Kırgızistan’da Ulaşım İmkanları
Kırgızistan’da şehir içi ulaşım minibüs/dolmuş, otobüs, taksi ve troleybüslerle sağlanmaktadır. En sık tercih edilen ulaşım seçeneği ise “marşrutka” adı verilen dolmuşlardır. 06.00-21.00 saatleri arası hizmet veren marşrutkalar yolculuk için hem kolay hem de ekonomik yollardan biridir.
Troleybüsler de tüm şehirlerde kullanılan tramway ve otobüs karışımı bir ulaşım aracıdır. Seyahat etmenin en ekonomik yolu olan troleybüs ücretleri yaklaşık 10 Som’dur(2019). Ülkede toplu taşıma için kullanılan herhangi bir ulaşım kartı yoktur; ücretler nakit olarak ödenir.
Kazakistan’da taksi ücretleri de çoğu ülkeye göre daha uygundur. Bu nedenle uzak mesafeler için taksiler de tercih edilmektedir.
Bişkek Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım
Bişkek Havalimanı ve şehir merkezi arası yaklaşık 25 km’dir. Havalimanından şehir merkezine giden toplu taşıma aracı bulunmadığı için taksi ya da araç kiralama alternatiflerini değerlendirebilirsiniz.
Havalimanı terminali dışında bulunan lisanslı taksilerle, trafiğin yoğunluğuna göre, yaklaşık 40 dakika içinde şehir merkezine ulaşım sağlayabilirsiniz.
Araç kiralama da toplu taşıma alternatifi olmadığı için sıklıkla tercih edilen yollardan biridir. Seyahatinizden önce Pegasus araç kiralama sayfasını ziyaret ederek, farklı araç kiralama firmalarının teslim alacağınız lokasyona göre sunduğu araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz.
ARAÇ KİRALA
Oş Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım
Oş Havalimanı şehir merkezine yaklaşık 10 km uzaklıktadır. Şehir merkezine ulaşmanın en ekonomik ve kolay yolu toplu taşıma araçlarıdır. 07.19-19.00 saatleri arasında hizmet veren, 142 numaralı marşrutka ve 10 numaralı otobüsler ile yaklaşık 25 dakika içinde şehir merkezine ulaşım sağlayabilirsiniz. Taksi ile ulaşım sağlamak isterseniz, Terminal 2 çıkışında bulunan taksileri kullanabilirsiniz.
Kırgızistan’da Gezilecek Yerler
Orta Asya’nın doğal güzellikleri ve tarihi değerlerine ev sahipliği yapan Kırgızistan, özgün dokusunu koruyan şehirleri ve kendine has kültürüyle öne çıkar.
Bişkek
Kazakistan’ın başkenti Bişkek aynı zamanda ülkenin en büyük şehridir. Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan ve zamanında dinlenme kalesi olarak kullanılan Bişkek; milli parkları, anıtları, meydanları ve müzeleri ile tarih severleri büyüler. Ala-Too Meydanı, Panfilov Parkı, Holy Resurrection Katedrali ve Ala-Arça Milli Parkı; Bişkek’in görülmesi gereken yerleri arasındadır.
Bişkek Gezi Rehberi’ni inceleyerek, şehre gerçekleştireceğiniz ziyareti detaylıca planlayabilirsiniz.
Oş

Bişkek’ten sonra Kırgısiztan’ın ikinci büyük şehri olan Oş 3000 yıllık geçmişi ve tarihi dokusu ile her yıl çok sayıda ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. İpekleri ve baharatlarıyla meşhur şehir İpek Yolu üzerinde bulunuyor. Süleyman Dağı, Süleyman Dağı Müzesi ve Bara-Koh Zirvesi ile 16.yy’dan kalma Rabat Abdullah Han Camii mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.
Şehri gezmeden önce şehre dair tüm detayların yer aldığı Oş Gezi Rehberi’ni inceleyebilirsiniz.
Issık Göl
Dünyanın en büyük krater ve tuz göllerinden biri olan Issık Gölü, aynı zamanda Avrasya’yı çevreleyen tüm deniz ve kara parçalarına da en uzak noktada bulunur. Issık Gölü plajları ve manzarası ile su sporları ve trekking tutkunlarının popüler rotalarından biridir. Tanrı Dağları ile çevrilmiş olan gölün çevresinde görülecek çok fazla doğal güzellik bulunur. Issık Göl çevresinde bulunan Fairy Tale Kanyonu, Karakol ve Chapon Ata şehirleri, Balasagun Harabeleri ve Burana Kalesi mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir.
Kırgızistan’da Nerede Kalınır?

Kırgızistan’da otel ve pansiyonların yanı sıra konaklama için kampları da tercih edebilirsiniz. Boz-üy denilen yurtlar göçebe Kırgızların kültürünü yansıtan otağlardan oluşur. Kırgız geleneklerini ve bu kültürü tam olarak deneyimlemek için ovalarda bulunan otağlarda kalabilirsiniz.
Bişkek’te konaklama için şehir merkezi kabul edilen Ala-Too Meydanı’nı tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra çevre il ve ilçelere ulaşımınızı konforlu hale getirmek isterseniz Bişkek Tren İstasyonu ve çevresini de değerlendirebilirsiniz. Şehrin hareketli bölgelerinden Chuy’da, renkli akşamları sayesinde turistler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
REZERVASYON YAP
Kırgızistan’da Ne, Nerede Yenir?
Göçebe kültürüne sahip olan Kırgızistan’da bu kültürün izlerini fazlasıyla görmek mümkündür. Rus, Çin ve Özbek etkilerini de Kırgız mutfağında görebilirsiniz. Kırgız mutfağında et başroldedir; yemeklerin çoğunda da koyun eti ve sebze çeşitleri bulunur. Ülkenin en ünlü yemeği ise koyun ya da at etiyle hazırlanan “beshbarmak”tır. Ekmek arası koyun eti olarak bilinen shashlik ve ülkeye özgü çorbalar da popüler lezzetler arasındadır. Et yemeklerinin yanında ise genellikle plov (pilav) servis edilir. Orta Asya’ya özgü bir kültür olan kımız da denenmesi gereken lezzetler arasındadır.
- Beshbarmak: Navas/Bişkek
- Shashlik: Tsarskiy Dvor/Oş
- Plov: Arzu/Bişkek
- Yöresel Yemekler: Cafe Faiza/Bişkek
Kırgızistan’dan Ne Hediye Alınır?
Bişkek ve Oş’ta alışveriş için çok sayıda rota bulunur. Zanaat ürünleri ve yöresel lezzetler en sık tercih edilen hediyelik eşyalar arasında yer alır. Bişkek’te Manas Caddesi üzerinde geleneksel kalpaklar, değerli eşyalar ve çeşitli deri ürünler bulabilirsiniz. Geleneksel Kırgız kıyafetleri ve el dokuması halı ve kilimleri de hediye olarak alabilirsiniz. Baharatları ile ünlü Oş’ta çeşitli baharatlar ve yöresel ürünler bulabilirsiniz. Hediyelik eşya için Bayalinova Caddesi ve Jayma Bazaar’ı tercih edebilirsiniz.
Kırgızistan’a Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
- İş yerleri hafta içi ve cumartesi günleri 13.00-14.00 arası genellikle kapalıdır. Pazar günleri ise diğer ülkelerin aksine açık market ve iş yeri bulabilirsiniz.
- Kazakistan’da 5 iş gününden fazla kalacaksanız ilgili kurumlara bunu bildirmeniz gerekmektedir.
- Tabelaların çoğu Kiril alfabesi ile yazıldığı için yanınızda bir sözlük bulundurabilir veya telefonunuza sözlük uygulaması indirebilirsiniz.
- Para birimi Som olsa da Dolar ve Euro da turistik alışveriş noktalarında geçerlidir.
- Taksi fiyatları uygun olsa da pazarlık yapabilirsiniz.
- Bişkek’teki Doldoy ve Oş pazarlarının mutlaka gezilmesi tavsiye edilir.
Kırgızistan Gece Hayatı

Kırgızistan gece hayatının nabzı başkent Bişkek’te atar. Oş da bar ve restoranlar açısından zengin seçenekler sunsa da gece hayatının merkezi Bişkek’tir. Gece hayatının dinamik olmasında öğrenci popülasyonunun yüksek olması da önemli bir etkendir. Zavod Pub, 12 Bar ve Retro Metro şehrin tercih edilen mekanları arasındadır.
Kırgızistan Resmi Tatil ve Bayramları
- 1 Ocak – Yeni Yıl
- 7 Ocak – Rus/Ortodoks Noeli
- 21 Mart – Nevruz
- 1 Mayıs – İşçi Bayramı
- 5 Mayıs – Kırgızistan Kuruluş Günü
- 31 Ağustos – Bağımsızlık Günü
- Ramazan Bayramı
- Kurban Bayramı
Kırgızistan’daki Festivaller
- Bişkek Jazz Festivali (Nisan/Bişkek)
- Bisiklet Yarışı (Mayıs/Arslanbob Köyü)
- Dünya Göçebe Oyunları (Temmuz/Bişkek)
- Kırgız Gelenekleri ve Seremonileri (Temmuz/Bişkek)
- Taigan ve Burkut Festivali (Ağustos/Issık Gölü)
Kırgızistan Vize Süreci
Kırgızistan’a yapacağınız seyahatlerde vize almanıza gerek yoktur. Türk vatandaşları 30 gün süre için vizesiz seyahat edebilmektedir. 30 günü aşan yolculuklarınızda konsolosluklara başvurarak vize talebinde bulunabilirsiniz.
Diğer ülke vatandaşları vize süreciyle ilgili detaylı bilgiye "Kırgızistan Vize Rehberi" üzerinden ulaşabilir.
Kırgızistan Hakkında Merak Edilenler
Kırgızistan seyahatinizi daha keyifli kılacak bazı detaylara göz atabilirsiniz.
Kırgızistan acil telefon numaraları nelerdir?
Polis: 102
Ambulans: 103
Kırgızistan göçebe kültürü ne demektir?
Kırgız halkı şu an yerleşik hayata geçmiş olsa da göçebelik ulusal kimliğin ayrılmaz bir parçasıdır. Kırgızistan halkı, özellikle yaz aylarında yayla ve ovalar üzerinde Boz-üy denilen yurtlarda konaklar. Ata binmek ve çevikliğe dayalı spor aktiviteleri de bu kültürün bir parçasıdır.
Kırgızistan kaç bölgeden oluşur?
Kırgızistan; başkent Bişkek dahil olmak üzere toplamda 8 bölgeden oluşur. Oblast şeklinde adlandırılan bu bölgeler; Bişkek, Batken, Çuy, Celalabad, Narın, Oş, Talak ve Issık Gölü’dür.
Kırgızistan çalışma saatleri nasıldır?
Hafta içi 09.00-18.00 arası açık olan kurumlar hafta sonu kapalıdır. Marketler ve iş yerlerinin çoğu pazar günleri de hizmet verebilmektedir.