tr.svg
TR
dropdown-icon
  • tr.svg
    TR
  • en.svg
    EN
  • de.svg
    DE
  • fr.svg
    FR
  • ru.svg
    RU
  • it.svg
    IT
  • es.svg
    ES
BolPuan Detayları
BolPuan Detayları
Seyahat Bilgileri
Seyahat Bilgileri
Kampanyalar
Kampanyalar
Üyelik Ayarları
Üyelik Ayarları
BolBol Nedir?
BolBol Nedir?

BolBol ile ilgili talep ve sorularınız için 0 (850) 399 17 017 no’lu ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

user-profile-circle

tarihinden beri Pegasus BolBol üyesi

Kullanılabilir BolPuan
bol-bol-white
Geçerliliğini Yitirecek BolPuan
BolPuan

Pegasus BolBol ile uçmanın avantajını kaçırmamak için BolPuan'ını geçerlilik süresi dolmadan kullanmalısın

BolBol ile ilgili talep ve sorularınız için 0 (850) 399 17 01 no’lu ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

Hırvatistan Gezi Rehberi

Hırvatistan Gezi Rehberi

İçerik

Birbirinden güzel adaları ve plajları ile öne çıkan Hırvatistan, pek çok kişi tarafından Adriyatik incisi olarak tanınır. Doğası ve coğrafyası ile her yıl binlerce turisti kendine çeken ülke; Balkanlar, Orta Avrupa ve Akdeniz’in kesişme noktasında kalır. Eğer bu ülkeye gitmeyi düşünüyorsanız, Hırvatistan gezi rehberi yazımızı okuyarak kapsamlı bilgi edinebilirsiniz.

Hırvatistan Hakkında Genel Bilgiler

Bulunduğu Kıta:

Avrupa

Başkenti:

Zagreb

Ülke Kodu:

HR

Resmi Dili:

Hırvatça

Yüz Ölçümü:

56.594 km²

GMT ile Arasındaki Fark:

GMT +1

Telefon Kodu:

+385

Alan Adı Uzantısı:

.hr

Para Birimi:

Euro

Hırvatistan’ın Dili

Hırvatistan’ın resmi dili Hırvatça’dır. Ayrıca yaşlı nüfus içinde Almanca ve genç nüfusta da İngilizce bilenlerle karşılaşmak mümkündür.

Hırvatistan Başkenti

Toplam 20 idari bölgeden ve 1 başkentten oluşan Hırvatistan’ın başkenti, Zagreb’dir.

Hırvatistan Konumu

Hırvatistan; Akdeniz, Balkanlar ve Orta Avrupa’nın birleştiği noktada yer alır. Ülkenin kıyısı ise tamamen Adriyatik Denizi’nde kalır.

Hırvatistan Nüfusu

2021 sayımına göre Hırvatistan’ın nüfusu, 3.871.833’tür.

Hırvatistan’da Yerel Saat

GMT+1 saat diliminde yer alan Hırvatistan, Türkiye’nin 2 saat gerisindedir.

Hırvatistan Para Birimi

Avrupa Birliği’nin en yeni üyelerinden olan Hırvatistan, 1 Ocak 2023 tarihine kadar Hırvatistan Kunası kullanırken; bu tarihten sonra Euro para birimine geçmiştir.

Hırvatistan Priz Tipi

Hırvatistan’da priz tipi C, F ve ülkedeki voltaj akımı 230 V’dur.

Hırvatistan Yıllık Ortalama Sıcaklık

Hırvatistan’da yıllık ortalama sıcaklık 13 °C’dir.

Hırvatistan İklimi

Köppen iklim sınıflandırmasına göre Hırvatistan, ılık ve yağmurlu karasal iklim etkisindedir.

Hırvatistan Yüz Ölçümü

Ülkenin toplam yüz ölçümü, 56.594 km²’dir.

Hırvatistan Yönetim Şekli

Resmi adı Hırvatistan Cumhuriyeti olan ülkenin yönetim şekli, parlamenter demokrasidir.

Hırvatistan Bitki Örtüsü

%37’si ormanla kaplı olan Hırvatistan’ın bitki örtüsü makidir.

Hırvatistan’ın Geçim Kaynakları

Hırvatistan’ın ekonomisi kağıt, tekstil, plastik sanayi, kimyasal, elektronik ve turizme dayanır.

Hırvatistan Nerededir? – Komşuları?

Bir Avrupa ülkesi olan Hırvatistan, kıyısı Adriyatik Denizi’ne uzanan bir ülkedir. Doğusunda Sırbistan, kuzeydoğusunda Macaristan, kuzeybatısında Slovenya, güneydoğusunda Bosna-Hersek ve Karadağ yer alır. Batıda ve güneybatıda ise İtalya ile komşu olan Hırvatistan, bu ülkeyle deniz sınırını paylaşır.

