BolBol
Üye Girişi
PAYLAŞ

Kapadokya; doğanın ve tarihin masalsı bir şekilde birleştiği, dünya üzerinde eşi benzerini bulamayacağınız hayranlık uyandıracak bir bölge. Erciyes, Hasan ve Göllü Dağı’ndan çıkan lavların yüzyıllar boyunca şekillendirmesi sonucunda oluşan peri bacalarına ev sahipliği yapan Kapadokya, birçok medeniyete de başkent olmuş. Yerli ve yabancı turistlerin “Seyahat edilecek yerler” listesinde olan Kapadokya aynı zamanda Türkiye’nin dünyaya açılmış kapısı niteliğinde.

Kapadokya turu

Kapadokya, İç Anadolu Bölgesi’ndeki konumu itibarıyla Nevşehir, Kayseri, Kırşehir, Niğde ve Aksaray illerinin ortak noktası. Büyük bir bölümü Nevşehir’de bulunan Kapadokya’da; halk, geçimini ağırlıklı olarak turizmden sağlıyor. El yapımı seramik ve çömlek yapan halk, tarihi evleri otele çevirerek konaklama hizmeti de sunuyor.

Kışları sert, yazları kurak geçen Kapadokya’ya ziyaret için en uygun mevsim bahar ayları.

Güzel Atlar Ülkesi 

Kalkolitik Çağ’dan beri devamlı yerleşim alanı olan Kapadokya, 8 köklü medeniyet ve 20’den fazla topluluğa kucak açmış. Tarihi gibi ismi de milattan öncesine dayanan Kapadokya, Persler döneminde "Katpatuka" adı ile anılmaya başlanmış. At yetiştirmeye elverişli bir bölge olması ve halkın bu konuya büyük bir önem vermesi ile ortaya çıkan "Katpatuka" kelimesi “Güzel Atlar Ülkesi” anlamını taşımakta. 

Göreme kapadokya

Asırlardır içinde büyük bir tarih barındıran Kapadokya hakkında birçok rivayet var. Bunlardan bir tanesi de bölgeyi başkalarına vermek istemeyen Miletli Thales’in, Lidya Kralı'nın Pers istilalarına karşı koyabilmesi için Kızılırmak’ı ikiye bölerek orduyu karşı tarafa geçirmesi. Bunun yanı sıra rivayete göre Thales, tarihteki ilk bilimsel hesaplarını da yine Kapadokya bölgesinde gerçekleştirmiş.

Doğal ve kültürel harikalarının yanı sıra tarihi ile de ünlenen Kapadokya; 1985 yılında Göreme Milli Parkı, Derinkuyu ve Kaymaklı Yeraltı Şehirleri, Karain Güvercinlikleri, Karlık Kilisesi, Yeşilöz Theodoro Kilisesi ve Soğanlı Arkeolojik Alanı ile UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmeye hak kazanmış.

Kapadokya’ya Nasıl Gidilir?

Kapadokya’ya ulaşım sağlamak için Pegasus Hava Yolları’ndan Kayseri uçak bileti satın alabilir, bölgeye en yakın havalimanı olan Kayseri Havalimanı’na İstanbul’dan direkt olarak uçabilirsiniz. Her gün düzenli olarak uçuş bulabileceğiniz Kayseri Havalimanı ile Kapadokya arası yaklaşık 80 km.

 

Kapadokya Turu: Kapadokya’da Gezilecek Yerler

Bölgenin üstü kadar altında da tarih yatıyor. Her adımında geçmişin izlerini taşıyan Kapadokya’da mağara ve yer altı şehirlerindeki Roma ve Bizans İmparatorluklarına ait yaşamlar, peri bacaları içindeki yüzyıllardır süre gelen mucizevi oluşumlar, vadilerdeki doğa harikaları görmeye değer yerler arasında bulunuyor. 

Yer Altı Şehirleri 

Kapadokya Derinkuyu yeraltı şehri

Kapadokya’da 200’den fazla yer altı şehri bulunuyor. Saymakla bitmeyecek bu yer altı şehirlerinin arasında en popüler olanlar ise Derinkuyu, Kaymaklı, Özkonak, Mazı ve Tatlarin Yer Altı Şehirleri. Yüzyıllar boyunca medeniyetlerin yaşam yeri haline gelen yer altı şehirlerinin içinde manastır, günah çıkartma ve vaftiz havuzu, kilise, kiler, havalandırma ve kanalizasyon gibi birçok bölüm bulunuyor. Bazı yer altı şehirlerinin her katı ziyarete açıkken bazılarında sadece belirli bir bölüme kadar izin veriliyor. 

Vadiler

Kapadokya’da yer altı şehirleri gibi kendine has özellikleri bulunan vadilerin de sayısı oldukça fazla. Turistlerin yoğun ilgi gösterdiği ve sergilediği görsel şölenle öne çıkan vadiler ise Ihlara, Güvercinlik ve Devrent Vadisi.

Peribacaları

4. yüzyılda yerleşilmeye başlanmış ve Kapadokya’nın en gözde vadisi olan Ihlara Vadisi 120 metre derinlikteki bir kanyonda hayat buluyor. Dik yamaçları ile tırmanması zor olan Ihlara Vadisi misafirlerine eşsiz bir manzara sunuyor.

Güvercinlik Vadisi’nde yaşayan halk 9. yüzyıldan itibaren üzümlerini güvercin gübresi ile yetiştiriyor. Ayrıca Hristiyanlar, zamanında yuvalardaki güvercin yumurtalarını freski yapımındaki alçılarda güçlendirici olarak kullanmış. Nazara inanıyorsanız ve kötü şansı kovmak istiyorsanız da vadide bulunan nazar ağaçlarında dilek dileyebilirsiniz. 

Kapadokya Göreme

Hayal Vadisi ve Perili Vadi olarak da ün salmış olan Devrent Vadisi’ndeki peri bacalarını görünce çok şaşıracaksınız. Bir deveye, bir insana ya da farklı hayvanların siluetlerine benzeyen peri bacaları arasında elleri açık bir şekilde dua eden Meryem Ana peri bacası da bulunuyor.

Kapadokya’nın mucize niteliğindeki güzelliklerini gözle önüne seren bu vadiler, her mevsim misafirlerine ayrı bir manzara armağan ediyor. Siz de Kapadokya vadilerini keşfe çıktığınızda yanınıza mutlaka fotoğraf makinesi almalısınız.

Müzeler

İmparatorluklara ev sahipliği yapmış, yüzyıllardır yaşam sürülen Kapadokya’da oldukça ilginç müzelere şahit olacaksınız. 

Göreme Açık Hava Müzesi

Türkiye’nin sayılı açık hava müzelerinden biri olan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Göreme Açık Hava Müzesi, Kapadokya’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yer. Her karesinde tarih yatan müzede Hristiyanlık dönemine ait desenleri, Hz. İsa’nın ve İncil’in hikâyelerinin yer aldığı freskleri inceleyerek geçmişe yolculuk yapabilirsiniz.

Göreme açık hava müzesi

Göreme Açık Hava Müzesi; yazın 08.00-19.00, kışın ise 08.00-17.00 arasında ziyaretçilerini ağırlıyor. 

Saç Müzesi

Kapadokya’daki bir diğer müze ise Guinness tarafından dünyanın en orijinal müzelerinden biri seçilmiş olan Saç Müzesi. Çömlekçiler çarşısının içinde Galip Bey’in dükkanının içinde bulunan müzede 16.000’den fazla kadın saçı bulunuyor. Fransız olan Galip Bey’in sevgilisi ülkesine dönerken saçından bir tutam keserek duvara asıyor. Dükkâna gelenlerin de kendi saçından keserek duvara asması ile 16.000’i aşan saç tutamı arasından her yıl iki kez çekiliş yapılıyor. Bir haftalık Kapadokya tatili hediye eden Galip Bey’in müzesi haftanın yedi günü 08.00-19.30 saatleri arasında açık. Saç tutamlarının ucunda çekilişe katılmak isteyen kişilerin iletişim bilgileri yer aldığından dolayı müzede fotoğraf çekmek yasak.

Bu seçeneklerin yanı sıra, dünyanın tek yeraltı seramik müzesi olan Güray Müze; 150 yıllık tarihi konağın müze olarak hizmete açıldığı Kapadokya Sanat Tarihi Müzesi; prehistorik dönemlerden Osmanlı dönemine eserlerin sergilendiği Ürgüp Müzesi’de ziyaret edebileceğiniz özel rotalar arasında.

Kapadokya Aktiviteleri

Sadece oturup seyredilmesi bile büyüleyici olan Kapadokya; sahip olduğu doğal güzelliklerin yanı sıra misafirlerine pek çok aktivite de sunuyor. Bölgeyle özdeşleşmiş ve dünyaca ünlü olan balon turu; şehri detaylarıyla keşfetmenize imkân tanıyan ATV turu ve bölgenin özgün festivalleri, bu aktivitelerin başında geliyor.

Balon Turu 

Kapadokya balon turu

Kapadokya’da gezilecek ve görülecek yerlere zamanınız yetmiyorsa ya da hepsini kuş bakışı seyretmek istiyorsanız balon turuna mutlaka katılmalısınız. Kapadokya ile özdeşleşmiş sıcak hava balonları gün doğumunda havalanıyor ve tüm manzaraya şahitlik edilebilmesi için 310 metre yükseğe çıkıyor. Kapadokya seyahatini unutulmaz kılacak bu deneyim yaklaşık 2 saat sürüyor. 

ATV Turu 

ATV turu, balon turunun aksine gün batımında yapılıyor. Toplu olarak çıkılan turda Kılıçlar, Güllüdere, Kızılçukur, Aşk Vadileri ve Çavuşin Kasabası geziliyor. Bölgeyi kuş bakışı değil yakından görmek isteyenlerin tercihi olan ATV turu yaklaşık 2 saat sürüyor.

Kapadokya ATV

Cappadox Festivali

Müzik, çağdaş sanat, gastronomi ve açık hava disiplinlerini bir arada sunan Cappadox Festivali, yurt içi ve yurt dışından birçok ünlü sanatçıyı katılımcılar ile buluşturuyor. Türkiye’nin ilk destinasyon festivali olan Cappadox, 2015 yılından beri her yıl mayıs ayında gerçekleştirilmiş. En son 2018 yılında yapılan festival 2020 yılından itibaren iki yılda bir düzenlenmeye devam edecek.

Salcano Erciyes Kapadokya Bisiklet Festivali

Her yıl eylül ayında düzenlenen bisiklet festivali, yüzlerce bisikletçiyi Kapadokya’da buluşturuyor. Profesyonellerin yanı sıra amatör bisikletçilerin de katılabildiği festivalde birçok etap bulunuyor. Festival, Kapadokya’ya katkısından dolayı bölge halkı tarafından büyük bir coşku ile destekleniyor.

Kapadokya’da Nerede Kalınır?

Kapadokya’da konaklama için en çok tercih edilen bölgeler; Ürgüp, Göreme, Uçhisar ve Avanos. Gezilecek yerlere yakın olmak isteyenlerin tercih ettiği Ürgüp ve Göreme, oteller ve mekanlar açısından da oldukça zengin bölgeler. Kapadokya’nın batısında yer alan Uçhisar ise; gün batımı manzarası arayanların ve yürüyüş yapmak isteyenlerin tercihi oluyor.

Bölgenin kuzeyinde yer alan Avanos ise yerel lezzetlerin bulunabileceği restoranları ve yöresel ürünlerin satın alınabileceği dükkanlarıyla ön plana çıkıyor.

Kapadokya'da ne yenir

Türkiye’de turizmin nabzının attığı rotaların başında yer alan Kapadokya’nın her noktasında pek çok konaklama seçeneği mevcut; fakat bölge cave(mağara) otelleri ile ön plana çıkıyor. Şehrin dokusunu tam merkezinden soluyabileceğiniz bu mağara otellerin pek çoğu muhteşem vadi manzarasına da sahip.

Kapadokya'da nerede kalınır

Tercihiniz hangi bölgeden yana olursa olsun cave otellerde konaklayabilir, Kapadokya’nın bozulmamış güzelliklerine şahitlik edebilirsiniz.


REZERVASYON YAP


Kapadokya Hakkında Bilmeniz Gerekenler

  • Kapadokya şehir değil çevre illerin ortak noktası olan bir bölge.
  • Bölgedeki tüm yaşam alanları ya taş evler ya da mağaralardan oluşmakta.
  • Bölgenin en meşhur yemeği testi kebabı.
  • Kapadokya leziz üzümleri ile oldukça meşhur bir bölge.
  • Seramik ve çinilerden yapılan el yapımı hediyelikler arasında en çok tercih edilenler peri bacaları ve balonlar.
  • Türkiye’nin meşhur dizisi Asmalı Konak ve ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın Kış Uykusu filminin dışında yabancı birçok filmde de Kapadokya’ya yer verilmiş.
  • Star Wars filminin ilk afişinde bölgeden bazı görüntüler kullanıldı.

 

Türkiye'deki Diğer Popüler Turlar

tarihi İstanbul turları

efes antik gezi turları

Halfeti gezi turları

Göbeklitepe gezi turu

ölüdeniz gezi turu

Pamukkale gezi turu

Çerezleri kullanımımız hakkında

Pegasus İnternet Sitesinin düzgün bir şekilde çalışması ve performansının artırılması için gerekli çerezleri kullanıyoruz. Bunlara ek olarak tercihinize bağlı foksiyonel çerezler ile reklam ve üçüncü kişilere ait çerezler kullanmaktayız. Fonksiyonel çerezler Pegasus İnternet Sitesindeki tercihlerinizin hatırlanmasını sağlar. Reklam ve üçüncü kişilere ait çerezler ise tarayıcınız üzerinden internet kullanımınıza bağlı reklam ve tanıtım içeriği sunmaktadır.Tercihe bağlı çerezlerin kullanımına aşağıdaki tercihler üzerinden izin verebilir veya bu yönde kullanımı engelleyebilirsiniz. Gerekli çerezleri internet tarayıcınızın ayarlar bölümünden etkinleştirebilir veya devre dışı bırakabilirsiniz. Bu çerezleri devre dışı bıraktığınızda Pegasus İnternet Sitesinin bazı özelliklerinden faydalanamayacağınızı lütfen dikkate alınız. Detaylı bilgi için Pegasus Gizlilik Politikası – Çerezler (Cookies) ve Dijital Pazarlama Uygulamaları sayfasındaki bilgileri inceleyebilirsiniz.

Oturum çerezleri

Pegasus İnternet Sitesinin düzgün bir şekilde çalışabilmesi için gereklidir. Pegasus İnternet Sitesinin ziyaret edilebilmesini ve özelliklerinden faydalanılmasını bu çerezler sağlar. Oturum çerezleri, internet sitesinde sayfalar arasında bilgileri taşıyabilmek ve bilgileri tekrardan girmek zorunluluğunu ortadan kaldırmak için kullanılmaktadır.

Performans çerezleri

Bu çerezler aracılığıyla, sayfaların ziyaret sıklığı, varsa ilgili hata iletileri, sayfalarda geçirilen zaman ve kullanıcının internet sitesini kullanma şekliyle ilgili bilgileri toplanır. Bu bilgiler aracılığıyla, Pegasus İnternet Sitesinin performansının arttırılması sağlanır.

Fonksiyonel çerezler

Bu çerezler ile kullanıcının site içinde yapmış olduğu seçeneklerin (örneğin, seçilen şehir, uçuş tarihi) hatırlanması sağlanır ve böylelikle kullanıcıya kolaylık sağlanmış olur. Bu çerezler ile kullanıcılara gelişmiş internet özellikleri sağlanır.

Reklam ve üçüncü taraf çerezleri

Pegasus internet sitesinde bazı fonksiyonların kullanımı amacıyla üçüncü taraf tedarikçilerine ait çerezleri kullanılır (örneğin, uçuş noktaları ve promosyon sayfalarında yer alan sosyal medya paylaşım araçlarının oluşturduğu çerezler). Pegasus İnternet sitesinde reklam takibi yapan firmaların çerezleri de mevcuttur.

Detaylı bilgi için

Detaylı bilgi için Pegasus Gizlilik Politikası – Çerezler (Cookies) ve Dijital Pazarlama Uygulamaları sayfasındaki bilgileri inceleyebilirsiniz.

.
Uçuşlarını ekle, puan kazan
Pegasus BolBol hesabınızı kullanmadan aldığınız uçuşları hesabınıza ekleyerek, bu uçuşlardan da puan kazanın.
İŞLEM TAMAMLANDI
Merhaba,

Uçuş arama servisin şu an meşgul gibi gözüküyor. Dilersen sayfayı tekrar yenile veya aşağıdaki linkten alternatif uçuş arama sayfamızdan devam et.