• Ana Sayfa
  • Kamp
  • Kış Kampı Yapma Rehberi: Türkiye’de Kışın Nerelerde Kamp Yapılır?
Türkiye'de kışın kamp nerelerde yapılır

Kış Kampı Yapma Rehberi: Türkiye’de Kışın Nerelerde Kamp Yapılır?

Kar manzaralarına uyanmak, soğuğun içinde alevlerle yanan kamp ateşini sıcak bir içecekle izlemek, büyüleyici doğanın manzarasında nefes almak… Güzel kış mevsiminin nimetlerini doyasıya yaşamak ister misin? Peki “kışın kamp yapmak” kulağa nasıl geliyor? Kış koşulları zorlayıcı olsa da doğru ekipmanları yanına alırsan keyifli bir kış kampı deneyimi yaşayabilirsin.

Daha önce yaz aylarında kamp yaptıysan kış kampının zamanı gelmiş demektir. Yaz aylarında yanına aldığın ekipmanlardan biraz daha fazlasını taşıman gerecek ama manzaraları görünce değdiğini anlayacaksın. Yanında götüreceğin uyku tulumu ve uyku ekipmanları ile yemek ya da kamp malzemeleri hakkında bilgi almak için bagaj kuralları sayfamızı ziyaret edebilir, biletine göre limitleri öğrenebilirsin.  

Kampsever gezgin, hazırsan önce kış kampında dikkat etmen gereken şeylerden ve yanına alman gereken ekipmanlardan bahsedelim. Sonrasında ise Türkiye’de kış kampı yapılacak yerlere doğru rotamızı oluşturalım. 

Kış Kampında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kış Kampında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kış aylarında kamp yapmak elbette yaz ve bahar aylarına göre daha meşakkatli. İşin heyecanı da tam burada! Macera seviyor ve kış kampı yapmak istiyorsan önerilerimize göz atabilirsin: 

  • Çadır modelleri sezonlara göre farklı performans gösteriyor. Bu yüzden yanına dört mevsim çadır almanı öneriyoruz.
  • Uyku tulumunu seçerken en soğuk kış koşullarına dayanabilecek bir model seçmelisin. Gideceğin yerin sıcaklığı gece -10’lara kadar düşüyorsa bunu göz önünde bulundurarak uyku tulumunu alabilirsin. Mumya tipi bir uyku tulumu seçersen daha rahat edebilirsin.
  • Uyku tulumunun altına mutlaka R değeri 5’ten yüksek uyku pedi/mat koy. Uyku tulumunun yerden izole olması ısınabilmen için önemli.
  • Kalın giyinmek yerine kat kat giyin ve yağmurluğunu unutma.
  • Jel cep sobasını yanına almayı unutma.
  • Kalorisi yüksek yiyecekler tercih et.
  • Termosunu mutlaka yanına al.
  • Yanında nakit para bulundur.
  • Kar ve rüzgardan etkilenecek açık alanları kamp yeri olarak tercih etme. 
  • Gittiğin yerin konumunu mutlaka biriyle paylaş.
  • Gideceğin yerde çok kar varsa yanında küçük bir kürek taşımayı ihtmal etme.
  • Hava durumu -10’lara kadar düşüyorsa benzinli ya da white gas kamp ocağı tercih et.
  • Kar suyundan faydalanmak istersen kaynatarak arıtabilirisin.

Kış kampı malzeme listeni, eşyalarını ve planını hazırladıysan bu rotaları senin için hazırladık. O zaman gelelim “Türkiye’de kışın nerelerde kamp yapılır?” sorusunun cevabına:

Aladağlar, Niğde: Trekking ve Tırmanış için İdeal

Aladağlar

Aladağlar, Kayseri – Niğde – Adana üçgeninde yer alıyor. Bir kısmı ise Aladağlar Milli Parkı içerisinde kalıyor. Trekking için farklı zorluk derecelerinde yürüyüş parkurları bulunan milli park, doğayı ve yürümeyi seven gezginler tarafından sıkça ziyaret ediliyor. Aynı zamanda kış kampı için de tercih ediliyor. Türkiye’nin tırmanış denince akla gelen ilk yerleden biri olan Aladağ, dağcılık yapanların keyif aldığı noktalardan biri. 

Şelaleler ve göllerin manzarasında, karların arasında masal gibi bir kamp deneyimi yaşamak istersen Aladağları tercih edebilirsin. Kaya tırmanışı yapmak için ise Cimbar Kanyonu’na gidebilirsin. Muhteşem bir görsel şölen seni bekliyor. 

