BolBol
Üye Girişi
PAYLAŞ

İçindekiler

1930’lu yıllarda İngiltere’de ortaya çıkıp popüler hale gelmiş olan motocross/motokros, temelinde engebeli bir arazi üzerinde kurulmuş bir parkurda motosikletlerle yapılan bir yarıştır. Yarış boyunca sporcunun parkurdaki engelleri aşması beklenir. Adrenalini yüksek bir ekstrem spor olan motokros, izleyicisi için de oldukça eğlenceli bir spordur. Motokros, 1970’li yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’nde popülaritesinin artması sonucunda dalga dalga tüm dünyaya yayılmış ve motor sporları meraklılarının gözdesi olmuştur. 

motokros nedir

Motokros Nedir?

Motokros, engebeli toprak arazi üzerindeki engelli parkurda cross motorlarıyla yapılan bir hız yarışıdır. Adrenalin yüklü off-road sporların başında gelir ve kendi içinde de birçok dala ayrılır. Motokros ya da motocross, İngilizce motorcycle ve cross-country kelimelerinin birleşiminden oluşur. 

Motocross; “race” ve “Freestyle” olarak iki ayrı dala ayrılır. Race (yarış) adından da anlaşıldığı gibi hız yüklüdür ve arazide yarışı birinci tamamlamak temel amaçtır. Freestyle (serbest stil) ise parkurda akrobatik hareketler yaparak en yüksek puanı toplama üzerine kurulmuş bir yarışmadır. Bu iki dal da Vintage, Supercross ve Mini-Motocross olarak alt dallara ayrılır. Vintage, adından da anlaşıldığı gibi vintage denen döneme, yani 1970’li yıllara ait motosiklet modellerinin kullanıldığı yarışlardır. Mini-Motocross ise özel tasarım cross motorlarının kullanıldığı yarışlara verilen isimdir. Bu özel tasarım motorlar asıl versiyonlarının minyatürleridir. Son olarak Supercross stilinde ise kısa pistler kullanılır ve freestyle akrobatik hareketler daha ekstrem ve yüksek seviyededir.

Motokros Terimleri

Off-road yani arazi, motokros sporunun yapıldığı bölgeyi temsil eder. Cross, motokros sporunu yapanların kullandığı motor türüdür. Freestyle, motorsiklet üzerinde akrobatik hareketler yaparak puan toplanan yarışmadır. Dirt Bike (çamur motosikleti) çamurlu pistlerde kullanılan cross motosikletlerine verilen isimdir. 

Motokros Nasıl Yapılır?

Motocross, kısaca amatör ya da profesyonel sporcuların seviyelerine göre düzenlenen yarışmalar ve yarışlarda motorun gücünden yararlanarak kazanmaya oynamaktır. Motokros yaparken motokros motorlarına ihtiyaç duyulur. Motorun gücünü becerileriyle harmanlayarak bir şova dönüştüren cross sürücülerinin yetenekli ve iyi eğitimli olması da gerekir.

motokros nasıl yapılır

Her motor sporu gibi motokross da tehlikeleri olan bir spordur; bu yüzden kullandığınız ekipmandan, eğitmeninizden ve kendinizden emin olmalısınız. Gerekli önlemler alındığı takdirde sakatlanmaların önüne geçilebilir. 

Motokros Aksesuarları Nelerdir? 

Motokros aksesuarları diğer motor sporlarındaki malzemelere benzer nitelikler taşır. Cross motosikletleri özel olarak bu spor için üretilir; hafif ve manevra kabiliyeti oldukça yüksek motorlardır. Bunun yanında motokros için özel üretilmiş kasklar ve koruyucu giysiler de bulunur.

Motokros Kaskları

Motor sporları için sürücülerin tarzları ve ihtiyaçları doğrultusunda birçok çeşit kask üretilir. Bazı kasklar rahatlık ve hareket kabiliyeti için, bazıları ise tam koruma ve güvenlik için tercih edilir. Cross ve Enduro için özel olarak üretilen kasklar sürücünün konforu düşünülerek seçilmelidir.

Off-road Kasklar

Arazi kaskı ya da motocross kaskı olarak bilinen kasklar tüm suratı kaplayacak şekilde tasarlanmış kasklardır. Çene kısmında ekstra koruması olan bu model, sürücüyü kaza durumlarında hassas bir bölge olan çeneye alınacak darbelerden korur. Bu kask modelleri tercih edilirken sürücünün sürüş pozisyonu, rahatlığı, hava delikleri ve ağırlık dikkate alınmalıdır.

motokros aksesuarları

Off-road kaskları gözlükle kullanılmak için tasarlanır; bu sebeple ön kısımlarında vizör (cam ve benzeri maddeden üretilmiş, gözleri korumak ve daha iyi bir görüş sağlamak için tasarlanmış parça) denilen koruyucu parça bulunmaz. Bu sebeple off-road kasklar düşük hız ve kısa süreli sürüşler için daha uygundur. Kaskların gözlükle birlikte kullanıma uygun olarak tasarlanmasının temel sebebi, gözlüğün ön kısmında gözleri güneşten koruyan ve sun peak adı verilen bir uzantısının bulunmasıdır. Gözlük ve kask seçimi yapılırken birbirlerine uyumlu olup olmadıkları kontrol edilmelidir. Yağmur, çamur ve toz gibi dış etmenlerden maksimum korunma sağlamak için bu çok önemlidir. 

Crossover- Hybrid Kasklar

Tüm yüzü kapatan kasklarla off-road kask arasında bir türdür. Üst kısımda sun peak denilen güneş koruyucu ve çene bölgesinde ekstra koruması bulunur. Ön kısımda gözleri ve yüzü rüzgar ve yağmur gibi dış etmenlerden koruyan bir vizöre sahiptir. Dual-support (ikili koruma) olarak da adlandırılan bu kasklar tüm yüzü kapatan kasklar gibi ses geçirmezdir. Yüksek hızlarda kullanılabilecek şekilde ergonomiktir. Vizör tamamen açılabildiği için cross gözlüğüyle birlikte kullanılabilir. Yalnızca cross ile değil, diğer motor sporlarıyla da ilgileniliyorsa, tüm spor türlerine uygun olması açısından hybrid kask tercih edilmesi tavsiye edilir.

Motokros Motorları

Motokros motorları sporun hangi dalında yarışıldığına ve profesyonellik düzeyine bağlı olarak değişiklik gösterir. Dirt bike olarak da bilinen bu motorlar temelde üç modele ayrılırlar. Bunlar Dual-Sport, Enduro ve Motocross modelleridir. Bunlar dışında pek çok alt modellere de ayrılırlar: Trials, Flattrack, Icetrack, Supermotard, Minibike gibi. Yaygın olarak tercih edilen, popüler motor markaları arasında Yamaha, Suzuki, Honda ve KTM bulunur. 

Dual Sport

İki spor olarak Türkçeye çevrilebilen Dual Sport model motosikletler, şehirde de kullanılabilen cross motorlarıdır. Diğer cross motorlarına göre daha ağırdır. Kolay kullanım ve konfor için performanstan ödün veren modellerdir. 4 strok 400cc-650cc motora sahiptirler. 

Enduro

Şehir içinde kullanılamayan modeller olan Enduro’lar, yarışmalarda ve ormanlık arazilerde kullanılır. Hafif oldukları için kullanıcı konforu ön planda değildir; ancak performansı artırır. Ağırlıklı olarak arazide kullanıldıkları için motorları yüksek çekişlidir. 125cc-350cc 2 strok ve 250cc - 500cc 4 strok motora sahip modeller olarak ikiye ayrılır. 

Motocross

Sadece yarış ve yarışmalarda kullanılabilen modellerdir. Oldukça hafif olan Motocross’lar akrobasi, sıçrama ve hız için tasarlanmışlardır. Modellerde motor seçenekleri ağırlıklı olarak 125cc - 450cc 4 strok olarak karşımıza çıkar. 

Motokros Ne Zaman Yapılır?

Motokros mevsim fark etmeksizin yılın her döneminde yapılabilen bir motor sporudur. Karlı veya yağışlı havalarda motokros yapmak için iyi eğitimli olmak gerekir. Yeni öğrenenler ve amatörlerin, yağışlı olmayan dönemleri tercih etmeleri sakatlanmaların ve potansiyel tehlikelerin önüne geçilmesi adına önem taşır. 

motokros ne zaman nerede yapılır

Türkiye’de Motokros Nerede Yapılır? 

Türkiye coğrafi özellikleri sayesinde motokros için uygun, doğal parkurlara ev sahipliği yapar. 

İstanbul Hezarfen Parkuru

2004 yılında Uluslararası Motosiklet Federasyonu’nun onayını alan parkur, uluslararası alanda yarışların düzenlendiği dünya standartlarında bir pisttir. Kursların da eğitim alanı olarak tercih ettiği bir parkur olan İstanbul Hezarfen Parkuru amatörler ve öğrenmek isteyenler için de oldukça uygundur.

Bu parkura, 40 dakika uzaklıkta konumlanan İstanbul Havalimanı’ndan ulaşım sağlayabilirsiniz. 

Enduropark Parkuru

Eğitim alabileceğiniz bu parkur doğal bir parkurdur ve yaz kış fark etmeksizin kullanılabilir. Beykoz’da bulunan Enduropark’a, yaklaşık 45 dakika uzaklıkta yer alan İstanbul Havalimanı’ndan kolaylıkla ulaşım sağlanabilir.

Hayrabolu Parkuru

Lüleburgaz’daki Hayrabolu Göleti mevkiinde bulunan parkur Yeditepe Motor Sporları Kulübü’nün şampiyonasına da ev sahipliği yapar ve eğitim almak isteyen amatörler için ideal bir parkurdur.

Bölgeye, Tekirdağ Çorlu Havalimanı’ndan yaklaşık 1 saat 30 dakika içerisinde ulaşım sağlayabilirsiniz. 

Fethiye Enduro ve Motokros Parkuru

Muhteşem doğal güzellikleriyle her yıl sayısız turiste ev sahipliği yapan Fethiye, motokros severler için de uğrak bir noktadır. Doğal bir parkur olan Fethiye Enduro ve Motokros Parkuru, zorlu engellerle donatılmış, çetin arazi özellikleri taşır. 2010 ve 2011 yıllarında Dünya Enduro Şampiyonası’nın bir ayağı da burada gerçekleşmiştir.

Fethiye’ye ulaşım için en yakın havalimanı olan Dalaman Havalimanı’nı kullanabilirsiniz. 

Dünyada En İyi Motokros Parkurları

Dünyada motor tutkunlarının en sevdiği ve takip ettiği sporlardan biri olan motokros adrenalin severlere eşsiz bir deneyim sunar. Tatilinizi geçirebileceğiniz noktalarda bulunan birbirinden favori motokros parkurlarını sizler için sıraladık.  

Royal Hills – Fransa

Dünyada her motokros severin mutlaka tecrübe etmesi gereken parkurlardan biri olan Royal Hills, parkur dahilinde enduro, motokros, supercross, endurocross gibi etaplara sahiptir. Motokros eğitimi alırken unutamayacağınız bir seyahat deneyimi de yaşayabilirsiniz.

Hem amatörlere hem de profesyonellere uygun etapları bulunan parkuru, Fransa uçak biletinizi alarak ziyaret edebilirsiniz. 

MX Arena – Fransa

Fransa’da yaygın olarak tercih edilen gözde parkurlar arasında yer alan MX Arena, kapalı alana kurulmuş bir parkurdur. Eğitime yeni başlamak isteyenler ve amatörler için oldukça uygundur.

MX Arena’yı da dahil edeceğiniz harika bir seyahat planı hazırlamak için, Fransa uçuş noktalarına göz atabilirsiniz. 

Dirt Park – Macaristan

Avrupa’nın batısındaki bu parkur sürücüler için standartların üzerinde bir tecrübe sunar. Motokros’u muhteşem bir manzara eşliğinde deneyimlemek isterseniz, Macaristan uçuş noktalarını inceleyebilirsiniz. 

Lleides Park – İspanya

Özel olarak tasarlanmış bir freestyle cross parkuru olan Lleides Motokros Parkı, Avrupa’nın bilinen en iyi eğitim parkurlarından biridir. Parkurda birçok zorluk seviyesinde atlama rampası bulunur. Dünya standartlarınca en iyilerden biri kabul edilen parkurda amatörler için de bir bölüm yer alır.

Motokros deneyimini de dahil edeceğiniz bir seyahat planı için İspanya uçak bileti sayfasına göz atabilirsiniz.

Hawkstone Park – İngiltere

1950’li yıllarda en popüler parkurlardan biri olan Hawkstone Park günümüze kadar popülaritesini korumuştur. Dünya standartlarında bir sürüş deneyimi vadeden bu parkı ilginç yapan her sürücünün becerilerini sınayacak zorluktaki Hawkstone tepesindeki 2 metrelik yamaçtır.

