetler (çorap, kazak, tişört) kullanılır. Vücut ısısını koruyan bu kıyafetler aynı zamanda hava alır ve teri dışarı atması ile konforlu bir kayak deneyimi sunar. Maske Buff olarak bilinen snowboard yüz maskesi, esen rüzgârdan ve soğuk havadan korur. Snowboard boyunluk ve snowboard bere olarak kullanılan maske istenilirse kulaklık olarak da kullanılabilir.

Snowboard Tahtası Nasıl Seçilir?

Snowboard tahtasının özellikleri temelde üç faktöre bağlıdır. İlk olarak kadın, erkek ve çocuklara göre özel tahtalar bulunur. 

Diğer belirleyici etken ise kilodur. Kilo oranı ile doğru orantılı olan tahta uzunluğu hem daha rahat hem de daha güvenli bir kayak yapılmasını sağlar.

Snowboard tahtasının şeklini belirleyen diğer şey ise snowboard stilidir. Freestyle snowboard tahtaları yumuşak, kısa ve manevra kabiliyeti yüksek tahtalardır. Bu tahtaların her iki ucu da birbirine simetriktir ve iki yöne de kayma şansı tanır. Freeride tahtalar, kuyruklu ve burnu biraz yukarıda tahtalardır. Bu tahtalar her çeşit arazi ve kar şartlarında kayak yapma olanağı sağlar. All Mountain tahtaları ise diğer tahtalara oranla en sert ve en dar olanıdır. Kendi içinde ikiye ayrılan All Mountain tahtaları sıkı ve ezilmiş pistlerde ince dönüşler, hızlı kayaklar için uygundur.

Snowboard Bakımı Nasıl Yapılır?

Snowboard takımlarının sürekli bakımdan geçmesi malzemelerin uzun ömürlü olmasını sağlar. Çelik aksanlarından tahtaların çizilmesine kadar detaylı bir temizlik gerektiren snowboard takımlarını isterseniz bu işi profesyonel olarak yapan kişilere de bırakabilirsiniz. Kışın bitiminde snowboard tahtanızı saklamak isterseniz de snowboard duvar askısı ile yerden tasarruf edebilirsiniz.

Snowboard Ne Zaman Yapılır?

Snowboard, kış aylarında yapılan bir spordur. Toz karlı zemine sahip olan pistlerde yapılan snowboard, sörf hissi verir. Parkurların kullanım süresi ise bölgede yağan karın yoğunluğuna göre değişiklik gösterir.

snowboard yapılan yerler

Türkiye’de Snowboard Nerede Yapılır?

Snowboard sevenlerin en çok sorduğu sorulardan biri de “Snowboard Türkiye’de nerede yapılır?” sorusudur. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde snowboard yapmak için profesyonel pistler bulunur. İster her kış farklı bir bölgede isterseniz de size en yakın pistte snowboard heyecanını doyasıya yaşayabilirsiniz.

Uludağ

“Bursa snowboard” dediğiniz zaman sizi Türkiye’nin en meşhur kayak merkezlerinden biri olan Uludağ karşılar. Kayak merkezleri içinde en fazla pisti bulunan Uludağ snowboard tutkunlarının yeşil ile beyazın muhteşem buluşmasında özgürce kaymasına olanak sağlar.

Kartepe

Kocaeli ise son zamanlarda Kartepe ile özellikle kış turizminde yoğun ilgi ile karşılaşan bir kenttir. Şehir merkezine yakınlığı ile de oldukça tercih edilir. İstanbul’a yakın bu iki kayak merkezine İstanbul uçak bileti alarak kısa sürede ulaşabilirsiniz. Her iki kayak merkezine gitmek istiyorsanız ise İstanbul snowboard malzemeleri kiralayan mağazalardan ihtiyacınız olan parçaları kiralayabilirsiniz. 

Erciyes

Uluslararası standartlarda son teknoloji ile donatılan Erciyes’te; 34 pist ve Türkiye’nin en uzun telesiyejlerden biri bulunur. Snowboard için en uygun zemin olan toz kar ile de meşhur olan Erciyes’te kar kalınlığı genellikle 2 metreyi bulur.

Kayseri snowboard deneyimini listenize eklemek için alacağınız Kayseri uçak bileti ile şehir merkezine 25 km uzaklıkta bulunan Erciyes kayak pistine varabilirsiniz.

Palandöken

Türkiye’nin en yüksek rakımlı pistine sahip Palandöken snowboard yaparken adrenalini doruklarda yaşamak isteyenler için en çok tercih edilen pisttir. 3.125 metrelik pistten 2.100 metreye kadar soluksuz bir şekilde inilebilir. Ayrıca Palandöken’in 27 numaralı pisti 8 km uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun pisti olarak kabul edilir.

Tarihi yapısının yanı sıra kayak merkezi ile de turistlerin ilgi odağı olan Palandöken’e Erzurum Havalimanı’na iniş yaptıktan sonra taksiler ya da kiralık araçlar ile gidebilirsiniz.

Sarıkamış

Kars’ta bulunan Sarıkamış hem amatör hem de profesyonel snowboard sporcularına uygun pistler sunar. “Alp Dağı’nı aratmayan nitelikte” kavramını kazanan Sarıkamış’ta snowboard yapmaya uygun kristal kar özelliği bulunur.

Sarıkamış’a 45 dakika mesafede bulunan Kars Havalimanı’na ulaşım sağlamak için size en uygun Kars uçak biletini seçebilirsiniz.

Saklıkent

Türkiye’nin sahil kentlerinden biri olan Antalya’da da snowboard yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Akdeniz’e ve Ekvator’a en yakın kayak tesislerinden biri olan Saklıkent, şubat sonu ve mart aylarında “Gündüz Kayak, Öğleden Sonra Deniz” sloganı ile de ziyaretçi çeken kayak merkezidir.

Hem kışın hem de yazın turizm cenneti olan Antalya’ya İstanbul’dan direkt diğer şehirlerden aktarmalı uçuş bulabilirsiniz.

Dünyada En İyi Snowboard Rotaları

Yurt dışındaki farklı bölgelerde snowboard yapabileceğiniz gibi gideceğiniz ülkelerdeki kültürel dokuları da ziyaret ederek gezinizi geniş ve kapsamlı bir hale getirebilirsiniz.

Fransa

Özellikle kraliyet ailelerinin en çok tercih ettiği Courchevel Tepesi hem snowboard yapmak hem de eğlenmek isteyenler için ideal bir noktadır. Klasik snowboard tahtaları dışında bu bölgede isterseniz elektrikli snowboardun keyfini de yaşayabilirsiniz. Courchevel dışında daha ekonomik bir kış tatili geçirmek isteyenler ise rotasını Savoie bölgesindeki Val d’Isere & Tignes pistlerine çevirebilir. Dünyanın en geniş kayak merkezlerinden biri olan Val d’Isere & Tignes cesur snowboardcuların özgürce kaydığı bir yerdir.

Bu rotaları da ekleyeceğiniz unutulmaz bir Fransa seyahati için Fransa uçak bileti sayfasını ziyaret edebilir, uçuş detaylarını öğrenebilirsiniz.

İtalya

Cortina d’Ampezzo İtalya’nın en gözde kayak merkezidir. UNESCO tarafından korumaya alınan ve 1956’da kış olimpiyatlarına ev sahipliği yapan Cortina d’Ampezzo, 120 km’lik kayak pistine sahiptir. Hangi seviyede olursanız olun rahatlıkla snowboard yapılabilecek olan bu merkezde keyifli dakikalar yaşayabilirsiniz.

Alacağınız Venedik uçak bileti ile iniş yapabileceğiniz Venedik Marco Polo Havalimanı’nda bulunan servisler ya da kiralık araçlar ile Cortina’ya gidebilirsiniz.

İsviçre

Toblerone çikolatasının logosunda yer alan dağın eteklerinde kurulu olan Zermatt, İsviçre’nin en ünlü kayak merkezlerinden biridir. Dört mevsim çeşitli aktivitelerin yapılabileceği bu kayak merkezi özellikle profesyonel ve deneyimli snowboard sporcuları tarafından tercih edilir.

Heyecanlı bir kayak deneyimi yaşamak için Zürih’ten tren ile Zermatt’a, buradan da özel araçlarla dağ eteklerine çıkabilirsiniz.

Avusturya

Avusturya’nın en iyi kayak merkezi olan Zell am See’de snowboard zevkinizin bitmesini istemeyecekseniz. Bembeyaz karların arasında göl manzarasına karşı kayak yapma keyfini yaşayan Zell am See’de kusursuz pistler bulunur.

Zell am See’ye 2,5 saat mesafede bulunan Viyana’da gezerek Avusturya turunuzu genişletebilir ve ülkenin tüm güzelliklerini keşfedebilirsiniz.

Romanya

Türkiye’ye yakınlığı ile öne çıkan Balkan ülkelerini hem kültür turunda hem de kış turizminde tercih ediyorsanız Romanya aradığınız rota olabilir. Tarihini iyi koruyan Braşov şehrinde bulunan Poiana Braşov Kayak Merkezi yenilenen tesisleri ile tüm kayak severleri ağırlar.

Romanya’nın başkenti olan Bükreş’e yapacağınız yolculuk sonrasında 2,5 saatte Braşov’a gidebilir, yolculuğunuz boyunca Romanya’nın doğal güzelliklerine şahit olabilirsiniz.  

 

***

NOT: Eğer spor ekipmanlarınızı uçak seyahatinizde yanınızda götürmeyi planlıyorsanız Müşteri Hizmetlerimizi arayarak uçuşunuza ilgili hizmeti ekletmeniz gerekmektedir.

Spor Ekipmanları Taşıma Ücretlerini Öğrenmek için Tıklayın

Yukarı Yukarı