Türkiye Dalış Rehberi

Türkiye’nin En İyi Dalış Rotaları | Türkiye’deki Dalış Güzergahları

Scuba diving ya da tüplü dalış, tüm dünyada en çok rağbet gören ekstrem sporlardan biri. Her anlamda benzersiz olan bu aktivite, su altındaki büyüleyici ve gizemli yaşama doğru açılmanın en güzel yolu olarak dikkat çekiyor, farklı bir deneyim sunuyor.    

Deniz ya da okyanusların görkemini yakından görmek isteyen gezginlerin tercih ettiği bu spor, bir kere yapıldığında farklı bir tutku ve merak haline dönüşüyor. Çünkü denizler; sessizlik, huzur ve macerayı bir arada sağlıyor. 

Ne kadar şanslıyız ki yaşadığımız coğrafya harika denizlere ve dalış rotalarına sahip. Hatta Türkiye, su altı hazineleri bakımından dünyanın sayılı ülkelerinden biri olarak görülüyor. O yüzden bu yazımızda Türkiye’deki en iyi dalış rotalarına bakacağız ve seni derin maviliklere doğru götüreceğiz. Ancak öncesinde “scuba diving” kavramını biraz daha açalım. 

Tarifsiz Bir Tutku: Scuba Diving 

Scuba Diving Nedir

SCUBA, İngilizcedeki “Self Contained Underwater Breathing Apparatus” kavramının kısaltması olarak bilinir. Bu terim dilimize “kendi kendine yetebilen su altı soluma aparatı” ya da “kendi kendine yetebilen su altı soluma ünitesi” olarak çevrilir. Yani SCUBA hem yapılan aktivitenin hem de kullanılan ünitenin adıdır.

Günümüzde “tüplü dalış” ya da “aletli dalış” olarak da ifade edilen scuba; 3 ayrı ekipmanın bir araya gelmesiyle oluşur. Bu 3 ekipman; tüp, denge yeleği ve regülatördür. Ancak belirtmekte fayda var: Su altını ve maviliklikleri keşfetmeye yardımcı olan scuba, özel dalış kıyafetleri ile tüplü dalış ekipmanları olmadan ve eğitim almadan yapılmaması gereken bir spordur. Bu eğitim de yetkili uzmanlardan ve dalış merkezlerinden alınmalıdır.

Dalış sporunun temeliyle ilgili bu önemli hatırlatmayı yaptığımıza göre dalış rotalarımıza geçebiliriz.

Türkiye’deki Dalış Rotaları: Su Altı Seni Çağırıyor 

Ülkemizdeki dalış rotaları saymakla bitmez. Bu sebeple bazı rotaları senin için listeledik. Ancak listemize geçmeden önce ufak bir hatırlatma yapmakta yarar var: Gittiğin bazı yerlerde doğanın tadını doyasıya çıkarmak için kamp yapmak da mümkün. Bu nedenle yanında kamp malzemeleri götürebilirsin.

Yanında götürmek isteyebileceğin uyku tulumu, uyku ekipmanları ve yemek ya da kamp malzemeleri hakkında bilgi almak için bagaj kuralları sayfamızı ziyaret edebilir, uçak biletine göre limitleri öğrenebilirsin. 

Bu hatırlatmayı yaptığımıza göre en güzel dalış noktaları listemize geçebiliriz. Haydi, sırt çantanı hazırla da yola çıkalım. 

1. Bodrum: Büyük Resif 

Beyaz renkli evleri, sıcak insanları, huzur veren koyları ve ilham veren gün batımı manzaraları ile masalsı bir güzelliğe sahip olan Bodrum, dalış rotaları ile de meşhur. Özellikle Bodrum’un açıklarında yer alan Büyük Resif, ülkemizin gözde dalış güzergahlarından biri. 

Buradaki resifin üst kısmı 4 metreden başlıyor ve güney tarafında 32 metreye, kuzeyinde ise 40 metreye kadar ulaşıyor. Büyük Resif’in sığ noktalarında karagöz, ahtapot, iskorpit gibi canlıları görebilirsin. Derinlere indikçe ise orfoz, lahos (lahoz), sinarit ve müren gibi deniz canlılarını görmen mümkün. 

Ayrıca burada baraküda sürülerini ve büyük deniz kaplumbağalarını bile görme şansın var. Buradaki duvar boyunca yer alan sünger oluşumları da nefes kesici bir güzelliğe sahip. Fakat belirtmekte yarar var: Burada erken saatlerde dalış yapmak daha iyi sonuç veriyor, çünkü bölgedeki su sabah saatlerinde daha temiz ve berrak oluyor. 

Son olarak buranın Türkiye’nin en iyi balık tutma rotalarından biri olduğunu da hatırlatalım. Bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise Bodrum’a uçmaktan geçiyor. 

Muğla-Milas Bodrum Uçak Bileti Ara 

2. Kaş: Akdeniz’e Doğru 

Tarihi Likya Yolu ile Karia Yolu’nun kesişim noktasında yer alan Kaş, Antalya‘nın batısında bulunuyor. Tarih öncesi dönemlerden kalan ihtişamlı dokusu ve göz alan doğası ile dikkat çeken bölge, su altı güzellikleri ile de ilham veriyor. 

Dalış tutkunlarının sıklıkla uğradığı bölge; tarihi batıkları, deniz canlıları ve su altı zenginlikleri ile özel bir yer. Sahip olduğu iklim özellikleri dolayısıyla da her mevsim dalış yapmaya uygun olan Kaş’ta dalış güzergahı sayısı oldukça fazla.

Bu dalış güzergahlarının başında da Kanyon adı verilen bölge geliyor. İki ada arasında kalan Kanyon bölgesi, sayısız su altı canlısına ev sahipliği yapıyor. Kırmızı karides ve Akdeniz foku gibi canlıları görebileceğin bir yer burası. Bunun dışında Besmi Adası, Dimitri Batığı, Limanağzı gibi bölgeler de Kaş’taki diğer dalış güzergahları arasında yer alıyor.  

Ayrıca gece dalışı yapmayı istiyorsan Limanağzı’nı öneririz. Gece deniz görüş mesafesinin oldukça yüksek olduğu bölgede bir de C-47 tipi uçak batığı yer alıyor. Kaş’a ulaşmanın en kolay yolu ise öncelikle Antalya’ya uçmaktan ve buradan aktarma yapmaktan geçiyor. 

Antalya Uçak Bileti Ara 

3. Akvaryum Koyu: Fethiye’nin İncisi 

Akvaryum Koyu Dalış

Fethiye; Ölüdeniz, Kelebekler Vadisi, 12 Adalar gibi güzergahlarıyla ülkemizin önemli turizm merkezlerinden. Bunun yanı sıra bölge, dalış meraklıları için de biçilmiş kaftan özelliğinde. Özellikle burada bulunan Akvaryum Koyu, dillere destan bir dalış rotası. 

Son yıllarda koruma altına alınan koy, ilk defa dalış yapacaklara da önerilen bir yer. O yüzden daha önce bir dalış tecrüben yoksa ya da amatör bir dalış sevdalısıysan buraya gönül rahatlığıyla gelebilirsin.

Türkiye’de yer alan mavi güzelliklerin başında gelen koy, canlı çeşitliliği ile de meşhur. Bu nedenle buraya geldiğinde ahtapot, müren, orfoz ve deniz atları gibi farklı canlıları görebilirsin.

Aynı zamanda burada seviyelere göre farklı derinlikler de bulunuyor ve bölgede su altı fotoğrafçılığı yaygın şekilde yapılıyor. Akvaryum Koyu’na ulaşmanın en kolay yolu ise öncelikle Dalaman’a uçmak ve buradan aktarma yapmaktan geçiyor. 

Dalaman Uçak Bileti Ara 

4. Saros Körfezi: Batık Dalışını Merak Edenlere Göre 

Kuzey Ege’de yer alan Saros Körfezi; su altı zenginlikleri yönünden oldukça ilgi çekici bir güzergah. Bölgenin tarihi geçmişinden ötürü de burada birçok batık bulunuyor ve bu batıklar dalış meraklılarına nefes kesen manzaralar sunuyor. 

Aynı zamanda buradaki akıntı yollarının çokluğu sebebi ile sular açık ve net bir görüş sunuyor. Bölgedeki su altı kanalları da körfezin temiz kalmasını sağlıyor. Bu sebeple Saros Körfezi profesyonel dalgıçları da kendisine çekiyor. 

Bölgede bulunan Cehennem Koyu, İbrice Limanı, Toplar Burnu, Göbektaşı ve Minare Kayalığı da en çok tercih edilen dalış noktaları olarak dikkat çekiyor. Ayrıca bölgedeki resifler de her seviyeden dalış sevdalısında merak uyandırıyor. O yüzden Saros Körfezi, ülkemizdeki özel dalış güzergahlarından biri olarak gösteriliyor. Bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise Edremit’e uçmaktan ve buradan aktarma yapmaktan geçiyor. 

Balıkesir-Edremit Uçak Bileti Ara 

Bu öneri ile de yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Türkiye’deki En İyi Tırmanış Rotaları: Adrenalin Tutkunları İçin Özel Yerler yazımıza geçebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın