Çanakkale'nin Köyleri

Çanakkale’nin Az Bilinen Köyleri | Çanakkale Köyleri

Türkiye, her bölgesinde özel ve çekici duraklara sahip olan eşsiz bir coğrafya. Bu masalsı coğrafyada hikayeleri, kültürel dokuları ve doğal güzellikleri ile ilham veren birçok yerleşim yeri bulunuyor. 

Özellikle cittaslow yani “sakin şehir” kavramının yükselişi ile beraber büyük şehirlerdeki nüfus artışından, gürültüden ve trafikten rahatsız olan gezginler köy hayatına yöneliyor. Aynı zamanda ekoturizmin giderek yaygınlaştığı ve yeşil seyahatin de öne çıktığı bir dönemde bu tür doğal yerleşim yerleri birçok kişiyi kendisine çekiyor. 

Ayrıca bu alternatif seyahat rotaları, kamp yapmaya ya da trekking gibi aktivitelere de elverişli olabiliyor. Bu tür yerlerde metropol hayatından ve kalabalıktan uzaklaşarak doğa ile baş başa kalınabiliyor. Bu nedenle bu yazımızda seni farklı bir deneyimin parçası haline getireceğiz ve Çanakkale’nin az bilinen köylerine doğru götüreceğiz. 

Çanakkale’nin En Güzel Köyleri: Doğanın İçinde

Çanakkalenin En Güzel Köyleri

Çanakkale ve civarında birçok ilgi çekici yerleşim yeri bulunuyor. Bu köylerden bazılarını senin için seçtik. Ancak listemize geçmeden önce tekrar hatırlatmakta yarar var: Seçtiğimiz bazı yerlerde doğanın tadını dilediğin gibi çıkarabilir ve kamp da yapabilirsin. O yüzden yanında kamp malzemelerini götürebilirsin.

Yanında götürmek isteyebileceğin uyku tulumu, uyku ekipmanları ve yemek ya da kamp malzemeleri hakkında bilgi almak için bagaj kuralları sayfamızı ziyaret edebilir, biletine göre limitleri öğrenebilirsin. Ayrıca bahsettiğimiz tüm köylere, Edremit’e uçup oradan aktarma yaparak ulaşabilirsin. 

Balıkesir-Edremit Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

Bu önemli hatırlatmayı da yaptığımıza göre listemize geçebiliriz. Haydi, sırt çantanı hazırla da yola çıkalım.

1. Adatepe Köyü: Tarihi Bir Miras 

Adatepe, Kaz Dağlarının yamacında yer alan ve geçmişi oldukça eskiye uzanan bir yerleşim yeri. Aslında eski bir Rum köyü olan bu yerleşim yeri, deniz seviyesinden yaklaşık 280 metre yükseklikte yer alıyor. Türkiye’nin oksijen oranı en yüksek bölgelerinden birisi olan Adatepe, nefes kesen doğası ile gezginleri kendisine çeken bir yer. 

Tarihi taş evleri ve nostaljik sokaklarıyla hayli büyüleyici bir görüntüye sahip olan Adatepe, dokusunu korumayı başarmış yerlerden. Belirtmekte yarar var: Adatepe’deki taş işçiliği oldukça meşhur. O yüzden burası Çanakkale köyleri arasında özel bir yere sahip.

Tarihi, kültürel ve doğal değerleri koruma altında olan Adatepe, çam ormanlarıyla çevrili bir doğa harikası. Ayrıca Adatepe, Rum-Türk kültürünün beraber yaşadığı, kaynaştığı en eski köylerimizden biri. Bu yönüyle de hayli kıymetli.

Adatepe’nin içinde Anıtlar Kurulu’na kayıtlı 200’den fazla yapı bulunuyor. Bu yapılardan 100’e yakını restore edilmiş. O yüzden bölgeye sadece bu tarihi taş yapıları ve kültürel dokuyu görmek için bile gelinebilir. 

Geçmişi antik dönemlere kadar uzanan bölge, fotoğraflanmayı bekleyen göz alıcı bir atmosfere sahip. Bu nedenle burası için bir Insta-turizm rotası demek de mümkün. Bunun yanı sıra Adatepe, kamp yapmaya da hayli elverişli. Neticede burası Kaz Dağlarında yer aldığı için civarında kamp yapılabilecek birçok yer bulunuyor. 

Son olarak Adatepe’ye geldiğinde tarihi ve görkemli çınarların altında kahve içmeyi, Zeus Altarı’na çıkmayı ve Taş Mektep’i görmeyi de unutma. 

2. Behramkale: Nefes Kesen Manzaralar

Çanakkale Behramkale Koyu

Çanakkale’ye bağlı Behramkale; Osmanlı döneminde kurulan eski bir köy. Yontulmuş kaldırım taşları, tarihi sokakları ve kendine has evleri ile adından bahsettiren Behramkale, her gezginin görmek isteyeceği türden şirin bir yer.

Ancak Behramkale’nin asıl güzelliği, güney ucundaki tepede kurulan antik kent Assos’tan geliyor. Zaten halk arasında bölge daha çok Assos ismi ile anılıyor. Kuzey Ege’nin doğallığını ve tarihi dokusunu korumayı başarmış köşelerinden biri olan Assos’un karşı tarafında da Midilli Adası bulunuyor.

Antik dönemden kalan eserleri ve kültürel mirasları ile dikkat çeken bu bölge, aynı zamanda ünlü filozof Aristoteles’in felsefe okulunu kurduğu yer olarak da biliniyor. Andezit kayalıkları üzerine kurulmuş antik kent; tiyatrosu, agorası, lahitleri ve Athena Tapınağı ile oldukça ilham verici. 

Geçmişte çok önemli bir ticaret limanı olan bu bölgede, arkeolojik kazı çalışmaları da devam ediyor. Bir açık hava müzesi olan Assos, bu tarihi değerlerinin yanı sıra masmavi bir denize ve nefes kesen gün batımı manzaralarına sahip.

3. Babakale: Huzurun Adresi 

Çanakkale Babakale Koyu

Babakale, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı bir yerleşim yeri. Asya kıtasının batıdaki en uç köşesi olarak dikkat çeken Babakale, aynı zamanda tarihi Biga Yarımadası’nın da en uç noktası konumunda.

Edremit’e oldukça yakın bir konumda olan Babakale için küçük ve sevimli bir köy denilebilir. Son yıllarda adını duyuran Babakale; özellikle Assos, Bozcaada, Küçükkuyu ya da Adatepe gibi durakları ziyaret eden gezginlerin uğradığı bir yer.

Hayli sakin bir hayatın hüküm sürdüğü bu köy, tarihsel olarak da çok stratejik bir noktada. Zamanında Osmanlı donanmasının sıkça uğradığı bu bölge; mola vermek, dinlenmek ya da erzak temin etmek için kullanılıyormuş. Babakale ismi de burada vefat eden Bektaşî Sultan Baba’dan geliyor. 

Ayrıca bu tarihi bölge, Homeros’un İlyada’sında da geçiyor. Bölgenin antik dönemlerdeki ismi ise Lektos. O yüzden buraya geldiğinde kendini geçmişe yolculuk yapmış gibi hissedebilir ve nostaljik anlar yaşayabilirsin. Tertemiz bir denizden ve uçsuz bucaksız manzaralardan hoşlanıyorsan Babakale seni bekliyor! 

4. Zeytinli Köyü: Saklı Bir Cennet

Çanakkale Zeytinli Koyu

Zeytinli Köyü için Ege’nin saklı hazinelerinden biri demek mümkün. Edremit’e bağlı olan Zeytinli Köyü, Hasan Boğuldu ve Sütüven Şelalesi’ne oldukça yakın. Bir dağ köyü olma özelliğine sahip olan Zeytinli, sakin atmosferi ve huzur veren doğası ile dikkat çeken bir yer.  

Kaz Dağlarının eteklerine kurulu olan köy, tıpkı Adatepe Köyü gibi oksijeni bol bir havaya sahip. Bozulmamış ve doğal bir dokusu ile ilgi çeken Zeytinli, organik köy hayatını doyasıya yaşayabileceğin türde bir yer. 

Ayrıca belirtmekte yarar var: Zeytinli Köyü’nde her cumartesi günü pazar kuruluyor ve bu pazar sabahtan akşama kadar en çok ziyaret edilen noktalardan birisi oluyor. İlçe merkezinden birçok kişi sırf organik köy ürünlerini alabilmek için buraya geliyor. Başka hiçbir yerde bulunmayacak dağ çilekleri ya da zeytinyağı gibi ürünler burada satılıyor.Eğer alternatif bir rota ve her şeyiyle doğal bir yaşam arıyorsan burası tam sana göre. 

Bu öneri ile de yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Marmaris’in En Güzel Plajları ve Koyları: Yaz Ruhu Seni Çağırıyor yazımıza geçebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın