Uğruna Şarkılar Yazılmış Aşık Olunası Kentler

Öyle şehirler vardır ki insanı şair yapar, aşık eder, hüzünlendirir, şarkılar yazdırır. Bu duygusal eylemleri ile bizi üretmeye teşvik eden şehirler, kendileriyle bütünleşmiş şarkılarla bölgenin vitrinini oluştururlar. Kulaklarımıza ulaşan şehir şarkıları sayesinde, o şehri merak eder, özler, gözlerimizde anılarımızı canlandırırız. Şarkılara ilham vermiş, notalara yansıyan güzel şehirlerin şarkılarını yerinde dinlemek için bir kulaklığa ve ucuz uçak biletine ihtiyacın var. Her şey hazırsa, şehirlerin biricik şarkılarıyla tanışma vakti.

Morrissey-İstanbul

Saygı duyduğumuz başarılı müzisyen Morrissey’in ülkemizdeki hayran kitlesi, müziği gerçek anlamda bir kültür haline getirmiş insanlardan oluşur. Morrissey, İstanbul konserlerinde bu şehre ne kadar âşık olduğunu uzun uzun anlatır. Bir de Zeki Müren’e…  İstanbul ismindeki şarkısını bizlere tanıttığında hiç şaşırmadık fakat fazlasıyla onore olduk. İstanbul’da çınlayan ezan sesleri ile şarkısına başlayan Morrissey, şarkıyı yazarken tabii ki İstanbul’dan ilham almış. World Peace is None of Your Business albümünün üçüncü sıradaki şarkısını, Moz’un kadife sesiyle İstanbul yollarında huzurla dinleyebilirsin.

Peter Bjorn And John – Amsterdam

Amsterdam kanallarında gezinirken kulaklarına neşe verecek mükemmel bir şarkı önerimiz var. Peter Bjorn And John, Amsterdam ismindeki şarkılarında kanal etrafında dolaşılan günleri konu almış. Şarkının ritmi tıpkı Amsterdam gibi. Hem neşeli hem durağan hem de biraz dağınık. Ama ne olursa olsun, Amsterdam seyahatlerine eşlik etmeye hep hazır.

Dido- Paris

Dido’nun dingin ve hüzünlü şarkısı, Paris manzaralarında veya tren yollarında acı çekmek için birebir. “Aklımda seni ve Paris’i tutmaya çalışıyorum” sözleriyle, tüm Paris gözlerinin önünden şerit gibi geçebilir. Paris’in romantik tarafını anımsatan bu şarkıyı yerinde yaşamak ayrı bir duygu olsa gerek.

Riff Cohen- A Paris

Listeye iki tane Paris şarkısı koymak istemezdik fakat bu şarkıdan da vazgeçemedik. Türkiye’de geniş bir hayran kitlesine sahip olan Riff Cohen, yaramaz bir klip ve hareketli ses dalgalanmalarıyla neşe içinde bize Paris’i anlatıyor. Paris konusunda bize rehberlik eden Riff Cohen’in şarkısına göre, Paris’te park yeri yok, bol bol parfüm ve partilerde yapılan parodiler var. Biz susalım Riff anlatsın.

The Kinks – Waterloo Sunset/Londra

Yıllar geçse de hala Londra deyince mırıldanılan The Kinks’in Waterloo Sunset şarkısı, ufak bir Londra gezisine çağırıyor. Waterloo Station’da geçen, Thames Nehri’nin kıyısındaki bir aşkı anlatan şarkı, adeta Londra ile özdeşleşmiş dinlemesi çok keyifli bir parça. Londra aşklarının çok başka olduğunu gösteren bu şarkıyı, Londra caddelerinde gezinirken dinlemelisin.

Phoenix – Rome

“Roma, Roma, Roma ne çok yaş döküldü burada” diye isyan ederek, şehrin hüznünü ve bohem tarafını anlatan bir şarkı. Yine de seyahatlerine eşlik edecek ve ritmini yükseltecek hoş bir parça. Sen neymişsin be Roma, biz de seni romantik bilirdik.

MFÖ-Bodrum Bodrum

Ülkemizde şehirlere ithafen yazılmış o kadar çok şarkı var ki. Hepsi de oldukça başarılı. Teoman’ın İstanbul’da Sonbahar’ı ve MFÖ’nün Bodrum Bodrum’u arasında kaldık. Yaz mevsiminin güllerin içinden koşarak koşarak geldiğini görünce, Bodrum’u listeye katmaya karar verdik. Bodrum ruhunu her notasında yansıtan bu şarkı, bodrum koylarını bir kez daha özletiyor bize. “Biraz deniz, biraz uyku bütün isteğim buydu Bodrum Bodrum…” Hepimiz bunu istiyoruz, bekle Bodrum geliyoruz.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...