Kayseri Uçak Bileti Ara

Erciyes Dağı, Kayseri: Yaylalarda Kayak Zamanı

Erciyes Dağı, Kayseri

Kayseri’de bulunan Erciyes Dağı, buzul tırmanışı ve dağcılık gibi ekstrem sporlarla ilgilenenler için harika bir durak. Tabii, uluslarası bilinirliğe sahip Erciyes Kayak Merkezini de unutmamak lazım. Kış sporları yapmayı seviyorsan Erciyes Dağı’nın zorluk derecesine göre farklı pistlerinde kayak ve snowboard yapabilirsin. 

Erciyes Dağı çevresinde Tekir Yaylası, Çobanini ve Sarımsaklı Barajı kamp alanı bulunuyor. Tekir Yaylası’ndaki kamp alanı Kayseri Belediyesi tarafında işletiliyor. Erciyes Dağı’nın 2200 rakımında bulunan yayla, hem kayak merkezine çok yakın hem de tuvalet, elektrik gibi temel ihtiyaçlarını karşılayabileceğin bir yer. Çobanini kamp alanında tuvalet, elektrik ve duş gibi imkanlar maalesef bulunmuyor. Sarımsaklı Barajında ise tuvalet ve otopark mevcut, bilgin olsun.

Bu bölgeye ulaşmak için yapman gereken Kayseri’ye uçmak!

Ilgaz Dağı, Çankırı-Kastamonu: Anadolu’nun Yüce Dağına Doğru

Ilgaz Dağı

Batı Karadeniz Bölgesi’nin en yüksek dağı olan Ilgaz Dağı, Kastamonu ve Çankırı il sınırlarınında yer alıyor. Dağın bir kısmını kapsayan Ilgaz Dağı Milli Parkı’nda kayak pisti, teleferik, piknik alanları, seyir terasları, yürüyüş alanları ve oteller bulunuyor. Ilgaz Dağı’nda kamp yapmaya gelmişken değerlendirebileceğin diğer noktalardan biri de Kadınçayırı Tabiat Parkı Kamp Alanı. Yürüyüş parkuru, çeşme, restoran, seyir alanı ve tuvalet gibi imkanları bulunan parkı ziyaret etmek ücretli.

Dilersen karlarla kaplı Kırkpınar Yaylası ve Gölü çevresinde de kamp yapabilirsin. Giriş ücreti bulunmayan yaylada herhangi bir tesis, tuvalet, otopark gibi imkanlar bulunmuyor, bilgin olsun. Ziyaretçilerine eşsiz manzaralar sunan Osman Gölü Kamp Alanı da tesis bulunmayan bir nokta. Böyle yerleri ziyaret etmek istersen yanında yiyecek ve içecek götürmeyi unutma.

Bu bölgeye ulaşmak için yapman gereken Ankara’ya uçmak!

Ankara Uçak Bileti Ara

Murat Dağı, Kütahya-Uşak: Termal Şifa Duraklarında Kamp Keyfi 

Murat Dağı, Kütahya-Uşak

Ege Bölgesi’nde bulunan Murat Dağı, Kütahya ve Uşak’ın doğal sınırını oluşturuyor. Kış sporlarını seviyorsan yanına bir termal şifa eklemek ister misin? Dilersen Murat Dağı Termal Kayak Merkezi özelliğiyle tüm isteklerini karşılayabilir. Kamp yapmak için de Murat Dağı Mesire Alanı’nı tercih edebilirsin. Gediz mevkiinde bulunan kamp alanında tuvalet, otopark ve çeşme gibi imkanlardan faydalanabilirsin. Kamp alanına girişler ise ücretli. 

İstersen Kıcıroğlu ve Sarıçiçek Yaylaları’nda da kamp yapabilirsin. Bu muhteşem doğanın büyüleyici manzarasına şahit olurken birkaç kare yakalamayı ihmal etme. 

Bu bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise Kütahya’ya uçmak!

Kütahya Uçak Bileti Ara

Saklıkent, Antalya: Gündüz Kayak Akşama Doğru Deniz

Saklıkent, Antalya

Torosların Beydağları kısmında yer alan Saklıkent, içinde kayak merkezi de bulunan doğal bir güzellik. Gündüz kayak yapıp akşama doğru denize girebileceğin bir yer arıyorsan Antalya’yı düşünebilirsin. Akdeniz iklimi etkisiyle diğer bölgelere nazaran daha ılıman bir havaya sahip olduğunu söyleyelim. Çetin kış şartlarını çok yaşamasan da rakım yüksek olduğu için sıcak olacağını da düşünmemelisin. Gidersen bölgede bulunan özel kamp alanlarında konaklayabilir gökyüzündeki yıldız manzarasını izleyebilirsin. 

Kış kamp yerleri arasında en ılıman iklime sahip yerlerden biri olan Saklıkent’i merak ediyorsan yapman gereken ucuz uçak bileti alıp Antalya’ya uçmak!

Antalya Uçak Bileti

Bu öneri ile de yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan  Türkiye’de Kış Tatili Yapılabilecek En Güzel Şehirler? yazımıza geçebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın