Karne tatilinde nereye gidilir

Okullar Kapanınca Nereye Gitsek: Ailece Karne Tatili İçin Rota Önerileri

2023-2024 eğitim öğretim yılı, 14 Haziran 2024 Cuma günü sona eriyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın takvimine göre yaz tatili tarihleri 14 Haziran ile 9 Eylül arası. Son zil çaldığında, son karne verildiğinde, okula gitmek için son kez erken kalkıldığında ise çocuklardan “Artık tatile mi gitsek?” sorusu gelmeye başlayacak. Peki, tatil planı yapmaya başladınız mı? Nereye gideceğinizi düşündün mü?

Aile yazlığı, her senenin trendi. Belki bu sene farklı bir şeyler yapmak istersin. Ailenle yapacağın seyahat için eğer farklı bir alternatif arıyorsan çeşitli önerilerimiz olacak. Henüz plan yapmadıysan ya da aklında bir şeyler varsa önereceğimiz güzergâhlara göz atmak, yaz tatilini güzelleştirebilir; bizden söylemesi. Daha önce Ailece Ekonomik Seyahat Etme Rehberi yazısını hazırlamıştık.

Haydi başlayalım!

Gökçeada, Çanakkale: Saklı Bir Cennet

Gökçeada, Çanakkale

Gökçeada, Türkiye’nin en büyük adası. Şu an yaz tatili denince akla ilk gelen yerlerden biri değil. Bu yüzden buranın saklı bir cennet olduğunu söyleyebiliriz. Eşsiz gün batımları, farklı lezzetleri, güzel plajları ve Rum köyleri, bu cümlemizi kanıtlar nitelikte. Kalabalıktan uzakta olmak istersen burası bunun için hayli uygun.

“Gökçeada’da ne yapılır ki?” diyorsan hemen cevaplayalım. Kitesurf (uçurtma sörfü), rüzgar sörfü, tüplü dalış yapabilir; Türkiye’nin ilk ve tek su altı parkını ziyaret edebilirsin. Sokaklarındaki kahveler, küçük lokantalar ve plajlar da seni bekliyor elbette. Ailece keyifli vakit geçirilecek bir sürü durak var.

Dünyanın ilk cittaslow adasında huzur dolu sakin bir tatil yapabileceğin gibi 14-16 Ağustos tarihleri arasında adaya gidersen coşkulu bir kalabalıkla birlikte olabilirsin. Adadaki yerli Rum halkı bu tarihlerde Meryem Ana Panayırı düzenliyor. Tepeköy’de yapılan panayırda sabahlara kadar yemek ve eğlence devam ediyor. 

Adaya ulaşmak için mutlaka feribot kullanmak gerekli. Yola çıkmadan önce Gestaş sefer tarifelerini kontrol etmeni öneririz. 

Balıkesir-Edremit Uçak Bileti Ara

 

Narlıkuyu, Mersin: Pırıl Pırıl Bir Deniz ve Sakinlik Arayanlara Özel

Narlıkuyu, Mersin

Silifke’nin şirin köyü Narlıkuyu, yine kalabalık tatil noktalarımız dışında kalıyor. Berrak denizli, yeşil ağaçlarla kaplı bu güzellik, şimdilik sadece bölgenin güzelliğini bilen gezginler tarafından ziyaret ediliyor.

Ailece yapılan bir tatilde, gidilen bölgenin doğal ve tarihi güzelliklerini mutlaka görmek gerek. Çünkü bu aktiviteler, tatil sonrasında çocukların en güzel anılarına dönüşüyor. Cennet Cehennem Mağaraları’nın yanı başında bulunan Narlıkuyu bu anlamda da güzel bir durak. Mağaraların büyüleyici güzelliği bir yana, mağaralardan denize karışan tatlı serin suyla Kızlar Hamamı Koyu’nda denizin keyfini çıkarmak bir yana. Efsaneye göre Zeus’un kızları bu suda banyo yaptığı için koya bu isim verilmiş.

Cam gibi deniz, antik ögeler, lezzetli balıklar ve sakinlik burada. Ailece tatilden beklentin böyle bir noktaysa o zaman seni Mersin’deki Narlıkuyu’ya doğru alalım. Bu bölgeye ulaşmak için Adana’ya uçup sonrasında aktarma yapabilirsin.

Adana Uçak Bileti Ara

Didim, Aydın: Biraz Sankinlik, Biraz Eğlence, Çokça Tatil

Didim, Aydın

Evliya Çelebi’ye göre “dağlarından yağ, ovasından bal akan şehir” Aydın, gerçekten de hayli bereketli topraklar üzerinde yer alıyor. Aydın’ın güzel tatil beldesi Didim ise “Kafa dinlemek mi, yoksa antik kentlerde geçmişe bir yolculuk mu?” ikilemine düşmeden ailece ikisini de yapabileceğiniz bir durak.

Helenistik dönemin simgelerinden Apollon Tapınağı ve deniz kıyısında bulunan Milet Antik Kenti’ni mutlaka ziyaret edilecek yerler arasına koymalısın. İki tarihi noktada da Müze Kart geçerli. 

Taşlı, orta sıcaklıkta, sakin, çocukların girebileceği sığlıkta bir denize sahip olan Akbük Plajı tam ailelere göre. Tabii biraz eğlence istenirse aquapark da var. Akşamları da kim lunaparka hayır diyebilir!

Didim’e ulaşmak için yapman gereken İzmir’e uçup aktarma yapmak!

İzmir Uçak Bileti Ara

Belek, Antalya: Çocuklu Tatil İçin Nokta Atışı Bir Durak

Belek, Antalya

Belek denince akıllarda “her şey dahil tatil” ışıkları yanmaya başlıyor. Evet, “Ailece tatil yapalım, keyfimiz yerinde olsun, rahat edelim, çocuklarımızla birlikte eğlenelim.” diyorsanız bunun için en uygun yerlerden biri Antalya’nın güzide tatil bölgesi Belek!

Burası özellikle küçük yaşlardaki çocuklar için bir harikalar diyarı diyebiliriz. Oyun alanları, su parkları, etkinlikler… Tabii çocuklar eğlenirken aileler de mavi bayraklı plajların tadını çıkarabilir. Golf ve tenis düşkünleri varsa burada iki spor için de oldukça fazla alan var. 

Aspendos Antik Kenti ve Perge Antik Kenti de bu bölgeye hayli yakın. Belek’e kadar gelmişken buralara uğramamak olmaz. Bu bölgeye ulaşmanın en kolay yolu ise Antalya’ya uçmak!

Antalya Uçak Bileti Ara

Akçay, Balıkesir: Zeytin Ağaçlarının Altında Deniz Keyfi

Akçay, Balıkesir

Akçay, ailecek gidilecek tatil yerleri arasında en uğrak noktalardan biri. Edremit ilçesine bağlı bir mahalle olan Akçay; sakin denizi, huzurlu atmosferi ve zeytin ağaçlarıyla keyifli bir tatil deneyimi sunuyor. Konaklamak için aile dostu oteller ve pansiyonlar bulabilirsin. Ailece kamp yapmayı seviyorsanız uygun kamp alanları da mevcut. 

Ailen için deniz tatili planlıyorsan Akçay’da mavi bayraklı 2 tane halk plajı bulunuyor.  Dilersen ailenle Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne ait Melek Hanım Plajı ve Akçay Sarıkız Halk Plajı’nı tercih edebilirsin. Buraya geldiğinde yakın bir mesafede bulunan Kaz Dağları Milli Parkı’na da mutlaka uğramanı öneriyoruz. 

Buraya ulaşmanın en kolay yolu ise Balıkesir-Edremit’e uçak bileti almak.  

Fethiye, Muğla: Macera, Kültür Gezisi ve Deniz Tatili Bir Arada

Fethiye, Muğla

Ülkemizin tatil cennetlerinden olan Fethiye, Muğla’nın güzel bir ilçesi. Burada hem macera yaşayabileceğin hem de keşfe açık birçok nokta var. Ailece tatil planlarken çocuklarla birlikte farklı aktiviteler yapmak isterseniz burayı değerlendirebilirsiniz. Kültürel bir gezi planlıyorsan birlikte Likya Kral Mezarları’nı ve Kayaköy’deki eski taş evleri görmeye gidebilirsiniz. Macera odaklı bir tatil yapmak isterseniz de yamaç paraşütü ve tüplü dalış gibi aktiviteler sizi bekliyor. 

“Yaz tatili deniz ve kumsuz olmaz” diyenlerdensen Fethiye’de Ölüdeniz, Belcekız, Kumburnu, Çalış, Kıdrak gibi bir sürü güzel plaj bulunuyor. Masmavi denizi ve yumuşacık kumları yazın tadını çıkarmak için çok uygun. 

Dalaman Uçak Bileti Ara

Girne, KKTC: Yavru Vatan Kıbrıs’ta Ailece Yaz Tatili

Girne, Kıbrıs

Güzel plajları, tarihi mekanları ve gece hayatıyla Kıbrıs, Akdeniz’in en büyük üçüncü adası. 

Tabii her yeri deniz, her yeri plaj. Öneri olarak hem çocukların hem de yetişkinlerin keyifli vakit geçirebileceği Girne’de bulunan Acapulco Plajı’nı verebiliriz. Havuzu ve su kaydırakları da bulunan bir otele ait olan plajı, giriş ücreti ödeyerek ziyaret edebilirsin. Deniz kaplumbağalarını görmek istersen Alagadi Kaplumbağa Plajı’na uğrayabilirsin. Diğer plajları incelemek için de Kıbrıs’ın En İyi Sahilleri yazımıza göz atabilirsin. 

Girne’nin sokaklarının tozunu attırdıktan sonra tarihi bir tur yapmak istersen Aziz Hilarion ve Girne Kalesi’nden başlayabilirsin. Tabii Kıbrıs’a kadar gitmişken vaktin varsa Girne’ye yakın Lefkoşa ve Gazimağusa’yı da mutlaka ziyaret etmeni öneriyoruz. Kıbrıs’a özel hellim peyniri, şeftali kebabı ve piruhi mantısı gibi lezzetleri de mutlaka denemelisin. 

Eğlenceli insanları, farklı lezzetleri ve güzel plajlarıyla Kıbrıs, bu yaz ailenle keyifli bir tatil geçireceğin durak olabilir. 

Kıbrıs Uçak Bileti Ara

Ksamil, Arnavutluk: Hem Vizesiz Hem Uygun Fiyatlı

Ksamil, Arnavutluk

Ksamil için Arnavutluk’un Maldivleri diyebiliriz. “Vizesiz olsun, denizi güzel olsun, yurt dışı tatiline göre uygun olsun, keyfime keyif katsın!” diyorsan Ksamil tam sana göre. Arnavutluk’un güney sahillerinde yer alan bu bölge, Yunanistan’a da oldukça yakın bir konumda. 

Abiori Plajı’nda muhteşem bir kum ve berrak bir deniz bulmak mümkün. Etrafında ailece yemek yiyebileceğiniz lokantalar da bulunuyor. Sabah denizin keyfini çıkarıp akşam gün batımında yemek yersen günün tam anlamıyla verimli geçtiğini hissedeceksin. Lori Plajı’nda da hem eğlenebilir hem de aynı güzel denize girebilirsin.

Arnavutluk’a gitmişken başka yerleri de keşfetmek istersen Hşşt! Burası Hala Keşfedilmedi: Arnavutluk Sahilleri yazımıza göz atabilirsin. 

Ksamil’e ulaşmak için yapman gereken Tiran’a uçmak. Sonrasında özellikle çocuk varsa araba kiralayıp 4-5 saat sürecek bir yolculukla cennet durak Ksamil’e varabilirsin. 

Tiran Uçak Bileti Ara

Paris, Fransa: Disneyland, Louvre Müzesi ve Daha Fazlası

karne tatili Paris

Paris sadece romantik çiftlere değil, aynı zamanda eğlenmek isteyen çocuklara ve çocuk ruhlulara da hitap ediyor. Elbette bunun en büyük sebebi Disneyland Paris yani Eurodisney. Bu kocaman eğlence kompleksi, Disneyland Park ve Walt Disney Studios olarak ikiye ayrılıyor. Şatolar, roller coaster’lar ve eğlenceden maceraya pek çok seçeneği burada bulmak mümkün. 

Louvre Müzesi de çocuk turlarıyla birlikte gezildiğinde çocuğun için eğlenceli, senin için de kültür sanata doymalı bir aktivite olabilir. Jardin d’Acclimatation’ın da içinde olduğu bilim müzesi, oyun alanları, bahçeler, atölyeler… Bir çocuğu eğlendirebilecek ne ararsan var diyebiliriz. Bir de Museum National D Histoire Naturelle’e (Ulusal Doğa Tarihi Müzesi) uğrarsanız Paris gezisine büyüleyici bir nokta koymuş olursunuz. 

Paris Uçak Bileti Ara

Londra, İngiltere: Karnesini Alan Potterhead’lere Özel 

Karne tatili, Londra

“Çocuğumla birlikte eğleneyim, rahat hareket edeyim. Biraz müzelere, biraz da film sahnelerine dalayım.” diyorsan Londra tam sana göre. Çünkü burada hem müzeler hem kocaman parklar hem de Warner Bros Stüdyo var. Özellikle ailece Harry Potter sevdalısıysanız çekim stüdyosunda gezebilmek için gitmeden önce bilet bakabilirsiniz. Gidince de unutulmaz bir gün geçirebilirsiniz.

Kew Gardens’ın botanik bahçelerinde hiçbir yerde karşılaşamayacağınız bitkileri görebilirsiniz. Bir de çocuğunu ve seni büyüleyecek 7 katlı dev bir oyuncak mağazası olan Hamley’s var. Araya bir de çocuk müzikali sıkıştırırsanız bu tatilin etkisinden uzun süre kurtulamayabilirsiniz, bizden söylemesi.

Daha detaylı bilgi istersen “Eğlence Dolu Bir Gezi Arayanlara Özel: Çocukla Londra Seyahati” başlıklı yazımıza göz atabilirsin. 

Londra Uçak Bileti Ara

Bu öneri ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsan Ailece Ekonomik Seyahat Etme Rehberi: Ucuz Bir Seyahat Mümkün yazımıza geçebilirsin.

Sen Yeter Ki Uçmak İste! Seyahatini baştan sona planlamak için ihtiyacın olan her şey bende! Öneriler bende... Fikirler bende... Uçak bileti bende...

Bir yanıt yazın