Bu eşsiz deneyimi yaşamak isterseniz, İngiltere uçuş noktalarını inceleyebilirsiniz. 

NOT: Eğer spor ekipmanlarınızı uçak seyahatinizde yanınızda götürmeyi planlıyorsanız Müşteri Hizmetlerimizi arayarak uçuşunuza ilgili hizmeti ekletmeniz gerekmektedir.

Spor Ekipmanları Taşıma Ücretlerini Öğrenmek için Tıklayın

Çerezleri kullanımımız hakkında

Pegasus İnternet Sitesinin düzgün bir şekilde çalışması ve performansının artırılması için gerekli çerezleri kullanıyoruz. Bunlara ek olarak tercihinize bağlı foksiyonel çerezler ile reklam ve üçüncü kişilere ait çerezler kullanmaktayız. Fonksiyonel çerezler Pegasus İnternet Sitesindeki tercihlerinizin hatırlanmasını sağlar. Reklam ve üçüncü kişilere ait çerezler ise tarayıcınız üzerinden internet kullanımınıza bağlı reklam ve tanıtım içeriği sunmaktadır.Tercihe bağlı çerezlerin kullanımına aşağıdaki tercihler üzerinden izin verebilir veya bu yönde kullanımı engelleyebilirsiniz. Gerekli çerezleri internet tarayıcınızın ayarlar bölümünden etkinleştirebilir veya devre dışı bırakabilirsiniz. Bu çerezleri devre dışı bıraktığınızda Pegasus İnternet Sitesinin bazı özelliklerinden faydalanamayacağınızı lütfen dikkate alınız. Detaylı bilgi için Pegasus Gizlilik Politikası – Çerezler (Cookies) ve Dijital Pazarlama Uygulamaları sayfasındaki bilgileri inceleyebilirsiniz.

Oturum çerezleri

Pegasus İnternet Sitesinin düzgün bir şekilde çalışabilmesi için gereklidir. Pegasus İnternet Sitesinin ziyaret edilebilmesini ve özelliklerinden faydalanılmasını bu çerezler sağlar. Oturum çerezleri, internet sitesinde sayfalar arasında bilgileri taşıyabilmek ve bilgileri tekrardan girmek zorunluluğunu ortadan kaldırmak için kullanılmaktadır.

Performans çerezleri

Bu çerezler aracılığıyla, sayfaların ziyaret sıklığı, varsa ilgili hata iletileri, sayfalarda geçirilen zaman ve kullanıcının internet sitesini kullanma şekliyle ilgili bilgileri toplanır. Bu bilgiler aracılığıyla, Pegasus İnternet Sitesinin performansının arttırılması sağlanır.

Fonksiyonel çerezler

Bu çerezler ile kullanıcının site içinde yapmış olduğu seçeneklerin (örneğin, seçilen şehir, uçuş tarihi) hatırlanması sağlanır ve böylelikle kullanıcıya kolaylık sağlanmış olur. Bu çerezler ile kullanıcılara gelişmiş internet özellikleri sağlanır.

Reklam ve üçüncü taraf çerezleri

Pegasus internet sitesinde bazı fonksiyonların kullanımı amacıyla üçüncü taraf tedarikçilerine ait çerezleri kullanılır (örneğin, uçuş noktaları ve promosyon sayfalarında yer alan sosyal medya paylaşım araçlarının oluşturduğu çerezler). Pegasus İnternet sitesinde reklam takibi yapan firmaların çerezleri de mevcuttur.

Detaylı bilgi için

Detaylı bilgi için Pegasus Gizlilik Politikası – Çerezler (Cookies) ve Dijital Pazarlama Uygulamaları sayfasındaki bilgileri inceleyebilirsiniz.

.
Uçuşlarını ekle, puan kazan
Pegasus BolBol hesabınızı kullanmadan aldığınız uçuşları hesabınıza ekleyerek, bu uçuşlardan da puan kazanın.
İŞLEM TAMAMLANDI
Merhaba,

Uçuş arama servisin şu an meşgul gibi gözüküyor. Dilersen sayfayı tekrar yenile veya aşağıdaki linkten alternatif uçuş arama sayfamızdan devam et.