Sömestirde nereye gidilir

Sömestir Tatilinde Neler Yapsak, Nerelere Gitsek?

Sömestir tatili, ailece vakit geçirmek ve sevdiklerinle beraber olmak için oldukça güzel bir fırsat. Hem yoğun bir iş hayatın varsa, bu dönem ailenle çeşitli aktiviteler yapmak ve stresten uzaklaşmak için de hayli cazip. Ayrıca kış sezonunda tatile çıkmak cepler açısından da faydalı.

Bu nedenle bu yazımızda ailenle güzel vakit geçirebileceğin sömestir tatili önerilerinde bulunacağız ama öncelikle “Sömestir tatili ne zaman?, ona bir bakalım.

Sömestir (Yarıyıl Tatili) ve Ara Tatil Ne Zaman? (2024)

2024’te sömestir/yarıyıl tatili 22 Ocak 2024 Pazartesi günü başlıyor, 2 Şubat Pazartesi günü son buluyor. Dolayısıyla öğrencileri ve aileleri uzun bir tatil dönemi bekliyor.

O yüzden biz de aileler için “Sömestir tatilinde nereye gidilir?” sorusuna birbirinden güzel öneriler hazırlamaya çalıştık. 

Sömestir Tatilinde Nereye Gidilir?

Canın nereye istiyorsa… Nasıl olsa ucuz uçak bileti her zaman elinin altında. Karlarda yuvarlanacağın beyaz bir yarıyıl tatili, biyoloji dersinde öğrendiklerini pekiştireceğin bir doğa macerası, belki de aile büyüklerini göreceğin bir memleket yolculuğu…

Sömestir tatilinde gidilecek yerlerden bahsedeceğiz, ama önce sömestirin ne olduğuna bir bakalım. Gerçekten de sömestir ne demek?

Sömestir Nedir ve Bu Kelime Nereden Geliyor?

Sömestir ne demek?

Latinceden birçok dile geçmiş bir kelime olan sömestir; Almancada “semester”, Fransızca ve İtalyancada “semestre” olarak geçiyor. 6 aylık zaman dilimini kapsayan bir kavram. Yani ikiye ayrılan öğretim yılının her bir bölümü.

Okulların yarıyıl tatili olduğu döneme sömestir tatili denmesinin sebebi de bu. Halk dilinde “okul tatili” olarak ifade ediliyor. Tatil süresi 2 hafta olduğu için “15 tatil” olarak da kullanılıyor.

Tabii bu tatil süresi kış mevsiminin en keyifli zamanına denk geldiği için akıllara hemen kış turizmi ve kış sporları geliyor. E haydi o zaman, bembeyaz bir tatilin tadını çıkarabileceğin sömestir tatili önerilerine bakalım.

Bembeyaz Bir Tatil: Sömestir Tatilinde Kayak Yapmaya Gidilebilecek Yerler

Sömestirde kayak tatili

Ülkemizde muhteşem kayak rotaları bulunuyor. Hem şehri keşfedebileceğin hem de kayak yapmanın tadını çıkaracağın türden rotalar. Ayrıca belirtmekte yarar var, kış sporları yaparken sosyal izolasyon kurallarına uymak da daha kolay.

İşte, “Biz hiç şehre inmeyelim. Doğanın tadını kayakla çıkaracağız.” diyebileceğin yerler ve Türkiye’deki en iyi kayak rotalarından bazıları:

Erzurum, Palandöken: Kış Turizmi İçin Biçilmiş Kaftan

Ülkemizde kış turizmi denilince akla ilk gelen noktalardan olan Palandöken, Erzurum’un güneyinde yer alıyor. Türkiye’nin en kaliteli kayak merkezlerinden biri kabul edilen bölge, kış sporlarına tutkun gezginlerin sıkça uğradığı noktalardan.

Anadolu’da anlatılan birçok hikayeye de konu olan Palandöken, tektonik dağ grubuna giriyor ve ihtişamıyla dikkat çekiyor. Ülkemizin en gözde kış sporları merkezlerinden olan bölge seni bekliyor. Buraya kadar gelmişken Erzurum yemeklerine doymadan ve tarihi güzellikleri görmeden ayrılmak olmaz. 

Erzurum Uçak Bileti Ara

Kayseri, Erciyes: Bir Kış Rüyası

Erciyes Kayak Merkezi, Kayseri‘de yer alıyor ve bölgenin en gözde duraklarından birisi olarak parlıyor. Rakımı 2100-2400 metre arasında değişen merkezde suni karlama da yapılıyor. Burası kar uçurtması için ideal bölgelerden biri olarak dikkat çekiyor. 

Zorluk dereceleri değişiklik gösteren farklı uzunluktaki Erciyes pistler seni bekliyor, güzel bir kış rüyası seni çağırıyor.

Kayseri Uçak Bileti Ara

Farklı Bir Sömestir Tatili Hediyesi: Avrupa Gezisi

 Sömestirde avrupa tatili

Bu uzun sömestir tatilinde Avrupa’ya gitmek ve ailece farklı bir deneyim yaşamak isteyebilirsin. Özellikle çocuklar açısından Avrupa gezisi, daha önce yaşamadıkları türden bir maceraya sahne olabilir.

Ayrıca bu dönemlerde kalabalıktan uzakta, sosyal mesafeni koruyarak gezebilirsin. Konaklamanı da daha uygun şekilde yapabilirsin. Eğer “Sömestir tatilinde Avrupa’ya gitmeliyiz.” diyorsan, işte senin için seçtiğimiz rotalar.  

Ohri, Makedonya: Doğanın İçinde 

Ohri; Makedonya’da bulunan ve doğası ile meşhur olan bir yer. Arnavutluk sınırına yakın bir yerde bulunan Ohri, özellikle masmavi gölü ile dillere destan. Balkanların önemli güzergahları arasında yer alan bölge, Avrupa’nın en eski ve en derin gölüne sahip. 

Aynı zamanda dünyanın en berrak suya sahip göllerinden de biri olan Ohri Gölü, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan eşsiz bir durak. Geçmişten günümüze birçok uygarlıktan da izler taşıyan bölge, ailece gitmek için son derece uygun. Ayrıca buraya vizesiz uçabileceğini de unutma! 

Ohri’ye ulaşmanın en kolay yolu ise öncelikle Üsküp’e uçmak ve oradan kolayca aktarma yapmak. 

Üsküp Uçak Bileti Ara 

Budapeşte, Macaristan: İlham Verici Bir Durak

Budapeşte, Orta Avrupa’nın en ilham verici ve nefes kesici duraklarından. Tuna Nehri’nin kıyısına kurulmuş şehir, oldukça zengin bir tarihe ve görkemli bir geçmişe sahip. İhtişamlı yapıları, kültürel zenginliği ve tarihi değeri ile eşsiz bir rota olan Budapeşte, Avrupa’nın en güzel şehirlerinden. 

“Işıklar Şehri” olarak anılan Budapeşte’de Doğu ile Batı’nın keyifli bir kesişimini bulabilir ve ailece unutamayacağın bir deneyim yaşayabilirsin. 

Budapeşte Uçak Bileti Ara

Sıcak Köşeler: Kış Aylarında İç Isıtan Yerler

Kış aylarında gidilecek sıcak yerler

Kış ayları bazıları için son derece eğlenceli ve çekici olsa da soğuk havaların herkese göre olmadığını kabul etmek gerekir. Doğrusunu söylemek gerekirse bazı insanlar kardan ve kıştan pek hazzetmez, havalar soğudukça da sıcak günlerin hayali ile yaşamaya başlar.  

Eğer senin de böyle bir mizacın varsa, bu rotalar tam sana ve ailene göre: 

Bodrum, Muğla: Hazır Kalabalık Değilken

Bodrum; şarkılara ve romanlara konu olmuş özel bir yer. Ege’nin kalbi olarak nitelendirebileceğimiz bir konumda bulan Bodrum, Muğla’nın 13 ilçesinden biri. Halikarnas Balıkçısı gibi usta yazarlarımızın edebi eserlerinde anlattığı bölge; beyaz evleri, mavi koyları ve doğal güzellikleri ile vazgeçilmez bir tatil durağı.

Bodrum’un kış aylarında yaz sezonuna göre nüfusunda ciddi bir azalma olur. Dolayısıyla burası sömestir tatili için harika bir seçenek. Özellikle soğuktan hoşlanmayan bir yapın varsa, buradaki atmosfer tam sana göre. Ailece izleyeceğiniz nefes kesen gün batımı manzaraları da cabası.

Bodrum Uçak Bileti Ara 

Alanya, Antalya: Kış Aylarının Ilıman Durağı

Alanya, Antalya’nın güzel bir ilçesi. Her ne kadar yaz turizmi ile ön plana çıksa da Alanya’da kış mevsiminde yapılacak pek çok farklı şey bulabilirsin. Bu mevsimde sakin ve huzurlu olan kentte sahil yürüyüşleri, Sapadere Kanyonu’nda trekking, Davraz Kayak Merkezi’nde kayak yapabilirsin. Ayrıca Alanya Kalesi ve Kızılkule’nin etkileyici manzarasında vakit geçirebilirsin. Ailenle birlikte soğuk kış aylarında ılıman bir durakta huzur bulmak istersen Alanya’ya seyahat planı yapabilirsin.  

Bu bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise ucuz Alanya uçak bileti almaktan geçiyor.

Alanya Uçak Bileti Ara

Doğal Duraklar: Ailece Doğa Gezisi Yapılacak Yerler

sömestirde gezilecek doğal duraklar

2024 sömestir tatilini şehrin karmaşasından uzakta doğal duraklarda geçirmek için ülkemizin birçok noktasında doğa harikası yerler bulunuyor. Buralarda temiz havanın tadını çıkarabilir, trekking rotaları çizebilir, hatta kamp bile yapabilirsin. Mevsim itibarıyla soğuk olsa da koşullara uygun giyinerek bu doğal merkezlerde keyifli vakit geçirmek mümkün. İşte, sömestir tatilini doğanın içinde geçirmek isteyenler için özel duraklar:

Rize: Karadeniz Yaylalarını Kış Ziyareti

Denizde kum, Rize’de yayla. Karadeniz’in bu güzel durağında 50’den fazla yayla bulunuyor. Daha önce bu yaylalardan detaylı şekilde bahsetmiştik. Dilersen Bulut Denizinden Yeşil Cennete: Rize’nin Yaylaları başlıklı yazımızı okuyabilirsin. Ailenle birlikte Karadeniz evlerinde konaklarken karla birlikte beyaza boyanan yaylaların manzarasında sıcak bir çay içebilirsin. Buraya gelmişken her mevsim ayrı güzellikteki Kaçkar Dağları Milli Parkı’nı mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz. 

Bu bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise ucuz Rize uçak bileti almaktan geçiyor.

Rize Uçak Bileti Ara

Ordu: Biraz Doğa Gezisi, Biraz Ekstrem Spor

Doğu Karadeniz’in güzel şehri Ordu, eşsiz doğa manzaraları sunan yerleşim yerlerinden biri. Ordu’yu ziyaret ederseniz ilk olarak teleferik ile Boztepe’ye çıkmanızı öneriyoruz. Burada müthiş bir manzara var. Hem teleferikle yukarı çıkarken hem de Boztepe’ye ulaştığınız zaman gördükleriniz karşısında büyüleneceksiniz. 

Rize’de olduğu gibi Ordu’nun da güzel yaylaları bulunuyor. Özellikle Aybastı ilçesinde bulunan Perşembe Yaylası’nı mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz. Hem Giresun hem de Ordu manzarası sunan Yoros Kent Ormanı da şehrin görülmesi gereken doğal durakları arasında bulunuyor. “Biraz doğa turu, biraz da ekstrem spor yapalım.” derseniz de Çambaşı Kayak Merkezi’ni ziyaret edebilirsiniz.

Ordu-Giresun Uçak Bileti Ara

Balıkesir, Edremit: Oksijen Depolama Zamanı

Balıkesir sınırlarında yer alan Edremit, yazlıkçılar için yaz aylarının popüler duraklarından biri. Saydığımız diğer doğal duraklara göre de havası çok daha ılıman. “Dağ-tepe gezelim, hava da çok soğuk olmasın.” dersen ailenle Edremit tatil planı yapabilirsin. Buraya geldiğinde en çok vakit geçirmeni önerdiğimiz yer Kaz Dağları. Oksijen bakımından hayli zengin olan bu noktada ailece trekking yapabilir, şelaleleri ve endemik bitki faunasını gözlemleyebilirsiniz. Kaz Dağı Milli Parkı’na yakın bir güzergahta bulunan Güre’de ise kaplıcanın keyfini çıkarabilirsiniz.

Bu bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise Edremit’e uçmak!

Edremit Uçak Bileti Ara

Bonus: İstanbul’daki Müze ve Tarihi Yerleri Ziyaret

İstanbul’da gezilip görülecek yerler her zaman farklı seçenekler sunar. Sömestir gibi okulların tatil olduğu dönemler ise ailenle birlikte müzeleri ve tarihi noktaları keşfetmen için iyi bir fırsat. Önce bir Tarihi Yarımada turu yapın, ardından Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret edin deriz. Ayrıca Tarihi Yarımada’daki gurme lezzetlere de şans vermeyi unutmayın. Ücretsiz olarak gezebileceğiniz müzeleri de “Metropole Bir de Buradan Bak: İstanbul’da Ücretsiz Olarak Gezebileceğin Müzeler” başlıklı yazımızda bulabilirsin

İstanbul Uçak Bileti Ara

Akıllı Çocuklara Özel Bonus Bölüm: Sömestir Tatilinde Nasıl Ders Çalışılır?

Sömestirde nasıl ders çalışılır

Okul hayatında başarıyı hedefliyor ve her zaman rakiplerinin önüne geçmek istiyorsan performansını her zaman yüksek tutman gerektiğinin farkındasındır. Başarılı notlara sahip olmanın en pratik yolu ise düzenli çalışmaktan ve tatillerde bile bilgilerini tazelemekten geçiyor.

  • Yarıyıl boyunca sürdürdüğün çalışma programını biraz esneterek tatil boyunca devam ettir.
  • Tatilde seyahate çıkacaksan gideceğin yerin kültürü ve tarihi konusunda mutlaka araştırma yap. Çünkü en güzel öğrenme yöntemlerinden biri, gezerek ders çalışmak.
  • Gittiğin yerin tabiatını da inceleyerek coğrafya ve biyoloji derslerinde öğrendiğin şeyleri pekiştirebilirsin.
  • Uyku programını bozman sana okullar açılınca bir zorluk olarak geri dönebilir. Uyku düzenini bozmamaya çalış, ama asla kendini fazla zorlama. Tatildesin, rahatlamak hakkın!
  • İnsanlar öğrendiklerinin yaklaşık %60’ını bir günde unutuyor, çünkü beynimiz böyle çalışmaya programlanmış. Beyin, gereksiz şeyleri eliyor ve bilinçaltına atıyor. Yani “Gerçek hayatta bu şeyler ne işimize yarayacak” dediğin şeyleri zihnin zaten silecek. Bu yüzden notlarını en yüksek derecelerde tutmak için her gün bilgilerini tekrar etmeyi unutma.
  • Tatil aynı zamanda kötü notların için bir fırsat. Eksik olduğun noktaları araştırarak zayıf noktalarını güçlendirebilirsin. Bunun için sana bir taktik vereceğiz. Örneğin matematik dersinde trigonometride kötü olduğunu düşünelim. Bu belki de sadece seninle değil, öğretmeninle de alakalıdır. Öğretmeninin anlatış tarzı, senin anlama şeklinle uyum sağlamamıştır. Youtube’da trigonometriyi anlatan birçok uzman var. Hadi bakalım, bir de onları dene! Belki içlerinden biri senin çok daha kolay anlayabileceğin şekilde anlatıyordur.

Son olarak çalışan her şey dinlenmek zorunda. Bu tıpkı gündüz ve gece gibi… Kendini çok zorlama, tatildesin; eğlen, gez, dinlen, dans et, koş ve arkadaşlarınla vakit geçir. Ancak öğrenmeyi hiçbir zaman bırakma!

Bu bilgi ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan  Karlar Altında Görülmesi Gereken 6 Şehir başlıklı yazımıza göz atabilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...