Baharda Gidilebilecek Koylar

Bahar Aylarında Gidebileceğin Koylar | Baharda Tatil Önerileri

İlkbahar, doğanın yeniden canlandığı ve farklı türden coşkunun hissedildiği bir dönem. Güneş kendisini göstermeye başlarken yeşile bürünen doğa hayli keyifli manzaralar sunar.

Ferah esintiler eşliğinde o doğa manzaralarına tanıklık etmek ise insanı yeniden doğmuş gibi hissettirir ve üstümüzdeki bütün kötü enerji akıp gider. O yüzden ilkbahar ayları şehir hayatından kaçmak, kalabalıktan uzaklaşmak ve huzura doğru yol almak için oldukça uygun. 

Özellikle ülkemizde bulunan ve yeryüzü cennetlerini andıran koylar, bu kaçış için biçilmiş kaftan. Ayrıca ülkemizdeki koyların birçoğunda kamp yapmak da mümkün. Dolayısıyla havalar güzelleşmeye ve güneş yeniden parlamaya başlamışken kamp malzemelerini toplayıp yolculuğa çıkmaya ne dersin? 

Bu yazımızda seni Türkiye’deki en güzel koylara doğu götüreceğiz, ilkbaharda Ege ve Akdeniz coşkusu yaşatacağız. Haydi gel, huzur ve özgürlük dolu bir kaçamak yapalım.

Baharda Gezilecek Yerler: Cennetten Koylar

Baharda Gezilecek Yerler

Ülkemizin kıyı kesimleri birbirinden muhteşem koylara ev sahipliği yaptığı için seçim yapmak zor. Bu nedenle biz senin için doğa tutkunu gezginlerin sıklıkla uğradığı koylardan bazılarını listeledik. Eğer mavi gökyüzünü izlemekten ve tertemiz bir denizin kıyısında yürüyüşler yapmaktan hoşlanıyorsan bu rotalar tam sana göre.

Ancak listemize geçmeden önce hatırlatmakta yarar var: Önerdiğimiz koylarda kamp yapmak da mümkün. O yüzden yanında götüreceğin kamp malzemeleri, uyku tulumu ve uyku ekipmanları ile yemek ya da kamp malzemelerini taşıma hakkında bilgi almak için bagaj kuralları sayfamızı ziyaret edebilir, biletine göre limitleri öğrenebilirsin. 

Bu hatırlatmayı da yaptığımıza göre bahar aylarında gidebileceğin koylara göz atabilir ve özgürlük dolu bir maceraya atılabiliriz.

1. Bozburun: Bozulmamış Bir Doğa

Bahar Aylarında Koylar Bozburun Koyu

Bozburun, Marmaris sınırları içerisinde yer alan ve Ege‘nin gizli hazinelerinden kabul edilen bir belde. Marmaris’in en sakin ve huzur veren köşelerinden biri olan belde, tertemiz havası ve bakir koyları ile ilham veriyor.  

Geçmişi 4000 yıl önceye kadar uzanan bölge, Türkiye’nin de en eski yerleşim yerlerinden biri. Karia halkı tarafından MÖ 2000’li yıllarda “Larymna” olarak isimlendirilen bölge, tarihten günümüze enfes manzaralara ev sahipliği yapıyor. 

Bybassos, Hygassos, Syrna, Amos ve Kasara olmak üzere farklı antik kentlere de ev sahipliği yapan bölge, kültürel açıdan da görülmesi gereken bir durak. Ayrıca buraya kadar gelmişken Orhaniye Köyü’nü ve Selimiye’yi de ziyaret etmeni tavsiye ederiz.

Hem buraya yaz mevsiminden yani tatil sezonundan önce gelmek çok mantıklı. Böylece mavinin en güzel tonlarını görebilir ve kimsenin olmadığı koylarda dilediğince yürüyebilirsin. Kısacası Bozburun, seni bekliyor. 

Bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise öncelikle Dalaman’a uçmak ve buradan aktarma yapmak. 

Dalaman Uçak Bileti Ara 

 

2. Adrasan: Çam Ormanları ile Çevrili Adrasan Koyu, Antalya

Adrasan, Antalya‘nın Kumluca ilçesine bağlı bir belde. Aynı zamanda Çavuşköy olarak da bilinen bölge, 2 kilometrelik upuzun kumsalı ile görenleri kendine aşık eden bir yer. Akdeniz Bölgesi‘nin en güzel köşelerinden biri olan bölge, Musa Dağı’nın eteklerinde yer alıyor. 

