• Ana Sayfa
  • Makale
  • Gönüllü Çalışarak Nasıl Gezilir?: Voluntourism Hakkında Her Şey

Gönüllü Çalışarak Nasıl Gezilir?: Voluntourism Hakkında Her Şey

Dünyamız hızlı bir değişim içerisinde. Biz de ona uyum sağlamaya, yeni alışkanlıklarımızla birlikte daha anlamlı yaşamlar sürdürmeye çalışıyoruz. Seyahat alışkanlıklarımızı da buna göre kurguluyoruz. 

Seyahat algımızı yeniden şekillendiren sürdürülebilir turizm ve ekoturizm kavramlarının yanına voluntourism yani gönüllü turizmini de ekliyoruz. Sorumlu seyahat anlayışının getirdiği bu kavramlar seyahat şekillerimizi farklılaştırıyor. Artık küresel ısınma, krizler, felaketler ve overturism gibi konuların bilincinde olarak turizm sektörü de kendini değiştiriyor.

Biraz gönüllülük, biraz farklı deneyimler diyoruz. Gezginlerin, keşfetme ve yeni yollar peşinde olma tutkusunu da çantamıza koyup son yılların yükselen seyahat trendlerinden “voluntourism”i incelemeye koyuluyoruz.

Voluntourism Nedir: Gönüllü Çalışarak Seyahat Etme

Bu seyahat türünde daha çok gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaç duyduğu alanlarda gönüllü işler yapmak için yola çıkılıyor. Tabii gönüllü çalışmak derken ücretsiz çalışmayı kast etmiyoruz. Genelde öğrenci ya da yeni mezun kişilerin tercih ettiği voluntourism’de, konaklama ve yemek gibi ihtiyaçlar karşılanırken bazen makul miktarda harçlık da ödeniyor. 

Sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumları hazırladıkları yerel projeler kapsamında tüm dünyaya açık çağrılar gerçekleştiriyor. Yani eğer gönüllü turist olmak istersen uluslararası STK’ların açtığı çağrılara kulak vermeni öneririz. Bu konuda Avrupa Birliği’nin Gönüllü Hizmet Programını takip edebilirsin.

Gezginlerin Voluntourism’i Seçme Sebepleri: Faydalı ve Özgür Seyahat

Gezginler voluntoruism’i neden mi tercih ediyor? Çünkü bireysel olarak katılıp farklı ülkelerden yeni insanlarla tanışma fırsatı yakalıyorlar. Bambaşka beceriler elde etmeleri ve bu becerilerle fayda sağlamaları mümkün. Üstelik ekonomik bir şekilde dünyanın herhangi bir yerini yerel kültürüyle keşfetmiş oluyorlar. Bu durum özellikle genç gezginler için bulunmaz bir fırsat. Seyahatin sonunda da muhteşem anılarla dolu bir valiz seni bekleyecek. Daha ne olsun!

Voluntourism ile herkese göre mutlaka bir iş var. Gideceğin ülkede tarım da yapabilirsin, çocuklara İngilizce de öğretebilirsin, bir kurum için fotoğraf da çekebilirsin, hayvanların kurtarılmasına destek de olabilirsin. Yani yetkinliğine göre gönüllü işler bulmak çok kolay.

Gönüllü Çalışmanın Eksileri ve Artıları: Her Seyahat Bir Deneyim

Tabii her deneyimin iyi ve kötü yanları var. Eğer gideceğin yeri daha önceden araştırmazsan negatif taraflarıyla karşılaşman muhtemel. 

Doğada olmak sana göre değilse doğayla iç içe olan bir gönüllü çalışma deneyimi seni kötü etkileyebilir. Daha önce hiç denemediğin bir işe başvurduysan hayal kırıklığı ile sonuçlanabilir. Farklı bir ülkeye gideceğin için sana ev sahipliği yapan kuruluşu da iyice araştırman gerekecek. Sağladıkları olanakları ve yapacaklarını önceden bilmen motivasyonunu artırır. Lüks bir beklentiye girmeden yurt düzeninde konaklama yapacağını da bilmen gerekir.

En önemlisi de yaptığın gönüllü çalışmanın gerçekten faydalı olup olmadığını öğrenmen lazım. Gerçekten faydalı bir işin içindeysen alacağın tatmin o kadar fazla olacak. Ayrıca gönüllü deneyiminden, sonraki yaşamında da mutlaka fayda göreceksin.

Yapılacak İş Çok: Gönüllü Çalışma Durakları

Daha önce de bahsettiğimiz gibi hemen her zaman konaklama ve barınma gibi temel ihtiyaçlarını gideceğin kurum üstleniyor. Sana da sadece uygun bir uçak bileti almak kalıyor.

Belirtmekte fayda var; Avrupa Birliği ve Erasmus+ kapsamında olan STK projelerinde 18-30 yaş aralığında gönüllüler kabul ediliyor. Ancak bunlara yaş sınırı olmayan iki alternatif önerimiz var. Yine yemek ve konaklama sağlayan Workaway ve HelpX gibi siteler üzerinden de gönüllü çalışma alanları bulabilirsin. Bu uygulamaları da genelde dijital nomad’ler ya da seyahat etmek istediği ülke için bütçesi sınırlı olanlar tercih ediyor.

“Bu dönem yurt dışına çıkamam.” dersen Türkiye’de de sürdürülebilir kalkınma odaklı pek çok gönüllü çalışabileceğin proje mevcut. Buralarda da farklı dünya ülkelerinden gelen insanlarla bir arada çalışabilir, seyahatinden farklı hikayeler toplayabilirsin.

Voluntourism Deneyimi İçin Yolculuk Zamanı: Gönüllü Çalışabileceğin Ülkeler

Gönüllü çalışma deneyimini nasıl gerçekleştirebileceğini detaylı şekilde anlattık. Dünya üzerinde senin başvurunu bekleyen birçok rota var. Gidebileceğin yerleri düşündüysen sıra bizim önerilerimize gelmiş demektir. İşte, gönüllü çalışmak için tercih edebileceğin ülkelerden bazıları:

Sırbistan: Farklı Kültürlerin Ülkesi

Sırbistan; şatolar, saraylar ve doğal güzelliklerle dolu bir ülke. Farklı kültürlerden beslenen ülkenin birçok yerinde bu atmosferi gözlemleyebilirsin. Euro bölgesi olmadığı için diğer Avrupa ülkelerine göre uygun fiyatlı diyebiliriz. Temel ihtiyaçlarını gönüllü çalıştığın yerde karşılayıp ufak bir bütçeyle ülkeyi keşfetmen mümkün.

Sen Ne Güzelsin Beyaz Şehir: Belgrad

Belgrad Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

Romanya: Zengin Bir Tarih Yolculuğu

Tarihi yapısı, mimarisi ve nehirleriyle nam salmış Romanya, Avrupa’nın en uygun seyahat edilebilen ülkeleri arasında yer alıyor. Bu büyülü tarihi keşfetmek istersen işlerinden kalan zamanlarda ülkenin farklı ve bir o kadar da güzel yerlerini ziyaret edebilirsin. 

Bükreş Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

Macaristan: Eski ve Yeninin Atmosferinde

Eski ve yeniyi içinde barındıran en güzel ülkelerden biri de şüphesiz Macaristan. Görkemli köprüleri ve masalsı atmosferiyle yaz-kış seyahat edilebilecek yerlerden. İşlerini hallet, sonra da kaleleri ve nehirleri görmek için kendini Arnavut kaldırımlı yollarda bul. Bu ülke seni büyüleyecek!

Budapeşte Tatili: Budapeşte’de Yapılacak Şeyler

5 Adımda Budapeşte Tatilinizi Sıradanlıktan Çıkarın 

Budapeşte Uçak Bileti Ara

ucak-bileti

Bu öneri ile de yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Aşırı Turizm: Overtourism Nedir? başlıklı yazımızı okuyabilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın