Türkiye'deki En Güzel Yaylalar

Türkiye’deki En Güzel Yaylalar | Türkiye’deki Yaylalar

Yaşadığımız coğrafya her anlamıyla çok özel. Bu özel coğrafya sadece yurt içindeki gezginlerin değil, aynı zamanda yurt dışındaki gezginlerin de ilgisini fazlasıyla çekiyor. Milli parkları, doğal anıtları, berrak denizleri, mavi bayraklı plajları, yeşil ormanları ile sayısız yeryüzü cennetine sahip olan ülkemizin yaylaları da dillere destan. 

Kamp yapmak ya da trekking gibi doğa aktiviteleri için de son derece uygun olan bu yaylalar, gezginlere ilham veriyor. Ayrıca ekoturizm kavramının giderek yaygınlaştığı ve yeşil seyahatin trend haline geldiği bir dönemde bu tür doğal güzellikleri ziyaret etmek çok keyifli oluyor. 

O yüzden bu yazımızda Türkiye’deki en güzel yaylalara göz atacağız ve seni cennetten köşelere doğru götüreceğiz. 

Bulutlara Doğru: Huzur Dolu Köşeler

Türkiye'deki Yaylalar

Türkiye’deki yaylaları saymakla bitmez. Bu sebeple mutlaka görülmesi gereken bazı yaylaları senin için derledik. Ancak listemize geçmeden önce hatırlatmakta yarar var: Seçtiğimiz bazı yaylalarda doğanın tadını doyasıya çıkarmak için kamp yapmak mümkün. Bu yüzden yanında kamp malzemelerini de gönül rahatlığıyla götürebilirsin.

Yanında götürmek isteyebileceğin uyku tulumu, uyku ekipmanları ve yemek ya da kamp malzemeleri hakkında bilgi almak için de bagaj kuralları sayfamızı ziyaret edebilir, uçak biletine göre limitleri öğrenebilirsin. 

Bu hatırlatmayı yaptığımıza göre senin için seçtiğimiz yaylalara geçebiliriz. Haydi, sırt çantanı hazırla ve huzura doğru yola çıkalım. 

1. Kaçkar Yaylaları: Özel Bir Durak

Kaçkar Yaylaları Rize

Karadeniz yaylaları, sahip oldukları görkemli doğaları ile oldukça özeldir. Kaçkar Yaylaları da bu özel durakların başında geliyor. Rize’de bulunan Çamlıhemşin ilçesine bağlı olan Kaçkar Yaylaları, 2400 metre yükseklikte yer alıyor.

Karadeniz’in nefes kesici ve ilham verici güzellikteki noktalarından olan bölge, Aşağı Kaçkar ve Yukarı Kaçkar olmak üzere ikiye ayrılıyor. Kaçkar-Altıparmak Dağlarının eteklerinden başlayan bu özel coğrafya, 1994 yılından beri milli park unvanına sahip. 

Çamlıhemşin’e 29 kilometre uzaklıkta bulunan Kaçkar Yaylalarına ulaşım da kolay değil. Bu sayede de doğanın içinde izole olmak ve kalabalıktan uzaklaşmak isteyen gezginler açısından çok müsait bir yer. Ayrıca bölgeye ulaşım patikalar üzerinden gerçekleştiriliyor ve bu patikalar da ortama farklı bir ruh katıyor.

Açıkçası bu yaylalara çıkarken göreceğin sisli manzaralardan ve koyu yeşil tonlardan etkilenmemek mümkün değil. Bölgenin bakir doğası, oksijeni bol ortamı ve nefes kesen doğası gerçekten görülmeye değer. 

Şehir hayatının gürültüsünden, kalabalığından ve trafiğinden uzaklaşarak kendini dinlemek istiyorsan burası tam sana göre. Kaçkar Yaylalarına ulaşmanın en kolay yolu ise öncelikle Trabzon’a uçup buradan bölgeye aktarma yapmaktan geçiyor. 

Trabzon Uçak Bileti Ara

2. Pürenli Yaylası: Su ve Kuş Sesleri Bir Arada 

Pürenli Yaylası Düzce

Görsel Kaynak

Pürenli Yaylası, Düzce’nin Gölyaka ilçesine bağlı. Efteni Gölü ve Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı yolu üzerinde olan yaylanın rakımı da 1.400 metre. Doğanın tüm coşkusunu ve renk cümbüşünü hissedebileceğin Pürenli Yaylası, su seslerinin kuş cıvıltıları ile kaynaştığı bir yaylalar bütünü.

Yemyeşil çimenlerle ve ağaçlarla kaplı olan yaylada bir de doğal gölet yer alıyor. Özellikle çadır kampı yapmaktan hoşlanan gezginlerin uğradığı bölge, doğa yürüyüşü ve fotoğraf çekmekten hoşlananların da uğrak yerlerinden.

Ayrıca Pürenli Yaylasının Mudurnu ile de sınırı bulunuyor. Dolayısıyla buradan Abant, Odayeri Yaylası, Samandere Şelalesi ve Kardüz Yaylası gibi doğa harikası farklı güzergahlara da gidebilirsin; aklında olsun. 

Pürenli Yaylası, İstanbul ve Ankara’ya hemen hemen aynı uzaklıkta bulunuyor. Dolayısıyla bölgeye İstanbul’dan aktarma yapabileceğin gibi Ankara’dan da yapabilirsin.

Ankara Uçak Bileti Ara 

3. Gömbe Yaylası: Akdeniz Havası 

Gömbe Yaylası Antalya

Gömbe Yaylası; Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı. Akdeniz Bölgesi’ndeki en güzel yaylalardan biri olan Gömbe, denizden yaklaşık 1200 metre yükseklikte yer alıyor. Konumlandığı bölgeye hayat veren su kaynaklarının fışkırdığı özel bir noktada yer alan yayla, ülkemizin en önemli elma üretim merkezlerinden birisi olarak dikkat çekiyor.

Akdeniz Bölgesi’ne dair keyifli havanın ve iklim özelliklerinin görüldüğü yaylanın yukarı kısmında da gizli şelaleler ve su kaynakları bulunuyor. Uçarsu ve Yeşilgöl ismindeki kaynaklardan fışkıran sular, Çayboğazı Barajı’nda toplanıyor. 

Toros Dağlarının üzerinde bulutlara doğru uzanmak ve her şeyden uzaklaşmak istersen Gömbe Yaylası tam sana göre bir yer. Ayrıca bölgenin kebabı da hayli meşhur, onu da özellikle belirtelim. Gömbe Yaylasına gitmenin en kolay yolu ise öncelikle Antalya’ya uçmak ve buradan aktarma yapmak. 

Antalya Uçak Bileti Ara 

4. Kümbet Yaylası: Doğu Karadeniz’in İncisi 

Kümbet Yaylası, Giresun‘un Dereli ilçesinde bulunuyor. Giresun’a yaklaşık 50 km uzaklıkta bulunan bu özel yayla, 1640 metre yükseklikte yer alıyor ve Doğu Karadeniz bölgesine özgü görkemli doğayı her köşesinde hissettiriyor. 

Yayla turizminin gözde merkezlerinden birisi olan Kümbet Yaylası, geniş çayırları ve çam ormanları ile ilham veren bir yer. Aile ile de gelinebilecek tarzda bir yer olan yayla, bol oksijenli havası ve yeşil manzaraları ile ön plana çıkıyor. 

Kümbet Yaylası, Giresun’un İç Anadolu’ya açılan kapısı olarak da dikkatleri üzerine çekiyor. Şebinkarahisar ilçesine ve Sivas‘a bu yayladan geçerek ulaşım sağlanabiliyor. Ayrıca Kümbet Yaylasının Trabzon, Samsun ve Ordu gibi şehirler ile de bağlantıları bulunuyor ve bu durum da bölgenin uğrak bir yer olmasını sağlıyor. 

Zengin bir faunaya ve floraya ev sahipliği yapan bölgenin kültürel dokusu da cezbedici. Ayrıca bu yaylada belli zamanlarda halk şenlikleri de düzenleniyor ve bölgeye özgü yöresel ürünlerle gıdalar pazarlanıyor. 

Eğer Kümbet Yaylasına böyle bir zamanda gidersen yerel kültürü de daha iyi deneyimleme şansına sahip olabilirsin. Bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise Ordu’ya uçup buradan aktarma yapmaktan geçiyor. 

 

Ordu-Giresun Uçak Bileti Ara

Bu öneri ile de yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Türkiye’deki Tabiat Parkları: Görülmesi Gereken Doğa Harikaları yazımıza geçebilirsin. 

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın