• Ana Sayfa
  • Kamp
  • Türkiye’deki Tabiat Parkları | Ülkemizdeki Tabiat Parkları
Türkiye Tabiat Parkları

Türkiye’deki Tabiat Parkları | Ülkemizdeki Tabiat Parkları

Ülkemiz, tarihi ve özel bir coğrafyada bulunuyor. Bu özel coğrafya, doğal güzellikleri ve kültürel değerleri ile de tüm dünyanın ilgisini çekiyor. Sayısız yeryüzü cennetine ev sahipliği yapan ülkemizde birçok doğal anıt, milli park ve tabiat parkı yer alıyor. Doğal, tarihi ve kültürel miras olarak kabul edilen bu bölgeler, atmosferleri ile de ilham veriyor.

Hem bu ilham verici doğa harikaları, trekking ya da kamp yapmak için de oldukça uygun yerler. O yüzden bu doğal mirasları ziyaret etmek için uçak bileti alarak şehir hayatından, kalabalıklardan ve gürültüden kaçmak mümkün.

Aynı zamanda ekoturizm kavramının giderek yaygınlaştığı ve yeşil seyahatin öne çıktığı bir dönemde bu tür doğal güzellikleri ziyaret etmek çok çekici.

Bu nedenle bu yazımızda Türkiye’deki tabiat parklarından bazılarına göz atacağız ve seni huzura doğru götüreceğiz. 

Doğa ile Baş Başa: İlham Dolu Duraklar

Ülkemizdeki tabiat parkları saymakla bitmez. Bu nedenle mutlaka görülmesi gereken bazı tabiat parklarını senin için listeledik. Ancak listemize geçmeden önce tekrar hatırlatmakta yarar var: Seçtiğimiz bazı yerlerde doğanın tadını doyasıya çıkarmak için kamp yapmak da mümkün. Bu nedenle yanında kamp malzemeleri de götürebilirsin.

Yanında götürmek isteyebileceğin uyku tulumu, uyku ekipmanları ve yemek ya da kamp malzemeleri hakkında bilgi almak için bagaj kuralları sayfamızı ziyaret edebilir, biletine göre limitleri öğrenebilirsin. 

Bu hatırlatmayı yaptığımıza göre listemize geçebiliriz. Haydi sırt çantanı hazırla da yola koyulalım. 

1. Salda Gölü Tabiat Parkı: Türkiye’nin Maldivleri

Salda Gölü Tabiat Parkı

Salda Gölü, Burdur’un Yeşilova ilçesinde yer alıyor. “Göller Yöresi” olarak anılan bölgenin içinde olan göl, ormanlarla kaplı tepeler ve alüvyonlu ovalarla çevrili bir arazide bulunuyor. Turkuaz renkli suları ve beyaz renkli kumları ile dikkat çeken Salda Gölü, Türkiye’nin Maldivleri olarak kendisinden bahsettiriyor. 

Son yıllarda popülerliği giderek artan göl, 1989 yılında sit alanı olarak ilan edilmiş. Derinliği 185 metreye kadar ulaşan göl, Türkiye’nin en derin 3. gölü konumunda. Ayrıca ülkemizin en temiz göllerinden birisi olan Salda Gölü, büyüleyici bir güzelliğe sahip. 

Gölün üzerinde 7 tane beyaz adacık bulunuyor. Bu adacıklar zaman içerisinde göl sularının çekilmesi nedeniyle oluşmuş ve gölün büyüleyici atmosferine fotojenik detaylar katmış.

Son olarak Salda Gölü’nün civarında kamp yapmanın eşsiz bir deneyim olacağını söyleyebiliriz. Buraya gelirken fotoğraf makineni yanına almayı veya akıllı telefonunun hafızasını boşaltmayı unutma. Bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise öncelikle Denizli’ye uçmak ve buradan aktarma yapmak. Tabii belirtmekte yarar var: Burada doğal çevreyi korumak için daha fazla sorumlu davranmak gerekiyor.

Denizli Uçak Bileti Ara 

2. Borçka Tabiat Parkı: Gizemli Bir Güzellik

Borçka Tabiat Parkı

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Borçka, Türkiye’nin az bilinen güzellikleri arasında sayılıyor. Artvin ile Hopa arasında yer alan bölge, birçok köyün iç içe geçtiği bir yer.

Ülkemizin en gizemli göllerinden birisi olan Karagöl’e de ev sahipliği yapan Borçka’nın özel bir hikayesi var. Bir dönem İngilizlerin, Rusların ve Gürcülerin egemenliği altına girmiş olan Borçka, 1921 yılında Osmanlı’ya geçmiş ve bu tarihten beri de ülkemiz sınırları içerisinde bulunuyor.

Çoruh Nehri’nin yardığı bir vadide bulunan Borçka’nın etrafı yemyeşil ormanlarla çevrili. Bu sebeple burası her şeyden uzaklaşmak ve benzersiz bir doğa içerisinde kamp yapmak isteyen gezginlere göre. 

Ayrıca bölgede gastronomik tatlar da çok çekici. Özellikle buradaki Karakovan balının dillere destan olduğunu belirtelim. İlham verici bir doğanın içinde olmak ve büyülü bir dünyanın kapılarını açmak istersen Borçka seni bekliyor! 

Artvin merkeze 30 km uzaklıkta bulunan Borçka’ya ulaşmanın en kolay yolu ise öncelikle Trabzon’a uçup oradan aktarma yapmaktan geçiyor. 

Trabzon Uçak Bileti Ara 

3. Karagöl Tabiat Parkı: Efsanelere Konu Olmuş Bir Yer 

Karagöl Tabiat Parkı

Karagöl Tabiat Parkı, İzmir’e bağlı özel bir bölge. Deniz seviyesinden 850 metre yükseklikte bulunan bölge, 18 hektarlık bir alana yayılıyor. Jeolojik hareketler sonucunda oluşan bir heyelan gölüne sahip olan bölge, ormanlık arazisi ve biyolojik çeşitliliği ile dikkat çekiyor.

El değmemiş bir güzelliğe sahip olan Karagöl’de bisiklet, trekking, fotoğrafçılık gibi aktiviteler yapılıyor. Kamp yapmaya da oldukça uygun olan Karagöl Tabiat Parkı, bu yönüyle de gezginleri kendisine çekiyor. 

Ayrıca buradaki gölün geçmişi oldukça eskiye uzanıyor ve bu göl mitolojide “Tantalos Gölü” ismiyle anılıyor. Dolayısıyla burası aynı zamanda tarihi efsanelere konu olmuş bir yer. O yüzden buraya geldiğinde kendini mitolojik bir efsane içerisinde hissedebilirsin. 

Karagöl’e gelmenin en kolay yolu ise önce İzmir’e uçmaktan ve buradan aktarma yapmaktan geçiyor. 

İzmir Uçak Bileti Ara 

4. Abant Gölü Tabiat Parkı: Eşsiz Bir Doğa 

Abant Gölü Tabiat Parkı

Abant Gölü Tabiat Parkı, Türkiye’nin en önde gelen doğa harikalarından. Bolu’ya bağlı olan göl, bir krater gölü olma özelliğine sahip. Her mevsim ayrı bir güzelliğe sahip olan bu bölge, 1998 yılında tabiat parkı olarak korumaya alınmış. 

1200 hektarlık bir alana yayılan bölgenin bitki örtüsünde köknar, çam, kavak ve meşe ağaçları yoğunlukta. Buradaki ormanlık arazi içerisinde kamp alanları da bulunuyor ve bölge, kampçılara özel anlar sunuyor. Ayrıca göl kenarında balık tutmak da mümkün. 

Belirtmekte yarar var: Bölgede bulunan Yedigöller Milli Parkı da görülebilecek ve kamp yapılabilecek bir başka doğa harikası. Eğer kafanda kamp yapma düşüncesi varsa burayı da rahatlıkla tercih edebilirsin.

Bölgeye gelirken fotoğraf makineni yanına almayı ya da akıllı telefonunun hafızasını boşaltmayı unutma. Çünkü burası kartpostal manzaraları ve nefes kesen doğa enstantaneleri yakalayabileceğin bir yer. 

Abant Gölü Tabiat Parkı, İstanbul ve Ankara’ya hemen hemen aynı uzaklıkta bulunuyor. O yüzden bölgeye İstanbul’dan aktarma yapabileceğin gibi Ankara’dan da yapabilirsin. 

Ankara Uçak Bileti Ara 

Yazımızın burada sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Türkiye’deki En İyi Tırmanış Rotaları: Adrenalin Tutkunları İçin Özel Yerler yazımıza geçebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

One Comment

Bir yanıt yazın