Türkiye'deki Milli Parklar

Tükiye’deki Milli Parklar | Doğa Yürüyüşü Yapılacak Yerler

Türkiye, milli parklar açısından hayli zengin bir ülke. Yaşadığımız coğrafyada göz alan güzellikte ve ilham veren atmosferlerde çok sayıda milli park bulunuyor. Kültürel anlamda bir ülke mirasi olan bu milli parklar aynı zamanda tarihin, el değmemiş doğa ile iç içe geçtiği yerler olarak da dikkat çekiyor. 

Bunun yanı sıra milli parklar; doğa yürüyüşü, trekking ve kamp yapmak için de oldukça uygun yerler. Bu nedenle bu tarzdaki doğa harikaları sayesinde büyük şehir hayatındaki kirli havadan, gürültüden ve stresten uzaklaşmak da mümkün. Ayrıca pandemi koşulları ve sosyal izolasyon kurallarını düşününce Türkiye’deki milli parklara gitmek ve doğanın kalbinde hissetmek son derece çekici. 

O yüzden bu yazımızda Türkiye’deki milli parklardan bazılarını inceleyeceğiz ve seni ilham veren yerlere götüreceğiz. Haydi gel, ülkemizdeki milli parklara beraber göz atalım. 

Ancak listemize geçmeden önce belirtmekte yarar var: Yanında götüreceğin uyku tulumu ve uyku ekipmanları ile yemek ya da kamp malzemeleri hakkında bilgi almak için bagaj kuralları sayfamızı ziyaret edebilir, biletine göre limitleri öğrenebilirsin.

Bu hatırlatmayı da yaptığımıza göre Türkiye’deki milli parklara geçebiliriz ve doğanın kalbine doğru yol alabiliriz. 

1. Köprülü Kanyon: Türkiye’nin En Uzun Kanyonu 

Köprülü Kanyon Milli Parkı

Köprülü Kanyon, Antalya‘nın sınırları içerisindeki Manavgat’ta yer alıyor. 1973 yılında milli park ilan edilen bölge, 35.719 hektarlık bir alanı kapsıyor. 14 kilometre uzunluğa ve 100 metreyi aşan duvar yüksekliğine sahip bir kanyona ev sahipliği yapan bölge, Türkiye’nin en uzun kanyonu olma özelliğini taşıyor. 

Manavgat’ın içinde bulunan Köprüçay Nehri ile antik Selge kentinin bulunduğu bölgede konumlanan kanyon; barındırdığı doğal, tarihi ve kültürel zenginlikler sayesinde gezginlere çok sayıda aktivite imkanı sunuyor. Bu aktivitelerin başında da rafting geliyor. Köprülü Kanyon, Türkiye’nin en önemli rafting güzergahlarından birisi. Bunun yanı sıra bölgede kano, doğa yürüyüşü, kaya tırmanışı ya da bisiklet gibi etkinlikler yapmak da mümkün.

Dolayısıyla burası ülkemizin önde gelen deneyim odaklı seyahat rotalarından da bir tanesi konumunda bulunuyor. Ayrıca buradaki ormanlık arazi de göz alıcı. Milli parkın içinde sedir ve kızılçam ağaçlarından oluşan yeşil manzaralar yer alıyor. Bu ormanlık arazinin içinde de kurt, geyik, dağ keçisi, tavşan, porsuk gibi farklı türlerde canlılar yaşıyor. O yüzden buraya geldiğinde doğanın tüm görkemini hissedebilirsin. 

Bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise öncelikle Antalya’ya uçup buradan bölgeye aktarmak yapmaktan geçiyor. 

Antalya Uçak Bileti Ara 

ucak-bileti

2. Yedigöller Milli Parkı: Renklerin İçinde 

Yedigöller Milli Park

Görsel Kaynak

Karadeniz Bölgesi’nin batı kısmında yer alan Yedigöller Milli Parkı, sahip olduğu zengin bitki örtüsü ve benzersiz atmosferi ile büyüleyici bir alan. Bolu’nun Yığılca ve Mengen ilçeleri arasında yer alan bölge, 1965 yılından bu yana milli park statüsünde. 

Heyelan gölleri ve renkten renge giren ormanları ile ilham veren bir yer olan Yedigöller Milli Parkı, ülkemizin en önemli doğal miraslarından ve en özel noktalarından. İçerisinde Büyükgöl, Seringöl, Deringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl ve Sazlıgöl olmak üzere 7 tane göl bulunan ve ismini de bu heyelan göllerinden alan bölge, profesyonel ya da amatör kamp yapmak için de biçilmiş kaftan.

Doğanın bütün renklerini bünyesinde barındıran Yedigöller Milli Parkı, aynı zamanda birçok canlıya da ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle Yedigöller Milli Parkı, doğa tutkunları ve kamp sevdalıları için de popüler bir güzergah. 2000 hektarlık bir alana yayılan Yedigöller Milli Parkı, kamp yapmanın yanı sıra doğa yürüyüşleri ve doğa fotoğrafçılığı için de son derece uygun.

Yedigöller Milli Parkı, İstanbul ve Ankara’ya hemen hemen aynı uzaklıkta bulunuyor. Dolayısıyla bölgeye İstanbul’dan aktarma yapabileceğin gibi Ankara’dan da yapabilirsin.

Ankara Uçak Bileti Ara 

ucak-bileti

3. Altındere Vadisi Milli Parkı: 

Altındere Vadisi Milli Park

Altındere Vadisi Milli Parkı, Trabzon‘a bağlı olan Maçka ilçesi sınırlarında yer alıyor. Yaklaşık 5.000 hektarlık bir alana yayılan bölge, 1987 yılında milli park statüsü kazanmış. Aynı zamanda dünyaca ünlü Sümela Manastırı’na da ev sahipliği yapan Altındere Vadisi, 1.300 metrekarelik bir rakımda konumlanıyor. 

1. yüzyılda inşa edilen Sümela Manastırı, yeşilliklerle kucaklaşan ve göz alan bir manzaraya sahip. Freskleri ile de dikkat çeken Sümela, Türkiye’deki görülmesi gereken kültürel güzelliklerin başında geliyor. 

Tarihe açılan bir kapı niteliğinde olan bu milli park, Karadeniz’in nefes kesen yeşili ve atmosferi ile göz alıyor. Vadide yer alan Meryem Ana Deresi’nde rafting yapılabildiği gibi bölgede doğa yürüyüşleri ve kamp yapmak da mümkün. 

Bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise Trabzon’a uçup buradan aktarma yapmaktan geçiyor. 

Trabzon Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

 4. Dilek Yarımadası – Büyük Menderes Deltası Milli Parkı: Yeşil ile Mavinin Birleştiği Yer

Dilek Yarımadası – Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Aydın’ın Kuşadası ve Söke ilçeleri arasında bulunuyor. Dilek Yarımadası, 1966 yılında; Büyük Menderes Deltası ise 1994 yılında milli park ilan edilmiş. Ayrıca Dilek Yarımadası’nın içerisinde bulunan Büyük Menderes Deltası, uluslararası bir öneme sahip. 

27 bin hektarlık bir yüz ölçümüne sahip olan milli park, “A Sınıfı Sulak Alan” özelliği taşıyor ve Bafa Gölü ile entegre bir sulak alan olarak dikkat çekiyor. Ayrıca bölge; biyolojik çeşitlilik, nesli tükenmek üzere olan canlılar ve endemik türlerden dolayı da hayli önemli.

Göçmen kuşların sıklıkla uğradığı bölge, aynı zamanda deniz balıklarının da yumurta bırakma sahası. Türkiye’nin en temiz kıyılarına ev sahipliği yapan bölge, Akdeniz foklarının yaşam alanları içerisinde bulunuyor. 

Bölgede doğa yürüyüşlerinin yanı sıra dalış, safari ve botanik turları gibi aktiviteler de yapılıyor.  Dilek Yarımadası – Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’na ulaşmanın en kolay yolu ise Muğla-Milas Bodrum’a uçmaktan ve buradan aktarma yapmaktan geçiyor. 

Muğla-Milas Bodrum Uçak Bileti Ara 

ucak-bileti

Bu öneri ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Şehirden Uzakta: Türkiye’de Yıldızları İzlemek İçin En Güzel Yerler yazımıza geçebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın