Lezzetin Kenti Londra mı Paris mi?

Her kentin kendine has bir dokusu ve yaşam tarzı vardır. Paris’i anlatmak için Eyfel’den, büyük caddelerden ve katedrallerden bahsetmemiz gerekiyor. Londra ise kendine has taksileri, kırmızı telefon kulübeleri ve çok kültürlü yapısıyla karşına çıkacak. Ancak tüm bunlar kadar, her iki şehri özgün kılan birbirinden iddialı yemeklerin olduğunu da unutmamalısın. Amacımız bu kentleri yarıştırmak değil elbette. Fakat arada kaldıysan, bu şehirlere özel ucuz uçak biletlerine bakarken lezzetlerini de bir değerlendir deriz.

İlginç Bir Kahvaltı Deneyimine Ne Dersin?

Kırdan kente göç başlamadan önce kahvaltı, kuşluk vakti de denen günün ağarmasına yakın saatler içerisinde yenirmiş. Bölgeden bölgeye değişiklikler gösterse de genellikle ekmek, domates ve peynir ile günün ilk öğününü geçiştiriyormuşuz. Şimdi ise Türk kahvaltı sofraları onlarca çeşit yiyecek ile tanınıyor. Peki, Avrupa’nın önemli iki şehri olan Londra’da ve Paris’te kahvaltı kültürü nasıl?

Londra: Kahvaltıya düşkün bünyelerdensen senin için açık ara önde; çünkü bir İngiliz kahvaltısı gerçeği var. Bir tabakta toplanmış lezzetler, bizim damak tadımıza da çok yabancı değil. Yağda pişirilmiş yumurta, çemensiz pastırma, sosis ve çaydan oluşan bu tabakta bir de şekerli kuru fasulye var. Kuru fasulye mevzusuna ön yargılı bakmazsan; sanıyoruz ki Londra’da gayet iyi kahvaltı yapabilirsin. Sırf kahvaltı için bile Londra ucuz uçak bileti araştırılır.

Paris: Sabahları kahvesiz uyanamayanlar, kahvaltı kültürüne adapte olamayanlar için merhaba! Paris sizi bu konuda bağrına basıyor. Kruvasan, kurabiye ve kahveden oluşan Paris kahvaltısı, Londra kahvaltısının yanında daha gösterişsiz duruyor. Bu seçeneğin de müdavimi yok değil, o ayrı. Kruvasanları tereyağlı almayı unutma.

Her Köşe Başında Farklı Bir Atıştırmalık

Yöresel lezzet denilince akla gelen bol baharatlı ağır yemekleri bir kenara bırakan İngilizler, milli değerleri olan fish and chips’e odaklanmışlar. Fish and chips’e tarih bile sahip çıkmış. Öyle ki 2. Dünya Savaşı’nda karneye bağlanmayan tek yiyecek buymuş. Çünkü hükümet savaş sırasında halkı bir de fish and chips mahrumiyetiyle imtihan etmek istememiş. Bunun için Londra bu lezzete ayrıca sahip çıkıyor. Kızartılmış balık, patates ve tartar sosu ile oluşan atıştırmalıklar için açılmış restoranlar bile bulunuyor.

Krep hepimizin çok sevdiği, annelerimizin bize jest amacıyla yaptığı harika bir lezzet. Annelere teşekkür ediyoruz ama şimdi biraz Paris kreplerine değinmek istiyoruz. İncecik hamurların arasına çikolata, reçel, meyve kuruları sürülerek afiyetle yenilen krep, tatlıyla atıştırmalık arasında kalmış süper bir lezzet. Bu da bizim Paris ucuz uçak bileti almamız için sebebimiz olsun.

Tabak Dolusu Lezzetler

Londra geleneksel lezzetler konusunda Paris’in gerisinde kalıyor. Yani burada sahiplenilmiş lezzetler çok az. Londra’da yemek kültürü dünya mutfağından oluşuyor; çünkü burası farklı kültürlerin bir arada yaşadığı bir şehir. Londra’da hiç aç kalmayacağın kesin. Fakat Londra’ya uğramışken kıymanın üzerine patates püresinin katıldığı ve fırınlandığı lezzet shepherd’s pie’ı denemelisin. Öte yandan Londra’ya yıllar evvel gelen Hintlilerin torunları tarafından açılmış çok sayıda restoran bulunuyor. Uçak bileti alıp şehre indiğinde Londralılaşmış Hint yemeklerini de tadabilirsin.

Bir etseversen Paris lezzetlerine ilgisiz kalamazsın. Genellikle biftek ve sos ile özetleyebileceğimiz etler çok fazla pişirilmez. Kısacası eğer az pişmiş et seviyorsan Paris sana göre bir şehir. Soğan çorbasından ayrıca bahsetmek gerek. Soupe à l’oignon, et ve soğanın başkahramanı ve akşam yemeklerinin vazgeçilmezidir.

Instagram Hesabını Süsleyecek Tatlılar

Bir karşılaştırma yapacaksak kesinlikle Paris, tatlı konusunda daha zengin bir şehir. Instagram’da ana sayfamızdan düşmeyen muhteşem makaronlar, sufle ve creme brulée tabii ki Paris tatlılarından. Ayrıca Paris’in sokak aralarında gizlenmiş şekerleme dükkanlarını da unutmamak gerek.

Az önce geleneksel yemekler konusunda geride kaldığını söylediğimiz Londra’yı şimdi görün! Sticky toffee pudding tek başına bir kültür. Islak kekin toffee ile lezzetlendirilmesinden oluşan tatlı, karamel ve çikolataseverlerin bir numaralı tercihi olabilir. Muhallebi ve elmanın mükemmel uyumu apple crumble ve lezzetli kurabiyeler de Londra’da tadına doyamayacağın tatlılardan.

 

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...