• Ana Sayfa
  • Barselona
  • Barselona, Sofya, Venedik: Avrupa’daki Şehre Yakın Havalimanları ile Daha Çok Gez
Şehre yakın havalimanları

Barselona, Sofya, Venedik: Avrupa’daki Şehre Yakın Havalimanları ile Daha Çok Gez

Gezginler her zaman daha çok gezip görme amacıyla yola çıkar. Haritalar üzerinde gezilecek yerler işaretlenir, “Nasıl gidilir?” ve “Hangi araçları kullanmak gerekir?” gibi soruların cevapları aranır. Avrupa’nın çoğu şehrinde yürüyerek ve toplu taşıma ağlarını birbirine bağlayarak istediğin yere kolayca ulaşabilirsin. Peki, havalimanlarından şehir merkezlerine nasıl ulaşacaksın?

Bu yazımızda Barselona, Sofya ve Venedik gibi şehir merkezine yakın havalimanlarına sahip Avrupa şehirlerine doğru yola çıkacağız. Havalimanı – şehir merkezi yolculuğunu kolaylaştırmak için hangi ulaşım araçlarını kullanabileceğinden bahsedeceğiz. Tabii yurt dışına çıkmadan önce ülkelerin güncel Covid-19 kurallarını ve vize şartlarını web sitemizden incelemeyi unutmamanı öneriyoruz.

Hazırsan şehir merkezlerine en yakın havaalanlarına sahip Avrupa şehirlerine birlikte göz atalım! 

Barselona, İspanya

Barselona Havalimanı

Barselona, İspanya’nın en güzel ve en çok ziyaret edilen şehirlerinden. Gaudi’nin eşsiz mimari eserleri La Sagrada Familia ve Park Güell’i mutlaka gezilecek yerler listene almalısın. Kültür ve sanatseverleri hayli mutlu edecek şehirde mimari harikaların haricinde pek çok müze de bulunuyor. Katalan kültürünü öğrenmek, flamenkonun peşinden eğlenceli sokaklarda ya da cıvıl cıvıl plajlarda vakit geçirkmek istersen gidilecek yerler listene Barselona’yı eklemelisin. Daha önce Barselona’dan bahsettik, detaylı bilgi almak istersen aşağıdaki yazılarımızı inceleyebilirsin.

Tek Kuruş Harcamadan Gez: Barselona’da Ücretsiz Olarak Yapabileceğin Şeyler 

Barselona Gezi Rehberi 

Şimdi, sıra geldi şehir merkezine ulaşım kolaylığı sağlayan Barselona’ya ulaşım bilgilerine. 

Barselona’ya Nasıl Gidilir? 

Bölgeye ulaşmanın en kolay yolu Barselona’ya ucuz uçak bileti almaktan geçiyor. Barselona Havalimanı’na indikten sonra yaklaşık 14 km uzaklıktaki şehir merkezine kolaylıkla ulaşabilirsin. 

Barselona Uçak Bileti Ara

Barselona Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?

Barselona Havalimanı’ndan şehir merkezine giden çeşitli ulaşım araçları mevcut. 

Aerobus (Havalimanı Servisi) ile Ulaşım: Ortalama 20 – 35 Dakika 

Barselona Havalimanı’nda 2 terminal bulunuyor. Her iki terminalden de kalkan bu otobüsler, tüm yıl boyunca -resmi tatillerde bile- 24 saat hizmet veriyor. Terminal T1’deki Aerobus durağı, geliş salonunun bir kat aşağısında yer alıyor. Otobüsler 05.07 ile 12.34 saatleri arasında 7 dakikada bir, 12.54 ile 04.54 saatleri arasında ise 20 dakikada bir kalkıyor ve Barselona’nın en merkezi noktası olan Katalunya Meydanı’nda son buluyor. Biletler online olarak satılıyor. Eğer çevrim içi almak yerine havalimanından almak istersen çok daha pahalıya mâl olacağını söyleyelim. Otobüslerin tek yön bilet ücreti ise €8.90 (Ocak 2023). 

Metro ile Ulaşım: Yaklaşık 40 Dakika

Barselona metro haritası 

Barselona metrosu her gün sabah 05:00’te hizmet vermeye başlıyor. Son metro gece yarısı 00.00’da, cuma günleri ve tatil günlerinde ise saat 02:00’de hareket ediyor. Havaalanı metrosu yani L9 hattı, maalesef şehir merkezinde herhangi bir yerde durağa sahip değil.  

Ancak turuncu hat boyunca herhangi bir yerde kalıyorsan metro kullanabilirsin. Metronun geçtiği duraklar şunlar: Mas Blau, Parc Nou, Cèntric, El Prat Estació, Les Moreres, Mercabarna, Parc Logístic, Fira, Europa-Fira, Can Tries-Gornal, Torrassa, Collblanc, Zona Universitaria.

Barselona şehir merkezine ulaşmak için varış noktana göre L1, L5 veya L3’e aktarma yapabilirsin. Dilersen Torrassa’da kırmızı hatta aktarma yapıp Katalunya Meydanı’nda inebilirsin. Şehir merkezine ulaşman yaklaşık 30 dakika sürebilir. 

Nerede olursan ol kırmızı M işaretini takip ederek metroyu bulabilirsin. Havaalanı metro bilet ücreti ise 5,15 € (Ocak 2023).

Tren ile Ulaşım: Yaklaşık 25 Dakika

RENFE tren servisi, Barselona Havaalanı’ndan şehir merkezine çift yönlü olarak her 30 dakikada bir hareket ediyor. Yaklaşık 25 dakikada şehir merkezine ulaşan trenlerin tek yön bilet 4,60 € (Ocak 2023). Biletini RENFE istasyonunun girişinde bulunan bilet makinelerinden alabilirsin.

Tren istasyonu, Terminal 2 binasına 200 metre uzaklıkta bulunuyor. T2 otoparkının yakınında yer alan istasyona üstü kapalı yaya köprüsünü kullanarak ulaşabilirsin.

Taksi ile Ulaşım: Ortalama 20 – 40 Dakika

Terminal 1 ve Terminal 2’de taksi durakları bulabilirsin. Şehir merkezine gitmek istiyorsan ortalama 30 € ile 35 € arasında bir ücret ödeyebilirsin. Tabii gideceğin mesafeye göre ücret değişir. Havaalanına gidiş ve dönüş için 4,30 € ek ücret alındığını lütfen unutma (Ocak 2023).

Cabify, Free Now ve Uber şehirde faaliyet gösteriyor. Dilersen yerel taksi uygulaması olan App Taxi’yi de kullanabilirsin.

Otobüs ile Ulaşım: Yaklaşık 50 Dakika

Eğer otobüs kullanırsan diğer ulaşım araçlarından daha uzun sürede şehir merkezine ulaşırsın. Gündüzleri 46 numaralı otobüs, geceleri ise N16, N17 ve N18 numaralı otobüsleri kullanabilirsin. Şehir merkezine 50 dakika gibi bir sürede ulaşabilirsin. Fiyat tek yön 2,40 €   (Ocak 2023). Aerobus’tan daha ucuz. Eğer vaktin varsa ve daha fazla para harcamak istemezsen alternatif olarak bu otobüsleri kullanabilirsin. Barselona Havaalanı otobüsünü terminallerin hemen dışında bulabilirsin. Sadece işaretleri takip et.

Dilersen tüm Barselona gezinde rahat yolculuk yapabilmek için araç kiralama hizmeti de satın alabilirsin.

Sofya, Bulgaristan

Sofya Havalimanı

Bulgaristan’ın başkenti Sofya, Vitosha Dağı’nın eteklerinde bulunuyor. Şehrin pek çok farklı noktasında katedraller, kiliseler ve müzeler mevcut. Komünist rejim döneminin etkilerini mimari ve kültürel olarak hâlâ taşıyan Sofya’da bununla ilgili gözlem yapabileceğin “The Red Flat” evleri bulunuyor. Dilersen 80’lerin komünizm rüzgârlarını odalarının içinde saklamış olan evleri ziyaret edebilirsin. Kışın gidersen de Aleko Hut’ta kayak yapabilirsin. Şehirde pek çok park ve bahçe de bulunduğunu söyleyelim. Detaylı bilgi almak istersen Sofya Gezi Rehberi yazımızı okuyabilirsin.

“Peki, Sofya’ya nasıl ulaşacağız?” diyorsan işte cevaplar:

Sofya’ya Nasıl Gidilir? 

Bölgeye ulaşmanın en kolay yolu Sofya’ya ucuz uçak bileti almaktan geçiyor. Antalya Uluslararası Havalimanı’ndan Sofya’ya gidebilirsin. Farklı noktalardan Sofya’yı ziyaret etmek için Antalya aktarmalı uçuşları tercih edebilirsin.

Havalimanı’na indikten sonra yaklaşık 10 km uzaklıktaki şehir merkezine kolaylıkla ulaşabilirsin. 

Sofya Uçak Bileti Ara

Sofya Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?

Bulgaristan’ın en büyük havalimanı olmasına ve iki terminale sahip olmasına rağmen oldukça küçük ve gezmesi kolay. Gelelim şehir merkezine ulaşım seçeneklerine:

Metro ile Ulaşım: Yaklaşık 20 Dakika

Sofya Metro Haritası

Sofya Havalimanı Metro İstasyonu, Terminal 2’nin doğusunda bulunuyor. Terminal 2’nin ortak alanının zeminindeki mavi işaretleri takip ederek ulaşabilirsin.

Sofya Metrosu’nun M4 Hattı, Sofya Havalimanı’nı şehir merkezine bağlanıyor. Yolculuk ise yaklaşık 30 dakika sürüyor. Metro biletini metro istasyonundaki veznelerden de satın alabilirsin. Tüm hatlar için günlük geçiş 1,60 BGN (Ocak 2023).

Otobüs ile Ulaşım: Yaklaşık 40 Dakika

Sofya Havaalanı’ndan şehre giden 84 ve 184 numaralı iki adet otobüs bulunuyor. Otobüsler sabah 05.30’dan akşam 23.30’a kadar her 20-30 dakikada bir çalışıyor. Otobüs ücreti ise 1,60 BGN (Ocak 2023). Otobüse hem Terminal 1 hem de Terminal 2’den binebilirsin.

Taksi ile Ulaşım: Yaklaşık 20 Dakika

Sofya Havalimanı’ndan şehir merkezine taksi ile yolculuk yaklaşık 20 dakika sürüyor. Trafiğe bağlı olarak yaklaşık 15-20 BGN tutabilir. Ayrıca son ücrete eklenen 0,3 € (0,7 BGN) tutarında bir arama ücreti de bulunuyor (Ocak 2023).

Taksiye binmek için Terminal 1 ve 2’nin geliş salonundaki şirket masalarına gidip taksi yolculuğu ayarlayabilirsin. Fişini alıp yerdeki sarı işaretleri takip ederek taksi sıralarına gidebilirsin. Taksi durağına geldiğinde şoföre fişini göstererek bir araca binebilirsin. Daha fazla para ödememek adına bu şekilde taksi kullanmanı öneriyoruz.

Venedik, İtalya

Venedik Havalimanı

Tamamı Dünya Mirası Listesi’nde olan Venedik, Avrupa’nın en romantik şehirlerinden biri. Kültür ve sanat merkezi olan şehir; kanalları, adacıkları ve köprüleriyle birbirine bağlanıyor. Bu özelliğiyle de Dünya’nın benzersiz noktalarından biri. Bölgeyle ilgili detaylı bilgi arıyorsan daha önce hazırladığımız yazıları aşağıda bulabilirsin. 

Venedik Gezi Rehberi

Venedik Gezisi Yapacaklara 7 Öneri 

Şimdi, sıra ulaşımla ilgili detaylarda!

Venedik’e Nasıl Gidilir? 

Bölgeye ulaşmanın en kolay yolu Venedik ucuz uçak bileti almaktan geçiyor. Marco Polo Uluslararası Havalimanı’na (VCE) indikten sonra yaklaşık 12 km uzaklıktaki şehir merkezine kolaylıkla ulaşabilirsin. 

Venedik Uçak Bileti Ara

Venedik Marco Polo Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?

Venedik diğer şehirlere göre farklı ulaşım seçenekleri sunan bir yer. “Farklı ne var?” dersen hemen söyleyelim: Deniz taksi!

Deniz Taksi ile Ulaşım: 16 Dakika

İster paylaşımlı ister özel olarak kullanabileceğin deniz taksi seçenekleri mevcut. Paylaşımlı deniz taksi hizmeti almayı tercih edersen kişi başı ücret yaklaşık 35 €. Özel su taksisi ücreti ise yaklaşık 120 € (Ocak 2023). Havalimanı kontuarlarından deniz taksisi kiralayabilir veya deniz taksisi ücretini binmeden önce nakit olarak ödeyebilirsin. Ek bagaj için ek ücret alındığını söyleyelim. 

Venedik Havalimanı’nda deniz taksiye binmek için “Hareketli Yürüyüş Yolu” tabelalarını takip etmen gerekiyor. Yürüyüş terminalinin hemen yanında durduğundan kısa sürede rıhtımda olacaksın.

Otobüs ile Ulaşım: 25 Dakika

Marco Polo Havalimanı’ndan Venedik şehir merkezine ulaşmak için 5 numaralı otobüse binebilirsin. Venedik şehir merkezindeki Piazzale Roma terminalinde duran otobüsler, pazartesiden cumartesiye 15 dakikada bir, pazar günleri ise 20 dakikada bir havalimanından kalkıyor. Bilet ücreti 8 € ve yolculuk süresi 25 dakika (Ocak 2023).

Otobüs terminaline geliş salonunun hemen dışında bulunan 1 ve 2 numaralı çıkışlardan ulaşabilirsin. 

Bu öneri ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istersen Kopenhag, Amsterdam, Frankfurt: Avrupa’daki Şehre Yakın Havalimanları ile Daha Çok Gez  yazımıza geçebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın