Berlin Gezi Rehberi: Berlin Hakkında Her Şey

Berlin hakkında merak ettiğin her şeyi bulabileceğin bir kaynak, yani Berlin gezi rehberi başlıyor!

Asla yabancılık çekmeyeceğin bir yabancı şehir Berlin! Almanya’nın başkenti Berlin, zirvelerde gezen kültürel yönüyle tüm dünyadan sanatseverlerin buluşma noktalarından biri. Berlin gece hayatıyla çok çekici, Avrupa’nın en popüler gece kulüpleri burada toplanmış! Berlin, ilk kez yurt dışına çıkacaklar için seçilebilecek en iyi rotalardan biri, çünkü burada yüz binden fazla Türk yaşıyor. Yabancı dil konusunda kendini yeterli hissetmiyorsan burada ona ihtiyaç duymayabilirsin bile! İngilizceni geliştirmeyi düşünüyorsan da burada pratik yapabilirsin, çünkü Berlin’de İngilizce yaygın olarak konuşuluyor. Almancanı geliştirmek istiyorsan da Berlin’den iyisini bulamazsın zaten. Resmi dilleri Almanca çünkü.

Berlin Hakkında Pratik Bilgiler Bakındığını Duyduk!

Berlinde günlük hayat

Dünyanın en kozmopolit şehirlerinden biri olan Berlin, yaklaşık 3,5 milyonluk nüfusuyla Almanya’nın en kalabalık şehirlerinden biri. Burada Kuzey Amerika, Güney Amerika, Balkanlar, Doğu Avrupa, Orta Doğu, Güney Afrika ve daha birçok bölgeden gelmiş insanlar bir arada yaşıyor. Spree Nehri tarafından ikiye bölünmüş Berlin, 1700’den fazla irili ufaklı köprüsüyle bu alanda dünyanın sayılı şehirlerinden biri. Berlin’de tekne turu yapmak için de harika bir bahane! Dünyanın en gelişmiş hayvanat bahçesine, Avrupa’nın en yüksek televizyon kulesine, sayısı 180’i geçen müzelere ve mükemmel bir toplu taşıma sistemine sahip Berlin; keyifli bir yurt dışı tatili arayanlar için ideal. Berlin hakkında başka neler söyleyebiliriz?

    • Berlin’de dünyanın en büyük açık hava müzesi bulunuyor: East Side Gallery. Bu konuya daha sonra tekrar geleceğiz.
    • Gece hayatını seviyorsan kendine Berlin gezi rehberi hazırlaman gerekiyor. Neden? Çünkü Berlin gece kulüpleri, gizli saklı yerlerde. Berlin gece hayatı ile ilgili bir yazımız vardı. Merak edebileceğin her ayrıntı orada var.
  • Avrupa’da ilk trafik ışıklarını kullanan yer Berlin. Bu bilgiyi neden verdik? Şehrin disiplini hakkında fikir sahibi ol diye. Berlin’e gittiğinde, İstanbul’la ilgili her şeyi unut. Burası kurallara uyulan, düzenli ve tertipli bir şehir. Ortama uyum sağlamanı öneriyoruz.

Berlin gezi rehberi içerisinde yapılabilecek şeyler bunlarla sınırlı değil. Merak edenler için devam ediyoruz.

Berlin’e Ne Zaman Gidilir?

Berlin'in ne zaman gezilir?

Yaz aylarında. Bu konuyu kısa geçiyoruz, çünkü cevabımız kesin. Daha ucuz bir seyahat beklentin varsa bahar ayları da değerlendirilebilir. Resmi tatiller için Berlin gezi planın varsa uçak bileti ve konaklama konusunda erken rezervasyon yaptırmanı öneriyoruz.

Berlin’e Nasıl Gidilir?

Berlin uçak bileti

Berlin’e gitmenin en pratik yolu, uçak seyahati. Berlin uçak bileti için uygun fiyat beklentin varsa Pegasus tarifelerinde aradığını bulabilirsin. Pegasus, Türkiye’nin birçok yerinden Berlin uçuşları düzenliyor. Aktarmasız, ekonomik ve hızlı bir Berlin yolculuğu istiyorsan biletini şimdiden ayır.

Berlin Uçak Bileti Al

uçak bileti

Berlin Schönefeld Havalimanı Ulaşım Bilgileri

Berlin havaalanları

Schönefeld Havalimanı (SFX) ile şehir merkezi arasındaki ulaşımı, S-Bahn ile sağlayabilirsin. S9 ve S45 numaralı S-Bahn hatlarıyla şehir merkezine ulaşabilirsin, ama öncesinde biraz yürümen gerekecek. Havalimanının hemen dışında bekleyen X7 U ve 171 U numaralı otobüslerle Rudow’a gidip U-Bahn’ı kullanarak Berlin şehir merkezine ya da gitmek istediğin yere varabilirsin. Havalimanında kendine Berlin haritası edinebilirsin. Berlin toplu taşıma haritası da otomatların hemen yanından ya da büfelerden temin edilebiliyor. Bu iki harita sende olursa ve harita okuma konusunda iyiysen internetin olmasa bile her bölgeyi kolayca bulacaksın.

Berlin’e Gitmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Berlin tatili

Berlin hakkında bilgi arıyorsan ve seyahatinin kusursuz geçmesini istiyorsan burada yazdıklarımızı Berlin gezi rehberi için not al.

Almanya Vizesi 

Almanya vize başvurusu

Berlin seyahati için Schengen Vizesi alman gerekiyor. Biz bu yazıyı yazarken Almanya, vize başvuruları için iDATA kurumunu kullanıyordu. Güncel bilgiler için Almanya Konsolosluğu sayfasını ziyaret edebilirsin.

“Schengen Vizesi nasıl alınır?” diye merak ediyorsan senin için bir yazı hazırlamıştık: Vize Nasıl Alınır?

Berlin’de İnternet 

Berlin'de internet nasıl?

Berlin’de birçok yerde Wi-Fi bulabilirsin. Metrolarda ücretsiz Wi-Fi sunuluyor, ama bağlantıyı aynı anda çok kişi kullandığı için hız problemi yaşaman mümkün. Teknoloji marketlerde ise internet iyi denebilir. Mediamarkt ve Satürn gibi yerlerde çoğunlukla şifre “internet” oluyor. Büyük alışveriş merkezlerinde ise internet, şifresiz bir şekilde kullanılabiliyor.

Berlin’de Ulaşım 

Berlin'de toplu taşıma

Berlin’in en güzel yanı, mükemmel bir toplu taşıma sistemine sahip olması. Birbirleriyle bağlantılı U-Bahn ve S-Bahn raylı sisteminin yanı sıra şehrin her bölgesine giden bir otobüs bulabilirsin. Berlin toplu taşıma sisteminde, İstanbulluların alışık olduğu turnike sistemi yok. Otomatlardan, tek seferlik ya da çoklu bilet alarak toplu taşıma sistemini kullanabiliyorsun. Berlin toplu taşıma sisteminde dolaşan memurlar, zaman zaman bilet kontrolü yapıyor. Sistem bu şekilde işliyor. Berlin şehir içi ulaşımı, ilk gün kafa karıştırıcı gelebilir; ama ikinci gün kesinlikle çok kolay geliyor insana. Berlin’de toplu taşımayla istediğin her yere ulaşabildiğini fark ediyorsun çünkü.

Berlin toplu taşıma sistemi hakkında her detaya buradan ulaşabilirsin.

Berlin’de Seyyar Satıcılar 

Berlin alışveriş dünyasında pazarlık yapabileceğin tek yer, seyyar tezgahlar ve bit pazarları. Seyyar satıcılar için alt başlık açmamızın sebebi ise şehrin en bilinen turist tuzaklarının bu tezgahlarda dönüyor olması. 20 euro biçilen bir ürünü 5 euro’ya alabilme olasılığın var. Bizden söylemesi.

Berlin’de Yeme İçme Mevzusu 

Alman mutfağı

Kendine Berlin gezi rehberi hazırlıyorsan ve tatilini ekonomikleştirmek istiyorsan Berlin’de ucuz yemek konusuna iyi çalışman lazım. Berlin’de günde 20 euro harcamak ile ilgili bir infografik hazırlamıştık, buraya bıraktık.

Berlin’de ucuz yemek peşindeysen pastaneler ve süpermarketler senin mekanların olmalı. Birçok hostel, ortak mutfak alanına sahip. Konserve gibi hazır gıdalarla öğle ve akşam yemeklerini halledebilirsin. Kahvaltı için de pastaneleri gezmeni öneriyoruz. Berliner denilen Alman çörekleri hem ucuz hem doyurucu. Dediklerimizi uygulayarak günlük öğünlerini, toplamda 5-7 euro arasında fiyatlara getirebilirsin.

Berlin mutfağından konuşalım biraz da. Ne diyebiliriz? Burası kozmopolit bir yer olduğu için her şey mevcut. Döner ve sosis, şehrin her yerinde bulunabilecek ucuz yemeklerden. Currywurst ise Berlin’de yeme içme dünyasının yıldızı. Bir de Mustafa’s Gemüse Kebap’tan döner yemek pek meşhur.

Berlin’de Gezilecek Yerler: Alışveriş Mekanları ve Daha Fazlası

Berlin'de turistik yerler

Berlin gezi rehberi içerisine eklenebilecek birçok aktivite var. Almanya’nın başkenti Berlin, ülkenin kültürel ve tarihi anlamda en gelişmiş yeri denebilir. Tarihi yerleri gezmeye sevenler için Berlin gezisi, unutulmaz anılara dönüşecek. Özellikle II. Dünya Savaşı ile ilgiliysen bu konuyla ilgili Berlin seyahat rehberi bulabilirsin.

Berlin’de gezilecek yerleri anlatmadan önce alışveriş konusuna gelelim. Berlin’de alışveriş yapılacak yer çok, ama aslında şehrin kültürel yönü o kadar ağır basıyor ki insanın “Berlin’de alışverişe vakit ayırmak ne kadar mantıklı olabilir?” diye sorgulayası geliyor 🙂

Berlin’in en canlı bölgelerinden bahsedelim sana. Berlin’de alışveriş yapmak için en iyi noktalar buralar.

Postdamer Platz 

Berlin’de alışveriş ve eğlence denilince akla ilk gelen yer burası.Postdamer Platz’da Sony Center, elektronik dünyasıyla ilgili olanlar için adeta bir cennet.

Alexanderplatz 

Berlin şehir merkezi

Berlin şehir merkezi, tam olarak burası. Ünlü Müzeler Adası da burada, Berlin gezi rehberi içeriklerinin en popüler noktası olan Berlin Katedrali de… Aynı zamanda Berlin’in en ünlü alışveriş merkezi Alexa da burada! Berlinliler, şehir merkezinde buluşacaksa genellikle burayı tercih ediyor. Şehir merkezinde alışveriş yapmayı düşünüyorsan buradaki mağazalarda uygun fiyatlar bulabilirsin. Berlin alışveriş durakları içeriğimizde daha ayrıntılı anlatmıştık. Ayrıntıları merak ediyorsan seni oraya alalım.

Kreuzberg 

Berlin turunda en az yabancılık çekeceğin yer Kreuzberg. Burası için küçük Türkiye diyebiliriz. Kreuzberg, aynı zamanda Berlin’de alışveriş yapabileceğin bölgelerden biri. Özellikle ikinci el ürünler satan dükkanlar burada yoğunlaşmış.

Neukölln 

Neullköln neresi?

Berlin’in en kozmopolit bölgelerinden Neukölln, günümüzde şehrin en hipster bölgelerinden biri. Doğu kültüründen insanların yoğunlukta yaşadığı bu bölgede ucuz alışveriş yapmak mümkün. Civarda birçok kafe ve bar da mevcut. Alışveriş yaptıktan sonra soğuk bir şeyler içerek dinlenmek isteyenler, buralarda keyifli vakit geçirebilir.

Kurfürstendamm 

Batı Berlin’in merkezi Kurfürstendamm, şehrin 80’lerdeki yüzünü gezginlere gösteriyor. Berlin Zooloji Bahçesi yakınlarda ve etrafta alışveriş yapacak birçok yer var.

Berlin’de Görülmesi Gereken Yerler

Berlin görülmesi gereken yerler

Orta Avrupa’nın en gelişmiş şehirlerinden Berlin, aslında iki çehreye sahip. Bunun sebebi, II. Dünya Savaşı’ndan sonra şehrin ikiye bölünerek farklı yönetimler tarafından idare edilmesi. Doğu Berlin, hayatına Doğu Almanya Demokratik Cumhuriyeti olarak devam ederken Batı Berlin ise Federal Almanya Cumhuriyeti bölgesinde kalmış. Berlin Duvarı denilen yapı da tam olarak bu durumdan ortaya çıkmış. Bu duvar, iki karşıt görüşün arasındaki net çizgi gibi yani. O zamanlar iki bölge arasındaki geçişler kontrol altındaymış. Checkpoint Charlie, tam olarak bu geçişin sağlandığı yer. Burası Berlin’in günümüzde en turistik noktalarından. SSCB’nin dağılmasının ve Almanya’nın birleşmesinin ardından bu duvar yıkılmış; ama Checkpoint Charlie, Doğu Almanya’nın hatıralarını görmek isteyenler için yerinde duruyor. Rudow da Doğu Berlin zamanlarını merak edenlerin ziyaret etmesi gereken bölgelerden, araya sıkıştıralım. Prenzlauer Berg de hem bu konuyla ilgilenenler hem de şehrin hipster mekanlarını merak edenler için harika bir semt. Berlin’de başka nereleri gezelim? Berlin gezi notlarımız üzerinden derlediğimiz en popüler yerlerden devam edelim.

Berlin Duvarı 

Berlin duvarı

46 kilometrelik bir duvar, üzerinde yüzlerce gözetleme kulesi var. Batı Almanya ile Doğu Almanya arasındaki sınırı belirliyor ve buradan geçmek kontrole tabii… İzinsiz geçenlerin vurulma tehlikesi var!

Berlin eskiden bu duvarla ikiye bölünüyormuş ve o zamanlarda olsak Berlin Duvarı’nı yukarıdaki gibi anlatacaktık… Günümüzde bu duvarın sadece kalıntıları duruyor ve üzerine duvar resimleri yapılmış. Oraya da East Side Gallery deniyor.

Brandenburg Kapısı / Brandenburger Tor 

Brandenburg Kapısı nerede?

Brandenburger Tor’da fotoğraf çektirmeden Berlin’e gitmiş sayılmazsın. Burası şehrin en turistik yerlerinden ve her zaman kalabalık. Hemen yanında devasa şehir parkı Grober Tiergarten, yürüme mesafesinde ise Katledilen Avrupalı Yahudiler Anıtı ve Reichstag var.

Reichstag 

Reichstag binası

Brandenburg Kapısı’nın hemen yanında, Almanya tarihinin en önemli yapılarından biri yükseliyor. Cam kubbesinden mükemmel Berlin manzaralarına dalabileceğin Reichstag, her gün 08:00-00:00 saatleri arasında açık. En geç giriş saati ise 21:45. Reichstag gezisi, Berlin’de ücretsiz yapılabilecek etkinliklerden biri. Tarihi olaylarla ilgiliysen rehberli turları kaçırma; II. Dünya Savaşı hakkında hiç bilmediğin detayları öğreneceksin!

Katledilen Avrupalı Yahudiler Anıtı 

Yahudiler Anıtı

Basit bir tasarım ne kadar heybetli olabilir? Adandığı yaşanmışlığın gücünden midir, yoksa sanatçısının dehasından mıdır bilemiyoruz! Katledilen Avrupalı Yahudiler Anıtı, görebileceğiz en önemli eserlerden biri. Labirentlerinde kaybolurken II. Dünya Savaşı’nın acılarını hissetmemek imkansız…

Berlin Katedrali / Berliner Dom 

Berlin Katedrali

Alman tarihiyle ilgiliysen mutlaka görmen gereken bir yapı. Özellikle Katolik ile Protestanlar arasındaki Otuz Yıl Savaşları zamanlarından ve Protestan inanç tarihinden beslenmiş duvar resimleri, freskler, heykeller ve ünlü imparatorların mezarları kesinlikle görülmeye değer. Beş farklı dil seçeneğine sahip elektronik rehberle beraber Berlin Katedrali gezisi çok daha keyifli olur. Berlin Katedrali girişi ücretli, öğrencilere ve ailelere indirim var.

Müzeler Adası 

Müzeler Adası nerede?

Kendine Berlin gezi rehberi hazırladıysan eğer, Müzeler Adası’nı büyükçe yaz! Dünya tarihinden modern sanata, hayatın her alanıyla ilgili bir müze bulabileceğin adaya hoş geldin. Müzeler Adası’nda kendi tarihini bile bulabilirsin! Örneğin Bergama Müzesi, Antik Anadolu zamanlarını keşfetmek için birebir. Altes Museum, yani Eski Müze, klasisizm döneminden harikulade eserlerden oluşan bir koleksiyona sahip. Müzeler Adası’ndaki eserleri, bir günde gezip görmek zor. Burası için en azından 2-3 gün gerekiyor! Giriş ücretleriyle ilgili bilgiler için müzelerin resmi web sayfalarını inceleyebilirsin. Müzeler Adası’ndaki tüm eserleri göreceğim diyorsan kendine 3 günlük Berlin Museum Pass alabilirsin. Kesinlikle çok daha ekonomik.

Berlin Zooloji Bahçesi

Binlerce hayvan, bir o kadar bitki ve çiçek örneği, doğal ortamların huzuru, mutlu aileler… Berlin Zooloji Bahçesi’nde mutlu bir gün seni bekliyor. Avrupa’nın en çok ziyaret edilen hayvanat bahçelerinden Zoo-Berlin, eğer hayvanat bahçelerinin kötü olduğunu düşünüyorsan fikrini değiştirecek. Burası hayvanların ihtiyaçlarına göre özenle şekillendirilmiş. Giriş ücretli. 2018 yılı itibariyle yetişkinler için Berlin Hayvanat Bahçesi bilet ücreti 15.5 euro.

Charlottenburg Sarayı 

Charlottenburg Sarayı nerede?

Görkemli bir Avrupa şehrinin nasıl göründüğü keşfetmek için Berlin’e gitmek kafi. Şehrin her köşesinde ayrı bir tarih saklı! Barok tipte tasarlanmış Fransız bahçesiyle Almanya’da bir ilk olan Charlottenburg Sarayı, günümüzde müze olarak kullanılıyor. Spandauer Damm üzerinde ilerlerken bu sarayı görmemen imkansız.

Berlin Gezi Tüyoları

Berlin gezilecek yerler

    • Berlin, Almanya tarihinin en önemli yapılarına ev sahipliği yapıyor. Berlin gezi rehberi oluşturmadan şehri tamamen keşfetmen çok zor.
    • Berlin’de merkezi bir yerde kalacaksan toplu taşıma kullanmana gerek yok. Çoğu yer yürüme mesafesinde. Şehrin her köşesini keşfetmek istiyorsan bisiklet kiralamak iyi bir fikir. Unter den Linden bölgesinde bisiklet sürmeyi kesinlikle deneyimlemelisin!
    • Berlin’de İkinci Dünya Savaşı’nın en önemli hatıralarından biri, Kaiser Wilhelm Memorial Church. Burası bombalama sonucu yıkıldığı için “Yıkık Kilise” olarak da biliniyor.
    • Berlin’de para birimi olarak euro kullanılıyor. Dolar ve TL ile alışveriş yapman pek olası değil.
    • Berlin, Noel Pazarı döneminde ışıl ışıl olur. Üstelik kurulan pazarlarda birçok yeni lezzet de tadabilirsin.
    • berlin-enjoy.com’u duymuş muydun? Berlin gece hayatını ve bedava girebileceğin partileri merak ediyorsan takip etmeni öneririz.
    • Berlin, kış aylarında da çok güzel olur; ama bir o kadar da soğuk! Noel Pazarı bu dönemde kuruluyor, işte sana güzel bir bahane…
    • Berlin’de toplu taşıma konusunda tam kapsamlı bir kart istersen Berlin Welcome Card işini görür.
    • Berlin’de şık, atmosferi yükseklerde bir mekan arıyorsan Café Einstein’e bir göz at. Einstein Cafe’de fiyatlar da biraz yüksek, aklında bulunsun.
  • Berlin hakkında sorulan sorulardan biri de “Berlin’de nerede kalınır?” sorusu. Berlin’de konaklama konusunda dikkat etmen gereken iki nokta var. Birincisi, toplu taşımaya yakın olduğu sürece Berlin’de her yer sana yakın. İkincisi ise eğer ucuz olması için Berlin hostellerini tercih edeceksen odanda Wi-Fi olup olmadığını mutlaka kontrol et.

Yardımcı Olabilecek Berlin Gezi Yazıları

Berlin gezisi

Orta Avrupa’nın en güzel şehirlerinden Berlin hakkında daha fazla okuma yapmak istersin diye buraya eski içeriklerimizden bir demet bıraktık. Ucuz Berlin tatili peşindeyseniz bazıları özellikle ilginizi çekebilir.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın