19.11.2015

Bilkent Öğrencileri Pegasus İşbirliğinde Gerçekleştirdikleri Proje ile “2015 Informs Lisans Öğrencileri Yöneylem Araştırması Ödülü” Finalinde Yarıştı

Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği 4. sınıf öğrencilerinin oluşturduğu 6 kişilik ekip, danışman hocaları ve Pegasus Havayolları Network Planlama Direktörlüğü işbirliğinde hazırladıkları

Bilkent öğrencilerinin Pegasus işbirliğindeki gerçekleştirdikleri lisans bitirme projesi, dünyada yöneylem araştırma ve yönetim bilimleri alanlarında faaliyet gösteren bireylerden oluşan uluslararası çapta en büyük profesyonel topluluk olan “INFORMS” (Institute for Operations Research and the Management Sciences) tarafından düzenlenen yarışmanın ABD’de gerçekleşen finalinde yarıştı ve büyük ilgi gördü. 2014 Eylül-2015 Mayıs ayları arasında Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği 4. sınıf öğrencilerinin oluşturduğu 6 kişilik bir ekip, danışman hocalarıyla birlikte, Pegasus Havayolları Network Planlama Direktörlüğü işbirliğinde "Uçak Kullanımı ve Zamanında Kalkış Performasını İyileştiren Tarife Çizelgelemesi" başlıklı lisans bitirme projesi hazırladılar. Kaan Yavuz, Beril Burçak, Hakan Şentürk, Ayça Karatepe, Osman Karaaslan, Alaz Şenol’dan oluşan ve Akademik Danışman Dr. Kemal Göler ile Endüstri Danışmanı Pegasus Hava Yolları’nda Network Planlama Direktörlüğünde görevli Elifnur Doğruöz’le çalışan ekip önce 23 proje ve 160 öğrencinin katıldığı Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Proje Fuarı ve Yarışması’nda birinci seçildi. Projeyle TÜBİTAK’tan da Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Tezi Destekleme Programı kapsamında destek almaya hak kazanan ekip, ABD Philadelphia’da düzenlenen uluslararası “2015 INFORMS Lisans Öğrencileri Yöneylem Araştırması Ödülü” finalinde yarışarak sunum yaptılar. Mevcut tarifeyi veri olarak alan Bilkent öğrencileri ekibi projelerinde, birinci optimizasyon modeliyle uçakların havada geçirecekleri süreleri artırmayı hedeflediler. Bu modelde, sefer saatleri kullanıcının izin verdiği sürelerde değiştirilerek, uçakların yerde kalış süreleri gibi kurallara dikkat edilerek ve seferlerin saati yeniden düzenlenerek uçakların havada geçirdikleri süreler artırıldı. İkinci optimizasyon modeliyle de rötarların yayılımını engellemek ve beklenen gecikmeyi en aza indirmeyi hedeflendi. Modeller örnek data üzerinde çalıştırıldı ve olumlu sonuçlar alınarak şirket içerisinde yürütülen optimizasyon çalışmasında da bu çalışmadan faydalanılabileceği belirtildi.

E-Bilet numaranız, E-Faturanız da belirtilen PC12345 ile başlayan belge numarasıdır. Bilet işlemlerim menüsünden ödeme ayrıntıları altından detaylı görüntüleyebilirsiniz