Belgrad Gezilecek Noktalar

Belgrad Gezilecek Noktalar | Belgrad Gezi Rehberi

Belgrad, yani Sırpça “Beyaz Şehir”… Sırbistan’ın başkenti olan şehrin enerjisi oldukça yüksek. Aslında Belgrad’ın tarihine bakıldığı zaman yorgun bir şehir olması gerekir diye düşünülüyor. Çünkü burası, tarihi boyunca stratejik konumunu nedeniyle defalarca işgal edilmiş. Tuna ve Sava nehirlerinin birleştiği noktada yer alması, burayı savaşlara alışkın bir kent yapıvermiş. Bu durum tarihini de güçlendirmiş aynı zamanda. Ancak Belgrad, düşündüğümüzün aksine kendini hiç yormamış. Öyle ki Balkanların sakin havasını bu şehirde görmek mümkün değil. Belgrad’ın gezilecek noktaları kendine has özellikler taşıyor. Örneğin Knez Mihailova Caddesi ve bu caddeye çok yakın Republic Square (Cumhuriyet  Meydanı) enerjisi yüksek yerler. Stari Grad, Savamala ve Zemun bölgesi gibi yerleri ise kiliseler, katedraller, anıtlar ve çeşmeler oluşturuyor.

Belgrad Kuş Bakışı

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da gezilecek yerleri, eski ve sıkıcı olarak düşünme. Evet, tarihi bir başkent; ama şehrin modern yüzünü görmek istersen yeni Belgrad’ı (Nova Grad) da gezilecek yerler listene ekle. Kısacası Belgrad gezi dünyasında, bir gezginin hayallerini süsleyen her konsept mevcut!

Belgrad Nerede?

Sırbistan’ın başkenti Belgrad, Doğu Avrupa’da yer alıyor. Sava ve Tuna nehirleri üzerindeki Belgrad; Novi Sad, Zrenjanin, Böğürdelen ve Semendire şehirleri ile komşu. Tepelerle kaplı bir araziye kurulmuş Belgrad şehri, deniz seviyesinden 120 m yükseklikte.

Belgrad’a Nasıl Gidilir: Kampanyaları Kaçırma

“Belgrad vizeli mi?” diye merak ediyorsan cevabımız hayır. Belgrad, ziyaret edebileceğin vizesiz ülkeler arasında. Avrupa’da ucuz bir tatil yapmak istersen Belgrad’dan iyisini bulamazsın diyebiliriz. Gidilebilecek diğer vizesiz Avrupa ülkeleri için önceki içeriklerimizi okuyabilirsin.

Belgrad Uçak Bileti Bul

uçak bileti

Belgrad’a gitmenin en pratik ve hızlı yolu, bir uçak bileti almak. Belgrad için ucuz uçak bileti arıyorsan önceliğin Pegasus kampanyaları olsun. Belgrad uçak bileti bulmak için Belgrad uçuşları sayfasını hemen ziyaret edebilirsin. Pegasus, dönemsel olarak kurguladığı kampanyalarla Belgrad uçak bileti fiyatlarını dibe çekiyor. Kaçırmamalısın!

Mimari Harikalara Şahitlik Yapmak: Kalemegdan

Belgrad gezilecek noktalar listesinde en ünlü durak, Kalemegdan. Burası, Belgrad’ın en turistik bölgelerinden biri olma özelliği taşıyor. Adından da anlamışsındır, Türkçesiyle burası Kale Meydanı. Burada bulunan Belgrad Kalesi, şehirde görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

Belgrad Kalesi: Hikayelerle Dolu bir Yapı

Belgrad Kalesi

Belgrad Kalesi’nin öne çıkan özellikleri şöyle: Kalede Osmanlı etkilerini rahatça göreceksin. Bu kale sayesinde şehri tepeden izleme keyfine varabilir; çevresinde bulunan İstanbul Kapısı’nı, askeri müzeyi, kiliseyi ve saat kulesini gezerek tarihi atmosferi doya doya içine çekebilirsin. Ayrıca Sava Katedrali’ni görmeden dönmemen gerekiyor. Bir mimarlık harikası olan bu katedral, Belgrad’ın göz bebeği konumunda.

Aziz Sava Katedrali: Tanıdık Gelebilir

Aziz Sava Katedrali

Sava Nehri’nin yanı başında en büyük Ortodoks Kilisesi yer alıyor: Aziz Sava Kilisesi ya da Katedrali. 1935 yılında yapımına başlanan ve İkinci Dünya Savaşı nedeniyle inşaata ara verildikten sonra tamamlanabilen bu kilise, şehrin diğer bölgelerine gitmeden önce ziyaret edilmeli. Aziz Sava Kilisesi için giriş ücreti yok. Belgrad’da gezilecek yerler listesi içerisinde ücretsiz etkinlikler çok!

Aziz Sava Katedrali’ne gittiğinde biraz Ayasofya’yı andırdığını fark edebilirsin. Sonuçta Belgrad, Batı anlayışının hakim olduğu Novi Sad şehrine kıyasla yüzü Doğu’ya dönük bir şehir. Belgrad’da görülecek yerler listesinin birçoğunda bu etkiyi görebilirsin.

Tasmajdan: Belgrad’da İkinci Durak Taş Meydan

Belgrad’da şehir turu atmak için görmen gereken bir bölge de Takovska, Ilije Garaşanina, Beogradska caddeleri ile Kralja Aleksandra Bulvarı arasında kalan Taş Meydan. İçerisinde parklar bulunan bu meydan, aynı zamanda Belgrad’da gezilecek yerler listesi içerisindeki dikkate değer yapılardan olan Aziz Mark Kilisesi’ne de ev sahipliği yapıyor.

Park İçinde Bir Mabet: Aziz Mark Kilisesi (St Mark’s Church)

Aziz Mark Kilisesi

Belgrad’da turlarken vakit ayrılması gereken yerlerden bir diğeri de Aziz Mark Kilisesi. Taş Meydan’a konumlanmış bu yapı, 1940 yılından beri Ortodokslara ibadet evi olarak hizmet ediyor. Bizans mimarisinin son dönem önemli yapıları arasında yer alan Aziz Mark Kilisesi, şehir merkezi etrafında gezinirken görülmesi gereken bir yer. Sırbistan Ulusal Meclisi’ne yakın bir konumda bulunan bu kilise, gezginlerin uğrak noktası arasında. Kilisenin içerisindeki gizemleri keşfettikten sonra etrafını kaplayan parkta yeşil bir mola vermek de kesinlikle huzur katıyor.

Belgrad Şehir Merkezi: Cumhuriyet Meydanı

Orijinal adıyla TRG Republike, Belgrad’ın İstiklal Caddesi olarak tanımlanabilir. Belgrad gezisi esnasında şehrin en canlı bölgesini keşfetmek istersen gideceğin yer burası. Belgrad’daki Cumhuriyet Meydanı, etrafta bulunan heykel ve kültür yapılarıyla hafızanda unutamadığın yerler klasörüne eklenecek.

19. yy’nin sonlarında buraya bir devlet tiyatrosu inşa edilmiş (Belgrad Devlet Tiyatrosu) ve etrafta açılan kafe ile restoranlarla beraber Cumhuriyet Meydanı, şehrin cazip yerlerinden birine dönüşmüş. Cumhuriyet Meydanı’ndan sonra Knez Mihailova Caddesi’ni ziyaret etmeyi unutma.

Sırbistan Ulusal Müzesi: Sanatın Seyahat Rehberi

Sırbistan Ulusal Müzesi

Cumhuriyet Meydanı’nın en önemli yapılarından Sırbistan Ulusal Müzesi’ni mutlaka ziyaret etmelisin. Neden mi? Çünkü burada Hieronymus Bosch, Juan de Flandes, Titian, Tintoretto, Rubens, Anthony van Dyck, Cézanne, Giovanni Battista Tiepolo, Renoir, Monet, Picasso, Gauguin, Van Gogh, Mondrian gibi isimlere ait, yaklaşık 400.000 eserden oluşan bir koleksiyon bulunuyor.

Peki, Belgrad gezi rehberi içerisinde en etkileyici nokta burasıdır denilebilir mi? Bizce uygun. Belgrad hakkında söylenebilecek tek şey, bu şehrin kesinlikle sanatsal bir bakış açısına sahip olduğu.

Burayı da Es Geçmeyelim: Nikola Tesla Müzesi

Nikola Tesla Müzesi Sırbistan

Kaynak

Tarihin en büyük dahilerinden biri Nikola Tesla’dır, diyebiliriz. Aslı Sırp olan Nikola Tesla, elektrikle ilgili çılgın deneyleriyle bilinir. Belgrad’daki Nikola Tesla Müzesi, ona ve eserlerine adanmıştır.

Nikola Tesla, Taş Meydan’a çok yakın bir konumda. Slavija bölgesinden de buraya yürüyerek gidebilirsin.

Enerjisi Hiç Bitmeyen Şehir

Belgrad; tarihi mekânları, caddeleri ve sokaklarıyla 24 saat yaşayan bir şehir olarak karşına çıkacak. 24 saat diyoruz, çünkü Belgrad’ın gece hayatı oldukça hareketli. Birbirinden şık ve eğlenceli barlar ile gece kulüpleri, yılın her dönemi hizmette ve oldukça ucuz. Eğer Belgrad’a yaz aylarında gitmeyi düşünüyorsan Sava ve Danube nehirlerinde yüzen teknelerde de eğlenebilmen mümkün.

Sırbistan Belgrad Gece Hayatı

Türkiye’ye vize muafiyeti bulunması nedeniyle birçok insan Belgrad’ı ziyaret diyor. Neredeyse tüm şehirde derdini anlatabileceğin kadar Türkçe bilen insan ile karşılaşacaksın. Gece kulüpleri ve barlar için de durum pek farklı değil. Öyle ki bazı barların Türkçe menüleri dahi bulunuyor. Belgrad, Sırbistan gece hayatının merkezi konumunda. Merkezi bölgelerinde gidebileceğin birçok gece kulübü ve bar var. Belgrad gecelerinin en canlı olduğu zamanlar, yaz ayları. Şehir, bu dönem içerisinde gezginlerle dolup taşıyor ve eğlence mekanları, tam anlamıyla yıkılıyor. Örneğin Club Sound, yaz aylarında ve hafta sonlarında açık olan bir kulüp ve açık olduğu her gece inanılmaz partilere ev sahipliği yapıyor. Ada Ciganlija da Belgrad’da eğlence için gidebileceğin yerlerden biri. Sava Nehri’nde bir ada olan Ciganlija, denize girip doğanın tadını çıkartmak ve şezlongda güneşlenirken neşeli müzikler duymak için iyi bir rota fikri.

Belgrad’da Ne Yenir: Skadarlija’da Cevapcici Yenir

Cevapcici Sunumu

Ayrıca bir müjdemiz daha var: Belgrad’ın yemekleri gerçekten çok ucuz. Skadarlija bölgesi akşam yemekleri için en uygun yer. Rengarenk çiçeklerle süslenmiş, Arnavut kaldırımlı, Balkan müzikleri ile çınlayan Skadarlija Caddesi’nde birbirinden lezzetli yemekler yapan restoranlar bulunuyor. Bu restoranlarda (Sırplar bu restoranlara “kafana” diyor.) sunulan yemekler, Türk insanının damak zevkine oldukça yakın. Sırp yöresel yemekleri, özellikle et sevenlerin afiyetle yiyebileceği bir tarza sahip. Cevapcici adı verilen yöresel ızgara, damak çatlatacak cinsten bir tada sahip.

Belgrad yeme içme dünyasının en güzel tarifleri için Balkan lezzetleri konulu içeriğimizi okuyabilirsin.

Samimi İnsanların Unutulmaz Kenti

Hayalinde nasıl canlandırırsan canlandır, bu kent seni her zaman şaşırtacak. Seni en çok şaşırtan şey ise insanların samimiyeti olacak. Belgrad insanı seyahatseverlere oldukça alışık. Çünkü burası, son yıllarda turist akınına uğruyor. Her yardım istediğinde yanında biten bir Belgradlı görme ihtimalin oldukça fazla. Türkçe bilen çok sayıda esnaf olmasına rağmen İngilizce bilginiz az olsa dahi birçok insanla sohbet edebilir ya da yardım isteyebilirsin. Hiç yabancılık çekmeden güvenle ve zevkle gezeceğin Belgrad, samimiyeti ile her zaman aklının bir köşesinde kalacak.

Belgrad’daki Konaklama Yerleri: Belgrad’da Nerede Kalınır?

Belgrad otellerinde yaz aylarında kalmayı düşünüyorsan rezervasyonu erken yapmanda fayda var. Yoksa merkeze yakın kaliteli noktalarda yer bulamayabilirsin. Buraya birkaç tane otel ismi bırakıyoruz, Belgrad gezisi öncesinde kalacak yer arıyorsan göz atarsın. Belgrad oteli seçerken Knez Mihailova Caddesi çevresinde olmasına dikkat edersen Belgrad’ın en merkezi yerinde konaklamış olursun. Tüm kültür yapılarına yürüyerek gidebilirsin demek bu! Knez Mihailoca Caddesi, şehrin dış kısımlarına ulaşmak için de alternatif ulaşım yöntemleri sağlıyor.

  • Mercure Belgrade Excelcior
  • Balkan Hotel Garni
  • Hedonist Hostel Belgrad
  • Belgrade Art Hotel

Belgrad ile İlgili Diğer İçerikler

Belgrad hakkında bilgi arıyorsan diğer içeriklerimizden de yararlanabilirsin.

Sen Ne Güzel Şehirsin Belgrad

Belgrad’da Eğlence

Belgrad’a Gitmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

 

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...