Varış havalimanı: | Basra Uluslararası Havalimanı |
İstanbul – Basra uçuş süresi: | 3 saat |
Irak’ın güneyinde yer alan ve Irak’ın ikinci en büyük şehri olan Basra aynı zamanda Irak’ın en önemli limanına da sahiptir. Tarihi ikinci halife Ömer’e kadar uzanan Basra geçmişte hem askeri bir karargâh olarak kullanılmış hem de kültürel bir merkez olarak görev görmüştür. Fırat ve Dicle nehirlerine olan yakınlığı sayesinde hızla gelişen bir şehir olmuştur. 1538’de Osmanlı Devleti’nin eline geçen Basra, İngiliz, Felemenk ve Portekizli tüccarlarında ilgisini çekmiş ve dönemin önemli ticari merkezlerinden biri haline gelmiştir.
Şehir Al-Aşar ve El-Makil adlı iki kasaba ve bunların etraflarında şekillenmiş olan köylerden oluşur. Bu yerleşimlerin çevrelerinde hurma bahçeleri bulunur. Şehir yeni yeni yapılanmaya ve gelişmeye başlamıştır. Siz de gelişmekte olan bu şehri ziyaret etmek için Pegasus’un ucuz ve uygun uçak bileti kampanyalarını takip edin.
Ulaşım
Pegasus, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ile Basra Uluslararası Havalimanı arasında direkt uçuşlar düzenlemektedir. Bunun yanı sıra İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı aktarmalı olarak Basra ile 130 farklı destinasyonda aktarmalı uçuşlar da düzenlenmektedir. İstanbul – Basra arası uçuşlar ortalama 3 saat sürmektedir.
Basra Uluslararası Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım
Basra Uluslararası Havalimanı Basra şehir merkezinden 20 km uzaklıktadır.
Pegasus’un araç kiralama hizmetinden yararlanarak da şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Basra ziyaretinizi planlarken araç kiralama için rezervasyon yaparak daha konforlu bir yolculuk yapabilirsiniz.
Şehir içi Ulaşım
Basra’da şehir içi ulaşımda toplu taşıma oldukça kısıtlıdır. Taksiler ise şehir içinde kolaylıkla bulunamayabilir. Taksilere ulaşmanın en kolay yolu havalimanındaki danışma üzerinden ya da kaldığınız otel vasıtasıyla olacaktır. Güvenilir taksileri oteller aracılığıyla daha rahat bulabilirsiniz. Bunun yanında Basra’da şehir içi ulaşım için şoförlü araç da kiralayabilirsiniz.
Konaklama
Basra’da şehir merkezinde birkaç konaklama seçeneği bulunuyor ancak oldukça sınırlı. Gelişmekte olan bir şehir olduğu için kalacak yerinizi önceden ayarlamanızda yarar var.
Basra’da uygun fiyatlı konaklama için otel rezervasyonu yapmayı unutmayın.
Yeme İçme
Irak mutfağından zengin örneklere ev sahipliği yapan Basra mutfağı Türk mutfağıyla da benzerlikler göstermektedir. Ağırlıklı olarak et yemekleri tüketilen mutfakta baharatlar ve garnitürler vazgeçilmezleri oluşturur. Mutfağın en ilgi çekici zenginliklerinden bazıları kebaplar, köfteler, sulu tencere yemekleridir. Dolma ve sarmalar da yine sofralarda çokça tüketilenler arasında yer alır. Kuzu eti, pirinç ve bulgur gibi öğeler yemeklerde sıklıkla kullanılır.
Tatmanız gereken lezzetler arasında yöresel çorbalar bulunur. Ezogelin, mercimek, tarhana ve yoğurt çorbaları sofraların vazgeçilmez başlangıçları arasındadır. Diğer lezzetler arasında karnıyarık ve musakka gibi patlıcan yemekleri yer alırken, etli sebze yemekleri de yerel lokantalarda sıkça karşılaşılan lezzetler arasındadır. Özellikle patlıcan mutfakta neredeyse her türüyle kullanılmaktadır.
Faydalı Bilgiler
Basra ziyaretiniz öncesinde bilmeniz gerekenleri alt başlıklarda sıraladık.
Vize Hakkında
En az altı ay geçerli umuma mahsus pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları seyahatlerinde Basra’ya giriş yaptıklarında havalimanında vize alabilirler. Bunun yanı sıra Basra vizesi için Büyükelçilik ve Başkonsolosluklara da başvurabilirsiniz.
Çevre Şehirler
- Ez Zubeyr (13 km)
- Bağdat ( 545 km)
- Meysan (180 km)
- Zi Kar(185 km)
Hava Durumu
Basra’da iklim yaz aylarında oldukça sıcak ve nemlidir. Yüksek hava sıcaklıklarından kaçınmak için Basra ziyaretinizi ilkbahar, kış ve sonbahar aylarında gerçekleştirebilirsiniz. İlkbahar aylarında ani soğuklara ve yağışlara karşı hazırlıklı olmanız gerekmektedir.
Önemli Telefonlar
- Ülke Kodu: +964
- Şehir Kodu: 750
- Basra Havalimanı Telefonu: +964 750 962 9113
- Acil Durum Hattı: 122
Görülecek Yerler
İkinci Halife Ömer tarafında kurulmuş bir şehir olan Basra’da gezilecek yerler bir kültür turu için harika lokasyonlardır. Gezintinize Makil Bölgesi olarak bilinen Eski Basra’dan başlayabilirsiniz. Çok iyi korunmamış olsa da burada eski tarihi dokuyu görebilir ve keşfedebilirsiniz. Eski Basra’da Osmanlı, Portekiz, İngiltere gibi eski imparatorlukların da etkilerini görmek mümkündür. Sinbad Adası denen ada ise Binbir Gece Masalları’nda bir hayali kahraman olan Sinbad’ın maceralarından birinin geçtiği yer olarak kabul edilir. Meraklıları için güzel bir gezinti olacaktır.
Basra’da Dicle ve Fırat nehirlerinin güzelliğine de şahit olabilirsiniz. Şehirde doğal güzelliklerin yanı sıra gezilecek pek çok camii ve tarihi yapı da bulunmaktadır.