İran’da Ulaşım İmkanları
İran’ın Tahran haricindeki birçok şehrinde toplu taşımaya ihtiyaç duymadan, şehir içinde yürüyerek dolaşmak mümkündür. Tahran, Tebriz, İsfahan ve Şiraz’da metro ve belediye otobüsleri şehir içi ulaşımında yaygın olarak kullanılır. Bunun yanı sıra İran’da dolmuşlar ve taksi-motosikletler ile de ulaşım sağlanır. İran’da ayrıca taksi ile ulaşım da makul bir seçenektir. İran’da benzin fiyatları düşük olduğundan taksi ücretleri genel olarak uygundur, ancak taksiciler taksimetre kullanmadığından yolculuğa başlamadan önce fiyat konusunda anlaşmaya varılması tavsiye edilir. Dilerseniz Snapp adı verilen uygulama ile taksi çağırabilir, böylelikle gideceğiniz adresin tahmini ücretini önceden kolaylıkla görebilirsiniz.
Uluslararası İmam Humeyni Havalimanı (IKA)’ndan Şehir İçine Ulaşım
Havalimanından şehre en uygun ulaşım seçeneği metro veya taksidir. Geliş terminalinin çıkışında taksileri kolaylıkla bulabilirsiniz. Dilerseniz Snapp uygulamasından da taksi çağırabilir; toplam ücret, seyahat süresi ve seyahat edeceğiniz araç ile ilgili bilgilere rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Daha ekonomik bir ulaşım tercih etmek isterseniz ise havalimanında bulunan metro istasyonunu kullanarak Tahran’ın hemen hemen dilediğiniz her noktasına ulaşabilirsiniz. Havalimanının resmî web sayfasında yer alan “Havalimanından ulaşım” kısmına tıklayarak, metro hattı ile ilgili detaylı bilgiye erişebilirsiniz.
İran’da Gezilecek Yerler
Tahran, Şiraz, İsfahan, Tebriz, Yazd, Kaşan gibi tarihsel zenginliğiyle ünlenen değerli şehirlere ev sahipliği yapan İran, Orta Doğu’daki kültürel zenginliğin kanıtlarından biridir. Her şehri mistik ve dolu dolu bir seyahat deneyimi vadeden İran’ın, başlıca gezilecek rotalarından bazılarına göz atabilirsiniz.
Seyahatinizi Tahran odaklı planlamak isterseniz “Tahran Gezi Rehberi”ni inceleyebilirsiniz.
Gülistan Sarayı

Tahran’ın sembolü olan bu saray Türk Safevileri zamanında inşa edilmiştir. Dönem dönem İran şahlarının evi veya yabancı heyetler için misafirhane olarak kullanılan saray günümüzde müze haline getirilmiştir.
Milad Kulesi
Tahran’da bulunan ve dünyanın en yüksek kulelerinden biri olan Milad Kulesi’nin yüksekliği 435m’dir. Kendine has geleneksel bir mimariye sahip olan bu yapının terasından Tahran’ın eşsiz manzarasını seyredebilirsiniz.
İran Halı Müzesi
Halılarıyla meşhur İran’ın 18.yy’dan bu yana en nadir ve değerli halılarının sergilendiği İran Halı Müzesi, Tahran’da bulunur. Müzede ayrıca 7000 kitabın yer aldığı bir kütüphane de vardır.
Nakş-ı Cihan Meydanı
İsfahan şehrinde yer alan ve diğer adı İmam Meydanı olan bu meydan UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alır. Meydanın etrafında Bab-ı Ali Sarayı, Şeyh Lütfullah Camii ve Şah Camii gibi önemli tarihi binalar bulunur.
Eram Garden
Şiraz şehrinde bulunan ve büyüleyici bir güzelliğe sahip olan bu tarihi Pers bahçesi, “Cennet Bahçesi” anlamına gelir. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde olan bu bahçe klasik İran bahçelerinin eşsiz bir örneğidir. Bahçede Selçuklulardan kalma kalıntılara da rastlanmaktadır.
Demavend Dağı
Yaklaşık 5600m yükseklikte bulunan Demavend Dağı, İran’ın kuzeyinde bulunan sönmüş bir volkandır. Pers mitolojisinde çok önemli bir yeri olan bu dağ doğaseverler ve tırmanışçılar için zorlu ama keyifli bir adrestir.
İran’da Nerede Kalınır?
İran’da en çok tercih edilen konaklama şekli otel konaklamasıdır. Ülkede 5 yıldızlı lüks otellerden pansiyonlara ve hatta yerel halkın turistlere kiraladığı odalara kadar birçok farklı konaklama seçeneği bulunur. Başkent Tahran’da 5 yıldızlı lüks bir otelde tek kişi gecelik konaklama ücreti 70000 Riyal (2019) civarındadır. Bununla birlikte şehirde çok sayıda lüks otel bulunmadığından konaklama rezervasyonunun mümkün olduğunca önceden yapılması tavsiye edilir. Sayıca daha yaygın olan 2-3 yıldızlı otellerin 2 kişi gecelik konaklama ücreti yaklaşık olarak 20000-40000 Riyal (2019) aralığındadır. Şehirde gecelik ücreti 20000 Riyal’in (2019) altında olan genellikle ortak kullanımlı banyoya sahip hosteller ve pansiyonlar bulmak da mümkündür.
Ülkenin başkenti Tahran’da konaklama için en sık tercih edilen bölgeler; Firdevsi Meydanı ve Bazar Bozorg bölgesidir.
REZERVASYON YAP
İran’da Ne, Nerede Yenir?
Bulunduğu coğrafya itibarıyla İran mutfağı Arap, Türk ve Fars kültüründen etkilenmiştir. Bu nedenle oldukça zengin bir mutfağa sahip olan İran’da temel olarak tüketilen ürünler bulgur, pirinç, geleneksel baharatlar ve kuzu etidir. İran ve Türk mutfağının benzer lezzetlerini ise kebap, lahmacun ve hamur işleri oluşturur. Aşağıda İran mutfağının en popüler lezzetlerini ve bu lezzetleri bulabileceğiniz restoranları bulabilirsiniz:
- Abguşt (Fırın Güveç): Dizi Restoran
- Kebap: Restoran Koohpaye
- Yaprak Dolması: Aali Ghapou Restaurant
- Safranlı Pilav: Sharaf El Islam
- Geleneksel çaylar ve tatlılar: Cafe Istgah
İran’dan Ne Hediye Alınır?

İran’da geleneksel el sanatları çok yaygındır. İran’ın en meşhur ürünü geleneksel İran halılarıdır. İran’dan sevdikleriniz için birbirinden farklı desende ve boyutta İran halısını kent merkezindeki birçok -dükkândan satın alabilirsiniz. Bunun yanı sıra İran’dan hediyelik olarak ipek kumaşlar, altın veya gümüş mücevherler, porselen ve seramik eşyalar ile geleneksel baharatlar getirebilirsiniz.
İran’a Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
- İran’da para birimi Riyal olmasına rağmen; pazarda ve bazı dükkanlarda birçok şeyin fiyatını Tümen cinsinden duyabilirsiniz. Tümen, riyalin bir sıfır atılmış biçimidir; yani 10.000 Riyal, 1000 Tümen’e eşittir.
- İran’da konaklanacak otel ile ilgili araştırmalarınızı yerel uygulamalar aracılığıyla yapmanız tavsiye edilir; Hotelsiniran ve Snapptrip bu uygulamalardan bazılarıdır.
- İran’da bayram tatillerinde otel bulmak oldukça zor olduğu için erken rezervasyon önerilir.
- İran’da şeriat sosyal yaşantıya büyük ölçüde etki etmiştir. Ülkede turistler de dahil olmak üzere tüm kadınların başlarını bir şal ile örtmeleri ve uzun kıyafetler giyinmeleri beklenir. Erkeklerin şort ile dolaşması da uygun karşılanmaz.
- İran kapalı bir ekonomiye sahip olduğu için ülkede uluslararası kredi kartları geçerli değildir.
- İran’da büyük şehirlerde metro kullanışlı bir toplu taşıma aracıdır. Toplu taşıma araçlarında, kadın-erkek olarak ayırılmış bölümler görmek mümkündür.
- İran’da görülmeye değer birçok tarihi ve doğal güzellik, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alır.
İran’da Gece Hayatı
İran’da yasalar gereği gece eğlencelerine izin verilmez. Kısıtlamalar sebebiyle eğlenceler genellikle ev partileri ile sınırlıdır. Bunun dışında eğlence kültürünü nargile kafeler oluşturmaktadır.
İran Resmî Tatil ve Bayramları
- Devrim Yıldönümü- 11 Şubat
- Petrolün millileştirilmesi- 19 Mart
- İran İslam Cumhuriyeti Günü- 31 Mart
- Hz. İmam Ali’nin doğumu (Her sene dini takvime göre belirlenir)
- İşçi Bayramı -1 Mayıs
- Hz. Muhammed’in Peygamber oluşu (Her sene dini takvime göre belirlenir)
- Ramazan Bayramı (Her sene dini takvime göre belirlenir)
- Kurban Bayramı (Her sene dini takvime göre belirlenir)
- Ghader-e Khom Bayramı -20 Eylül
- Tasooa -11 Ekim
- Aşure Günü -12 Ekim
- Arbain -20 Kasım
- Hz. Muhammed’in doğum günü (Her sene dini takvime göre belirlenir)
İran’daki Festivaller
- Nevruz (20 Mart, Tüm Ülke)
- Sizdah Bedar - Neşe ve Dayanışma Günü (Nevruz’un 13. Günü, Tüm Ülke)
- Mehregan Festivali – Şükran Günü (Her sene dini takvime göre belirlenir, tüm ülkede kutlanır)
- Jashne Sade Festivali (Her sene dini takvime göre belirlenir, tüm ülkede kutlanır)
- Shabe Chelle (21 Aralık, Tüm Ülke)
İran Vize Süreci
İran’a turist olarak kısa süreyle seyahat etmek için vize almaya gerek yoktur. Türk vatandaşları 90 günü geçmeyen İran seyahatlerinde vizeden muaftır.
Diğer ülke vatandaşları ihtiyacı olan bilgilere "İran Vize Rehberi" sayfamız üzerinden ulaşabilirler.
İran Hakkında Merak Edilenler
İran seyahatinizden önce öğrenmek isteyeceğiniz bazı detaylar:
Tahran Büyükelçiliği nerededir?
Tahran Büyükelçiliği
Adres: Ferdowsi Ave. No. 337 P.O.Box: 1144643463 Tahran
T: +98 21 3 595 11 00 (Santral)
F: 00 98 21 3 311 79 28 - 00 98 21 3 595 11 36 (Konsolosluk Şubesi)
E: embassy.tehran@mfa.gov.tr
İran’da acil durum numaraları nelerdir?
Polis: 110
Ambulans: 115
İtfaiye: 123
İran’da kadınlar rahatça dolaşabilir mi?
İran’da kadınların tek başına seyahat etmesinde herhangi bir engel yoktur. Kadınlar rahatlıkla araba da kullanabilir. Ancak çift olarak seyahat edilmesi tavsiye edilir. İran seyahatinde kadınların açık ve dikkat çekici kıyafetlerden kaçınmaları, kolları ve bacakları örten uzun kıyafetler giyinmeleri, başlarını da yarım bir şekilde kapatmaları beklenir.
İran’da erkekler için herhangi bir kıyafet kuralı var mı?
İran’da erkeklerin şort veya atlet bluz gibi kısa/açık kıyafetlerle sokakta dolaşmaları uygun karşılanmaz. Kısa kollu tişört ile dolaşmak mümkündür; ancak erkeklerin mümkün mertebe uzun kollu tişört veya gömlek ve uzun pantolon ile dolaşmaları tavsiye edilir.
İran’da sosyal yaşantıda dikkat edilmesi gereken kurallar nelerdir?
İran’da şeriat kurallarının sosyal yaşama etkisi gözlenir. Örneğin toplu taşıma araçlarında kadınlar ve erkekler ayrı yerlerde oturur. Turistik oteller dışında evli olmayan çiftlerin otellerde birlikte konaklaması mümkün değildir. Turistik bölgelerde ise bu durum sorun olmamakla beraber turist çiftlerin yüzük takması yaygın olarak alınan bir önemlidir. Sokaklarda çiftlerin el ele dolaşmaları uygun karşılanmaz.
İran’da para bozdurmak mümkün mü?
İran’da havalimanlarında, şehir merkezinde ve birçok lüks otelde döviz bürosu bulmak mümkündür.