tiny house türkiye

Türkiye’de Tiny House Deneyimi için Gidilebilecek Yerler | Farklı Bir Konaklama Modeli

Sadelik, sürdürülebilirlik, çevre dostu, minimalizm son yıllarda sıkça duyduğumuz kavramlar. Tabii bu kavramlar peşinden yeni trendleri de getiriyor. Tiny house da bu kavramların oluşturduğu trendlerin arasında kendine hemen yer buluyor.

Esasen bir yaşam felsefesi olan bu konaklama biçimi artık tatil amaçlı konaklama modeli olarak da tercih ediliyor. Yurt dışında hayli popüler olan tiny house’lar, ülkemizde çok yakın zamanda talep görmeye başladı. Ayrıca pandemi koşullarını ve sosyal izolasyon kurallarını da düşününce konaklamak için uygun bir seçenek olarak ön plana çıktığını söyleyebiliriz.

Sadece bireysel kullanım içerisinde değil, aynı zamanda konaklama türüyle turizm sektöründe de farklı bir alan açtı. Türkiye’de tiny house deneyimi nasıl olur merak ediyorsan senin için bu deneyimi yaşayabileceğin birçok seyahat rotası hazırladık. Peki, tiny house nedir? Öncelikle biraz bundan bahsedelim.

Tiny House: Küçük Yaşam Alanları

tiny house nedir

İsminden de anlaşılacağı üzere tiny house “küçük ev” anlamına geliyor. ABD’de 1970’lerin sonuna doğru tartışılmaya başlanmış bir kavram, ancak Sanayi Devrimi’nin getirdiği “tüketimi artırma” anlayışı nedeniyle gündemde çok yer bulamamış. Tekrar gündeme gelmesi ise 1990’ların ikinci yarısını bulmuş.

Minimal yaşamı destekleyen, az tüketen, çevresini düşünen bu yaşam tarzı, küresel ekonomik krizlerden sonra daha fazla tercih edilir hale geldi. Tiny house fiyatları normal bir evden daha uyguna geldiği için insanların bu evlere yönelmesi tabii ki kaçınılmaz. Bu durumun dışında özellikle şehrin kaosundan uzak, doğada vakit geçirmek isteyenler tarafından da hayli seviliyor.

Bungalov, kabuk ev, glamping gibi farklı konaklama türlerinin yanında tiny house’larda da tatil amaçlı konaklanabiliyor. Buralara ucuz uçak bileti bulup gidersen az tüketerek yaşamak felsefesine de uyum sağlamış olacaksın. Tabii önce deneyimlemek gerek, sonrasında yaşam tarzına karar verirsin. Bu deneyim için de hemen tiny house rotalarımıza geçiyoruz.

İstanbul: Güzel Bir Hafta Sonu Kaçamağı

istanbul tiny house

“Hem şehirden çok uzaklaşmayayım hem de doğayı koklayayım.” diyorsan İstanbul’da tiny house deneyimi yaşayabileceğin birçok yer olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle hafta sonlarını değerlendirmek için güzel bir alternatif.

Polonezköy ve Maltepe ilçelerinde tercih edebileceğin tiny house konaklamaları mevcut. İhtiyacına göre farklı büyüklüklerde evler bulabilirsin. Hatta bu evlerin çoğunda lüks sayabileceğimiz jakuzi, klima gibi keyfine keyif katacak detayları da görebilirsin.

Bir cuma günü işten sonra gittiğini düşün… Minik bir ev içinde ihtiyacın olan her şey var. Zaten kalabalıktan sıkılmışsın, fazlasını görmek istemiyorsun. Etrafın orman, gittiğin evin önü bahçe; minik mutfağından kahve kokusu geliyor. Rüya gibi değil mi? 

Keyifli bir kaçamak adına şehir dışından gelenlerin yapması gereken ise İstanbul’a uçmak.

İstanbul Uçak Bileti Ara 

İzmir: Tatilin İçinde, Kalabalıktan Uzakta

izmir tiny house

Doğası, iklimi ve kültürüyle İzmir, yaz tatili için de sık sık tercih edilen bölgelerden. Burada bulunan tiny house’lar ise doğanın içinde zeytin ağaçlarının arasında. Yaz için tercih edilen yerlere yakın, aynı zamanda kalabalıktan da uzakta.

İzmir’de Ödemiş, Urla, Bayındır, Seferihisar gibi ilçelerde tiny house tatil seçenekleri mevcut. Bu noktalardan birini tercih ettikten sonra mutfağında yemek pişirebilir, bahçesinden topladığın sebzelerle kahvaltını yapabilirsin. Sonrasında ormanda patikalarda doğa yürüyüşüne çıkabilirsin. Kışın gelirsen de odun sobası nostaljisi seni bekliyor.

Gün doğumları, gün batımları başka güzel olan bu yerler sana gerçek huzur vadediyor. Burada bulunan işletmelerin çoğu bir iki evden oluştuğu için kalabalıktan da çok uzakta kalıyorsun. 

Bu güzel bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise İzmir’e uçmak.

İzmir Uçak Bileti Ara 

Sapanca: Doğayla Baş Başa Kalma Durağı

sapanca tiny house

Doğayla baş başa kalma duraklarının başında gelen Sapanca; göl manzarası ve yürüyüş parkurları ile keyifli vakit geçirme garantisi sunuyor. Dilersen burada trekking de yapabilirsin. Küçük şirin evlerde konaklayıp doğayı keşfetmek istersen burası tam sana göre! Hatta Kartepe ve Maşukiye gibi doğa harikası yerlere de uğrayabilirsin, çünkü Sapanca’ya oldukça yakınlar.

Sonbaharın gelmesiyle birlikte doğanın değişimine tanık olmak da burada mümkün. Bir hafta sonu kaçamağı için kamp yapmak fazla yorucu geliyorsa ve otelde konaklamak istemiyorsan artık çok iyi bir alternatifin var. Yalnız hatırlatmakta fayda var: Bazı evler asma katlı ve bu durum tehlike oluşturabileceği için 4 yaşından küçük çocuklar bu tip evlere kabul edilmiyor.

Sapanca tiny house konusunda çok fazla seçeneği içerisinde barındıran bir bölge. Sakin, huzurlu, minimal bir tatil seçeneği için Sapanca’ya ulaşmanın en kolay yolu İstanbul’a uçmak ve buradan aktarma yapmak.

Muğla: Keyifli Tatillerin Adresi

muğla tiny house

Muğla, gezginlerin tatillerini geçirmek için sıkça tercih ettikleri bir yer. Denizi ve doğası tarif edilemez. Bu sebeplerden dolayı da tabii ki bir turizm cenneti. Tiny house trendi buraya uğramasa çok eksik kalırmış. 

Göcek, Fethiye, Gökova, Akyaka, Kayaköy… İsimlerini görmenin bile tatile susamamız için yettiği bu güzel yerlerde birçok tiny house konaklama seçeneği mevcut. Tabii bazı tesislerin tek evi, bazılarının ise birden fazla evi olabiliyor. Bazı işletmeler de hayvan dostu. Bu da tatile giderken evcil hayvanını da yanına alıp birlikte güzel vakit geçirebileceğiniz anlamına geliyor.

Bazı evlere ise doğanın hakkını vermek için gökyüzü penceresi yapılmış. Yıldızları izleyerek uyuma fikri aklından çıkmıyorsa buralara bir bak deriz. Kimi evin bahçesinde ateş çukuru, kimisinde havuz gibi konfor artırıcı çeşitli seçenekler de seni bekliyor. 

Az seçenekli, çok detaylı, lüks veya sade; ama hepsi doğa içinde ve minicik yerler. Huzurla geçirebileceğin bir kaç anı biriktirmek için tercih edilebilecek lokasyonlar. Sakinliği ve doğanın sana verdiği huzuru seviyorsan cennet tasviri Muğla’nın tine house tatil seçeneklerini değerlendirebilirsin.Bu bölgedeki tiny house’lara ulaşmanın en kolay yolu ise Dalaman’a uçmak.

Dalaman Uçak Bileti Ara 

Bu öneri ile beraber yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Ege’de Kafa Dinlemeye Uygun Duraklar: Herkesten Uzaktaki Yerler yazımıza geçebilirsin. 

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın