tr.svg
TR
dropdown-icon
  • tr.svg
    TR
  • en.svg
    EN
  • de.svg
    DE
  • fr.svg
    FR
  • ru.svg
    RU
  • it.svg
    IT
  • es.svg
    ES
BolPuan Detayları
BolPuan Detayları
Seyahat Bilgileri
Seyahat Bilgileri
Kampanyalar
Kampanyalar
Üyelik Ayarları
Üyelik Ayarları
BolBol Nedir?
BolBol Nedir?

BolBol ile ilgili talep ve sorularınız için 0 (850) 399 17 017 no’lu ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

user-profile-circle

tarihinden beri Pegasus BolBol üyesi

Kullanılabilir BolPuan
bol-bol-white
Geçerliliğini Yitirecek BolPuan
BolPuan

Pegasus BolBol ile uçmanın avantajını kaçırmamak için BolPuan'ını geçerlilik süresi dolmadan kullanmalısın

BolBol ile ilgili talep ve sorularınız için 0 (850) 399 17 01 no’lu ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

Kara Yelkenciliği

Kara Yelkenciliği

İçindekiler

Oldukça kısıtlı sayıda bölgede gerçekleştirilebilen ekstrem sporların başında kara yelkenciliği gelir. Genel olarak yelkenciliğin karada yapılanı olarak bilinen bu spor oldukça eğlenceli olmasına rağmen ciddi bir fiziki kondisyon gerektirir.

kara yelkenciliği

Kara Yelkenciliği Nedir?

Üç tekerlekli yelkenlilerin geniş ve düz kara parçaları üzerinde yarıştırılması, kara yelkenciliği olarak adlandırılır. Rüzgar yönünde hareket ettirilen yelkenlilerde yelkenin açısı değiştirilerek araçlara yön verilir. Kara yelkenciliği ilk olarak 1950’li yıllarda ortaya çıkmıştır. 1950’li yıllardan sonra bir yarış sporuna dönüşen kara yelkenciliği özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’da oldukça popüler olan ekstrem sporlardan biridir. 

Pek çok ülkede kara yelkenciliği turnuvaları ve yarışları düzenlenir. Uluslararası turnuvaların en popülerlerinden biri bir hafta süren Avrupa Şampiyonası’dır. Dört yılda bir düzenlenen Dünya Kara Yelkenciliği Şampiyonası da popüler turnuvaların başında gelir. 

Normal yelkencilikle benzer noktaları olsa da kara yelkenciliği rüzgar üzerine kuruludur. Rüzgar, suya göre çok daha fazla itim gücüne sahiptir. Bu sayede yelkenliler suda olduğundan çok daha hızlı hareket edebilir. 

Kara Yelkenciliği Nasıl Yapılır?

Boyutları farklı olan üç tekerlekli yelkenlilerle yapılan bu sporda araçlar büyüklüklerine göre farklı şekilde sınıflandırılır. Aynı kategori içinde bulunan yelkenliler birbirleri ile yarışır. Yelkenliler 2., 3., 5., 7. ve 8. Sınıf şeklinde ayrılır. Aynı zamanda standart sınıf ve daha küçük araçlardan oluşan mini yelkenliler de ayrı olarak yarışır. Bu yarışlarda en sık kullanılan sınıf ise 3. sınıftır.

kara yelkenciliği nasıl yapılır

2. sınıf araçlar cam elyaflı omurga kullanılarak üretilen en dayanıklı ve büyük yelkenli sınıfıdır. Bu araçlarda yelkenler 8 metreye kadar çıkabilir. 3. sınıf ise 2.sınıfa çok benzer yapıdadır; ileri teknoloji kullanılarak üretilen bu yelkenlilerin omurgaları da cam elyafından yapılır. Bu araçlar saatte 113 km üzerinde hıza sahiptir. 5. sınıfta bulunan yelkenliler ise oldukça küçük yapılara sahiptir. Aracı kullanan pilot için bu yelkenlilerde tam bir oturak yoktur; pilotlar çelik ya da alüminyumdan yapılan oturak benzeri koltuklara uzanarak araçları kullanır. Bu araçlar ise saatte 60 km ve üzeri hızla ilerler. Şu ana kadar kaydedilen en yüksek hız saatte 202.9 km’dir.

Pilotlar, oturma ya da yatma pozisyonunda kara yelkenlilerini hareket ettirir. Araçlarda ayrıca pedallar ve el kolları bulunur. Tecrübeli pilotlar rüzgar hızından üç ya da dört kat daha hızlı bir şekilde ilerleyebilir. Rüzgar, kara yelkenciliği yarışları için en önemli koşulların başında gelir. Rüzgarın bol olduğu plajlar ve çöller bu spor için en uygun alanlardır. Yarış esnasında pilotların diğer araçların kendi yelkenlilerine dokunmasına izin vermemesi gerekir. Çıkış noktasından sonra ilerlerken öncelik her zaman sağ tarafta bulunan araçtadır. Diğer tarafta bulunan aracın yavaşlaması ya da yana doğru çekilmesi gerekir. 

Kara Yelkenciliği İçin Gerekli Malzemeler

Kara yelkenciliği için gerekli olan yelkenli malzemeleri genellikle ayrı ayrı alınır ve birleştirilerek spora hazır hale getirilir.

kara yelenciliği için gerekli malzemeler

Yelken

Kara yelkenciliği için gerekli olan ilk ekipman yelkendir. Farklı boyutlarda ve özelliklere sahip olarak üretilen modeller çeşitli sınıflarda yer alır. Pilotlar, yarışlarda hangi sınıfta olunacağına göre yelken seçer. 2 metreden 8 metreye kadar yelken üretimi yapılır.

Direk

Yelkenlerin sabit durmasına yardımcı olan direkler dayanıklı materyallerle üretilir. Fiberglass, karbon ve ultra karbon gibi materyallerle üretilen direkler çeşitli kalınlık ve uzunluklarda tasarlanır. Yelkenliler, dayanıklı olmalarının yanı sıra maksimum 1 kilogram olan ağırlıkları sayesinde oldukça hafif yapıdadır.

Tekerlek

Erken ve geç dönem olarak ayrılan yelkenli modellerinde farklı boyutlarda tekerlek kullanmak gerekir. Tekerlekler, yelkenli sınıflarına uygun olarak çok dişli ve ağır ya da daha düz ve hafif modellerden seçilir.

Karabina

Karabinalar, pek çok ekstrem sporda bağlantı parçası olarak kullanılır. Yelken, oturak, direk gibi ana parçaların birleştirilmesinde halatlarla ve vidalarla birlikte yüksek kalitede karabinalar da kullanılır.

Kara Yelkenciliği Ne Zaman Yapılır?

Kara yelkenciliği yarışları için mutlaka rüzgârın kuvvetli estiği dönemler tercih edilir. Plaj kenarları, çöl arazilerde bulunan kuru göller hatta uçak pistleri bile yarışlar için uygundur. Mevsim olarak rüzgarın kuvvetli olduğu bahar ayları kara yelkenciliği için en uygun mevsimdir. Yaz mevsiminde de rüzgarın görüldüğü bölgelerde yarışlar yapılabilir. Çok soğuk havalar ve karla kaplı alanlar bu spor için uygun değildir. Genel olarak mart ayından kasım ayına kadar bu sporu yapmak için elverişli hava şartları mevcuttur.

kara yelkenciliği nerede ne zaman yapılır

Dünyada En İyi Kara Yelkenciliği Rotaları

Özellikle Avrupa’da yaygın olarak yapılan kara yelkenciliği turnuvalarına eşsiz güzellikteki sahiller eşlik eder.

Tarifa, İspanya

Tarifa şehrinde 30.000 m²’lik bir alanda kara yelkenciliği yapılır. Doğal güzelliklerle çevrili olan alanda amatör yelkencilere eğitim veren profesyoneller bulunur. Özellikle bu spora yeni başlayanlar Tarifa’daki eğitimlerle tekniklerini geliştirebilir. Rüzgara bağlı olarak bölgede her gün pratik yapılabilir. 

Tarifa’da bulunan eğitim merkezleri mart-kasım ayları arasında hizmet verir. Siz de plaja çok yakın ve doğa ile iç içe olabileceğiniz bu alanda pratik yapmak isterseniz, Madrid Barajas Havalimanı’na ulaşım sağlayabilirsiniz.

Brittany, Fransa

Brittany-Breton sahilinde bulunan kara yelkenciliği kulübü özellikle amatörler tarafından tercih edilir. Bu spora yeni başlayanlar kulüpte kapsamlı bir eğitim alabilir. Profesyoneller tarafından verilen eğitimlerde çok oturaklı özel yelkenliler kullanılır. Yeni başlayanlardan deneyimli yelkencilere kadar bu sporu seven herkes kulübe katılabilir.

Eğitim almak ya da amatör yarışları izlemek isterseniz, Paris Havalimanı’ndan Brittany’e ulaşım sağlayabilirsiniz.

İngiltere

İngiltere, çok sayıda kara yelkenciliği alanına sahiptir. Uluslararası turnuvalar ve yarışmaların en fazla yapıldığı ülke de burasıdır.

Londra uçak bileti rezervasyonu yaparak İngiltere’de bulunan kara yelkenciliği kulüplerini ziyaret edebilirsiniz. 

Hoylake

Wirral’da bulunan Hoylake, sahil şeridinde bulunan alanlarıyla ekstrem spor tutkunlarına ev sahipliği yapar. Bölgede bulunan kara yelkenciliği kulübü workshoplar da düzenleyen etkin bir faaliyet alanına sahiptir. Rüzgarın kuvvetli olmadığı ve sporcuların pratik yapamadığı zamanlarda bile kara yelkenciliğiyle ilgili etkinlikler düzenlenir.

Royston

2 kilometrelik bir yarış alanına sahip olan ve Royston’da bulunan kara yelkenciliği kulübünde çocuklar da dahil olmak üzere amatörlere eğitim verilir.

De Panne, Belçika

Sahil şeridinde bulunan De Panne şehri, eşsiz manzarası ve temiz havası ile kara yelkenciliği yapmak isteyenlerin öncelikli tercihleri arasında bulunur. 30 kilometre uzunluğundaki sahilde amatörler antrenman yapabilirken, profesyoneller ise yarışlara katılabilir.

Hem pratik yapabileceğiniz hem de bembeyaz kumsalda denize girerek serinleyebileceğiniz bölgeye Brüksel üzerinden kısa sürede ulaşabilirsiniz. 

St. Peter - Ording, Almanya

2018 yılında Kara Yelkenciliği Dünya Şampiyonası’nın düzenlendiği bölge Almanya’nın da en aktif yelkencilik alanlarından biridir. Sahil şeridinde bulunan St. Peter – Ording şehri, plajı ve rüzgârı ile kara yelkenciliği için oldukça elverişlidir. Geniş bir alanda amatör ve profesyoneller pratik yapabilir ve sporcular arasında yarışlar düzenlenir. Uluslararası standartları karşılayan bölgede hem tatil yapabilir hem de kara yelkenciliği faaliyetlerinde bulunabilirsiniz.

Hamburg uçak bileti alarak yaklaşık 1 saat 20 dakika içinde St. Peter – Ording’e ulaşım sağlayabilirsiniz.

***

NOT: Eğer spor ekipmanlarınızı uçak seyahatinizde yanınızda götürmeyi planlıyorsanız Müşteri Hizmetlerimizi arayarak uçuşunuza ilgili hizmeti ekletmeniz gerekmektedir.

Spor Ekipmanları Taşıma Ücretlerini Öğrenmek için Tıklayın

Yukarı Yukarı