turkiyede-gezilecek-yerler

Türkiye’deki Doğal Anıtlar: Türkiye’nin Güzellikleri

Türkiye’deki doğal anıtlar, her yıl dünyanın her yerinden gezginleri kendine çekiyor. Örneğin Pamukkale travertenleri, Türkiye’nin en turistik noktaları arasında yer alıyor. Bulunduğumuz coğrafya gereği ülkemizin dört bir köşesine yayılmış bu doğal güzellikler, doğanın milyonlarca yıllık çalışması ile ortaya çıkmış.

Peki, nedir bu doğal anıtlar? Dünyaca ünlü bir turizm bölgesi olmamızı sağlayan doğal güzelliklerimiz nasıl oluştular?

Doğal Anıt Nedir?

dogal-anit

Doğal anıt, coğrafyada görülmeye değer kaya, mağara, kaynak ve orman gibi doğa varlıkları olarak tanımlanıyor. Yani doğal anıtlar, insan eliyle oluşmamış, doğanın içinde belirli bir zaman içerisinde ortaya çıkan ve insanlar tarafından görülmeye değer bulunan yeryüzü şekilleri.

Mesela çok yaşlı ağaçlar ya da derin bir mağara doğal anıt olabilir. Belki de bir şelale. Ülkemizde de bunlardan çok var. Mutlaka görülmesi gereken Türkiye’nin güzellikleri ile yazımıza devam ediyoruz.

1- Pamukkale Travertenleri

Pamukkale

Türkiye sınırları içerisinde doğal süreçler ile meydana gelen en önemli turistik merkezlerden biri olan Pamukkale travertenleri, Turizm Bakanlığı’nın çalışmaları doğrultusunda hem sit alanı olarak koruma altına alınmış hem de Hierapolis Antik Kenti’yle beraber UNESCO Dünya Miras Listesi’nde kendine yer bulmuş.

Yeraltından çıkan mineral bakımından zengin sularla beslenen doğal havuzlardan oluşan Pamukkale, sıcaklığı 35 ila 100 C arasında değişen 17 su kaynağı ile mutlaka görülmesi gereken bir doğal anıt. Üstelik buraya her mevsim gidilebilir.

2- Nemrut Dağı Milli Parkı: Doğa Tutkunları İçin Türkiye’deki Doğal Anıtlar

nemrut-dagi

Bir zamanlar Kommagene Krallığı’na yuva olmuş Nemrut Dağı, Türkiye’nin en güzel doğal anıtları arasında yer alan bir destinasyon. Adıyaman’ın Kahta ilçesi yakınlarında yaklaşık 2100 metre yüksekliğinde bir dağ olan Nemrut, bir doğal anıt olduğu kadar Kommagene Krallığı’ndan kalan ve hala gizemini koruyan dev kafa heykelleri ile aynı zamanda bir kültür rotası.

3- Kapadokya – Göreme Tarihi Milli Parkı

kapadokya-goreme

Ülkemizin en ünlü doğal anıtlarından Kapadokya, doğanın milyonlarca yıl boyunca özenle çalışarak ortaya çıkardığı bir eser olan peribacaları ile insanı masalsı bir yolculuğa davet ediyor.

Kapadokya hakkında daha önce çok yazdık. Hatta Bir Hayalin Peşinde projesinin kurucusu Deniz Pehlivan da bizim için yazdı: Güzel Atlar Ülkesi: Kapadokya

Kapadokya turları hakkında merak ettiklerin varsa seni Kapadokya Gezi Turları sayfamıza davet ediyoruz.

4- Damlataş Mağarası: Türkiye’nin Güzellikleri

Damlataş Mağarası

Damlataş Mağarası, Alanya ilçesinde bulunan en turistik doğal anıtlardan biri olarak özellikle yaz döneminde meraklılarını kendine çekiyor.

Kireçli suyun oluşturduğu sarkıt ve dikitlerle sıra dışı bir manzara sunan Damlataş Mağarası, 1948 yılında bir mühendis tarafından tesadüfen bulunmuş. Günümüzde buraya giriş ücretli. Ziyaret etmeyi düşünürsen aklında olsun. Ayrıca astımlıların iyi hissetmelerini sağladığı düşünüldüğü için mağara, sabahları 06.00 – 10.00 arasında astım hastalarına özel olarak açılır.

5- Cennet ve Cehennem Mağaraları: Keşfedilmesi Gereken Türkiye’deki Doğal Anıtlar

cennet-cehennem-magaralari

Türkiye’deki doğal anıtlar için çıktığımız yolculuğumuza Cennet ve Cehennem Mağaraları ile devam ediyoruz. Mersin’in Silifke ilçesinde bulunan Cennet Cehennem Mağaraları, aynı zamanda çökük olarak da ile anılıyor; çünkü doğal oluşum nedenlerinden biri çökme.

Cennet Mağarası, yeraltı deresinin açtığı kimyasal erozyon sonucunda oluşmuş. Mağaranın içinden bir akarsu geçiyor ve ayrıca mağara yemyeşil bitki örtüsüne sahip. Burada ayrıca 5. yy civarlarında yapılan tarihi bir kilise de var. Aziz Pavlus tarafından Meryem Ana’ya ithafen yapılan bu kilise, dini yapıların atmosferini sevenlere bir keşif seçeneği sunuyor.

Cennet Mağarası’na yaklaşık 452 basamaktan oluşan bir merdivenle iniliyor. Bu merdiven, Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilmiş.

Cennet Mağarası’nın 75 m yakınlarında yer alan Cehennem Mağarası ise sadece özel ekipmanlarla girilebilen bir mağara. Burası da aynı şekilde zeminin erozyona uğraması ile oluşmuş. İsteyenler yukarıda bulunan teras üzerinden mağaranın içini izleyebiliyor.

6- Tortum Şelalesi

tortum-selalesi

Erzurum’da yer alan Tortum Şelalesi, 48 metre yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek şelalelerinden biri konumunda. Şelalenin hemen karşısında bir teras var. Şelaleyi izlemek için oluşturulmuş teras, bu güzel doğa manzarasının tadını çıkarmak isteyenleri bir araya getiriyor.

Şelalenin en coşkun zamanlarına şahit olmak için ziyaretini bahar aylarına denk getirmen yeterli. Ayrıca çevrede görülebilecek birçok doğal güzellik de mevcut.

7- Manavgat Şelalesi: Aile İle Gidilebilecek Türkiye’deki Doğal Anıtlar

manavgat-selalesi

Manavgat Çayı üzerinde bulunan Manavgat Şelalesi, içerisinde bulunan turistik tesisleri ve doğa harikası yerleri ile huzur dolu bir gün geçirmek için gidilebilecek rotalardan.

Manavgat Şelalesi çok büyük bir şelale olmayabilir, ama bahar aylarında burada akan suyun sesi eşliğinde çay yudumlamak kesinlikle deneyimlenmeli. 4 metre yüksekliğindeki şelale, aynı zamanda su sporları yapılan bir yer.

8- Ölüdeniz

Oludeniz

2006 yılında dünyanın en güzel kumsallarından biri seçilen Ölüdeniz, Muğla’nın Fethiye ilçesinde yer alıyor. Kapalı bir koy olarak turkuaz renkli sulara ve altın renkli sahillere sahip. Muğla’nın en turistik yerlerinden biri olarak sayılan Ölüdeniz, Türkiye’deki doğal anıtlar yolculuğunda mutlaka durulması ve içinde yüzülmesi gereken bir durak.

Ayrıca Fethiye’de gezilecek yerler oldukça fazla. Ölüdeniz tatiline çıkmayı planlıyorsan rezervasyonlarını erkenden yapmayı unutma. Dedik ya, burası çok rağbet görüyor!

9- Van Gölü: Göl Kampı Yapılabilecek Türkiye’deki Doğal Anıtlar

akdamar-adasi

Nemrut Dağı’nda gerçekleşen bir volkan patlaması sonucu ortaya çıkan Van Gölü, bir volkanik set gölü olma özelliğini taşıyor. Üzerinde bulunan dört adası ile Türkiye’deki doğal anıtlar listesinde mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer alan bu göl, sahip olduğu tuz seviyesi sayesinde çok soğuk zamanlarda bile donmuyor.

Akdamar, Kuş, Çarpanak ve Adır adalarının bulunduğu Van Gölü’nde bu adalara ulaşmak için tekne seferleri düzenleniyor. Van’a özgü Doğu mutfağı da bu keşfe lezzet katıyor.

10- Cilo Dağı, Sat Buzul Gölleri

cilo-dagi

Türkiye’deki doğal anıtlar keşif gezimize bir doğa harikası ile devam ediyoruz. Hakkari’de bulunan Cilo Dağı, Sat Buzul Gölleri ile pek meşhur. Burada ayrıca Doğa Sporları Festivali de düzenleniyor. Meraklılarına duyurulur!

Türkiye’de kamp yapılacak yerler arasında yer alan Sat Buzul Gölleri, bulutları tıpkı bir ayna gibi yansıtan suları ve yaz aylarında açan dağ çiçekleri ile tam bir doğal şölen sunuyor.

Doğal güzellikler içini açtı mı? O zaman uçak biletini ayarladıysan şimdi de dünyanın en sürreal yerlerini görmeye ne dersin?

 

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

One Comment

Bir yanıt yazın