Yeşil çam ormanları ile çevrili olan bölge, sakin ve sessiz yapısıyla gezginlerin sıklıkla uğradığı bölgelerin de başında geliyor. O yüzden burası stresten bunalanlar, gürültüden yorulanlar için enfes bir durak. Yeşil ile mavinin iç içe geçtiği bölge, doğanın içinde olmaktan ve kamp yapmaktan hoşlanan doğaseverler için bir cennet gibi.

Aynı zamanda Olimpos’a da çok yakında bir konumda bulunan bölge, deniz kıyısında uzun yürüyüşler yapabileceğin bir yer. Tabii buraya kadar gelmişken Olimpos’a da gitmek isteyebilirsin. Sonuçta doğa ile tarihin buluştuğu bir nokta olan Olimpos, ülkemizin kültürel açıdan en özel köşelerinden. 

Likya Yolu üzerinde bulunan Olimpos, Türkiye’nin en iyi trekking rotalarından da biri konumunda. O yüzden seyahat planını hem Adrasan hem de Olimpos olarak hazırlayabilirsin. 

Adrasan’a ulaşmanın en kolay yolu ise öncelikle Antalya’ya uçmak ve buradan da aktarma yapmak. 

Antalya Uçak Bileti Ara

3. Bademli: Turkuaz Renkli Bir Deniz 

Bahar Aylarında Koylar Bademli Koyu

Bademli, İzmir‘in Dikili ilçesine oldukça yakın bir yer. Esasen kendi halinde ve şirin bir köy olan bölgenin asıl güzelliği, kıyı şeridindeki koylarda ve sahip olduğu plajlarda saklı.

Kuzey Ege’nin en sakin ve huzurlu köşelerinden biri olan bölgenin denizi de turkuaz renkli. O yüzden buradaki doğa ve deniz manzaraları da göz alan cinsten. Yalnız söylemekte yarar var; Bademli’nin koylarının bu denli güzel ve bakir olmasının sebeplerinden biri, bölgeye ulaşmanın kolay olmaması. 

Bu nedenle şehir hayatından kaçıp kafanı dinlemek istiyorsan Bademli senin için biçilmiş kaftan. Ayrıca koruk suyu ve şerbeti, Bademli’ye geldiğinde kesinlikle denemen gereken tatlar arasında yer alıyor. Üzümün henüz olgunlaşmamış halinden yapılan koruk suyu, burada hayli meşhur. 

Bunun yanı sıra bölgede zeytin yetiştiriciliği de oldukça yaygın. O nedenle Bademli’ye geldiğinde hem nefes kesen bir doğanın tadını çıkarabilirsin hem de Ege’ye özgü lezzetleri tadabilirsin. 

Bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise İzmir’e uçmak ve buradan aktarma yapmak. 

İzmir Uçak Bileti Ara 

4. Gümüşlük: Nefes Kesen Gün Batımı Manzaraları 

Bahar Aylarında Koylar Gümüşlük Koyu Bodrum

A boat, makes the last pass on the sea, while the sun sets behind.

Bodrum yarımadasının batı ucunda yer alan Gümüşlük, 1975 yılında sit alanı unvanı almış bir yer. Bodrum’un en güzel koylarından biri olan Gümüşlük; begonvilleri, sakin sokakları ve meşhur Tavşan Adası ile gönülleri çalıyor. 

Myndos Antik Şehri’nin kalıntıları üzerine kurulan Gümüşlük’ün isminin de gün batımında gümüş rengine dönen denizden geldiği düşünülüyor. Yalıkavak, Turgutreis ve Ortakent gibi beldelere hayli yakın konumda bulunan Gümüşlük, yaz döneminde turizm merkezine dönüşen bir yer. O yüzden sosyal izolasyon kurallarını ve pandemi koşullarını göz önünde bulundurunca bölgeye ilkbahar aylarında gelmek daha mantıklı.

Doğanın, tarihin, kültürün ve denizin ön planda olduğu Gümüşlük’te, liman bölgesindeki sahil evlerine çivi dahi çakmak yasak. Bu nedenle bölgedeki nostaljik doku da korunmuş. 

Son olarak bir hatırlatma yapalım, merkezdeki sahillerin dışına çıkmak istersen Ortakent’te bulunan Yahşi Plajı’na göz atabilirsin. Burası da mavi bayraklı plajı ve tertemiz denizi ile ilham verici bir yer. 

Gümüşlük’e ulaşmanın en kolay yolu ise Bodrum’a uçup buradan aktarma yapmaktan geçiyor. 

Muğla-Milas Bodrum Uçak Bileti Ara 

5. Söğüt: Baharı Yakalama Durağı

Bahar Aylarında Koylar Söğüt

Marmaris’in güzel duraklarından biri olan Söğüt, Marmaris ilçe merkezine yaklaşık 40 km uzaklıkta bulunuyor. Ege’nin bu tatlı köyü, huzur bulmak isteyenlere özel olarak hazırlanmış gibi. Güney Ege’nin sakin olduğu kadar yeşil ve maviyi de kucaklayan bu özel noktasında güzel gün batımları seni bekliyor. 

Söğüt’te Akvaryum, Adaboğazı, Çomçalık ve Değirmendere gibi birden fazla güzel koy bulunuyor. Dilersen tekne turlarına katılarak tüm koyları deneyimleyebilirsin. Hepsinden ayrı ayrı keyif alacağına eminiz. Symi Adası’nın hemen karşısında bulunan köy, listemizde yer verdiğimiz Bozburun’a da hayli yakın bir konumda bulunuyor. Bahar ayının yenilenme enerjisini yakalamak istersen Söğüt seni bekliyor!

Bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise öncelikle Dalaman’a uçmak ve buradan aktarma yapmak. 

6. Dikili: Sakinlik Arayanlara Özel

Bahar Aylarında Koylar Dikili Çandarlı

İzmir’e yaklaşık 120 km uzaklıkta olan Dikili, Balıkesir’e de hayli yakın bir konumda bulunuyor. Listemizde yer verdiğimiz Bademli de Dikili’nin bir mahallesi. Dilersen bu güzel ikiliyi ardı ardına ziyaret listene ekleyebilirsin. 

Öncelikle koyların yakınlarında bulunan büfe ve lokanta gibi yerlerin pahalı olduğunu söyleyelim. Dilersen yola çıkmadan ihtiyaçlarını temin edebilirsin. Masmavi, berrak ve sakin bir koy arıyorsan Küçük Zindancık Koyu’nu tercih edebilirsin. Buraya toplu taşıma kullanarak ulaşmak mümkün değil maalesef. Özel araç ya da taksi kullanarak bu güzel koya gidebilirsin. Hemen yakınında bulunan Kilik Koyu’nda da hem denize girebilir hem de kamp yapabilirsin. 

Kilik Koyu’nun hemen yakınında bulunan Hanımın Koyu’na da mutlaka uğramanı öneriyoruz. 

Gizli kalmış koyları keşfetmek istersen tam zamanı! Bu bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise İzmir’e ya da Balıkesir’e uçmak ve sonrasında aktarma yapmak.

Balıkesir-Edremit Uçak Bileti Ara

7. Göcek: Büyüleyici Bir Güzellik

Muğla merkeze yaklaşık 110 km uzaklıkta, Dalaman Havalimanı’na ise yaklaşık 20 km mesafede bulunan Göcek; bahar aylarında içini ısıtırken huzuru da bulabileceğin bir yer. Denize kavuşan palmiyelerle bezeli sokakları ve turkuaz mavisi koyları ile yerli ve yabancı tüm turistlerin ilgisini çekmeyi başardığını söyleyelim. 

Gündüzü başka gecesi başka güzellikteki bu bölgede hem denizden hem de karadan ziyaret edebileceğin güzel koylar mevcut. Tekne turlarına katıldığında denizin tadını çıkaran pek çok yelkenli ve yat olduğunu fark edeceksin. Çam ağaçlarıyla çevrelenmiş kıyılarında kamp yapabileceğin yerler de bulunuyor. 

Ayten Koyu ve Osmanağa Koyu’nda herhangi bir işletme bulunmuyor. Boynuzbükü ve Bedri Rahmi Koyu’nu tüm tur tekneleri mutlaka ziyaret ediyor. Sarsala Koyu ise deniz ve karadan ulaşılabilen berrak bir denize sahip. 

Dalaman Havalimanı’na hayli yakın konumda bulunan Göcek’e ulaşmak için tek yapman gereken ise Dalaman ucuz uçak bileti almak.

İlkbaharda gezilecek yerleri ve gidebileceğin koyları bu öneri ile tamamlıyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Türkiye’nin Kamp Yapılacak En Güzel Gölleri: Doğayla Ciddi Düşünenlere yazımıza geçebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın