Pegasus BolBol ayrıcalıkları için üyelik bilgilerinizle giriş yapın.
Pegasus BolBol üyeliğiniz yok mu?
İçindekiler
Avrupa’da kültür başkentlerinden biri olan Yunanistan, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olduğu gibi aynı zamanda felsefe ve matematiğin de doğduğu yer unvanına sahiptir. Mimari yapıları, adaları, birbirinden lezzetli yemekleri ile gözde tatil merkezlerinden biri olan Yunanistan’a gitmeden önce sizler için hazırlamış olduğumuz gezi rehberine göre seyahat programınızı düzenleyebilirsiniz.
Dili | Yunanca |
Başkenti | Atina |
Bulunduğu Kıta | Güneydoğu Avrupa |
Yerel Saat | GMT+3 |
Para Birimi | Euro |
Priz Tipi | C, F |
Yıllık Ortalama Sıcaklık | 18°C |
İklimi | Akdeniz |
Yüz Ölçümü | 131.957 km² |
Bitki Örtüsü | Maki |
Geçim Kaynakları | Tarım, Balıkçılık, Turizm |
Telefon Kodu | +30 |
Yunanca, Yunanistan’ın resmi dilidir. Ülkenin bazı bölgelerinde Türkçe, Makedonca, Arnavutça ve Ermenice de konuşulmaktadır. Ülkede en yoğun kullanılan yabancı dil ise İngilizcedir. Yunanistan’ın bu denli popüler bir turizm rotası olmasında, İngilizcenin oldukça yaygın kullanılmasının da etkisi bulunur. İletişimi daha da kolay hale getirmek isterseniz, seyahatinizden önce hazırlık amaçlı ihtiyaç duyabileceğinizi düşündüğünüz bazı cümleleri not edebilirsiniz.
Bana yardımcı olur musunuz? - Borίte na me voithίsete?
İngilizce konuşuyor musunuz? - Miláte agliká?
Fiyatı ne kadar? - Pooso kaani?
…’ya nasıl giderim? - Pos boro na pao …
Teşekkür ederim. - Sas efharisto
Nasılsınız? - Tı Kanete
3 bin 500 yıla yakın tarihi ile Yunanistan’ın başkenti olan Atina aynı zamanda ülkenin en büyük kentidir.
Yunanistan, Türkiye gibi GMT+3 saat dilimini kullanmaktadır.
Eskiden Drahma para birimini kullanan Yunanistan’da şu anda sadece Euro geçerlidir.
Üç kenarı da denizlerle çevrili olan Yunanistan’ın yüz ölçümü 131.957 km²’dir. Bu yüz ölçümünün yaklaşık %80’ini ise dağlar oluşturur.
Yunanistan’ın orta ve güney kesimlerine maki hâkimken, geri kalan yaklaşık %50’lik bölümde ise ormanlar yer alır. Korular ve ormanlar ile kaplı alanlar dışında kalan alçak kesimlerde ise tek mevsimlik bitkiler yetişir.
Elverişli toprakları ile Yunanistan’ın geçim kaynaklarının başında tarım yer alır. Tahıl, tütün, pirinç, zeytin, pamuk, meyve ve sebze üretimi gerçekleştiren Yunanistan, balıkçılıkta da oldukça gelişmiş bir ülkedir. Tarihi ve kültürel yapıları ile ilgi çeken Yunanistan’ın diğer geçim kaynağı ise turizmdir.
Güneydoğu Avrupa kıtasında bulunan Yunanistan; Arnavutluk, Makedonya, Bulgaristan ve Türkiye ile komşudur. Batısına İyon Denizi’ni, doğusuna Ege Denizi’ni alan Yunanistan’ın güneyinde ise Akdeniz bulunur.
Akdeniz ikliminin etkisinde olan Yunanistan’ın yaz ayları sıcak, kışları ise ılık ve serin geçer. Yunanistan, yıllık ortalama 18°C sıcaklığa sahiptir. Kışın en düşük 7°C’yi bulan Yunanistan’ın yazın ise en yüksek sıcaklığı 34°C’yi bulur. Yunanistan seyahatinizi bahar ayları için organize ederek, her bölgesini rahatlıkla gezebilirsiniz.
Türkiye’den Yunanistan’a en hızlı ulaşım seçeneği hava yoludur. Kısa sürede, telaşsız bir seyahat deneyimiyle Yunanistan’a varmak isterseniz İstanbul, İzmir ve Ankara’dan kalkan Atina uçaklarını kullanabilirsiniz. Türkiye’den Atina Elefterios Venizelos Uluslararası Havalimanı’na yaklaşık 1,5 saatte varmanız mümkün.
Turistik bir ülke olması sebebiyle de Yunanistan’da toplu taşıma altyapısı gelişmiştir. Selanik, Patra gibi şehirlerde otobüs ya da taksiler ile rahatlıkla ulaşım sağlanabilirken, başkent Atina’da ise çok daha gelişmiş bir toplu taşıma ağı bulunur. Atina’da otobüs ve taksilerin dışında metro, tramvay ve banliyö hatları da ulaşım hizmeti sağlar. Ulaşım ağlarının yanı sıra isterseniz Yunanistan’da araç kiralayarak hızlı ve konforlu bir ulaşımı da tercih edebilirsiniz.
Pegasus’un seyahat tarihiniz ve teslim almak istediğiniz lokasyona göre karşınıza çıkardığı araç seçeneklerini incelemek için araç kiralama sayfasını ziyaret edebilir, seyahatinizi daha en başından konforlu kılabilirsiniz.
Atina’nın 27 km doğusunda bulunan Atina Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşımda birçok seçenek bulunur. Metro, tren, otobüs ya da taksi ile şehir merkezine gidebileceğiniz gibi shuttle ya da araç kiralama hizmetlerini de kullanmak mümkündür.
Havalimanından şehir merkezine ulaşımda metro tercih edecekseniz Hat 3(Blue Line)’ü; otobüs tercih edecekseniz 4. ve 5. çıkıştan hareket eden araçları kullanabilirsiniz. Koropi, Atina veya Piraeus rotalarına gidecekseniz banliyö trenini de tercih edebilirsiniz.
Antik dönemlerden bugüne kadar taşıdığı tarihi yapıları ile göze çarpan Yunanistan’da 4 mevsim gezilecek yerler bulunur. Birbirinden eşsiz adalarında yazın keyfini çıkarabileceğiniz ülkenin bahar aylarında ise tarihi rotalarını ziyaret edebilirsiniz. Ev sahipliği yaptığı hikayelerle zenginleşen ülkenin, UNESCO tarafından özel ve korunan değerlerini inceleyebilir, seyahat planınızı bu rotaları baz alarak hazırlayabilirsiniz.
Ülkenin başkenti olmasının yanı sıra en büyük şehri de olan Atina, 3 bin yıllık tarihi geçmişi ile Yunanistan’da mutlaka gezilmesi gereken yerlerin başında gelir. İsmini Tanrıça Atena’dan alan Atina; Bizans, Roma ve Osmanlı İmparatorluğu gibi tarihin önemli dönemlerine ev sahipliği yapmanın yanı sıra felsefe, tiyatro, demokrasi gibi kültür ve sanat alanların da doğduğu yerdir. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Atina’da Akropolisi ve Dafni Manastırı gezerken geçmişte kaybolabilir, arkeolojik müzelerde Yunanistan’ın nadide parçalarını inceleyebilirsiniz.
Yunanistan’ın başkenti Atina’yı daha yakından tanımak için Atina Gezi Rehberi’ni inceleyebilirsiniz.
Yunanistan’ın ikinci büyük şehri Selanik, Türk tarihi için de oldukça önem taşır. Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu evin özellikle turistlerin ilgi odağı olması ile de popüler olan Selanik, 2 bin yılı aşkın tarihiyle de turistleri büyüler. Selanik, aynı zamanda Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarında da önemli bir rol oynamıştır. Atatürk Evi ile başlayabileceğiniz gezi planınıza Selanik’te bulunan arkeoloji ve kültür müzelerini, camileri, şehrin simgesi Beyaz Kule’yi, hamam ve bedestenleri ekleyebilirsiniz.
Yunanistan gezisi deyince ilk akla gelen Yunan Adaları, ülkenin en büyük turizm kaynaklarından biridir. 6 bin civarında ada ve adacıklarından sadece 600 tanesi yerleşime ve günü birlik gezilere açıkken, bunların arasında da oldukça meşhur adalar bulunur. Yunanistan’ı özellikle yazın tercih eden turistlerin ilgi odağı adalarda, yeşilin ve mavinin keyfini sürerken tarihi yapılar ile eski medeniyetlere şahitlik edebilirsiniz. Midilli, Sakız, İstanköy, Santorini, Mikanos, Rodos, Samos ve Paros adaları ise Yunanistan’ın en gözde adaları olarak bilinir.
Yıl boyunca yoğun bir şekilde turist çeken Yunanistan’da her bütçeye ve zevke uygun konaklama tercihi bulunur. Dingin bir tatil tercih ederseniz beyaz evlerden yapılan butik otellerde, lüks arayanlardansanız 5 yıldızlı otellerde, tarihle beraber uyanmak isterseniz ise tarihi yapılardan oluşturulan pansiyonlarda kalabilirsiniz.
Konaklama konusunda turistlere en fazla seçenek sunan şehir ise başkent Atina’dır. Şehirde konaklamak için hareketli ve canlı olan Plaka, Psirri, Monastraki bölgelerini tercih edebilirsiniz. Şehrin meydanında konaklamak isterseniz ise Syntagma bölgesinde yer alan seçenekleri inceleyebilirsiniz. Lüks bir bölge arayışınız varsa Kolonaki bölgesini araştırabilirsiniz.
Akdeniz yemeklerinin ağırlıkta olduğu Yunanistan yemekleri özellikle Türklerin damak zevkine oldukça uygundur. Zeytinyağının hemen hemen her yemekte bulunduğu Yunan mutfağında nane, kekik gibi çeşitli baharatlar da sıklıkla kullanılmaktadır.
Yunanistan’da zeytinyağlı yemekler dışında, Türk dönerine benzer özellikler taşıyan Gyros’u denemenizi tavsiye ederiz. Tavuk ya da kırmızı etin pide içerisinde olduğu Gyros’un içinde patates kızartması, cacık kremi ve soğan bulunuyor. Bunun yanı sıra özel sebzelerle hazırlanan Greek salad, şiş kebap olarak bilin Souvlaki, peynir kızartması Saganaki de ülkenin en meşhur lezzetleri arasında yer alır.
Yapmış olduğunuz geziden dönerken sevdiklerinizi de Yunanistan’a özgü hediyeler ile sevindirebilirsiniz.
Obje almak isterseniz özellikle adalarda el yapımı bulabileceğiniz seramik ürünler ve tanrıça heykellerini tercih edebilirsiniz.
Damak zevkine düşkün sevdikleriniz için zeytinyağı, Kavala’nın meşhur Kavala kurabiyesi, Sakız Adası’nın sakızlı tüm ürünleri ve zeytin, peynir çeşitleri alabileceklerinizin arasında.
Yunanistan’ın hemen hemen her köşesinde eğlenebileceğiniz yerler bulunuyor. Ülkeye özgü sirtakinin yapıldığı mekânları tercih edebilir ya da barlarda çeşitli müzik türlerini dinleyebilirsiniz.
Özellikle Atina konuklarına ritmi hiç düşmeyen bir eğlence vadediyor olsa da; Selanik, Kikladlar, Girit, Rodos, Korfu ve Arahova da eğlence için tercih edebileceğiniz şehirlerden. Bunun yanı sıra gece hayatları ile bilinen Mykonos ve Girit de mutlaka ziyaret etmeniz gereken eğlence durakları arasında.
DJ performanslarından, canlı Yunan müziklerini dinleyebileceğiniz otellerin yanı sıra tavernalarda da klasik Yunan eğlencesini deneyimleyebilirsiniz. Yunan Adaları’nda ise sokaklarda sakin barlar, sahillerde kulüpler eğlence severleri ağırlıyor.
Avrupa Birliği üyesi olan Yunanistan’a gitmek için Schengen vizeniz yok ve bordo pasaportunuz var ise Yunanistan vizesi almanız gerekiyor. Siyah, gri ve yeşil pasaportu olanlar da, ülkeler arasında yapılan vize muafiyeti anlaşması sayesinde, 180 gün içinde 90 ikame günü süreyi ihlal etmeme koşulu ile vize işlemlerinden muaf tutuluyor.
Tüm süreçle ilgili detaylı bilgi almak için "Yunanistan Vize Rehberi" yazımızı okuyabilirsiniz.
Seyahat severlerin gözde rotalarında Yunanistan, her yıl milyonlarca turiste ev sahipliği yapıyor. Peki ülkeye dair en çok neler merak ediliyor?
Yunanistan’daki Makedonya Bölgesi, ülke olarak bilinen Makedonya mıdır?
Yunanistan’ın kuzeyinde bulunan Makedonya Bölgesi ve ülke olarak bilinen Makedonya ayrı yerler. Makedonya bu isim benzerliği yüzünden de Avrupa Birliği’ne üye olamıyor.
Yunan Bayrağı ne anlam taşıyor?
Ulusal bayrakta bulunan 5 mavi yatay çizgi gökyüzü ve denizi, 4 beyaz çizgi ise Yunan bağımsızlığının saflığını simgelemekte. Sol üst köşede yer alan haç ise Hristiyanlığı temsil ediyor.
Yunanistan’da kaç adet bölge bulunuyor?
Yunanistan’da toplamda 13 bölge bulunuyor. Bu bölgeler; Atika, Orta ve Batı Yunanistan, Orta ve Batı Makedonya, Girit, Batı Trakya ve Makedonya Orta Yunanistan, Epirus, İyonya Adaları, Kuzey Ege Adaları, Mora Yarımadası, Güney Ege, Teselya’dır.
Yunanistan’ın resmî adı nedir?
Helen Cumhuriyeti, Yunanistan Cumhuriyeti’nin resmî adıdır.
Pegasus Internet Sitesi kullanim deneyiminizi kisisellestirmek ve iyilestirmek için çerezler kullaniyoruz.Ziyaretinizi varsayilan ayarlarla gerçeklestirerek 'Pegasus Gizlilik Politikasi' nda belirtilen sekilde çerezlerin kullanimini kabul etmis oluyorsunuz.
Pegasus İnternet Sitesinin düzgün bir şekilde çalışması ve performansının artırılması için gerekli çerezleri kullanıyoruz. Bunlara ek olarak tercihinize bağlı foksiyonel çerezler ile reklam ve üçüncü kişilere ait çerezler kullanmaktayız. Fonksiyonel çerezler Pegasus İnternet Sitesindeki tercihlerinizin hatırlanmasını sağlar. Reklam ve üçüncü kişilere ait çerezler ise tarayıcınız üzerinden internet kullanımınıza bağlı reklam ve tanıtım içeriği sunmaktadır.Tercihe bağlı çerezlerin kullanımına aşağıdaki tercihler üzerinden izin verebilir veya bu yönde kullanımı engelleyebilirsiniz. Gerekli çerezleri internet tarayıcınızın ayarlar bölümünden etkinleştirebilir veya devre dışı bırakabilirsiniz. Bu çerezleri devre dışı bıraktığınızda Pegasus İnternet Sitesinin bazı özelliklerinden faydalanamayacağınızı lütfen dikkate alınız. Detaylı bilgi için Pegasus Gizlilik Politikası – Çerezler (Cookies) ve Dijital Pazarlama Uygulamaları sayfasındaki bilgileri inceleyebilirsiniz.
Pegasus İnternet Sitesinin düzgün bir şekilde çalışabilmesi için gereklidir. Pegasus İnternet Sitesinin ziyaret edilebilmesini ve özelliklerinden faydalanılmasını bu çerezler sağlar. Oturum çerezleri, internet sitesinde sayfalar arasında bilgileri taşıyabilmek ve bilgileri tekrardan girmek zorunluluğunu ortadan kaldırmak için kullanılmaktadır.
Bu çerezler aracılığıyla, sayfaların ziyaret sıklığı, varsa ilgili hata iletileri, sayfalarda geçirilen zaman ve kullanıcının internet sitesini kullanma şekliyle ilgili bilgileri toplanır. Bu bilgiler aracılığıyla, Pegasus İnternet Sitesinin performansının arttırılması sağlanır.
Bu çerezler ile kullanıcının site içinde yapmış olduğu seçeneklerin (örneğin, seçilen şehir, uçuş tarihi) hatırlanması sağlanır ve böylelikle kullanıcıya kolaylık sağlanmış olur. Bu çerezler ile kullanıcılara gelişmiş internet özellikleri sağlanır.
Pegasus internet sitesinde bazı fonksiyonların kullanımı amacıyla üçüncü taraf tedarikçilerine ait çerezleri kullanılır (örneğin, uçuş noktaları ve promosyon sayfalarında yer alan sosyal medya paylaşım araçlarının oluşturduğu çerezler). Pegasus İnternet sitesinde reklam takibi yapan firmaların çerezleri de mevcuttur.
Detaylı bilgi için Pegasus Gizlilik Politikası – Çerezler (Cookies) ve Dijital Pazarlama Uygulamaları sayfasındaki bilgileri inceleyebilirsiniz.
Lütfen en az bir yetişkin yolcu seçimi yapınız.
İzin verilen yolcu sayısı olan 9’dan fazla yolcu seçtin. Lütfen maksimum 9 yolcu seçin.
Lütfen bebek sayısı kadar yetişkin sayısı seçiniz
Uçuş arama servisin şu an meşgul gibi gözüküyor. Dilersen sayfayı tekrar yenile veya aşağıdaki linkten alternatif uçuş arama sayfamızdan devam et.
Yardım gereksinimi olan misafirler kural ve koşulları için aşağıdaki butona tıklayınız
Sistemlerimizde yaşanan teknik bir aksaklık nedeniyle biletleme ve Online Check-in işlemlerimizde problem yaşanmaktadır. Online Check-in işleminde problem yaşarsanız, lütfen uçuşunuzdan 3 saat önce havalimanında olunuz.
We are experiencing problems in our ticketing and online check-in systems. If you have any problems while doing online check-in, please plan to be at the airport 3 hours before your flight.