• Ana Sayfa
  • Konsept
  • Yalnız Başına Seyahat Hakkında Her Şey | Tek Başına Seyahat Etmek
Tek Başına Tatil Önerileri

Yalnız Başına Seyahat Hakkında Her Şey | Tek Başına Seyahat Etmek

Tek başına tatil yapmayı mı düşünüyorsun? Tatil planını yapmadan önce bu konuda araştırma yapmak işlerini kolaylaştırabilir. Öğreneceğin birkaç ipucu seni rahatlatabilir ve yapacağın yolculuk da kişisel gelişimini olumlu yönde etkileyebilir. Ne de olsa yalnız seyahat etmek, kendini keşfetmenin en verimli yollarından biri. 

Tabii seyahati tek başına gerçekleştireceğin için biraz heyecanlı, biraz da tedirgin olabilirsin; ama önemli değil, bu çok normal. Rahatla. Elinde harita, sırtında çanta, boynunda fotoğraf makinesi ile yalnız bir gezgin olarak gayet havalı göründüğünü bil ve tek başına tatil önerilerimize kulak ver. 

Belirtmekte yarar var: Yalnız başına seyahat son dönemde oldukça popüler. Hem yalnız başına seyahat ederken kalabalıktan uzak olacağın için pandemi koşullarına ve sosyal izolasyona uymak da daha kolay. Ayrıca tek başına tatil planı yaparken ucuz uçak bileti almak için de nereye bakacağını biliyorsun.

Bu hatırlatmayı da yaptığımıza göre tek başına seyahat edecekler için önerilerimizi sıralamaya başlayalım!  

Tek Başına Gezmek İçin İlk Kural: Yalnızlık Kavramını Kafandan Sil

“Yalnız seyahate çıkmak” kavramındaki “yalnız” kelimesi, seyahate çıktığın ilk günlerde sende karamsarlık yaratabilir. Fakat tek başına seyahate çıkmak, aslında yalnız olmak değildir. Unutma, bu seyahat şeklini sen seçtin. 

Ayrıca yalnız başına seyahate çıktığın için çevrendeki insanlara daha fazla odaklanabileceksin, en azından ihtiyaçların gereği farklı insanlarla tanışabileceksin. Üstelik yalnız seyahate çıkmak, sorumluluk duygunu en üst seviyede tutmanı ve bu konuda daha da cesaretlenmeni sağlayacak.

Tek Başına Tatil Tavsiyeleri: Dikkat Et, Fakat Paranoyak Olma

Tek Başına Tatil Tavsiyeleri

Sorumluluk duygusunun artacağını söylememizdeki en güçlü neden, güvenliğini tek başına sağlayacak olman. Pasaport, cüzdan, akılı telefon, tablet, fotoğraf makinesi gibi önemli eşyalarının yanında olup olmadığını arada bir kontrol et.

Nakit paranın tamamını bir yerde toplama. Ceplerine ve çantanın farklı yerlerine dağıt. Gittiğin ülkenin SIM kartını edin, kimseyle irtibatı koparma. Fakat bu tedbirleri alırken sakin ol. Bu düşüncelerin seyahat keyfine gölge düşürmesine izin verme.

Tek Başına Seyahate Çıkarken Alınacaklar Listesi

Tek Başına Seyahate Çıkmak

Kendi başına seyahat etmek çok çekici görünebilir, ama yanında büyük sorumluluklarla gelir. Öncelikle her ekipmanın tamam olmalı. Yalnız seyahat etmenin belki de en dikkat edilmesi gereken noktası bu konu.

Tek başına yolculuğa çıkarken insanın yanına alması gereken şeyleri merak ediyorsan liste aşağıda. Bu listeyi, seyahate çıkarken en çok unutulan malzemeler arasından seçtik.

  1. Kimlik Belgeleri: Kimlik, ehliyet, pasaport gibi tüm belgeler, mutlaka yanında olması gereken şeyler arasında ilk sırada. 
  2. Seyahat Belgeleri: Uçak bileti, tren bileti, toplu taşıma kartları… Bunlar her olasılığa karşı yolculuğa çıkmadan önce kopyalarını kesinlikle yanına alman gereken şeyler. 
  3. İlaçlar: Düzenli olarak kullandığın ilaçların varsa bunları seyahat anında bulamayabilirsin. Ayrıca soğuk algınlığı gibi sıklıkla karşılaştığımız rahatsızlıklar için de yanında ilaç bulundurabilirsin. 
  4. Priz Çeviriciler: Bu konu sadece yurt dışına çıkacakları ilgilendiriyor. Bazı ülkelerin priz girişleri daha farklı. Gitmeden önce kontrol edip priz çeviricilerden satın almayı düşünebilirsin.Yola çıkmadan önce Ülkelere Göre Fiş ve Priz Rehberimize de göz atabilirsin. 
  5. Uygun Kıyafetler: Seyahate çıkmadan önce dikkat etmek zorunda olduğun bir şey de uygun kıyafet seçimi. Gideceğin yerin iklim özelliklerine bak ve mutlaka yanında ekstrem durumlar için 1-2 tane kıyafet bulundur. 
  6. Şarj Cihazları: Şarj aletine tekrar para vermek istemiyorsan kullanacağın elektronik eşyalarının şarj aletlerini seyahat çantana koymayı unutma. 
  7. SIM Kartı: Seyahatin boyunca iletişim sorunu yaşamaman için telefonundaki SIM kartına da dikkat et. Yurt dışına çıkarken ihtiyaçlarına göre başka bir SIM kartı alabilirsin ya da Türkiye’deki hattının özelliklerini kullanabilirsin. Ancak telefonunu ve SIM kartını hazır bulundur, birilerini araman gerekebilir.  
  8. Güneş Gözlüğü: Güneşli bir yerlere gidiyorsan güneş gözlüğünü almayı unutma. Yoksa tatilde sana ekstra masraf çıkar!

Tek Başına Seyahat Etmenin Avantajları

  • Tek başına şehir gezmek, tek başına ülke gezmek ya da tek başına dünyayı gezmek! Tek başına gezmenin en büyük avantajı, tamamen özgür olman. Başkasının kararlarına bağlı olmak zorunda değilsin. Seyahat ederken canın ne istiyorsa yapabilirsin. O kadar!
  • Tek başına tatil, insana sınırsız bir sosyalleşme güdüsü verir. Her ne kadar tek başına tatil yapıyor olsan da sosyallik bir ihtiyaç, değil mi? Sosyalleşme konusunda kendini yetenekli görmüyorsan işte sana fırsat. Diğer gezginlerle konuş, gittiğin bölgenin yerli halkıyla tanış, gördüğün o güzel kıza ya da erkeğe selam ver… Tek başına tatil, seni ister istemez daha sosyal bir insan haline getirecek.
  • Tek başına tatil, kendini ve sınırlarını tanımanı sağlar. Sonuçta yolculuk sırasında tüm sorumluluk sende olacak. Herhangi bir sorunla karşılaştığında o an belki de tek başına çözüm üretmek zorunda kalacaksın. Böylece hem sorumluluk bilincin gelişecek hem de kendi sınırlarınla yüzleşeceksin. 
  • Tek başına seyahatin en büyük getirilerinden biri de sana ekonomik olmayı ve bütçe dengesini gözetmeyi öğretecek olması. Sonuçta tek başınasın ve paranı idareli kullanmak zorundasın. 
  • Yalnız başına seyahat etmek, seni çok daha açık fikirli yapar ve kendine olan güvenini artırır. Karşına çıkabilecek problemleri tek başına çözeceğin için eskisine oranla çok daha özgüvenli bir insan olabilirsin. Açık fikirlilik ise seyahat etmekle kazanılan bir algı biçimi. Yeni yerler, yeni kültürler, yeni hikayeler ve yeni insanlar sana yepyeni bakış açıları kazandıracak. 

Tek Başına Seyahat Etmenin Dezavantajları

Tek Başına Seyahat Dezavantajları

Doğrusunu söylemek gerekirse yalnız başına tatil yapmanın avantajları olduğu kadar dezavantajları da var. Sana onlardan da bahsedelim. 

  • Tek başına tatil, arkadaşlarınla çıktığın tatilden biraz daha masraflı olabilir. Sonuçta masraflar bölüşülmeyecek!
  • Kendini yalnız hissedebilirsin. Yalnız başına seyahate çıktığın zaman -özellikle yabancı bir ülkeye gidersen- ister istemez bir yalnızlık hissi belirebilir. Bu hissi yenmek sana kalmış; güçlü ol ve sosyal becerilerini geliştir. 
  • Yalnız başına seyahate çıkmanın dezavantajlarından sonuncusu, olası sorunlarda (cüzdan, pasaport çaldırma gibi) da tek başına olman. İnsan böyle durumlarda yalnız olmak istemeyebilir.

Yurt Dışında Tek Başına Gezmenin İncelikleri

Tek başına tatil konusunu, yurt dışı tatili özelinde biraz yakından inceleyelim. İlk kez yurt dışı tatili yapmayı düşünüyorsan ve “Kendi kendime gezmek için neler yapmalıyım?” diye merak ediyorsan aşağıdaki hususlara dikkat etmelisin.

Ayrıca ülkelerin güncel Covid-19 kurallarını, vize şartlarını, yurt dışı uçuşlara ait güncel durum ve ülke kabul şartlarını da web sitemizden incelemeyi unutma.

  • Güvenlik, güvenlik, güvenlik! Yurt dışında tek başına gezerken ilk dikkat etmen gereken şey güvenlik. Öncelikle her yabancı iyi olmak zorunda değil. Özellikle gece hayatını keşfetmeyi seviyorsan bazı ülkelerin bu konuda kötü şöhreti olduğunu unutma. Paranı böl. Pasaport ve diğer kimlik belgelerini çantanın en güvenli yerine koy. 
  • Harita okuma yeteneğini geliştir. Yurt dışında gezerken özellikle uzun yolculuklara çıkmayı planlıyorsan hem basılı hem de dijital haritaları okuyabilmeyi iyi öğren. Yoksa Paris metro sistemine bakarken kendini feci şekilde kafası karışmış halde bulabilirsin. 
  • Yemeklere dikkat et. Yurt dışında kullanılan yağlar, baharatlar ya da pişirme yöntemleri midene iyi gelmeyebilir. Tatilinde mide rahatsızlıkları geçirmek istemiyorsan yediğin şeylere dikkat et.
  • Döviz bozdururken araştırma yapmak önemli. Merkezi yerlerde olmayan ve güvenli görünmeyen yerleri tercih etme. Yüksek miktarda döviz bozduracaksan seçeneklerini değerlendir. En iyi fiyatı bularak 2-3 günlük yemeğini bedavaya getirmen olası. 

Tek başına seyahat ederken dikkat etmen gerekenleri detaylı şekilde anlattık. Dilersen bir de tek başına gidebileceğin birkaç rota önerisi verelim. 

Tek Başına Gidilecek Yerler: Farklı Hikayeler 

Karar vermeni kolaylaştırmak için hem yurt içinden hem de yurt dışından bazı rotaları inceleyeceğiz. Karar sana kalmış, moduna göre istediğini seçebilirsin. 

Ayrıca önereceğimiz bazı yerler kamp yapmaya çok müsait. O yüzden kamp malzemelerini ve ekipmanlarını da yanında götürmek isteyebilirsin. Yanında götüreceğin malzemeler ile ilgili bilgi almak için de bagaj kuralları sayfamızı ziyaret edebilir ve biletine göre limitleri öğrenebilirsin. 

Kabak Koyu: Özgürlük Burada 

Kabak Koyu Seyahat

Kabak Koyu, Türkiye’nin az bilinen cennetlerinden bir tanesi. Fethiye bölgesinde bulunan bölge, kızılçam ormanları ile kaplı. Ölüdeniz’e yakın bir konumda bulunan koy, kamp yapmak için de biçilmiş kaftan. O yüzden burası kamp ve doğa sevdalılarının sıkça uğradığı bir güzergah.

Aynı zamanda Likya Yolu üzerinde bulunan koy, sarp yamaçlarla çevrili bir vadide yer alıyor. Dolayısıyla buraya ulaşmak kolay değil. Bu durum da bölgedeki dokunun korunmasına yardımcı oluyor. Ayrıca buradaki ormanın iç taraflarında da saklı akarsular ve şelaleler bulunuyor. 

Bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise öncelikle Dalaman’a uçmak ve oradan aktarma yapmaktan geçiyor. 

Dalaman Uçak Bileti Ara 

ucak-bileti

Kaz Dağları: Yeşil Rüyalar 

Kazdağları Seyahat

Kaz Dağları, yemyeşil doğası ve zengin bitki örtüsü ile ülkemizin en özel köşelerinden. Biga yarımadasında bulunan Kaz Dağları, Türkiye’nin oksijen oranı en yüksek bölgelerinden biri. Dolayısıyla burası dinlenmek ve ruhani bir detoks yaşamak için son derece uygun. 

Antik çağlarda “İda Dağı” olarak anılan bölge, aynı zamanda tarihi bir yer. Yaşam geçmişi MÖ 2000’li yıllara kadar uzanan Kaz Dağları, Türkiye’nin mutlaka görülmesi gereken doğa harikalarından biri. Ayrıca burası Türkiye’nin en iyi trekking rotaları arasında. Bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise Edremit‘e uçmak ve buradan aktarma yapmak.

Balıkesir-Edremit Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

Belgrad: Vizesiz Yurt Dışına Gitmek İstersen 

Belgrad Seyahat

Eğer tek başına seyahat için yurt dışı düşünüyorsan ve vize işleri ile uğraşmak istemiyorsan Belgrad seni çağırıyor! Sırbistan’ın başkenti; tarihi, kültürel yapısı ve leziz yemekleri ile dikkat çekiyor. Özellikle son yıllarda popüler bir durak haline gelen Belgrad, uygun fiyatlı tatil arayışındaki gezginlerin de ilgisini çekiyor. 

Tuna ve Sava nehirlerinin birleştiği bir platoda yer alan Belgrad, Doğu Avrupa’nın en güzel şehirlerinden birisi olarak da ilham veriyor! 

Belgrad Uçak Bileti Ara 

ucak-bileti

Kopenhag: Mutluluk ve Eğlence Dolu 

Danimarka’nın başkenti Kopenhag, yalnız gezginlerin en çok uğradığı yerlerden. Yapılan çoğu araştırmada “dünyanın en mutlu ülkesi” seçilen Danimarka’nın kültür merkezi olan şehir, Sjaelland Adası’nın doğusunda yer alıyor. 

Yaşam kalitesinin hayli yüksek olduğu şehir, renkli hayatı ve yeme içme kültürü ile genç nesilleri kendisine çekiyor. Z kuşağının yaşamak istediği şehirler arasında bulunan Kopenhag, tarihi dokusuyla da ilham veriyor. Buraya geldiğinde Christiania Özerk Bölgesi’ne ve Nyhavn (Yeni Liman) civarına hayran kalacağını şimdiden söyleyebiliriz.

Kopenhag Uçak Bileti Ara 

ucak-bileti

Bu öneri ile de yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istersen Avrupa’nın En Güzel Kamp Alanları: Yerinde Duramayan Gezginlere Göre yazımıza geçebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...