Pakistan'da Ulaşım İmkanları
Güney Asya’nın en kalabalık ülkelerinden biri olan Pakistan, yoğun trafiği ile ünlü. Minibüs, midi otobüs ve büyük otobüsler ülkede en sık kullanılan ulaşım araçları. Otobüslerde kadınlar için ayrı bölümler yer alıyor. Çinçi adı verilen yerel ulaşım aracı ise halk tarafından tercih edilen bir diğer seçenek. Taksiler, orta ve üst gelir grubunun tercih ettiği ulaşım araçlarının başında. Ülkenin önde gelen şehirlerinde üç farklı taksi seçeneği mevcut. Bu alternatifler; sarı taksiler, siyah taksiler ve özel taksi şirketlerinin sağladığı taksi hizmetleri. Toplu ulaşım araçları genellikle gündüz saatlerinde oldukça kalabalık. Pakistan demir yolu hattı ise pek çok şehri birbirine bağlıyor. Ülkede birden fazla şehri gezmek isteyenler için tren ideal bir çözüm.
Jinnah Uluslararası Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım
Ülkenin en gelişmiş şehirlerinden biri olan Karaçi’de yer alan Jinnah Uluslararası Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım için otobüsler ve taksiler hizmet veriyor. Havaalanı terminalinin dışında yer alan ve üç farklı hat üzerinde çalışan otobüslerle şehir merkezine ulaşım sağlayabilirsiniz. City Line 22-B, UYS-12 ve UTS-13 gideceğiniz noktaya göre seçebileceğiniz alternatiflerden. Otobüsle şehir merkezine ulaşım ücreti ise yaklaşık 60 PKR.
Otobüsler dışında havaalanı çıkışında bekleyen taksilerle de şehir merkezine gidebilirsiniz. 7 gün 24 saat hizmet veren taksilerle havalimanından şehir merkezine trafik yoğunluğuna göre yaklaşık olarak 25 dakikada ulaşmak mümkün. Karaçi ile birlikte Pakistan'ın diğer şehirlerini de görmeyi planlıyorsanız, Pegasus’un araç kiralama alternatiflerine hemen göz atabilirsiniz.
Pakistan’da Gezilecek Yerler
İlkbahar ve sonbahar aylarında ideal bir sıcaklığa sahip olan Pakistan, keşif tutkunlarını bekliyor. Doğal güzellikleri, etnik çeşitliliği ve geleneksel yemekleri ile cazip bir gezi noktası olan ülkede, bazen zamanın nasıl geçtiğini bile anlamayabilirsiniz. Karaçi ve İslamabad ülkenin en dikkat çekici şehirleri. İşte, Pakistan’ın öne çıkan gezi durakları…
Mezar-ı Kaid (Karaçi)
Pakistan’ın kurucusu adına özel olarak inşa edilen Mezar-ı Kaid, görülmesi gereken anıt mezarlardan biri. 1970 yılında tamamlanan modern yapı, Karaçi'nin manevi sembollerinden biri konumunda.
Clifton Beach (Karaçi)

Yılın hemen hemen her ayında ılık bir iklime sahip olan Karaçi’de sahil kenarında keyifli vakit geçirmek için Clifton Beach’e uğrayabilirsiniz. Yıl boyunca çeşitli etkinlik ve eğlencelere ev sahipliği yapan plaj, kentin en hareketli noktalarının başında geliyor.
Mohatta Palace (Karaçi)

Ağa Ahmet Hüseyin tarafından inşa edilen Mohatta Palace, kentin en görkemli yapılarının başında geliyor. Fıskiyeleri, kubbeleri ve taş parantezleriyle ilgi çekici bir mimariye sahip saray, 20 yılı aşkın süre boyunca ünlü Mohatta ailesine de ev sahipliği yapmış.
Frere Hall (Karaçi)

Karaçi şehrinin en ikonik binalarından biri olan Frere Hall, turuncu dış cephesi ve değişik mimari unsurlarıyla gezginlerin uğrak noktası. Günümüzde idari hizmetler, belediye binası ve kütüphane olarak kullanılan binada çeşitli el yazmalarını ve önemli kitapları incelemek mümkün.
Empress Market (Karaçi)
Karaçi'nin en işlek meydanı olan Empress Market, 1889 yılından beri yerel halkın buluşma noktası. Pek çok restoran, eğlence ve alışveriş merkezinin olduğu alanda keyifli saatler geçirebilirsiniz.
Pakistan Monument (İslamabad)
Başkent İslamabad’ın en modern yapılarından biri olan Pakistan Monument, açılmış bir çiçeği andıran mimarisi ile gezginlerin gözdesi. Dört yaprağa sahip olan anıt, bu şekli ile ülkenin dört eyaletini temsil ediyor. Muhteşem manzarası ile görenleri kendine hayran bırakan yapı, akşam saatlerinde yapılan ışıklandırma ile daha büyüleyici bir hale bürünüyor.
Lok Virsa Museum (İslamabad)
Ziyaretçilerine ülkenin kültürel mimarisine yakından bakma şansı tanıyan Lok Virsa Museum, pek çok etnik ögeyi bir arada görebileceğiniz bir müze. Eski dönemlerin izini taşıyan takılar, el işlemeleri, kıyafetler ve ahşap ürünler öne çıkan eserlerden.
Faysal Camii (İslamabad)
1966 yılında inşası tamamlanan Faysal Camii, dünyanın en büyük altıncı camisi statüsünde. Aynı anda 74 bine yakın kişinin ibadet edebildiği caminin mimarı ise yapılan uluslararası yarışmada birinci olan ünlü Türk mimar Vedat Dalokay.
Pakistan'da Nerede Kalınır?
Turizm sektörünün giderek geliştiği Pakistan’da konaklama seçenekleri de her geçen gün daha konforlu hale geliyor. İslamabad, Karaçi ve Lahor gibi önemli şehirlerin bulunduğu ülkede her bütçeye hitap eden bir alternatif bulabilirsiniz. Şehir merkezlerinde yer alan lüks zincir oteller kalite ve konfor isteyenlerin tercihi olurken pansiyonlar ise bütçe dostu seçenekler sunuyor. Pakistan’da merkezde bulunan çoğu otelde temizlik ve hijyen açısından sıkıntı yaşanmıyor. Karaçi’de Old Town, Club Road, Fatima Jinnah Road gibi bölgeler güvenli konaklama seçenekleri sunuyor. İslamabad’da ise Old Town ve Lake View bölgesi pek çok cazip konaklama alternatifine sahip.
OTEL REZERVASYONU YAP
Pakistan'ın Meşhur Yemekleri Nelerdir?
Hindistan mutfağından izler taşıyan Pakistan yemekleri, bol baharatlı ve soslu tariflerden oluşuyor. Güney Asya’nın zengin tatlarının bir araya geldiği yemeklerden en ünlüsü Balti. Tavuk eti, garam masala, tarçın ve çeşitli baharatlarla harmanlanan yemek, ülkenin önde gelen lezzetlerinden. Bunun yanında sebze ve et çeşitlerinin birleşimi olan Curry; tavuk eti, pirinç ve safrandan oluşan Biryani ve yoğurttan yapılan baharatlı meze Raita, ülkede öne çıkan en popüler yemekler arasında.

Pakistan'da Ne, Nerede Yenir?
Geleneksel Pakistan Yemekleri: Chandi (Karaçi), Lalqila (Karaçi), The Monal (İslamabad)
Fast Food: Boat Basin (Karaçi), Eaton (Karaçi), Savour Foods (İslamabad)
Kahveciler: Butler’s Chocolate Cafe (Karaçi), Espresso (Karaçi), Burning Brownie (İslamabad)
Pakistan'da Ne Hediye Alınır, Nereden Alışveriş Yapılır?
Pakistan’dan halı, kilim, bambu obje, otantik takı, çanta, şal ve tekstil ürünleri satın alabilirsiniz. Bunun yanı sıra ünlü baharatlar garam masala, köri ve daha pek çok baharat çeşidine de yöresel pazar ve dükkanlardan ulaşmanız mümkün. Melody Park ve Ayub Market, İslamabad’da alışveriş için uygun adresler olurken Karaçi’de ise Port Grand, Frere Hall, Dolmen Mall Clifton ziyaret edilmesi gereken alışveriş durakları arasında yer alıyor.
Pakistan Gece Hayatı
Muhafazakar bir yapıya sahip olan Pakistan’da Avrupai tarzda bir eğlence anlayışı hakim değil. Havanın kararmaya başlaması ile kalabalıklaşan restoran ve canlı müzik yerlerinde yemek eşliğinde eğlenmek ve keyifli vakit geçirmek mümkün.
Vize Süreci
Bordo pasaport sahiplerinin Pakistan seyahati öncesinde vize başvurusu yapması gerekiyor. Bunun yanı sıra pasaportunda geçerli Schengen, ABD veya İngiltere vizesi olan Türk vatandaşları, 32 USD karşılığında Pakistan sınır kapısından vize alabiliyor. Hususi, hizmet ve diplomatik pasaport sahipleri ise ülkeye vizesiz olarak seyahat edebiliyor.
Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
- Pakistan’da alkol kullanımı yasak. Müslüman olmayanlar için ise alkol tüketiminde bir kısıtlama söz konusu değil, ama alkole güvenli bir biçimde ulaşabilmek yine de sorun teşkil ediyor.
- Pakistan’ın resmi dillerinden biri de İngilizce. Bu nedenle ülkede İngilizce konuşarak hiçbir sorun yaşamadan seyahatinizi gerçekleştirebilirsiniz.
- Karaçi Pakistan’ın en gelişmiş şehri. Haydarabad kutu tipi bina mimarisi ile öne çıkarken Lahor ise ülkede ticaret ve endüstrinin kalbinin attığı kent olarak kabul ediliyor.
- Spor tutkusu ile ünlü olan ülkede, kriket ve polo ulusal sporlar arasında gösteriliyor. Dünyanın en büyük polo sahasına ev sahipliği yapan Pakistan'da nefes kesici polo maçları düzenleniyor. Kriket maçlarında ise bütün ülke şenlik havasına girerek eğlenceli vakit geçiriyor.
- Pakistan’da tekstil, tasarım ve zanaatkarlık oldukça gelişmiş. Mağazalarda yüzlerce kumaş ve bez çeşidine rastlayabileceğiniz gibi, sokaklarda toplu taşıma araçlarının süslenmesine ve rengarenk boyanmasına da sık sık şahit olabilirsiniz.
Önemli Telefonlar
- Alan Kodu: +92
- Jinnah Uluslarası Havalimanı: +92 21 99071111
- Acil Yardım: 112
- Polis: 999
Pakistan Hakkında Sıkça Sorulan Sorular