Hırvatistan’a Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Hırvatistan’a gitmek için en yaygın kullanılan ulaşım yöntemi, havayoludur. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Zagreb Havalimanı’na uçuşlar bulunuyor. Direkt uçuş seferi ile İstanbul’dan Zagreb’e yaklaşık 2 saat 10 dakikalık bir yolculukla ulaşmanız mümkündür. İstediğiniz tarihlerde Hırvatistan uçak bileti bulmak ve uygun fiyatlı seçenekler için Pegasus’u ziyaret edebilirsiniz.

Hırvatistan’da Ulaşım İmkanları

Hırvatistan’da ulaşım için kullanılan alternatifler arasında otobüs, tramvay, füniküler yer alır. Toplu taşımanın yaygın olduğu ülkede, bulunduğunuz şehre göre ulaşıma aracı tercih edebilirsiniz. Zagreb gibi büyük şehirlerde daha fazla toplu taşıma seçeneği varken; küçük şehirlerde bir yerden bir yere yürüyerek de ulaşmanız mümkündür.

Hırvatistan’da Havalimanına ve Şehir İçinde Ulaşım

Türkiye’den Hırvatistan’a gitmek istiyorsanız, Zagreb Havalimanı’na uçuş seferleri bulabilirsiniz. Havalimanı’nda indikten sonra şehir merkezine gitmek için 290 numaralı otobüse binebilirsiniz. Yaklaşık 35 dakikada şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Dilerseniz havalimanına iner inmez 7/24 çalışan taksilere binebilir ve konforlu bir yolculuk yapabilirsiniz. Havalimanında bulunan araç kiralama şirketlerini tercih ederek özel aracınıza sahip olabilirsiniz.

Hırvatistan’da demiryolu ile şehirler arasında oldukça rahat bir şekilde seyahat edebilirsiniz. Başkent olan Zagreb’de 15 ayrı güzergaha sahip tramvay ile şehirde dilediğiniz yere kolayca ulaşabilirsiniz. Ayrıca şehrin Gornji Grad bölgesi ile Donji Grad bölgesini birleştiren füniküler hattını da tercih edebilirsiniz.

Hırvatistan’da Nerede Kalınır?

Hırvatistan’a giden turistlerin konaklamak için en çok tercih ettiği şehirlerden biri başkent olan Zagreb’dir. Gelişmiş bir kent olan Zagreb, aynı zamanda turistik açıdan da zengindir. Şehirde hem merkezde hem de şehre uzak noktalarda pek çok otel bulmanız mümkündür. Ayrıca turistik bir şehir olduğundan otel sayısı fazladır ve her bütçeye hitap eder.

5.000 kilometreyi aşan kıyı şeridi ile turistlerin ilgisini çeken Dubrovnik ise yaz tatili için en ideal bölgelerden. Berrak suyu ve tertemiz plajları ile tercih edilen bu şehir, su sporları da dahil olmak üzere pek çok aktiviteyi yapabileceğiniz bir yer.

Hırvatistan’da Gezilecek Yerler

Hırvatistan’ın birbirinden güzel şehirleri ve adaları, her turist tarafından görülmeye değer. Hırvatistan gezilecek yerler bakımından zengin bir ülke olduğundan keyifli bir tatil geçirebilirsiniz. Ülkeye geldiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerler arasında şunlar vardır:

Zagreb

Ülkenin başkenti olan bu şehir, özellikle Barok mimarisi ile dikkat çeker. Düzenli ve temiz sokaklara sahip Zagreb, kültür sanat bakımından oldukça gelişmiştir. Şehre gittiğinizde Zagreb Katedrali’ni, Tkalciceva Caddesi’ni ve Jelacic Meydanı’na mutlaka uğramalısınız.

Dubrovnik

Dalmaçya Kıyıları’nın güney kısmında kalan Dubrovnik, Adriyatik’in en güzel şehirlerindendir. 194 metre surla çevrili bu şehrin Stari Grad sokaklarında mutlaka gezmelisiniz. Ayrıca Dominikien Manastırı, Sponza Sarayı ve Fransisken Manastırı’nı da görmelisiniz.

Rovinj

En güzel sahil kenti seçilen Rovinj, Hırvatistan’ı şirin bir kasabası. Tepede bir kilise bulunur ve tepeye çıkan yol boyunca dar patikalarca sıralı rengarenk evler vardır. Sıra sıra teknelere ev sahipliği yapan limanı, Porton Biondi Plajı ve bakir koyları mutlaka görmelisiniz.

Brac

Sakin bir seyahat planlıyorsanız, Dalmaçya Kıyıları’ndaki bu adayı ziyaret edebilirsiniz. Hırvatistan adaları arasında popüler bir ada olmasına rağmen huzurlu ve romantik bir ambiyansa sahiptir. Ortaçağdan kalma manastırları ve Roma’da kalma antik eserleri burada görebilirsiniz.

Hırvatistan’daki Festivaller

Hırvatistan’da kültürel ve geleneksel değerleri yansıtan pek çok festival düzenlenir. Bunlar:

  • Zagreb Uluslararası Folk Festivali: Türkiye, Çek Cumhuriyeti, Ukrayna, Rusya ve Slovakya gibi ülkelerin bir araya geldiği bu festivalde, Hırvat yerel müzikleri ve dansları başroldedir.
  • Unknown Festival: Istirya’da düzenlenen bu festival, her sene haziran ayında gerçekleşir. Dünya çapında tanına DJ’lere ev sahipliği yapar.
  • Moreska: Korcula Adası’nda düzenlenen Moreska, her sene 14 Temmuz’da gerçekleşir. Hırvatistan’ın folk hikayelerinden esinlenerek düzenlenen etkinlikte, kılıç dansı gösterileri oldukça beğenilir.
  • LoveSystemFestival: Mayıs ayında gerçekleşen bu festivalin ana teması, house müziktir. Petrcane’deki bu festival, 4 gün sürer ve 1000 kişi kontenjanlıdır.

Hırvatistan’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Meşhur Yemekleri Nelerdir?

Hırvatistan’ın mutfağı, ülkenin tarih boyu yaşadığı kültürel olayın etkileriyle gelişmiştir. Coğrafya olarak da bulunduğu bölgeden dolayı farklı kültürlerin etkisinde olan Hırvatistan, kendine özgü bir mutfak kültürüne sahiptir. Hırvatistan’a gittiğinizde mutlaka tatmanız gereken yöresel yemekler şunlardır:

  • Blitva: Özellikle Dalmaçya ve Dubrovnik bölgesine özgü, tipik bir ızgara balık yemeğidir. Bu yemeğin farkı; dilimlenmiş sarımsak, İsviçre pazısı ve kızarmış patates ile servis edilmesidir. Dubrovnik’te özellikle Gverovic Orsan restoranında lezzetli Blitva yiyebilirsiniz.
  • Abšmalcane Mahune: Yeşil fasulye, tereyağı, sarımsak ve ekmek kırıntılarıyla hazırlanan bu yemek, genelde etli ya da balıklı yemeklerin yanında servis edilir. Zagreb’teki Zrno Bio Bistro’da bu yemeği tadabilirsiniz.
  • Bribirski Prisnac: Hırvatistan’da özellikle Paskalya Bayramı’nda çok sık yapılan bu kiş, içinde bulunan domuz pastırması, jambon, peynir ve taze soğan ile oldukça lezzetlidir. Yoğurtla servis edilen bu yemeği, Opatija’daki Opazija restoranında yiyebilirsiniz.
  • Rožata: Tüm Hırvatistan’ın en popüler tatlılarından olan Rožata, görüntüsü itibarıyla crème brûlée’ye benzer. İçindeki gül likörü, tatlıya ayrı bir lezzet verir. Hırvatistan’da hemen her restoranda bu tatlıyı bulabilirsiniz. Ancak Shtikovica’daki Gverovic Orsan restoranı bu konuda oldukça iddialıdır.

Hırvatistan’dan Ne Hediye Alınır?

Hırvatistan tatilinizden dönerken sevdiklerinize alabileceğiniz pek çok hediye vardır. El sanatları bakımından gelişen Hırvatistan’da orijinal dokuma, nakış ve dikiş ürünlerine rastlayabilirsiniz. Lavanta üretiminin yaygın olduğu Hvar ve Dalmaçya’da; kremler, kokular, keseler bulabilirsiniz. Ayrıca Hırvatistan, seramik ve ahşap işlemeciliğinde de oldukça iyidir.

Hırvatistan’a Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

  • Hırvatistan Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen kimi yerlerde yerel para birimi olan Kuna’ya denk gelmeniz mümkündür.
  • Hırvatistan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından Schengen Vizesi ya da Hırvat Ulusal Vizesi ister.
  • Hırvatistan’ın en kalabalık olduğu aylar haziran, temmuz ve ağustostur.
  • Ülkede turist olarak yerli halka iletişim kurarken İngilizceyi kullanabilirsiniz. Ülkenin %90’ı İngilizce bilmektedir.

Hırvatistan Önemli Telefonlar

  • Acil yardım: 112
  • Ambulans: 194
  • İtfaiye: 193
  • Polis: 192
  • Karayolu SOS: 987
  • Zagreb Büyükelçiliği: +385 1 4864660

Hırvatistan’da Gece Hayatı

Hırvatistan’ın gece hayatı oldukça renklidir. Turistik bir ülke olduğu için özellikle kalabalık şehirlerde her kesime uygun bir eğlence mekanı bulmak mümkündür. En güzel adalardan olan Duvrovnik’te gece hayatı, özellikle sahil partileri ile sabaha kadar devam eder. Zagreb, ülkenin en iyi gece kulüplerine ev sahipliği yapar. Canlı kulüplerin yanı sıra sakin publar da bulmanız mümkündür. Pag Adası ise festival tadında geçen gece hayatı ile özellikle gençlerin ilgi odağıdır.

Hırvatistan Vize Süreci

Hırvatistan’a gitmek için vize başvurusu yaparken iş, eğitim, turistik gibi farklı vize türleri arasından seyahat amacınıza uygun olanı seçmelisiniz. Randevunuzu alıp evraklarınızı tamamladıktan sonra konsolosluğa bu evrakları teslim etmelisiniz. Eğer yeşil, gri ya da siyah pasaporta sahipseniz; Hırvatistan’a vize olmadan 180 gün içinde 90 günü geçmemek kaydıyla giriş yapabilirsiniz. Bordo pasaporta sahipseniz, vize başvurusu yapıp onay aldıktan sonra ülkeye gidebilirsiniz.

Hırvatistan Hakkında Merak Edilenler

Sıkça Sorulan Sorular

Uçuştan kaç saat önce check-in yapılır?
arrow down arrow down yellow

“Online check-in ne zaman yapılır?” sorusunun cevabı yurt içi ve yurt dışı uçuşları için 7 gündür. Online check-in 7 gün önce başlar ve uçuşunuza 60 dakika (1 saat) öncesine kadar yapılabilir.

Mobil uygulama veya www.flypgs.com üzerinden online check-in işleminizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Kontuarda check-in yapmak ve bagaj teslim etmek içinse yurt içi uçuşlarda 45 dakika, yurt dışı uçuşlarda 60 dakika kala kontuara giderek işlem yapmanız gerekmektedir.  

Online check-in yaptıktan sonra bilet almaya gerek var mı?
arrow down arrow down yellow

Online check-in işlemini yaptıktan sonra biletinizi yazdırmanıza ihtiyaç duymadan mobil uygulama üzerinden mobil biniş kartınızı göstererek uçağa binebilirsiniz.

Ayrıca biletiniz iletişim alanında paylaştığınız mail adresinize de gönderilmektedir. Maildeki yönlendirmeleri takip ederek uçak biletinize ulaşabilir, havalimanındaki görevlilere online biletinizi gösterebilirsiniz.

Rezervasyon kodu (PNR kodu) nedir?
arrow down arrow down yellow

Rezervasyon kodu, ucuz uçak bileti rezervasyonu sonrasında verilen harf ve rakamlardan oluşan elektronik bilgidir. Rezervasyon kodu, PNR numarası olarak da bilinir. PNR numarası Passenger Name Record “Yolcu İsmi Kaydı”nın kısaltılmasıdır.

Rezervasyon kodu, check-in ve bilet işlemleri sayfasında uçak bileti sorgulama yapmak için kullanılır. 

PNR koduna nasıl ulaşabilirim?
arrow down arrow down yellow

Uçuşunuza ait PNR kodu uçak bileti bilgilerini içeren e-mail ya da SMS üzerinden sizinle paylaşılır. Ayrıca Pegasus Mobil Uygulamasını kullanıyorsanız BolBol üye girişi yaparak “Uçuşlarım” sekmesinden ilgili uçuşunuza ait PNR koduna ulaşabilirsiniz. PNR kodu sayesinde online check-in yaparak havalimanındaki işlem süresini kısaltabilirsiniz.

Check-in koltuk seçimi ücretli mi?
arrow down arrow down yellow

Check-in yaparken tarafınıza ücretsiz şekilde rastgele bir koltuk atanır. Ancak oturmak istediğiniz koltuğu kendiniz belirlemek istiyorsanız uçak koltuk seçimi işlemini ücretli bir şekilde yapabilirsiniz.

Check-in yapılmazsa ne olur?
arrow down arrow down yellow

Check-in işlemi, yolcuların uçağa kabul edilmesi için yapılması gereken zorunlu bir işlemdir. Uçak bileti almış olmanız uçağa kabul için yeterli değildir. Uçak biletinizle koltuk ve/veya bagaj eşleştirilmesi yapılabilmesi için check-in yapılması gerekir.

Yukarı Yukarı